De WordPress editor

 • Standaard WordPress editors
 • Het installeren van een WordPress editor plugin
WordPress aanbiedingen
Stappenplan voor succesvolle WordPress migration

Standaard WordPress editors

Wil je graag nieuwe berichten aan je WordPress site toevoegen? Dan zul je gebruik moeten maken van een WordPress editor. Een WordPress editor is een soort tekstverwerker waarmee je je bericht vormgeeft. Standaard beschikt WordPress over twee editors: de WordPress visual editor en de WordPress HTML editor. Beide WordPress editors verschijnen wanneer je een bericht bewerkt of toevoegt. Om een bericht toe te voegen, klik je boven in de taakbalk op ‘+ Nieuw’. Het is ook mogelijk om in het linkermenu op ‘Berichten’ te klikken en vervolgens naar ‘Nieuw bericht’ te gaan. Je ziet nu een tekstveld met twee tabbladen: ‘Visueel’ en ‘Tekst’. ‘Visueel’ is de WordPress visual editor, ‘Tekst’ de WordPress HTML editor.

De WordPress visual editor
De WordPress visual editor

WordPress site handmatig verhuizen

Je WordPress site handmatig verhuizen

Een WordPress site verhuizen naar een nieuwe server en een nieuw domein, kan door een redelijk ervaren WordPress gebruiker probleemloos zelf gedaan worden. In een paar stappen worden alle thema’s, plug-ins, instellingen en natuurlijk ook de gehele inhoud (inclusief reacties) overgezet. Voor de WordPress migration heb je FTP-toegang tot je huidige website nodig, evenals phpMyAdmin-toegang tot de bestaande database en een webhostingpakket bij een (nieuwe) aanbieder. Binnen een uur kun je oude data opslaan en exporteren, nieuwe toegangen en een nieuwe database aanmaken en de bestaande gegevens aanpassen en weer importeren.


WordPress visual editor

De WordPress visual editor is een zogenaamde WordPress WYSIWYG editor. WYSIWYG staat voor ‘what you see is what you get’, ofwel: wat je ziet is wat je krijgt. Dit betekent dat alles wat je in een WordPress WYSIWYG editor invoert, ook zo op de website verschijnt. Je hoeft dus geen gebruik te maken van HTML om artikelen op te maken. De WordPress visual editor werkt met een aangepaste versie van TinyMCE, een geavanceerde open source WYSIWYG editor. Hierdoor kent de WordPress visual editor functionaliteiten die vergelijkbaar zijn met de opties die je gewend bent van programma’s als Microsoft Word. Met de functies in de toolbar is het onder andere mogelijk om tekst vetgedrukt of cursief te maken, om quotes toe te voegen en om video’s in te sluiten. Vind je de WordPress visual editor te beperkt? Dan kun je ervoor kiezen om de editor uit te breiden óf deze te vervangen met behulp van een WordPress editor plugin. Hierover later meer.


WordPress HTML editor

Waar je in de WordPress visual editor direct het resultaat ziet van je aanpassingen, zal je in de WordPress HTML editor aan de slag moeten met de HTML codering. HTML staat voor HyperText Markup Language en geldt als de standaard opmaaktaal voor webpagina’s. In de WordPress HTML editor kun je gebruik maken van een aantal voorgeselecteerde coderingen in de toolbar, maar indien gewenst kun je zelf nog andere HTML codes invoeren. Veel mensen die bekend zijn met HTML maken liever gebruik van deze editor, omdat je gemakkelijker de opmaak van een tekst kunt kopiëren en plakken. Ook kun je eventuele opmaakfouten eenvoudig opsporen. De WordPress HTML editor is niet uit te breiden middels een WordPress editor plugin (dit is ook niet nodig, want je kunt alle gewenste HTML-coderingen gebruiken).


WordPress migration met behulp van plug-ins

Het installeren van een WordPress editor plugin

Wanneer je niet tevreden bent over de standaard WordPress visual editor, heb je in principe twee mogelijkheden: de WordPress visual editor uitbreiden óf vervangen. Hieronder zullen we een aantal populaire plugins bespreken.


Plugins die de WordPress editor uitbreiden

 • TinyMCE Advanced - Met deze WordPress editor plugin beschikt je editor in één keer over een flink aantal extra functionaliteiten. Na installatie kun je zelf kiezen welke knoppen je aan de visual editor van WordPress toe wilt voegen. Denk aan lettertypes, het invoegen van tabellen en het plaatsen van koppen.
 • Visual Editor Custom Buttons - Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om zelf ontwikkelde knoppen aan de WordPress visual editor toe te voegen? Dan is deze WordPress editor plugin een goede keuze. Kennis van HTML en CSS is echter wel een vereiste.
 • Clone Posts - Wellicht ben je op zoek naar een plugin die het aanmaken van nieuwe pagina’s in de WordPress visual editor vereenvoudigt. Dan zou Clone Posts wel eens uitkomst kunnen bieden. Deze WordPress editor plugin dupliceert pagina’s, waardoor je heel eenvoudig verder kunt werken vanuit een paginakopie.

Plugins die de WordPress editor vervangen

 • Visual Composer - Van de plugins die gebruikt worden om de standaard WordPress editor te vervangen, is Visual Composer een van de bekendste. De mogelijkheden lijken eindeloos: je kunt zonder te coderen een pagina bloksgewijs indelen met allerlei elementen. Bovendien kun je gebruik maken van diverse soorten kolommen en werkt de editor eenvoudig door het drag-and-drop systeem.
 • Editus - Editus is een WordPress front-end editor die compatibel is met vrijwel alle bestaande WordPress thema’s. De editor is bij uitstek geschikt voor het schrijven van blogs/nieuwsberichten, voornamelijk vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Deze WordPress front-end editor is wat minder geschikt voor het indelen van complexere pagina’s.
 • SiteOrigin Page Builder - Deze WordPress editor plugin heeft niet alleen uitgebreide functionaliteiten; het is ook nog eens de enige plugin in het rijtje die gratis te gebruiken is. De SiteOrigin Page Builder kan met vrijwel ieder WordPress thema worden geïntegreerd, en staat het gebruik van WordPress widgets toe.

De WordPress editor in het kort

 • WordPress beschikt standaard over twee WordPress editors: de WordPress visual editor en de WordPress HTML editor.
 • De WordPress visual editor is een WYSIWYG editor: what you see is what you get. De werking van de editor is vergelijkbaar met die van tekstverwerkingsprogramma’s als Microsoft Word.
 • Om te werken met de WordPress HTML editor heb je kennis van de codetaal HTML nodig. Je kunt gebruik maken van een aantal voorgeselecteerde coderingen in de toolbar, maar kunt ook zelf HTML codes invoeren.
 • Wanneer je niet tevreden bent over de standaard WordPress visual editor, heb je in principe twee mogelijkheden: de WordPress visual editor uitbreiden óf vervangen.
 • Populaire plugins die de WordPress editor uitbreiden: TinyMCE Advanced, Visual Editor Custom Buttons, en Clone Posts.
 • Populaire plugins die de WordPress editor vervangen: Visual Composer, Editus, en SiteOrigin Page Builder.