Tips voor jouw blog

Met succes een blog beginnen- we laten zien hoe

Als je een blog wilt maken heb je niet veel nodig om je te positioneren in de blogosfeer. Het lijkt heel makkelijk om een blog te starten, maar voor beginners zijn er nog een paar vragen en potentiële struikelblokken. Dit artikel geeft je een aantal waardevolle tips voor een vliegende start als blogger.


Goede blogsysteem

Tip 1: Kies een goed blogsysteem

Het fundament van een blog is een goede strategie, de langdurige strategie bepaalt de keuzes die je later maakt. Daarbij hoort ook het kiezen van een geschikt blogsysteem dat aan al je eisen voldoet. Met het Googlesysteem Blogger.com kan je erg makkelijk geld verdienen door het gebruik van de Ad Sense advertenties. Tumblr.com is een heel goed systeem voor het delen van afbeeldingen, video´s en muziek. Medium.com is een blogsysteem met hoogwaardige content en een minimalistisch design. Ghost.org is het blogsysteem met het meest geavanceerde systeem voor vormgeving.

Het allerbekendste en meest gebruikte blogsysteem met de meeste templates is WordPress.com. WordPress heeft een hele grote community. Bij een WordPress blog heb je twee mogelijkheden: je maakt een blog met WordPress of je installeert WordPress op je eigen domein bij je hostingaanbieder. De laatste optie geeft je het meeste vrijheid als het gaat om vormgeving en het gebruik van plugins. Het is hierbij erg belangrijk om de juiste webhoster te vinden zodat WordPress snel draait, en je bijvoorbeeld zeker bent van de laatste PHP-updates.


Juiste hoster finden

Tip 2: De juiste webhoster vinden

Als je een beginner bent dan is het slim om de verschillende webhosting aanbieders te vergelijken op basis van hun pakketten. Het is belangrijk om een pakket te zoeken die alles heeft wat je nodig hebt, zoals; genoeg webspace, een domein, ondersteuning voor jouw content management systeem. Een voorbeeld van een geschikt hosting pakket voor een blogger is het Hosting Basic hostingpakket van STRATO. Met behulp van de Website-apps van STRATO kan je content management systemen zoals WordPress snel en gemakkelijk installeren.


Juiste hoster finden

Tip 3: Investeer in een goed template

Voor je blog heb je een speciaal design nodig oftewel een template of theme. Als je van plan bent om veel grote beelden te delen dan heb je een blog template nodig met veel ruimte voor beeld. Een goed geprogrammeerd template hoeft niet duur te zijn, maar het is goed om van tevoren je behoeften heel duidelijk in kaart te brengen. Een goede website voor blog templates is Themeforest; hier vind je kwalitatief hoogwaardige templates voor verschillende soorten blogs. Themeforest geeft je ook meteen een goed overzicht van de verschillende templates voor verschillende doeleinden en prijscategorieën.


Design aanpassen

Tip 4: Pas je design aan op je lezers

Wanneer je een blog template gaat zoeken, is het slim om je te oriënteren op de reviews en commentaren van de leden in je community. Bij slecht geprogrammeerde templates zullen gebruikers veel commentaar geven, slechte feedback en veel vragen stellen over hun problemen. Ook de commentaren van de ontwikkelaars op deze commentaren zijn erg belangrijk. Als de ontwikkelaars niet reageren dan weet je ook dat het template niet goed is, of niet meer doorontwikkeld wordt.


Links met relevante keywords

Tip 5: Individualiseer je links met relevante keywords

Het is belangrijk om je blogpagina´s goede titels te geven zodat lezers die op zoek zijn naar jouw informatie zijn, ook meteen jouw blog kunnen vinden. Bij een artikel over Adobe Photoshop Plugins is de pagina/ permalink „mijnblog.nl/adobe-psd-plugins“. Dit is een voorbeeld van hoe je een link gebruiksvriendelijk maakt en ook leesbaar maakt voor de zoekmachines.


Niet te veel plugins

Tip 6: Installeer niet te veel plugins

Het installeren van te veel plugins heeft een slechte invloed op de laadtijd van je blog, probeer je te beperken tot de plugins die je echt nodig hebt. Om te weten wat voor plugins je werkelijk nodig hebt, kan je het beste op andere websites kijken, welke plugins positief beoordeeld worden.


Blogtitel individualiseeren

Tip 7: Individualiseer je blogtitel met je eigen naam

Een veel gemaakte fout van WordPress gebruikers is om de WordPress subtitel niet te veranderen waardoor de naam WordPress en de naam van het template nog getoond worden op Google. Dit ziet er erg amateuristisch uit, waardoor het moeilijk kan worden adverteerders te vinden die met je willen samenwerken. In je dashboard onder „instellingen “, en dan „algemeen “, kan je jouw template van een eigen naam voorzien.


Inhoud structureeren

Tip 8: Structureer de inhoud van jouw blog

Om je website vindbaar te maken is het belangrijk om je website te optimaliseren voor zoekmachines. De verschillende blogbijdragen moet je voorzien van titels, subtitels en alinea´s en eventueel ook bulletpoints. Dit is niet alleen belangrijk voor de lezers maar ook voor de Google Webcrawler die bepaalt welke content relevant is en het ook zo waardeert in de zoekmachine ranking.


Website mobiel maaken

Tip 9: Maak je website mobiel gebruiksvriendelijk

Bij het kiezen van een blogtemplate is het erg goed om te kijken of je template ook op mobiele toestellen gebruiksvriendelijk is. Dit wordt ook wel responsive genoemd, omdat de website zich aanpast aan de grootte van de smartphones en tablets. Eén derde van de website bezoeken is mobiel en daar komt ook bij dat Google mobiel gebruiksvriendelijke websites beloont met een hogere ranking.


Regelmatig nieuwe blogbijdragen publiceren

Tip 10: Publiceer regelmatig nieuwe blogbijdragen en verlink

Als je regelmatig een blogbijdrage post dan bouw je snel een community van trouwe lezers op. De Google webcrawler kijkt ook naar traffic van de community en pikt de actiefste blogs op. Ook is het belangrijk om je blogbijdragen aan elkaar te verlinken als ze thematisch bij elkaar passen. Ook hier is de Google webcrawler naar op zoek.


Blog zichtbaarder maken

Tip 11: Met de plugin Yoast SEO maak je jouw blog zichtbaarder

De plugin „Yoast SEO“ is een geliefde gratis WordPress extensie waarmee je jouw blog makkelijk kunt optimaliseren voor zoekmachine-rankings. Met behulp van deze plugin kan je jouw blogbijdragen controleren op de belangrijkste SEO-criteria, bijvoorbeeld op de titels en beschrijvingen van jouw blog posts. Zodra je het belangrijkste, meest treffende keyword weet dan kan je deze in de beschrijving highlighten met een zogenaamde metabeschrijving die jouw blogartikel op Google laat zien als mensen op dit onderwerp zoeken. Daarmee kan je concurrerende bloggers met een grotere achterban verslaan op de zoekmachines.


Hackers geen kans geven

Tip 12: Geef hackers geen kans

Er zijn veel hackers in de WordPress community actief. Geef hackers geen kans door een goed password te kiezen met een moeilijke gebruikersnaam, vermijd gebruikersnamen als „Admin“of „Webmaster“. Daarnaast kan je jouw password nog extra beschermen met de plugin „ Limit Login Attempts“, deze plugin zorgt ervoor dat IP-addressen waarvandaan meerdere keren niet succesvol gepoogd wordt in te loggen, worden geblokkeerd.


Veiligheids-check maken

Tip 13: Doe een veiligheids-check op je blog

De plugin „All In One WP Security en Firewall“ scant jouw blog op bekende veiligheidsproblemen en stelt maatregelen voor die je kan nemen. Of het nu om spam commentaren gaat of om een zwakke login; deze plugin visualisereer de mate van veiligheid en geeft je tips hoe je dit kan verbeteren.


Contact met bloggers zoeken

Tip 14: Zoek contact met andere bloggers

Als blogger is het belangrijk om je eigen netwerk op te bouwen op basis van jouw thematiek en niché. Zoek contact via social media en via fora door de dialoog aan te gaan met vragen en commentaar. Op deze manier zal je snel andere bloggers leren kennen en zullen ze ook vaker op jou reageren. Door deze vorm van interactie stijgt je geloofwaardigheid en wordt het voor jou makkelijker om samen te werken met andere bloggers en dat zij ook links naar jouw blog plaatsen en vice versa. Hoe meer anderen op jouw blog verlinken, des te hoger wordt jouw Google ranking.


Commenteer andere blogs

Tip 15: Commenteer andere blogs

Zoek een paar blogs die passen bij jouw blog qua inhoud en qua invalshoek. Bedenk voor deze blogs passende commentaren, hiermee maak je niet alleen beter contact met medebloggers, hun lezers worden ook op jouw blog geattendeerd. Pas echter op dat je geen reclame maakt voor jouw eigen blog want dat wordt vaak niet in dank afgenomen en doet af aan een goede reputatie.


Reageer zelfbewust op negatieve commentaren

Tip 16: Reageer zelfbewust op negatieve commentaren

Het doel van een blog is om over de bepaalde thema´s te schrijven die lezers en bloggers soms uitdaagt, dat kan soms ook negatieve reacties ontlokken. Het kan zijn dat je soms ook mensen bereikt die de vrede willen verstoren, willen spammen of gewoon in een slechte bui zijn en hun ongenoegen als commentaar delen op jouw blog. Check geregeld de commentaarvelden op dit soort feedback. Mocht je extreem negatieve commentaren vinden, antwoord dan snel, beheerst en constructief. Schrijf altijd in de openbaarheid zodat anderen ook kunnen zien hoe het gesprek verloopt.


Informatieplicht

Tip 17: Informatieplicht

In Nederland moet je als online entrepreneur je bedrijfsgegevens vermelden zoals; naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer maar ook je KVK- en btw-nummer. Dit ligt ten gronde aan de zogenaamde informatieplicht om transparant te zijn en gegevens goed zichtbaar te maken op de website. Dit is alleen noodzakelijk als je als ondernemer actief bent.


Maak social media buttons op je blog

Tip 18: Maak social media buttons op je blog

Als je lezers jouw blog goed vinden dan willen ze je blogbijdragen vast en zeker delen op Facebook, Twitter en Pinterest. Deze sociale netwerken bieden vaak ook tools aan om op je blog te integreren zodat je blogbijdragen viraal gedeeld worden. Lees ook onze pagina over social media trucs voor je blog.


Maak social media buttons op je blog

Tip 19: Wees persoonlijk en heb lef

Een spannend thema is het fundament om een vaste, trouwe community te krijgen. Blogs zijn een persoonlijke uiting, en geven een bepaald perspectief dat in de traditionele media vaak ontbreekt. Om deze reden is een spannende blogbijdrage een manier om een goede, gefundeerde discussie te beginnen. Het is belangrijk om je als opinieleider op te stellen maar ook om open te staan voor de feedback van jouw lezers.


Tips voor je blog

Conclusie

Een succesvol blog is strategisch onderbouwd met feitelijke informatie, geschreven vanuit een individuele invalshoek. Kijk naar andere succesvolle bloggers en kijk wat hun sterke punten zijn, neem deze over maar vertaal ze in je eigen context. Tenslotte, wees niet bang om op te vallen en je eigen strategische pad te kiezen, dat is immers het doel van bloggen.