Een WordPress website laten maken

  • Starter, Basic of Advanced
  • Inclusief hostingpakket
  • Ruime keuze aan plug-ins

Een website laten ontwerpen of toch zelf maken?

Zodra je weet dat je een website nodig hebt, komt al snel de vervolgvraag: hoe ga ik dit doen? Natuurlijk is het beantwoorden van deze vraag maatwerk en sterk afhankelijk van je plannen. Uitermate populair is het contentmanagementsysteem (CMS) WordPress. Je kunt daarmee zelf een website maken – dus zelf hosten, ontwerpen, inrichten – of dat voor je laten doen. Daarnaast kun je kiezen voor een speciaal WordPress hostingpakket, zoals WordPress Hosting van STRATO. Daarbij worden onder andere de installatie en back-ups voor jou geregeld, de rest doe je zelf! Wij gaan hier onder meer in op de voor- en nadelen van een WordPress website laten maken of het zelf doen en we laten weten hoe je een website maakt in 6 eenvoudige stappen met STRATO WordPress Hosting.

Een aantal voordelen van STRATO Wordpress Hosting op een rijtje:

  • Inclusief eigen domeinnaam
  • Eenvoudig vorm te geven website
  • Geen of lage setupkosten, daarna bescheiden bedrag per maand
  • Automatische back-ups
  • Altijd up-to-date beveiliging
  • Vrijwel oneindige keuze aan templates

Voor-en nadelen een WordPress website

De voor- en nadelen van een WordPress website laten maken of het zelf doen

Wanneer je je eigen zaak, blog of project wilt beginnen dan komt er natuurlijk een hoop op je af en moet je de ene na de andere beslissing nemen. Eén van de vragen is of je zelf aan de slag gaat om een website te maken, of iemand daarvoor inschakelt. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een WordPress website laten bouwen? En wegen die op tegen de tijd en moeite die het je kost zelf zo’n website te maken?

Net als bij veel andere bedrijfstechnische vragen gaat het hier ook weer om twee dingen: gemak en geld. Als je haast hebt, daarnaast geen tijd kunt besteden aan het inrichten van een website en wél het budget hebt, dan is een WordPress website laten maken een logische keuze. Aan de andere kant biedt het zelf maken van een website andere wezenlijke voordelen, zoals onafhankelijkheid, kennisverbetering en natuurlijk een flinke kostenbesparing.

Voordelen WordPress site laten maken Voordelen zelf WordPress site maken
Minimale moeite Zelf proces in de hand
Gehele dienst in één pakket Je eigen systeem beter begrijpen
Binnen gegarandeerde tijd online Lage kosten
Complexe eisen snel uitgevoerd Onafhankelijkheid

Het laten bouwen van een WordPress website is duurder, maar is vaak wel het efficiëntst en het kost de minste moeite. Houd er echter rekening mee dat de kosten voor het ontwerp en de installatie van een kleinere website toch al snel kunnen oplopen tot zo’n 500 à 750 euro, exclusief de maandelijkse hostingkosten. Ter vergelijking: een website maken met STRATO WordPress Hosting Basic kost je de eerste 12 maanden slechts 1 euro per maand – inclusief hosting!


Alles ineen met STRATO WordPress Hosting

Het grote voordeel van WordPress is dat met dit systeem iedereen in staat stelt om in een paar simpele, overzichtelijke stappen een eenvoudige website te maken. Voordat het zover is – en je kunt beginnen met het opbouwen van je website – moet je eerst op zoek naar bepaalde diensten.

Je hebt allereerst een domeinnaam nodig, want anders heb je natuurlijk geen URL waarop mensen je kunnen bezoeken. Daarnaast heb je een webhosting provider nodig, die ervoor zorgt dat jouw website altijd toegankelijk blijft en je al je data kwijt kunt op een serverruimte. Ook wil je natuurlijk een eigen emailadres, zodat je jouw werk- en privécommunicatie gescheiden houdt. Met STRATO WordPress Hosting regel je deze drie zaken allemaal in één keer.

Maak je keuze uit de drie mogelijke pakketten – Starter, Basic of Advanced – en selecteer maandelijkse of jaarlijkse betalingen. Binnen no-time heb je jouw eigen domein, mailserver en website online, allemaal met optimale beveiliging en automatische back-ups. Het enige wat nog rest is de inrichting – en daarin heb je volledig zelf de hand.


Een WordPress website laten maken met STRATO WordPress Hosting

Het maken van je eigen website met WordPress mag dan een simpel proces zijn, maar wat zijn precies de stappen die je moet volgen als je overgaat tot het gebruiken van WordPress Hosting van STRATO? Hieronder geven we je uitvoerige instructies.

Hostingpakketten

1. Kies een van de drie hostingpakketten van STRATO

Niet iedereen heeft dezelfde behoeften voor een website: sommigen willen een simpele blog inrichten, anderen een gehele webshop en nog iemand anders een bedrijfswebsite met interactieve fotogalerijen. Het is dus maar net wat je wilt.

Bij STRATO kun je kiezen uit drie pakketten, van oplopend formaat en prijs. Het hostingpakket Starter is ideaal voor een kleine website of blog, met beperkt e-mailverkeer. Het daaropvolgende pakket Basic is geschikt voor een professionele website met flink wat bezoekersverkeer en een mailserver met 30 gigabyte ruimte. Het laatste pakket, Advanced, is de juiste keuze voor beheerders van meerdere websites.


WordPress installeren

2. WordPress installeren

Zodra jouw pakket ‘live’ is gegaan kun je inloggen op je website en WordPress installeren. Met de hostingpakketten van STRATO ben je verzekerd van servers en dienstverlening geoptimaliseerd voor WordPress. Backups en beveiligingssystemen zijn zo ontworpen dat deze naadloos erop aansluiten.


Design

3. Een ontwerp kiezen

De populariteit van WordPress is grotendeels te danken aan de balans die het biedt tussen enerzijds toegankelijkheid en gebruiksgemak, en anderzijds de grote mate van vrijheid om je website te personaliseren.

Zodra je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je kiezen uit een vrijwel oneindig aantal standaardontwerpen waarmee je de vorm van jouw website bepaalt. Vervolgens kun je dit nog eindeloos tweaken: door de structuur aan te passen, verschillende kleurenschema’s uit te proberen en natuurlijk foto’s toe te voegen.


WordPress Plugins

4. Plug-ins toevoegen

Allerhande kleine details op een mooie website lijken altijd hartstikke vanzelfsprekend – maar dat zijn ze natuurlijk niet. Voor bepaalde functies, zoals een contactformulier of een routekaart, kun je bij WordPress gebruikmaken van plug-ins. Dit zijn kleine toevoegingen die je met een druk op de knop kunt toevoegen aan je website en vervolgens gemakkelijk personaliseert. Ook andere handige uitbreidingen, zoals een live chatfunctie, kun je via plug-ins op je website installeren.


Content publiceren

5. Content publiceren

Wat is een website zonder content? Precies! Daarom is de allerlaatste stap voordat je echt ‘live’ kunt gaan, het publiceren van inhoud, berichten en informatie. Zorg ervoor dat de belangrijkste dingen werken, en test dit ook eventjes: komen de berichtjes via het contactformulier wel aan? Als je op het telefoonnummer klikt op de mobiele website, kun je dan ook meteen bellen? Dankzij de 1-klik testomgeving kun je al deze dingen altijd eerst testen, voordat je ze overneemt in de live-versie van je site.


E-mail koppelen

6. E-mail koppelen

Als allerlaatste is het bijzonder handig de e-mail van je website te koppelen aan de mail-app die je op je computer, laptop of smartphone gebruikt. Zo krijg je al je berichtjes binnen op de plek waar je ze ook direct leest, en loop je niet eventuele klanten of connecties mis.


Veelgestelde vragen over een WordPress website laten maken

Domeinnamen zijn afhankelijk van beschikbaarheid: als deze al door iemand anders bezet zijn, dan is het niet mogelijk die domeinnaam bij STRATO te reserveren. Met onze domeinchecker kom je er in een handomdraai achter of de door jou gewenste domeinnaam beschikbaar is.

Bij het pakket WordPress Hosting Starter zijn .nl- en .be-domeinextensies verkrijgbaar, bij de andere twee pakketten kun je kiezen uit meer opties.

Nee, dat doen wij automatisch voor je. Dit betekent niet alleen dat je altijd de allernieuwste functies kunt gebruiken, maar ook dat je verzekerd bent van optimale bescherming tegen spambots en hackers.
Dat kan zeker. Houd er wel rekening mee dat alleen de domeinnaam wordt verhuisd; de inhoud en de e-mails zal je zelf moeten migreren. Lees hier meer over dit onderwerp.