WordPress tips voor beginners

  • Tips en tricks voor iedereen die gaat starten met WP
WordPress aanbiedingen
WordPress tips

Het starten van een WordPress website

Wil je graag een website maken maar heb je hier weinig tot geen ervaring mee? Dan is WordPress het ideale content management systeem om mee te werken. Je kunt een WordPress website of bijvoorbeeld een webshop starten met de populaire plug-in "WooCommerce" zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. Een ander voordeel van het beginnen van een website met WordPress: je kunt je website vanaf elke locatie beheren, mits je een browser met internetverbinding tot je beschikking hebt.

Dat WordPress voor een beginner ideaal is, betekent niet dat het ongeschikt is voor de wat meer ervaren websitebouwer. Ook wanneer je al vaker een website gemaakt hebt, is WordPress een goede keuze. WordPress biedt namelijk erg veel opties en is continu in ontwikkeling. Onderstaande WordPress tips en tricks zijn bedoeld voor het creëren van een sterke basis en zijn vooral handig voor iedereen die gaat beginnen met WordPress. Maar ook voor de gevorderde gebruiker kunnen deze WordPress tips nuttig zijn en helpen bij het verbeteren van een website.


Belangrijke WordPress tips voor beginners

Het maken van een website met WordPress is helemaal niet moeilijk. Toch is het goed om alvast te weten waar je op moet letten wanneer je WordPress als beginner gebruikt. Daarom hebben we een paar handige WordPress tips, ofwel WordPress hacks, op een rijtje gezet.

  1. De eerste WordPress tip die we willen geven, gaat over het belang van een goede hostingprovider. Wat veel mensen niet weten, is dat de vindbaarheid van je website mede afhankelijk is van je hosting. Hierbij speelt onder andere de reputatie van de hostingserver een grote rol. Verder bepaalt de snelheid van de server voor een groot deel de snelheid van je website, en een snelle website scoort weer beter in de zoekresultaten. Het is dus geen overbodige luxe om bij het starten met WordPress een goede hostingprovider in te schakelen.
  2. Een andere belangrijke tip voor je WordPress website: leg een passende domeinnaam vast, die aansluit bij de inhoud van jouw website. Een passende domeinnaam is essentieel voor de vindbaarheid van je site. Waar je aan moet denken bij het verzinnen van een goede domeinnaam is: hij moet kort en krachtig zijn, het zoekwoord bevatten waarop jij gevonden wilt worden, en iets zeggen over de inhoud van de pagina. Vergeet bovendien geen relevante extensie (bijv. .com, .shop) te kiezen. Gaat jouw website bijvoorbeeld over Berlijn, dan kun je voor de geografische extensie ‘.berlin’ kiezen. Ben je van plan spullen te verkopen, kies dan voor een zakelijke extensie als .shop.
  3. Onze derde WordPress tip: maak met mate gebruik van widgets. Een widget is een soort vakje met een specifieke functie, dat kan worden toegevoegd aan de zijbalk van je WordPress site (of aan een andere ´widget-ready area´ op je site). Zo kun je bijvoorbeeld een like-knop voor Facebook toevoegen of een zoekbalk. Widgets kunnen erg nuttig zijn en dragen bij aan de eindeloze mogelijkheden die je hebt met WordPress, maar probeer alleen de functies te gebruiken die echt van belang zijn voor jouw website. Overmatig gebruik zorgt ervoor dat je website er rommelig en onoverzichtelijk uitziet en zal bezoekers afschrikken.
  4. Bij onze WordPress tips en tricks voor beginners hoort ook zeker het gebruik van plugins. Een plugin is een stukje software met een verzameling aan functionaliteiten, die je kunt toevoegen aan je WordPress website. Het gebruik van plugins is aan te raden omdat je er bestaande functionaliteiten mee kunt uitbreiden, maar er ook nieuwe functies mee kunt toevoegen. Ze kunnen een website gebruiksvriendelijker maken voor zowel de beheerder als voor bezoekers.
  5. Wanneer je een WordPress website start, wil je natuurlijk dat je site er stijlvol uitziet. Een van de manieren om je website er aantrekkelijker uit te laten zien, is het toevoegen van afbeeldingen. Geef je deze een titel en voeg je een alternatieve tekst toe, dan fleuren de afbeeldingen je site niet alleen op, maar zijn ze ook nog eens functioneel. Passende titels en alternatieve tekst-tags komen je positie in de resultaten van zoekmachines ten goede. De titel verschijnt wanneer je met de muis op het plaatje staat en de alternatieve tekst-tag op het moment dat de afbeelding niet geladen kan worden.
  6. Wat veel mensen vergeten als ze beginnen met een WordPress website, is het gebruik van een voettekst. Toch is het belangrijk aan het einde van de pagina een voettekst toe te voegen. Een voettekst kan bijvoorbeeld gebruikt worden om contactgegevens weer te geven. Geïnteresseerden zien op deze manier meteen hoe ze contact met je op kunnen nemen, wat de stap naar daadwerkelijk contact opnemen kleiner maakt.
  7. Een van de WordPress tips en tricks die we mee willen geven aan gebruikers die van plan zijn om intensief met WordPress te werken: maak gebruik van sneltoetsen. Het gebruik van sneltoetsen zal je erg veel tijd besparen op het moment dat je veel werkt met de WordPress editor. Je kunt je tekst natuurlijk opmaken in de toolbar van WordPress, maar bij lange teksten zal je eerst moeten scrollen om weer bij de toolbar te komen. In zulke gevallen zijn sneltoetsen ideaal.

WordPress tips

In het kort: WordPress voor beginners

  • Door gebruik te maken van WordPress kun je eenvoudig een website starten, zonder dat je hiervoor veel technische kennis nodig hebt. WordPress is dan ook een ideaal content management systeem voor beginners.
  • Onze WordPress tips en tricks helpen je bij het maken van een goede basiswebsite. De volgende punten zijn behandeld: het belang van een goede hostingprovider, het kiezen van een passende domeinnaam, het gebruik van widgets, het gebruik van plugins, de functie van afbeeldingen, het belang van een voettekst en het gebruik van sneltoetsen.