In principe is een domeinnaam niets meer dan een naam. Bij de verkoop van een domeinnaam draag je niets anders over dan het eigendom, ofwel de rechten op de domeinnaam. In de regel kun je elke domeinnaam vrij verhandelen, op voorwaarde dat er geen merk- of naaminbreuk gepleegd wordt. Generieke domeinen zoals auto.nl. of computer.nl zijn niet beschermd, iedereen mag zo’n algemene domeinnaam reserveren.
TIP! Heb je geen eigen domeinnaam? Registreer dan nu je domeinnaam bij STRATO!
Als je geld wilt verdienen met een domeinnaam, moet je natuurlijk weten wat een domein aantrekkelijk maakt. Domeinen zijn aantrekkelijk voor handelaren als ze zijn geïndexeerd in Google en daar een hoge ranking hebben. Ook andere SEO-aspecten spelen een rol, zoals het backlinkprofiel of het zoekvolume van de trefwoorden die in de domeinnaam verschijnen. Maar ook de uitstraling kan een positieve invloed hebben op de waarde. Korte, beknopte en gemakkelijk te onthouden domeinen zijn dus erg in trek. Ook de extensie van de domeinnaam speelt een rol. Topleveldomeinen (TLD’s) zoals .nl of .com zijn bijvoorbeeld zeer gewild.
Domeinhandel vindt op verschillende manieren plaats. De registrar van een domeinnaam is meestal niet anoniem, je kunt dus contact met hem of haar opnemen. Natuurlijk kunnen domeineigenaren ook actief optreden als verkoper en hun domeinnaam aanbieden. We zetten de drie meest voorkomende manieren om domeinen te verkopen op een rij.
Als je erachter komt dat het gewenste domein al toegewezen is, kun je direct contact opnemen met de domeinhouder. De naam en contactgegevens van de domeinhouder kun je vinden in de WhoIs-database van de registries, bijvoorbeeld SIDN als beheerder van Nederlandse TLD's. Als je deze contactpersoon op eigen initiatief benadert, kun je de domeinnamen rechtstreeks van hem of haar kopen, als de persoon daarmee instemt – ook als de eerste registrantr geen geld aan de domeinnaam wilde verdienen.
Kies vervolgens de extensies waarmee je jouw domeinnaam wilt combineren. Je hebt de keuze uit klassieke extensies (.nl, .com en .eu), maar je kunt ook een categorie met nieuwe domeinextensies uitkiezen. Kies in dat geval voor de categorie die voor jouw bezoekers of klanten relevant is.
Wanneer je een categorie gekozen hebt, zie je een overzicht van de domeinextensies rondom dit thema, gecombineerd met jouw gewenste naam. Je ziet achter iedere combinatie of het domein beschikbaar of bezet is.
Er zijn inmiddels bijna 6 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. Het is dan ook een uiterst populaire landcode-extensie, want .nl staat internationaal zelfs op de vierde plaats (bron: SIDN, 2016). Over de gemiddelde verkoopprijs voor .nl-domeinen zijn weinig cijfers bekend, sommige handelaren spreken over circa 3.000 tot 4.000 euro. Miljoenenbedragen komen voor, maar zijn uitzonderlijk.
In vergelijking met andere landen zijn de prijzen voor .nl-domeinen vrij laag. Vele .com-domeinnamen zijn al voor miljoenen euro’s verkocht, vooral als het om grote merknamen ging. Maar er zijn ook een paar Nederlandse premium domeinnamen die de afgelopen jaren voor veel geld zijn verkocht:
Het DNS (Domain Name System) is een van de centrale diensten in IP-netwerken. Simpel gezegd koppelt een DNS-server de domeinnaam van een website (www.voorbeeld.nl) aan het bijbehorende IP-adres, zodat de URL naar de juiste webserver wordt geleid.
Een registry, ook wel NIC (Netwerk Information Center) beheert één of meer TLD’s in een DNS. Deze kantoren voorzien de DNS-servers en WhoIis-servers van de contactgegevens van de eigenaren. De distributie van de domeinen zelf valt niet onder de verantwoordelijkheid van een registry, maar wordt uitgevoerd door een registrar.
Registrars zijn bedrijven of organisaties (meestal internetproviders zoals STRATO) die de registratie van domeinen afhandelen. Afhankelijk van het TLD is de accreditatie van de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) of een registry vereist.
Domeinnaam aanbiedingen bekijken