handel in domeinnamen

Een kijkje achter de schermen van de domeinhandel

Als je het goed doet, kun je veel geld verdienen met de verkoop van een domein op het net. Je koopt een voordelige domeinnaam en verkoopt deze later met winst. Eenvoudig toch? Niet altijd! De uitdaging is immers om een domeinnaam te vinden die interessant kan worden voor bijvoorbeeld bedrijven. In de Nederlandse domeinhandel zijn met name handelsmerken op het gebied van leningen, aandelen en software zeer gewild. We hebben alle belangrijke feiten en termen rondom domeinhandel samengevat en geven je in dit artikel ook een overzicht van wat Nederlandse domeinnamen in het verleden hebben opgebracht.


Een domeinnaam verkopen

In principe is een domeinnaam niets meer dan een naam. Bij de verkoop van een domeinnaam draag je niets anders over dan het eigendom, ofwel de rechten op de domeinnaam. In de regel kun je elke domeinnaam vrij verhandelen, op voorwaarde dat er geen merk- of naaminbreuk gepleegd wordt. Generieke domeinen zoals auto.nl. of computer.nl zijn niet beschermd, iedereen mag zo’n algemene domeinnaam reserveren.

TIP!
Heb je geen eigen domeinnaam?
Registreer dan nu je domeinnaam bij STRATO!

Wat is een domeinnaam waard?

Als je geld wilt verdienen met een domeinnaam, moet je natuurlijk weten wat een domein aantrekkelijk maakt. Domeinen zijn aantrekkelijk voor handelaren als ze zijn geïndexeerd in Google en daar een hoge ranking hebben. Ook andere SEO-aspecten spelen een rol, zoals het backlinkprofiel of het zoekvolume van de trefwoorden die in de domeinnaam verschijnen. Maar ook de uitstraling kan een positieve invloed hebben op de waarde. Korte, beknopte en gemakkelijk te onthouden domeinen zijn dus erg in trek. Ook de extensie van de domeinnaam speelt een rol. Topleveldomeinen (TLD’s) zoals .nl of .com zijn bijvoorbeeld zeer gewild.

In deze korte documentaire van de BBC zie je hoe domeinhandel werkt en hoe zogenaamde ‘Domainers’ miljoenen verdienen.

Video ownCloud Demonstration
 

criteria domeinhandel

Dit zijn de belangrijkste criteria voor de waarde:

 • Structuur van de domeinnaam
 • Relevantie voor zoekmachines
 • Marktpotentieel en bruikbaarheid
 • Onderhandelingsbevoegdheid en rechtspositie

Wat is een premium domeinnaam?

Een premium domeinnaam is een domein met een aantrekkelijke of felbegeerde domeinnaam, waarvan de waarde als bijzonder hoog wordt beschouwd. Maar wat is nu precies een premium domeinnaam en waarom is die zo waardevol?

Er is geen duidelijke definitie voor de term ‘premium domein’ die precies bepaalt wanneer een domeinnaam in deze categorie valt. Of een internetadres als zodanig geldt, bepaalt uiteindelijk de registry die voor het desbetreffende topleveldomein verantwoordelijk is. Een domein geldt meestal als premium domeinnaam als het aan een paar van deze kenmerken voldoet:

 • De domeinnaam is kort of opvallend en gemakkelijk te onthouden
 • De domeinnaam bevat keywords die een groot zoekvolume hebben in zoekmachines
 • In de domeinnaam komt een term voor die economische of sociale trends weerspiegelt
 • De domeinnaam is geschikt als merknaam (maar is nog niet als handelsmerk beschermd)

prijs voor premium domeinnaam

Prijsbeleid voor premium domeinnamen

Een ander kenmerk van premium domeinnamen is de prijs, die hoger is dan de standaardprijs voor een domein. Je kunt er in beginsel dus meer geld mee verdienen. Meestal zijn de kosten van een domein gekoppeld aan een extensie. De registratie van een .nl-domeinnaam kost dus voor de meeste internetadressen hetzelfde. Aangezien de waarde van een premium domeinnaam echter als bijzonder hoog wordt beschouwd, zijn ze aanzienlijk duurder. De prijs wordt bepaald door de verantwoordelijke registry. SIDN is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor .nl-domeinen. Hoeveel een premium domeinnaam kost, hangt bovendien af van de domeinnaam zélf. Grote verschillen zijn hier niet ongewoon. De kosten van een domeinnaam kunnen ook onderhevig zijn aan schommelingen: als een domeinnaam aan belang wint of aan relevantie verliest, kan de verkoper meer of juist minder geld verdienen met deze domeinnaam.

Premium domeinnamen zijn zeker duurder dan reguliere domeinen, maar het kan voor zowel website-eigenaren als domeinhandelaren de moeite waard zijn om ze te kopen. Een beknopte, veelgezochte en gemakkelijk te onthouden domeinnaam krijgt aanzienlijk meer aandacht en verhoogt de kans dat bezoekers de website nogmaals bezoeken. Zo kan een premium domeinnaam snel leiden tot een groter aantal bezoekers op een website. Al met al hebben deze domeinen een extreem hoog marketingpotentieel, wat hen onderscheidt van de gebruikelijke domeinen.

Weet jij wat de volgende trend wordt of welke termen en namen geschikt zijn als potentiële domeinnamen? Registreer die domeinnaam dan nu op het juiste TLD. Doe de domeincheck van STRATO en kijk of de domeinnaam nog vrij is.


Handel in domeinnamen

Een handelaar in domeinnamen zoekt doorgaans strategisch naar lucratieve domeinextensies. Je kunt vrije domeinen registreren die een hoog verkooppotentieel hebben of reeds bestaande domeinen kopen om die later met winst weer te verkopen. Veel domeinhandelaren maken gebruik van backorder-providers. Deze diensten registreren automatisch een domein wanneer het wordt vrijgegeven of verwijderd (zogenoemde vervallen domeinen).


Hoe koop of verkoop je een domeinnaam?

Domeinhandel vindt op verschillende manieren plaats. De registrar van een domeinnaam is meestal niet anoniem, je kunt dus contact met hem of haar opnemen. Natuurlijk kunnen domeineigenaren ook actief optreden als verkoper en hun domeinnaam aanbieden. We zetten de drie meest voorkomende manieren om domeinen te verkopen op een rij.

geld verdienen met domeinnaam

De koper benadert de eigenaar rechtstreeks

Als je erachter komt dat het gewenste domein al toegewezen is, kun je direct contact opnemen met de domeinhouder. De naam en contactgegevens van de domeinhouder kun je vinden in de WhoIs-database van de registries, bijvoorbeeld SIDN als beheerder van Nederlandse TLD's. Als je deze contactpersoon op eigen initiatief benadert, kun je de domeinnamen rechtstreeks van hem of haar kopen, als de persoon daarmee instemt – ook als de eerste registrantr geen geld aan de domeinnaam wilde verdienen.


domeinhandel actief aanbieden

De eigenaar biedt het domein actief te koop aan

De situatie is anders voor domeinhandelaren met commerciële bedoelingen. Zij geven meestal aan dat de domeinnaam te koop is en zetten hun contactgegevens direct op de website die aan het domein gekoppeld is. Soms gaat de eigenaar ook zelf op zoek naar potentiële kopers en biedt hen de domeinnaam aan.


domeinhandel marktplaats

Domeinhandel via een marktplaats

De derde optie is domeinhandel via een officiële marktplaats. Een voorbeeld is de internationale online dienstverlener Sedo, die domeineigenaren in contact brengt met potentiële kopers. Het platform is een soort makelaar van domeinen en vraagt soms hoge kosten voor de bemiddeling.


De meest winstgevende domeinverkopen

Er zijn inmiddels bijna 6 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. Het is dan ook een uiterst populaire landcode-extensie, want .nl staat internationaal zelfs op de vierde plaats (bron: SIDN, 2016). Over de gemiddelde verkoopprijs voor .nl-domeinen zijn weinig cijfers bekend, sommige handelaren spreken over circa 3.000 tot 4.000 euro. Miljoenenbedragen komen voor, maar zijn uitzonderlijk.

In vergelijking met andere landen zijn de prijzen voor .nl-domeinen vrij laag. Vele .com-domeinnamen zijn al voor miljoenen euro’s verkocht, vooral als het om grote merknamen ging. Maar er zijn ook een paar Nederlandse premium domeinnamen die de afgelopen jaren voor veel geld zijn verkocht:

 • Vakantie.nl voor € 2,5 miljoen
 • Voetbal.nl voor € 453.780
 • Seks.nl voor € 230.000
 • Relatiegeschenk.nl voor € 72.000
 • Huren.nl voor € 66.500
 • Sinterklaas.nl voor € 50.000
 • Aed.nl voor € 25.500
 • Mijn.nl voor € 19.500
 • Daten.nl voor €18.000
 • Huurautos.nl voor € 11.000
 • Kinderwagens.nl voor € 10.000

domeinhandel actief aanbieden

Is handel in domeinnamen winstgevend?

Sommige hierboven genoemde prijzen zijn verbazingwekkend, maar zoals gezegd zijn dergelijke bedragen uitzonderingen. De meeste domeinen worden verkocht (als ze al verkocht worden!) voor bedragen met twee of drie cijfers. Jaren geleden kon iedereen een domeinnaam met alledaagse termen zonder merkrechten (zoals vakantie.nl) nog eenvoudig registreren en dus veel geld verdienen met de verkoop ervan. Maar deze domeinnamen, die nu soms enorme bedragen opbrengen, zijn natuurlijk al lange tijd toegekend en worden nu beschouwd als premium domeinen. Wie vandaag de dag geld wil verdienen met de handel in domeinnamen, moet een zeer goed gevoel hebben voor toekomstige trends.


Begrippen


DNS

Het DNS (Domain Name System) is een van de centrale diensten in IP-netwerken. Simpel gezegd koppelt een DNS-server de domeinnaam van een website (www.voorbeeld.nl) aan het bijbehorende IP-adres, zodat de URL naar de juiste webserver wordt geleid.

Registry

Een registry, ook wel NIC (Netwerk Information Center) beheert één of meer TLD’s in een DNS. Deze kantoren voorzien de DNS-servers en WhoIis-servers van de contactgegevens van de eigenaren. De distributie van de domeinen zelf valt niet onder de verantwoordelijkheid van een registry, maar wordt uitgevoerd door een registrar.

Registrar

Registrars zijn bedrijven of organisaties (meestal internetproviders zoals STRATO) die de registratie van domeinen afhandelen. Afhankelijk van het TLD is de accreditatie van de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) of een registry vereist.