Wat is een domein?

  • Lees hier de voordelen en de betekenis van een eigen domein!

Wat is een domeinnaam? Jouw adres op internet!

Wil je een website bouwen, maar weet je niet wat een domein is? Dan leggen we het hier graag voor je uit! Een domein is niets anders dan een adres, of een naam, op het internet, zoals strato.nl of jouwstratodomein.com. Dit heet het internetadres. Dit adres is best zo makkelijk mogelijk, zodat internetgebruikers het onthouden. Het deel vóór de punt kun je grotendeels zelf bepalen, het deel achter de punt kies je uit diverse opties. Dit is de zogeheten extensie of TLD (Top Level Domain). Kortom, domeinnamen zijn voornamelijk geïntroduceerd om het internet toegankelijker te maken.Als je een nieuwe domeinnaam bij STRATO registreert, word je eigenaar van dat domein. Op je eigen internetadres kun je je website bouwen. Domeinen kunnen echter ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Je kunt er bijvoorbeeld e-mailadressen aan koppelen, je kunt ze gebruiken voor doorverwijzing naar een ander domein of je kunt ze vastleggen voor later.


Wat is een domein?

Wat is een top en second level domain?

De TLD is de extensie, in ons voorbeeld ‘.nl’ of ‘.com’. Deze laat zien wat het doel van een domein is. Aan de extensie herken je bijvoorbeeld of de website Nederlands is (.nl) of een internationaal commercieel bedrijf vormt (.com). Er zijn veel extensies. Zoals .info voor informatiedoeleinden, .org voor niet-commerciële organisaties, .be voor België.

Het deel vóór de punt is een zogeheten second level domain. In het voorbeeld dat wij geven is dat ‘strato’ of ‘jouwstratodomein’. Dit kun je zelf kiezen, tenzij het al door iemand anders is geregistreerd. Het kan je bedrijfsnaam zijn, je achternaam, maar ook een combinatie als ‘onze-vakantie-in-duitsland’. Dit second level domain is uniek, het komt altijd maar één keer voor in combinatie met een extensie. Dus als ‘jouwstratodomein.nl’ al is geregistreerd, kun je het niet nog eens registeren. Je kunt wel een alternatief kiezen, zoals ‘jouwstratodomein.com’ of ‘jouwstratodomein.amsterdam’. Bij STRATO controleer je heel eenvoudig of je domein nog vrij is. Je ziet dan ook direct beschikbare alternatieven met andere extensies. Er zijn nu ook nieuwe unieke extensies (nTLD’s) die je de ruimte geven een uniek internetadres te creëren, zo is het makkelijk geworden om het second level domain van je keuze te gebruiken.


Second level domain

Een domeinnaam kiezen

Als je met STRATO een website of webshop bouwt, begin je met het registreren van een domein. Hiervoor kies je de juiste domeinnaam. Mooi is natuurlijk als bezoekers al direct aan je domeinnaam kunnen herkennen wat het doel van je website is. Heb je een bedrijf? Dan is een herkenbare en makkelijk te onthouden domeinnaam nóg belangrijker. Daarmee toon je immers je professionaliteit en betrouwbaarheid. Zo heb je meer kans dat mensen zich de naam herinneren en je website (nog een keer) opzoeken. Ook zullen ze de naam dan sneller aan anderen doorgeven. Verder is het aan te raden een naam te kiezen die representatief is voor jouw website, bijvoorbeeld door de naam van het product dat je in je webshop verkoopt erin te verwerken. Een representatieve domeinnaam heeft ook een positieve invloed op je vindbaarheid in zoekmachines.

Heb je al een domein geregistreerd en wil je die vervangen door een andere domeinnaam? Dan kun je de website verhuizen naar dat nieuwe domein en vervolgens je oude domein bijvoorbeeld verkopen.


Top level domain

Meer dan een webadres

Je domein is ook de basis voor je e-mailadres, ongeacht of je de website zakelijk of privé gebruikt. Een e-mailadres dat bij je domein hoort, ziet er professioneel uit, zeker in vergelijking met een adres van een e-mailaanbieder of een internetprovider. Je verstuurt daardoor e-mails vanaf een adres als ‘support@jouwdomeinnaam.nl’ in plaats van ‘support@gratismailprovider.com’. Kortom, een goed domein is het begin van een professionele website. STRATO helpt je op weg!


Top level domain

Wat kost een domeinnaam?

Wellicht vraag je nu je af: ´Wat kost het eigenlijk om mijn domeinnaam te registreren?´ Op deze vraag is geen direct antwoord te geven, want de kosten van een domeinnaam lopen uiteen. De prijs die je betaalt hangt onder andere af van de extensie die je kiest. Maar als je jouw favoriete domeinnaam zo voordelig mogelijk wilt registreren, zit je bij STRATO in ieder geval goed. Niet alleen zijn de domeinnamen zelf bij ons scherp geprijsd; je krijgt er ook nog eens een domeinpakket met verschillende handige features bij. Zo beschik je met onze pakketten standaard over een digitaal visitekaartje en heb je de mogelijkheid een domeinomleiding in te stellen.


een eigen domein

Een domein via STRATO in het kort

  • Een eigen domeinnaam maakt je website herkenbaar.
  • Bij STRATO leg je je internetadres eenvoudig vast met keuze uit honderden domeinextensies en voordelige domeinpakketten met gratis features. Bij ons check je ook makkelijk de beschikbaarheid.
  • Je kunt duidelijk en professioneel communiceren per e-mail.
  • Het juiste top level domain biedt herkenbaarheid en betrouwbaarheid, je kunt het second level domain naar wens kiezen, je maakt deze best zo uniek en passend mogelijk.
  • Dankzij de nTLD’s (nieuwe extensies) kun je een individueel domein samenstellen.