Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om je WordPress site te verhuizen van de ene naar de andere server. Zo kan het zijn dat je van aanbieder wisselt, een back-up wilt maken, of een test wilt uitvoeren. Wie zijn WordPress blog wil verhuizen, heeft de mogelijkheid dit handmatig te doen, of met behulp van een WordPress migration tool. In onze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je zo’n verhuizing aanpakt en welke gratis WordPress migration plug-ins je hiervoor kunt gebruiken.
De verhuizing van een blog naar een nieuwe server en een nieuw domein, kan door een redelijk ervaren WordPress gebruiker probleemloos zelf uitgevoerd worden. In een paar stappen worden alle thema’s, plug-ins, instellingen en natuurlijk ook de gehele inhoud (inclusief reacties) overgezet. Voor de WordPress migration heb je FTP-toegang tot je huidige website nodig, evenals phpMyAdmin-toegang tot de bestaande database en een webhostingpakket bij een (nieuwe) aanbieder. Binnen een uur kun je oude data opslaan en exporteren, nieuwe toegangen en een nieuwe database aanmaken en de bestaande gegevens aanpassen en weer importeren.
Bij een WordPress migration zal als eerst de huidige stand van de database veiliggesteld moeten worden. Daarbij volstaat het niet om alleen de inhoud te exporteren, omdat belangrijke instellingen en plug-ins dan alsnog verloren gaan. Voor de WordPress migration van blogs en kleinere websites (van maximaal 2MB) kan de phpMyAdmin-software gebruikt worden; deze is bij de meeste hostingproviders geïntegreerd. Voor grotere websites dient een extern programma, zoals mySQLDumper gebruikt te worden. Deze back-up sla je op je lokale computer op. De overige WordPress bestanden kun je vervolgens met behulp van een FTP-client als FileZilla ook lokaal opslaan.
De tweede stap is het aanmaken van een database bij de nieuwe hostingprovider. Bij STRATO maak je deze aan in de klantenlogin. Ga hiervoor naar het menu “Databasebeheer” en klik op “Database aanmaken”. Bij het aanmaken van de database is het aan te raden om de naam van de host en de database, als ook de gebruikersnaam en het wachtwoord van de database te noteren. Vervolgens kun je een FTP-toegang instellen. Noteer ook bij het instellen van de FTP-toegang de hostnaam, de gebruikersnaam en het wachtwoord; deze gegevens heb je op een later moment weer nodig.
De volgende stap is het aanpassen van bestaande gegevens. Hiervoor open je het bestand wp.config.php in een tekstverwerker als Kladblok of Notepad. Dit bestand vind je in de root directory van de gemaakte back-up. Pas hier de DB_NAME, DB_USER, DB_PASSWORD en DB_HOST aan, hier vul je de gegevens van de nieuwe database in, en sla de gegevens op. Je blog is nu klaar voor de WordPress migration. Met behulp van FileZilla, of een soortgelijk programma, worden vervolgens kopieën van alle WordPress bestanden en -mappen in de root directory van de nieuwe server geüpload.
Verandert het domein van je website of blog tijdens de verhuizing, dan kan dit direct, voor het uploaden, in het SQL-bestand aangepast worden. Door met een tekstverwerker naar de zoekwoorden “siteurl” en “home” te zoeken, kun je het oude domein vervangen door het nieuwe.
Om de WordPress migration af te sluiten, moet eerst de database nog worden geïmporteerd. Hiervoor ga je naar de klantenlogin van je nieuwe hostingprovider en gebruik je het programma phpMyAdmin, of de mySQLDumper voor grotere websites. De oude database, die je lokaal hebt opgeslagen en eventueel hebt aangepast, kan nu gemakkelijk worden geïmporteerd. Afhankelijk van de grootte kan dit enkele minuten in beslag nemen.
De website zou nu op de nieuwe server moeten werken. Toch komt het soms voor dat er foutmeldingen optreden. De drie meest voorkomende problemen hebben we hieronder beschreven, evenals de manier waarop je ze oplost:
Er zijn online veel instructies te vinden voor het handmatig uitvoeren van een WordPress migration. Deze instructies kunnen de indruk wekken dat dit een gemakkelijk klusje is. Toch is handmatige WordPress migration voor minder technisch onderlegde personen vaak een vrij complex proces. Een belangrijke handeling kan snel over het hoofd gezien worden, met als gevolg dat de WordPress migration misgaat. Ook wanneer je een gevorderde of professionele gebruiker bent, is de stap-voor-stap-benadering niet altijd praktisch; bijvoorbeeld wanneer je snel variabele tests wilt uitvoeren. Gelukkig is WordPress een open source software en zijn er inmiddels veel gratis WordPress migration plug-ins beschikbaar, die de WordPress migration vergemakkelijken. De plug-ins zorgen er ook voor dat alle essentiële beveiligingsstappen worden doorlopen. Toch zal er nog steeds een back-up gemaakt moeten worden voordat je je WordPress blog gaat verhuizen.