Je WordPress blog verhuizen

WordPress aanbiedingen bekijken
Stappenplan voor succesvolle WordPress migration

Stappenplan voor een succesvolle WordPress migration

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om je WordPress site te verhuizen van de ene naar de andere server. Zo kan het zijn dat je van aanbieder wisselt, een back-up wilt maken, of een test wilt uitvoeren. Wie zijn WordPress blog wil verhuizen, heeft de mogelijkheid dit handmatig te doen, of met behulp van een WordPress migration tool. In onze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je zo’n verhuizing aanpakt en welke gratis WordPress migration plug-ins je hiervoor kunt gebruiken.


WordPress site handmatig verhuizen

Je WordPress site handmatig verhuizen

De verhuizing van een blog naar een nieuwe server en een nieuw domein, kan door een redelijk ervaren WordPress gebruiker probleemloos zelf uitgevoerd worden. In een paar stappen worden alle thema’s, plug-ins, instellingen en natuurlijk ook de gehele inhoud (inclusief reacties) overgezet. Voor de WordPress migration heb je FTP-toegang tot je huidige website nodig, evenals phpMyAdmin-toegang tot de bestaande database en een webhostingpakket bij een (nieuwe) aanbieder. Binnen een uur kun je oude data opslaan en exporteren, nieuwe toegangen en een nieuwe database aanmaken en de bestaande gegevens aanpassen en weer importeren.


Stap 1: database en WordPress-bestanden back-uppen

Bij een WordPress migration zal als eerst de huidige stand van de database veiliggesteld moeten worden. Daarbij volstaat het niet om alleen de inhoud te exporteren, omdat belangrijke instellingen en plug-ins dan alsnog verloren gaan. Voor de WordPress migration van blogs en kleinere websites (van maximaal 2MB) kan de phpMyAdmin-software gebruikt worden; deze is bij de meeste hostingproviders geïntegreerd. Voor grotere websites dient een extern programma, zoals mySQLDumper gebruikt te worden. Deze back-up sla je op je lokale computer op. De overige WordPress bestanden kun je vervolgens met behulp van een FTP-client als FileZilla ook lokaal opslaan.


Stap 2: nieuw account en nieuwe database aanmaken

De tweede stap is het aanmaken van een database bij de nieuwe hostingprovider. Bij STRATO maak je deze aan in de klantenlogin. Ga hiervoor naar het menu “Databasebeheer” en klik op “Database aanmaken”. Bij het aanmaken van de database is het aan te raden om de naam van de host en de database, als ook de gebruikersnaam en het wachtwoord van de database te noteren. Vervolgens kun je een FTP-toegang instellen. Noteer ook bij het instellen van de FTP-toegang de hostnaam, de gebruikersnaam en het wachtwoord; deze gegevens heb je op een later moment weer nodig.


Stap 3: WordPress gegevens aanpassen en uploaden

De volgende stap is het aanpassen van bestaande gegevens. Hiervoor open je het bestand wp.config.php in een tekstverwerker als Kladblok of Notepad. Dit bestand vind je in de root directory van de gemaakte back-up. Pas hier de DB_NAME, DB_USER, DB_PASSWORD en DB_HOST aan, hier vul je de gegevens van de nieuwe database in, en sla de gegevens op. Je blog is nu klaar voor de WordPress migration. Met behulp van FileZilla, of een soortgelijk programma, worden vervolgens kopieën van alle WordPress bestanden en -mappen in de root directory van de nieuwe server geüpload.


Stap 4: domein veranderen

Verandert het domein van je website of blog tijdens de verhuizing, dan kan dit direct, voor het uploaden, in het SQL-bestand aangepast worden. Door met een tekstverwerker naar de zoekwoorden “siteurl” en “home” te zoeken, kun je het oude domein vervangen door het nieuwe.


Stap 5: de database importeren

Om de WordPress migration af te sluiten, moet eerst de database nog worden geïmporteerd. Hiervoor ga je naar de klantenlogin van je nieuwe hostingprovider en gebruik je het programma phpMyAdmin, of de mySQLDumper voor grotere websites. De oude database, die je lokaal hebt opgeslagen en eventueel hebt aangepast, kan nu gemakkelijk worden geïmporteerd. Afhankelijk van de grootte kan dit enkele minuten in beslag nemen.


Stap 6: WordPress migration afsluiten en controleren

De website zou nu op de nieuwe server moeten werken. Toch komt het soms voor dat er foutmeldingen optreden. De drie meest voorkomende problemen hebben we hieronder beschreven, evenals de manier waarop je ze oplost:

  • .htaccess-error - In het .htaccess-bestand kunnen redirects handmatig opgeslagen worden. Na een WordPress migration komt het vaak voor dat enkele van deze redirects nog naar het oude domein verwijzen, waardoor foutmeldingen ontstaan. De redirects kunnen gemakkelijk en snel in het .htaccess-bestand aangepast worden.
  • Trema’s en accenten worden niet correct weergegeven - Wanneer trema’s of andere accenten niet correct worden weergegevens, heeft dit meestal te maken met verkeerde codering. De foute codering dient dan vervangen of aangepast te worden. Vaak helpt het al om met verschillende opties (latin, UTF-8 etc.) te experimenteren tot je de correcte weergave krijgt. De juiste codering voor tabellen kan ook uit een WordPress installatie gehaald worden. Daarnaast zijn er verschillende plug-ins die het trema-probleem kunnen verhelpen.
  • Mod_rewrite en internal error 500 - Wanneer de nieuwe server geen htaccess-bestanden kan lezen, komt dit omdat de nieuwe server niet over een mod_rewrite-module beschikt. Het gevolg hiervan is de internal error 500-foutmelding bij het laden van een pagina. In je dashboard kun je dit onder “Instellingen/Permalinks” deactiveren. Blijven de foutmeldingen vervolgens weg, dan kun je mod_rewrite activeren en werkt je website ook na de WordPress migration probleemloos.

WordPress migration met behulp van plug-ins

WordPress migration met behulp van plug-ins

Er zijn online veel instructies te vinden voor het handmatig uitvoeren van een WordPress migration. Deze instructies kunnen de indruk wekken dat dit een gemakkelijk klusje is. Toch is handmatige WordPress migration voor minder technisch onderlegde personen vaak een vrij complex proces. Een belangrijke handeling kan snel over het hoofd gezien worden, met als gevolg dat de WordPress migration misgaat. Ook wanneer je een gevorderde of professionele gebruiker bent, is de stap-voor-stap-benadering niet altijd praktisch; bijvoorbeeld wanneer je snel variabele tests wilt uitvoeren. Gelukkig is WordPress een open source software en zijn er inmiddels veel gratis WordPress migration plug-ins beschikbaar, die de WordPress migration vergemakkelijken. De plug-ins zorgen er ook voor dat alle essentiële beveiligingsstappen worden doorlopen. Toch zal er nog steeds een back-up gemaakt moeten worden voordat je je WordPress blog gaat verhuizen.


De beste WordPress migration tools

  • WordPress Move - De WordPress migration plug-in WordPress Move is erg gemakkelijk en intuïtief in gebruik. De migration-assistent maakt een complete verhuizing van de website mogelijk, evenals het veranderen van het domein en het overzetten van databases. Daarnaast dient WordPress Move als back-up tool.
  • All-in-One WP Migration - Zoals de naam al zegt is de All-in-One WP Migration tool een totaaloplossing voor WordPress migration. De plug-in exporteert de complete database en alle gegevens, plug-ins en thema’s in één keer.
  • WordPress Clone by WordPress Academy - De plug-in WordPress Clone is waarschijnlijk de snelste en makkelijkste tool om je WordPress website mee te verhuizen. Je kunt de plug-in bovendien gebruiken om je website naar/van een lokale server te verhuizen, om zo kopieën te creëren van je website voor ontwikkelings- of testdoeleinden.
  • WordPress Duplicator - De WordPress Duplicator maakt duplicatie van een blog mogelijk, evenals het overzetten van de website van server A naar server B. Deze geavanceerde tool is echter niet geschikt voor WordPress-leken; hij is eerder bedoeld voor ontwikkelaars.