Waarom je WordPress website sneller maken?

Heb je een eigen WordPress website? Onderschat dan niet de impact van paginasnelheid. Als het om laadtijd gaat, telt letterlijk iedere seconde. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste speelt de paginasnelheid een belangrijke rol bij het aantrekken en behouden van bezoekers. Moeten mensen die je website openen lang wachten dan zullen zij al gauw geneigd zijn de site weer te verlaten. Als je een zakelijke pagina of een webwinkel hebt, kan dit je uiteindelijk omzet kosten. Ten tweede is paginasnelheid onderdeel van het algoritme van Google; met een website die snel laadt verwerf je eerder een goede positie in de zoekresultaten dan met een langzame website. Maar hoe kun je eigenlijk nagaan of het nodig is om je WordPress website sneller te maken? En hoe doe je dat, je WordPress site sneller maken?


De snelheid van je website testen

Wellicht vraag je je af in hoeverre het momenteel nodig is om je WordPress website sneller te maken. Om hierachter te komen, kun je gebruik maken van online tools die de snelheid van je site meten. Voorbeelden hiervan zijn WebPageTest en Pingdom. Nadat je de URL van je website hebt ingevoerd in één van deze tools, wordt je site helemaal geanalyseerd. Je komt niet alleen te weten hoe je website er in het algemeen voor staat op het gebied van snelheid, maar je ziet ook meteen welke elementen je website het meest vertragen. Zo weet je welke onderdelen je in ieder geval moet aanpakken wanneer je je WordPress site sneller gaat maken.


Je WordPress website sneller maken; hoe doe je dat?

Ben je nog niet helemaal tevreden over de snelheid van je website? Dan zijn er verschillende manieren om je WordPress website sneller te maken. Hieronder zetten we een paar aandachtspunten op een rijtje.


Webhosting

De kwaliteit van je webhosting heeft veel invloed op de snelheid van je site. Deze tip is vooral relevant wanneer je website nog gecreëerd moet worden, maar het kan ook zeker lonen om van hostingprovider te wisselen wanneer je je WordPress website sneller wilt maken. Let erop dat de servers van de hostingprovider geschikt zijn voor het hosten van een WordPress website. Met een speciaal WordPress hostingpakket, dat onder meer wordt aangeboden door STRATO, zit je normaliter goed.


Theme

Een theme is een verzameling bestanden die het basisdesign van je WordPress website bepaalt. Omdat het theme de fundering van je website is, is het niet zo vreemd dat je met dit element ook de snelheid van je site beïnvloedt. Wil je je WordPress site sneller maken, let er dan op dat je een theme kiest dat soepel werkt en bedenk ook welke functies je echt gaat gebruiken. Het kan aantrekkelijk zijn om een theme te kiezen dat zoveel mogelijk opties biedt, maar als je deze opties niet gebruikt, maken ze je website alleen maar onnodig langzamer. In veel gevallen is het beter om juist een eenvoudig thema te gebruiken.


Plugins

We hebben uitgelegd hoe je je WordPress bestanden en database kunt verhuizen naar een andere host. De volgende stap in het verhuisproces van je WordPress website is het verhuizen van je mail (mocht je deze ook via je domein gebruiken). Het is belangrijk om te weten of je de mail downloadt van de server (POP3) of dat je op de server blijft staan (IMAP). Maak in ieder geval op de nieuwe server dezelfde mailbox aan die je op de oude server ook had. Maak je gebruik van POP3, dan hoef je alleen een nieuwe mailserver in te stellen om zo je WordPress mail te verhuizen naar een andere host. Gebruik je IMAP, dan kun je alle mappen verplaatsen door je oude en nieuwe mailserver te koppelen in bijvoorbeeld Outlook.


Afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen veel ruimte innemen en daardoor voor vertraging zorgen. Daarom is het belangrijk om afbeeldingen te optimaliseren voordat je ze op je website zet. Voor dit optimaliseren kun je een bewerkingsprogramma voor afbeeldingen gebruiken, zoals Adobe Photoshop. Je bestanden worden dan kleiner gemaakt maar optisch blijft de beeldkwaliteit grotendeels behouden. Het optimaliseren van afbeeldingen kan, behalve met een fotobewerkingsprogramma, ook met WordPress plugins. Een voorbeeld van zo’n plugin is WP Smush.

Verwijderde bestanden

Hoewel deze maatregel normaliter geen grote invloed heeft op de snelheid van je website, is het goed om hem in je achterhoofd te houden wanneer je je WordPress website sneller wilt maken: leeg regelmatig de trash directory van je website. In deze trash directory komen alle berichten en mediabestanden die je van je site verwijdert. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kun je instellen dat de trash directory na een bepaald aantal dagen automatisch wordt geleegd.


In het kort: je WordPress website sneller maken

  • Er zijn twee belangrijke redenen om je WordPress website sneller te maken: een trage website kost bezoekers (en daardoor eventueel ook omzet) en met een snelle website verwerf je eerder een goede positie in de zoekresultaten van Google.
  • Wanneer je je afvraagt in hoeverre het nodig is om jouw WordPress website sneller te maken, kun je de snelheid van je website testen met behulp van speciale online tools.
  • Je WordPress site sneller maken kan op verschillende manieren: kies een goede hostingprovider, gebruik een theme dat snel werkt en weinig overbodige functies heeft, verwijder plugins die je niet gebruikt, optimaliseer afbeeldingen en leeg regelmatig je trash directory.