Webhosting WordPress

Een shortcode van WordPress; wat is het precies?

WordPress shortcodes zijn codes die je in staat stellen om verschillende, normaalgesproken gecompliceerde handelingen op je WordPress website te vereenvoudigen. WordPress shortcodes worden vaak gebruikt bij de invoer of bewerking van een bericht of pagina. Je kunt met een shortcode namelijk een vooraf ingestelde handeling oproepen. De shortcodes van WordPress zijn te herkennen aan de blokhaken “[ ]” waar ze tussen staan. Het gebruik van shortcodes brengt vele voordelen met zich mee en kunnen je veel werk uit handen nemen. Een WordPress shortcode is in principe een codetaal shortcut.


Voordelen van WordPress shortcodes

Er zijn veel verschillende WordPress shortcodes, waardoor er altijd wel codes zijn die aan jouw eisen voldoen. Het gebruik van WordPress shortcodes brengt meerdere voordelen met zich mee. Allereerst maken shortcodes van WordPress het gemakkelijk om een bepaald element te veranderen. Denk hierbij aan het toevoegen van tabs, buttons, links en lijsten. Bovendien zal het gebruik van shortcodes je veel tijd besparen. Shortcodes zorgen er namelijk voor dat je zelf geen codetaal meer hoeft in te voeren als je iets voor elkaar wilt krijgen. Je hoeft slechts eenmalig een shortcode aan te maken, waarna je hem gemakkelijk kunt blijven gebruiken.

Ook is een shortcode handig voor het toevoegen van informatie die op meerdere plekken op je website moet verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan contactinformatie. Mocht er iets gewijzigd worden, bijvoorbeeld het telefoonnummer, dan hoef je dit alleen in je shortcode aan te passen en niet op alle plekken waar het telefoonnummer staat; dit gaat dan namelijk vanzelf. Handmatig zou zo’n handeling erg veel tijd in beslag nemen.

Een shortcode voor je WordPress site creëren

Het creëren van een shortcode kun je doen door een stukje code in je functions.php bestand te plaatsen. Functions.php is een bestand dat door WordPress thema’s wordt gebruikt, zodat je elementen aan je website kunt toevoegen. Nadat je het stukje code in je functions.php bestand hebt geplaatst, kun je de shortcode met “[shortcode]” oproepen in je berichten. Sommige thema’s maken gebruik van een speciaal bestand voor shortcodes. In zo’n geval dient de code niet in het function.php bestand geplaatst te worden, maar in het daarvoor bestemde bestand.

Het is verstandig om een backup van je bestanden te maken voordat je een WordPress shortcode activeert. Het kan namelijk voorkomen dat er een fout optreedt bij het invoeren, die ertoe leidt dat je website niet meer goed functioneert. Of maak gebruik van een testaccount voordat je de wijziging daadwerkelijk op je eigen website doorvoert.


WordPress shortcode plugins

Nieuwe elementen kunnen ook door middel van een WordPress shortcode plugin worden toegevoegd. Een WordPress shortcode plugin is een handig hulpmiddel dat je helpt bij het maken van shortcodes. De plugin geeft je de basis shortcode, waarna je hem alleen maar hoeft aan te passen aan je eigen wensen. Er zijn veel verschillende WordPress shortcode plugins beschikbaar in de WordPress Directory. Let bij het uitzoeken van een WordPress shortcode plugin wel op de waardering van de plugin, en op het aantal keren dat de plugin geïnstalleerd is. Dit vertelt je namelijk veel over de kwaliteit van de WordPress shortcode plugin.


Samengevat

  • WordPress shortcodes vereenvoudigen gecompliceerde handelingen op je WordPress website.
  • Shortcodes van WordPress vereenvoudigen bijvoorbeeld het toevoegen van tabs, buttons en links aan een pagina.
  • Shortcodes van WordPress kunnen gecreëerd worden door een stukje code in je functions.php bestand te plaatsen. Let er wel op dat sommige thema’s een speciaal bestand hebben voor shortcodes.
  • WordPress shortcode plugins zijn handige hulpmiddelen bij het toevoegen van shortcodes aan je website.