RSS-feeds en WordPress

 • Alles over WordPress en RSS-feeds
 • Wat kun je met een RSS-feed op je WordPress website?
WordPress aanbiedingen
Webhosting WordPress

RSS-feeds voor WordPress: wat zijn dit precies?

De afkorting RSS staat voor Really Simple Syndication en is een technologie waarmee direct en eenvoudig nieuws verspreid kan worden zodra het gepubliceerd wordt. Door een RSS-feed op je WordPress website te installeren, is het daardoor gemakkelijk voor je bezoekers om op de hoogte te blijven van wat je allemaal publiceert. De RSS-feed stuurt automatisch een bericht wanneer webpagina’s geactualiseerd zijn. Het enige wat de bezoekers van je website moeten doen, is een kosteloos abonnement op de RSS-feed van je WordPress website nemen.

Voordat RSS bestond, werden favoriete websites vaak opgeslagen in de map ‘Favorieten’. Je diende zelf de website te bezoeken om erachter te komen of er nieuwe informatie op was geplaatst. Dat is sinds de komst van RSS-feeds niet meer nodig. RSS bestaat sinds 1999, is gebaseerd op XML (eXtended Markup Language) en lijkt een beetje op de computertaal HTML. Het verschil zit hem in het feit dat HTML gericht is op de presentatie en XML de content beschrijft.


Weergave RSS-feed op je WordPress website

Er zijn verschillende manieren om een RSS-feed op je WordPress website weer te geven. Zo is het niet alleen mogelijk om de laatst toegevoegde pagina’s van je website in een beknopt overzicht te zetten, maar kun je ook de laatste berichten van andere websites overzichtelijk op je website vertonen. Indien je maar één RSS-feed wilt laten zien, kun je de standaard WordPress RSS-widget gebruiken. Hierin kun je een RSS-feed opgeven, welke weergegeven zal worden in een zijbalk of andere widgetruimte op je WordPress website.

Kies je ervoor om meerdere RSS-feeds op je WordPress site weer te geven, dan is het aan te raden een WordPress RSS-plugin te installeren. De WordPress RSS-plugin ‘Syndicate Press’, is erg handig op het moment dat je meerdere RSS-feeds als één stroom berichten of combinaties hiervan wilt weergeven. Het geeft je namelijk de mogelijkheid meerdere RSS-feeds op te geven en deze in de content of als widget weer te geven voor middel van shortcodes. In de WordPress Directory vind je nog veel meer WordPress RSS-feed plugins die je helpen bij het publiceren, importeren, vormen, samenvoegen en weergeven van Full Text RSS.


Abonneer je op RSS-feeds van WordPress sites in 5 stappen

Wil je zelf verschillende website volgen, neem dan de volgende stappen om je te kunnen abonneren op RSS-feeds:

 1. RSS-reader installeren - Allereerst dien je een RSS-reader te downloaden voor je gebruik kunt maken van RSS-feeds. Over het algemeen is het downloaden van een RSS-reader gratis. Na het installeren van de RSS-reader, is je browser geschikt gemaakt om RSS-feeds te kunnen lezen. Je kunt er bovendien voor kiezen om een online RSS-reader te gebruiken; dan hoef je geen programma op je computer te installeren. Met een online RSS-reader worden je RSS-voorkeuren online opgeslagen, waardoor je ze overal kunt openen.
 2. Bezoek je favoriete website - Niet elke WordPress website biedt RSS feeds, dus bezoek eerst je favoriete website om te zien of je je hier op RSS-feeds kunt abonneren. Mocht dit zo zijn, dan laten browsers dit zien door middel van een klein RSS-logo aan de rechterkant van de adresbalk.
 3. Abonneer je - Wanneer je op het RSS-logo klikt, en dan op ‘Abonneer’, opent zich een nieuw schermpje waarin je kunt aangeven waar je je RSS-feed wilt plaatsen. Het handigst is als je hier ‘bladwijzerwerkbalk’ aanklikt, omdat je RSS-feed dan in je werkbalk komt te staan en je hem direct ziet. Klik vervolgens op ‘toevoegen’.
 4. Beheer je RSS-feeds - Als je nu in je adresbalk kijkt, dan zie je de toegevoegde RSS-feed erbij staan. Wanneer je hierop klikt, verschijnt er een menu met alle nieuwe berichten van de website. Klik op één van deze berichten en je zult naar de desbetreffende pagina gebracht worden. Je RSS-feeds worden continu bijgewerkt.
 5. RSS-feeds verwijderen - Op het moment dat je genoeg hebt van een bepaalde website, of ruimte wilt maken in je bladwijzerbalk voor nieuwe RSS-feeds, kun je ze eenvoudig verwijderen. Dit doe je door, terwijl je browser geopend is, naar ‘Bladwijzers’ te gaan en dan ‘Bladwijzers organiseren’. Kies dan de RSS-feed die je wilt verwijderen en klik op ‘Verwijderen’, of gebruik de delete knop.

WordPress RSS in het kort

 • Een RSS-feed is een technologie die ervoor zorgt dat nieuwe berichten eenvoudig verspreid kunnen worden, direct na publicatie.
 • WordPress websites die RSS-feeds aanbieden, maken het voor bezoekers gemakkelijk om snel de nieuwste informatie te ontvangen en binden zo ook eerder bezoekers aan hun website.
 • Bij de weergave van één RSS-feed, kan de standaard WordPress RSS-widget gebruikt worden.
 • Wil je meerdere RSS-feeds weergeven, dan zijn er verschillende WordPress RSS-plugins die erg handig zijn.