WordPress - het ideale CMS?

Een bedrijfswebsite maken of een persoonlijke blog onderhouden - daarvoor hoef je geen programmeur of webdesigner te zijn. Met behulp van een content management systeem (CMS) kan namelijk iedereen een website beginnen. Kennis van programmeertalen als HTML en CSS is hierbij niet nodig. Een CMS geeft een website-eigenaar de mogelijkheid om zelf de inhoud van zijn website te bepalen, en om deze inhoud eenvoudig te beheren. Er zijn veel verschillende content management systemen, waarbij een onderscheid kan worden gemaakt tussen commerciële en open-source oplossingen. Bij commerciële systemen als Green Valley en Sitecore betaal je voor de licentie, terwijl open-source systemen als Joomla!, Typo3, Drupal en WordPress gratis te gebruiken zijn.

WordPress behoort tot de meest populaire content management systemen en wordt gebruikt voor zeer uiteenlopende webprojecten. Bekijk welke functies WordPress aan welke doelgroepen biedt, zodat je zelf kunt beoordelen of het CMS WordPress ook voor jouw blog, bedrijfswebsite of forum het meest geschikte CMS is.

WordPress doelgroepen
De functies die WordPress biedt voor verschillende doelgroepen

Wat kun je normaliter met een CMS?

Voor het maken van een betrouwbare website met een stijlvol design, was lange tijd een specialist nodig. Door de komst van content management systemen is dat nu niet meer het geval. Zelfs specialisten maken tegenwoordig veelvuldig gebruik van CMS’en, omdat beginnen vanaf nul veel meer tijd in beslag neemt. Een CMS werkt min of meer op dezelfde manier als een tekstverwerkingsprogramma. Er kan namelijk snel content worden gecreëerd en deze content wordt vervolgens direct overzichtelijk gepresenteerd. Ook het toevoegen van afbeeldingen en andere media is geen enkel probleem.

Een ander groot voordeel van een CMS is het duidelijke onderscheid tussen lay-out en content. Dit zorgt ervoor dat de lay-out van een website aangepast kan worden, zonder dat dit gevolgen heeft voor de inhoud van de website (en andersom). Het thema (zo wordt de lay-out-template genoemd die het ontwerp van de site bepaalt) kan in WordPress bijvoorbeeld met een paar muisklikken worden aangepast, waarna alle inhoud van de website weer direct op de juiste plek staat.

Vrijwel iedereen kan gebruik maken van een CMS; je hoeft enkel over wat basiskennis van computers te beschikken en bereid zijn om meer te leren over het systeem. De intuïtieve interface zorgt ervoor dat je binnen no time overweg kan met WordPress.

WordPress statistieken
Top 10 CMS in de wereld

Het kiezen van een geschikt CMS

Elk content management systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om er zeker van te zijn dat je een CMS kiest dat bij jouw project past, doe je er goed aan om voorafgaand aan je keuze de volgende vragen te beantwoorden:

 • Welk doel heeft de website?
 • Hoe gebruiksvriendelijk moet het CMS zijn?
 • Welke soort content komt er op de website?
 • Kan het CMS aan een ander systeem (online shopsysteem, customer relationship management, enterprise resource planning) worden gekoppeld?
 • Van welke andere kanalen (e-mail, nieuwsbrief , blog, sociale netwerken) wil je gebruik maken?
 • Hoeveel redacteuren wil je toegang geven tot het systeem en welke rechten wil je dat zij krijgen?
 • Wil je een meertalige website creëren?
 • Welke ondersteuning is er voor het CMS?
 • Biedt het systeem de mogelijkheid om websites te optimaliseren voor zoekmachines ?
 • Wil je dat de website geoptimaliseerd wordt voor mobiele apparaten?

Zowel een groot aantal particulieren als bedrijven heeft de keuze laten vallen op WordPress en is van mening dat het CMS een goede basis biedt voor het verwezenlijken van plannen.

CMS eigenschappen
De voordelen van WordPress

Wat zijn de mogelijke nadelen van WordPress?

WordPress begon ooit als blogplatform, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig CMS waarmee verschillende soorten websites kunnen worden gemaakt. Bovendien kan het systeem worden uitgebreid met plugins (kleine extensies die bepaalde taken uitvoeren, zoals het maken van een backup of toevoegen van een contactformulier) en eigen aanpassingen. Op die manier kan het systeem altijd meegaan met de laatste online trends en ontwikkelingen. Toch zijn er ook projecten waarbij WordPress wellicht niet de beste keus is en waar andere CMS’en soms een betere oplossing bieden:

 • Projecten met privacygevoelige informatie - Een systeem dat zo wijdverspreid wordt gebruikt als WordPress en waarvan de software vrij toegankelijk is voor iedereen, is een geliefd doelwit van hackers. Andere CMS’en zijn evengoed niet bestand tegen aanvallen van hackers, maar omdat WordPress zo vaak gebruikt wordt, hebben meer hackers het op WordPress voorzien. De actieve WordPress-community zorgt er echter voor dat lekken snel opgespoord en gedicht worden. Daarnaast kun je er door het volgen van een aantal veiligheidsregels en het installeren van bepaalde plugins voor zorgen dat jouw website minder risico loopt. Voor websites in sectoren met hoge veiligheidseisen, zoals de financiële sector, is WordPress minder geschikt.
 • Complexe en zware websites - Soms is een website zo omvangrijk dat enorm veel gegevens verwerkt moeten worden, die zeer veel capaciteit benutten en bovendien invloed hebben op de snelheid van de website. WordPress bereikt dan zijn grenzen. Hoewel het systeem erg flexibel is, komt er toch een punt waarop het beter is om voor een ander CMS te kiezen.
 • Uitgebreide aanpassingen - WordPress kan met vrijwel iedere functie uitgebreid worden, je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om met Bootstrap te werken om je website aan te leggen, maar wanneer het uitbreiden te complex wordt, kan het de moeite waard zijn om een ander CMS in overweging te nemen. Denk aan CMS’en die gespecialiseerd zijn in bepaalde functies, zoals het creëren van een meertalige website of het beheren van meerdere domeinen in één installatie.

Op welke manieren kun je een WordPress-website online zetten?

Nadat je gekozen hebt voor het CMS WordPress, moet je nog een hostingprovider kiezen. Een host zet je website online en is de schakel tussen jouw computer en het internet. Daarvoor stelt de host ruimte op het internet (ook wel ‘webruimte’ genoemd) beschikbaar, waarop jouw website opgeslagen kan worden.

Bij het kiezen van een hostingprovider, kun je zelf beslissen op welke manier je wilt samenwerken. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde taken uit te laten voeren door de host, zoals het onderhoud van de website. Bij veel hosting-varianten zijn er wel een aantal restricties waar je rekening mee moet houden.


1. WordPress-pakket van een hostingprovider

Kiezen voor een WordPress-hostingpakket van een provider betekent kiezen voor service, comfort en ontwerpvrijheid. Een WordPress-hostingpakket bestaat meestal uit webruimte, een database, domein en WordPress-installatie. Afhankelijk van de omvang van je plannen, kies je een passend pakket: voor een persoonlijke reisblog heb je bijvoorbeeld niet zoveel webruimte nodig als voor een online winkel. Naast de hoeveelheid webruimte verschillen hostingpakketten nog op een aantal andere vlakken, zoals het aantal domeinnamen en databases. Mocht je project in een later stadium groter worden, dan kun je een hostingpakket meestal eenvoudig upgraden.

Wanneer je voor deze optie kiest, krijg je volledige toegang tot je website en ben je vrij om zoveel thema’s en plugins te installeren als je wilt. Bovendien staat de hostingprovider altijd voor je klaar: je hoeft bijvoorbeeld geen ingewikkeld installatie-proces uit te voeren en bepaalde updates worden automatisch voor je gerealiseerd. Op deze manier gebruik je altijd de meest recente versie. Om te beginnen met het maken van je WordPress-website, hoef je enkel in te loggen op het account van de hostingprovider; de rest staat al voor je klaar. Je kunt dus direct beginnen met het ontwerpen van je website en het creëren van content. De hostingprovider maakt op regelmatige basis automatische back-ups van je website, zodat er altijd een kopie voor je klaar staat wanneer er iets misgaat. Daarnaast kun je veel providers 24 uur per dag contacteren, bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het verhuizen van je website .


2. Hosting via WordPress.com

WordPress.org en WordPress.com - deze namen lijken erg op elkaar, waardoor regelmatig verwarring ontstaat. Het verschil: WordPress.com kun je als host gebruiken, WordPress.org niet. Wanneer je via WordPress.com een website maakt, hoef je je niet bezig te houden met het beheer van de website, en ook niet met andere zaken zoals updates, back-ups en beveiliging . Bij problemen kun je direct contact opnemen met WordPress. Daar staat tegenover dat je beperkte mogelijkheden hebt bij het ontwerpen van je website, en dat je geen toegang krijgt tot de databases en broncode van je website.

Wie zich registreert op WordPress.com, krijgt direct een website toegewezen. Je hoeft hier verder niets voor te installeren. Meestal wordt WordPress.com gebruikt voor kleine blogs. Het is bijvoorbeeld het ideale platform om je vrienden en familie op de hoogte te houden wanneer je een semester in het buitenland studeert. De basisversie is gratis; je krijgt dan een domeinnaam met de volgende structuur: jouwnaam.wordpress.com. Voor het ontwerp van je website kun je kiezen uit honderden design-templates. Ook zijn er standaard een aantal plugins geïnstalleerd. Je kunt echter zelf geen nieuwe plugins of thema’s installeren. Ook heb je zelf geen controle over welke advertenties getoond worden op je website.

Voor een maandelijks bedrag krijg je op WordPress.com meer mogelijkheden, zoals een eigen domeinnaam (bijvoorbeeld jouwnaam.nl) of meer opslagruimte. Toch blijft hosting via WordPress.com aanzienlijk beperkter dan andere opties.


3. Zelf hosten met WordPress.org

Op WordPress.org kun je altijd de meeste recente versie van het CMS WordPress downloaden. Vervolgens kun je je eigen webruimte gebruiken voor de installatie. Om een website te maken en online te zetten, heb je naast webruimte ook een domeinnaam, een server die PHP ondersteunt en de databasesoftware MySQL nodig. De huidige minimumeisen vind je op WordPress.org.

 • Webruimte - Een site die enkel uit tekst en een paar pagina’s bestaat, zou voldoende moeten hebben aan 100 tot 200 MB opslagruimte. Wie foto’s, video’s of muziek aan de website toe wil voegen, moet minimaal rekenen op 1 GB opslagruimte.
 • PHP-ondersteuning - De host moet op zijn servers het gebruik van PHP-toepassingen ondersteunen. Hosts die dit doen, kiezen er meestal voor een PHP-geheugenlimiet in te stellen. Deze limiet is de maximale hoeveelheid geheugen die de website kan gebruiken voor PHP-processen. WordPress-websites hebben minimaal 64 MB geheugen nodig.
 • MySQL database - Een database wordt gebruikt om alle inhoud van je website op te slaan, waarna deze dynamisch kan worden opgehaald. MySQL is een populair open-source database management systeem dat weinig geheugen in beslag neemt en toch grote hoeveelheden data kan verwerken. Om toegang te krijgen tot de database, wordt vaak gebruik gemaakt van het programma phpMyAdmin, omdat MySQL zelf niet over een grafische interface beschikt.
 • Domeinnaam - Het gewenste domein mag nog niet in gebruik zijn en moet officieel worden geregistreerd. In Nederland kun je een domeinnaam aanvragen bij een registrar naar keuze. Vaak leveren registrars ook een DNS-service, en concurreren zij met andere registrars om de beste service en laagste prijs.

Zelf hosten is geschikt voor mensen die de volledige controle over hun website willen hebben. Je hebt de keus uit duizenden thema’s en plugins en kunt er zelfs voor kiezen om een eigen plugin of thema te ontwikkelen . Ook krijg je toegang tot de databank en broncode van de website, waardoor je de maximale vrijheid hebt om aanpassingen te maken.

Het hebben van de volledige controle over je website: dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar het betekent ook dat je een aantal zaken zelf moet organiseren, die normaal door de hostingprovider worden geregeld. Zo behoren het beveiligen van de website, het uitvoeren van updates en het maken van back-ups allemaal tot je takenpakket. Ook moet je zelf WordPress installeren en verbinding maken met de MySQL database. Over het algemeen geldt: heb je een probleem, dan moet je daar zelf een oplossing voor vinden. Wel staat WordPress bekend om de grote community en vele fora, waar je het antwoord op vrijwel alle vragen zal vinden.


De keuze is aan jou

 • Voor mensen die snel een blog willen maken en onderhouden, is WordPress.com een prima keuze. Het systeem wordt automatisch geüpdatet en plugins zijn al voor je geïnstalleerd. Daar staat tegenover dat je relatief weinig ontwerpvrijheid hebt.
 • Je hebt alle vrijheid wanneer je zelf een hostingpakket afsluit en vervolgens handmatig WordPress installeert. Die vrijheid betekent echter ook dat je zelf moet denken aan het installeren van belangrijke updates.
 • Speciaal ontwikkelde WordPress-hostingpakketten combineren het beste van beide werelden: ze bieden je alle vrijheid bij het gebruik van thema’s en plugins, en belangrijke updates worden automatisch geïnstalleerd.

Kan ik met WordPress mijn plannen verwezenlijken?

Afhankelijk van het soort website dat je wilt beginnen (een persoonlijke blog, een forum over een uit de hand gelopen hobby, of een omvangrijke bedrijfswebsite?), moet je bepaalde eisen stellen aan een CMS. Gebruik het volgende overzicht om uit te zoeken welke functies WordPress biedt voor de realisatie van jouw plannen.

Hosting oplossingen
De hosting-oplossing voor jou