Het WordPress menu

  • Wat is een WordPress menu precies?
  • Hoe creëer je een WordPress menu?
WordPress aanbiedingen

Wat is een WordPress menu?

Heel simpel gezegd, is een WordPress menu het navigatiesysteem van een WordPress website. Het menu van je WordPress website stel je zelf samen en bevat links naar verschillende pagina’s van je site. Het kan ook zijn dat de zogeheten linkbestemming een andere website of een bestand is. Het is dus niet zo dat alle pagina’s van je website in je WordPress menu hoeven voor te komen, of dat je in je menu niet naar andere websites kunt linken. Daarbij kun je ook nog aangepaste berichten aan je WordPress menu toevoegen en kun je linken naar categorieën.

De meeste WordPress menu’s zijn ontwikkeld voor een bepaalde locatie op je website. Waar je een menu kunt plaatsen, hangt echter ook af van het thema dat je voor je website gebruikt. Bij het ontwerpen hiervan is namelijk al nagedacht over de beste plaats voor het menu. Je kunt bijvoorbeeld een WordPress menu hebben in je zijbalk, bovenaan je website of juist in een brede balk helemaal onderaan je website. Ook is het mogelijk om er meerdere te hebben, die verlinken naar verschillende pagina’s. De keuze is aan jou; je hoeft alleen aan te geven welk menu waar zichtbaar moet zijn.


Hoe maak je een WordPress menu?

Om een WordPress menu te creëren ga je via je admin dashboard naar ‘Weergave’ > ‘Menu’. Hier zie je aan de rechterkant van de pagina de menu’s zoals ze er nu uitzien. En links kun je nieuwe menu’s toevoegen of huidige menu’s aanpassen via ‘Aan menu toevoegen’. Je kunt ook meteen een rangschikking maken en eventueel een hiërarchie instellen door een submenu te maken. Door rechts bovenaan op je dashboard op ‘Scherminstellingen’ te klikken, open je een vakje waarin je meer informatie kunt toevoegen aan een menu-item.

WordPress menu maken
WordPress menu maken


In het andere tabblad, genaamd ‘Locaties beheren’, kun je de verschillende menu-locaties binnen jouw thema zien. Hier kun je ook aangeven op welke plaats welk WordPress menu zichtbaar moet zijn. Het is belangrijk dat je deze stap niet overslaat, aangezien het menu dan niet op je website zal verschijnen. Indien er meerdere locaties zijn voor een WordPress menu, betekent dat overigens niet dat je ze allemaal moet gebruiken.

WordPress menu-locatie
WordPress menu-locatie

WordPress menu plugins

Omdat het kan voorkomen dat je thema niet het menu ondersteunt dat jij graag wilt, zijn er WordPress menu plugins die je kunt installeren. Er is een scala aan WordPress menu plugins, maar hieronder bespreken we er drie. Deze drie plugins worden voor verschillende doeleinden gebruikt.


Responsive Select Menu

Op het moment dat je in WordPress een responsive menu wilt hebben, maar je thema dit niet ondersteunt, kun je de plugin Responsive Select Menu downloaden. Deze WP menu plugin is ideaal voor het creëren van een responsive menu op je WordPress website. Een responsive menu past zich automatisch aan aan het apparaat waarmee iemand jouw website bezoekt. Daarnaast maakt deze WP menu plugin het navigeren op je website via touch screens eenvoudiger. Responsive Select Menu werkt automatisch en heeft geen extra PHP-code nodig om te functioneren.


Max Mega Menu

De WordPress menu plugin Max Mega Menu neemt automatisch je bestaande menu’s over, waarna je ze zelf verder in kunt richten. Je kunt er WordPress widgets aan toevoegen, je kunt de plaats van het menu in je thema aanpassen en de mogelijkheden van je menu veranderen. Maak er bijvoorbeeld een WordPress responsive menu van, een WordPress dropdown menu, of beide. Met deze WP menu plugin is het mogelijk om het menu van je WordPress site in een paar muisklikken zo gebruiksvriendelijk te maken als je zelf wilt.


Menu Image

Dit is slechts een WordPress menu plugin die dient als uitbreiding van je huidige menu. Met Menu Image kun je, zoals de naam al doet vermoeden, afbeeldingen toevoegen aan je menu. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld met verschillende merken werkt en dit duidelijk aan wilt geven.

Om een WordPress menu plugin te installeren ga je via je dashboard naar ‘Plugins’ > ’Nieuwe plugin’, waar je vervolgens de naam van de plugin in kunt typen, of kunt zoeken op ‘plugin menu’. Daarna hoef je alleen nog op ‘Nu installeren’ te klikken. Mocht je hierna nog een andere stap moeten nemen om de WordPress menu plugin te laten werken, dan staat dit beschreven onder het kopje ‘Installatie’ (klik bij de plugin op ‘Meer details’). Als het gaat om een premium WordPress menu plugin, dien je deze via een externe bron te downloaden en vervolgens te uploaden. Lees hier meer over het installeren van plugins.


WordPress menu in het kort

  • Het menu van je WordPress website is het navigatiesysteem van de site. Je stelt het WordPress menu zelf samen met links die naar verschillende pagina’s verwijzen.
  • Via het admin dashboard kun je een WordPress menu creëren of aanpassen. Let hierbij op dat je de locatie van het menu aangeeft, anders verschijnt het niet op je website.
  • Indien het thema van je website het WordPress menu van jouw keuze niet ondersteunt, kun je verschillende WordPress menu plugins installeren.