WordPress template zoeken

WordPress templates voor jouw blog

WordPress bestaat ruim 10 jaar en is één van de meest populaire content management systemen. Dit CMS wordt bijvoorbeeld veel gebruikt om een blog te maken. Softwareontwikkelaars over de hele wereld delen dagelijks WordPress templates die jouw WordPress blog nog succesvoller kunnen maken. Sommige van deze templates zijn zelfs gratis. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste kenmerken van WordPress templates en geven we je handige tips voor je eigen blog. Ben je op zoek naar meer praktische blog-tips? Kijk dan bijvoorbeeld eens op onze pagina over social media trucs voor je blog.


Begin een facebookpagina

Gratis templates en betaalde templates

De tijden zijn veranderd want vroeger was de prijs van een WordPress template een goede indicatie voor kwaliteit; er was sprake van een goede prijskwaliteitsverhouding. Tegenwoordig is dat wel anders, dankzij de WordPress Community die templates ontwikkelt, deelt en reviewt. In de WordPress Community worden heel veel templates of ook wel “themes” genoemd, gedeeld. Zoals eerder aangehaald kosten sommige themes geld, zo kost het geliefde Redwood-Theme ongeveer € 37. Een belangrijk advies vooraf is om niet te veel op de prijzen te letten maar vooral juist op de kwaliteit van programmering, en de reviews van andere gebruikers. Verder is het goed om te kijken of je ook technische ondersteuning krijgt. Betaalde themes hebben vaak een live-helpdesk.

In de volgende paragrafen zullen we dieper ingaan op een aantal belangrijke punten om in jouw overwegingen mee te nemen.


Facebookpagina instellingen

Betaalde versus onbetaalde themes

Als je de pagina hebt opgezet dan kan je in alle rust je instellingen weer veranderen. In het bovenste gedeelte van de pagina kan een aantal dingen aanpassen naar wens:

 • Regelmatige updates
  Betaalde themes worden vaak automatisch geüpdatet en daarom is een betaalde versie vaak heel aantrekkelijk. Je spaart een hoop tijd als je website automatisch wordt geüpdatet.
 • Individueel design
  Gratis themes met goede designs worden natuurlijk veel gebruikt maar vaak heb je daarmee weinig inspraak op je design. Met betaalde themes heb je vaak meer mogelijkheid om te personaliseren. Het is aan te raden om meer te betalen voor een persoonlijke touch.
 • Een handleiding
  Betaalde themes worden vaak geleverd met een handleiding, bij gratis themes is dit vaak niet het geval.
 • Technische ondersteuning
  Bij betaalde themes wordt vaak technische ondersteuning gegeven zoals helpdesks, ticketsystemen, livechats en fora.
 • Geen automatische verlinking naar de ontwikkelaar
  Bij veel gratis themes staat in de footer een link naar de ontwikkelaar wat misschien potentiële klanten kan afschrikken of doorlinkt naar een andere website waardoor je ze mogelijk kwijtraakt.
 • Prijs
  Betaalde themes kunnen ook heel duur worden, juist omdat ze steeds updaten en ook soms extra toepassingen nodig hebben, die ook geld kosten.
 • Gebruik kost meer tijd
  Betaalde themes hebben vaak extra veel mogelijkheden en om optimaal gebruik te maken van deze mogelijkheden moet je je in de talloze mogelijkheden verdiepen om het maximale uit je themes te halen.
 • Veel extra features
  Betaalde themes hebben een groot aantal extra add-ons en features. Enerzijds is het fijn om veel mogelijkheden te hebben maar anderzijds is een probleem dat deze features ook laadsnelheid kunnen vertragen waardoor een blog langzamer wordt.

Facebookpagina vormgeven

Less is more, de laadsnelheid is het allerbelangrijkst

Het positieve domino-effect van een snelle website met een goede laadtijd is erg belangrijk bij het kiezen van een theme. Niet alleen website bezoekers hebben baat bij een goede laadsnelheid, ook de ranking van je website wordt positief beïnvloed door de laadtijd. Bezoekers blijven liever op een snelle website en zullen ook langer op de website blijven en zelfs ook positieve reviews schrijven over een snelle website. Positieve reviews zijn een enorme boost voor de zoekmachine ranking natuurlijk.Facebookpagina’s hebben een vaste indeling en je personifieert je pagina door een cover- en profielbeeld. De vaste indeling van Facebookpagina’s maakt het personaliseren aan de ene kant moeilijk maar aan de andere kant weten Facebookgebruikers ook precies hoe ze aan hun informatie moeten komen of hoe ze iets moeten posten op jouw pagina.

In de volgende paragraaf gaan we dieper in op de factoren die van invloed zijn op de laadtijd. Wat vertraagt de laadtijd?

 • Teveel extra features. Het klinkt als een luxeprobleem maar toch is het zo dat veel extra features en plug-ins laadtijd ernstig vertragen.
 • Grote bestanden. Sommige themes hebben een speciale feature voor het opslaan van beeld, geluid en teksten in een hoge resolutie. Dit is fijn maar ook een probleem want dit soort materiaal vertraagt de laadsnelheid.
 • Regelmatige updates. Themes moeten vaak worden geüpdate door de ontwikkelaars, een verouderde versie kan de laadsnelheid ook negatief beïnvloeden. Als je een betaalde theme zoekt, dan kan het ook een idee zijn om de geschiedenis van het theme te bekijken. Aan de geschiedenis kan je zien of de ontwikkelaars dynamisch zijn ingesteld met veel updates of juist terughoudender zijn in hun updates.

Om de laadtijd van WordPress themes te testen, is er de Pingdom website. Deze website meet namelijk de laadsnelheid en de snelheid van een theme. Binnen de WordPress Community vindt je dan nog meer ondersteunende informatie zoals gebruikerservaringen. Verder geeft de WordPress Community ook andere cijfers op gebruik.


Fan pagina

Design en usability

Schoonheid is iets subjectiefs en natuurlijk is het erg belangrijk je design aan te passen op de smaak van je bezoekers, maar wat misschien nog belangrijker is de gebruiksvriendelijkheid oftewel usability van de website. De eerste stap in de juiste richting is om je interface zo in elkaar te zetten dat je gebruiker altijd één klik verwijderd is van de volgende stap. Een aantal WordPress portals hebben zich gespecialiseerd in usability en verzamelen ervaringen en reviews om themes te beoordelen op de usability. Een paar voorbeelden zijn Themeforest, StudioPress of Elegant Themes. Het goede van deze portals is dat ze ook andere themes laten zien met dezelfde opties. Een andere goede manier om usability te testen is het downloaden van een demoversie. Je kan systematisch bij jezelf te rade gaan of de layout goed is en of je bezoeker tevreden zou zijn met de layout.


Likes op jouw facebookpagina

Responsive design

Een derde van de website bezoeken is tegenwoordig mobiel of op een tablet. Om deze reden moet een WordPress theme ook smartphone- en tabletvriendelijk zijn. Smartphone toepassingen kan je testen met Google. Hier kan je een demoversie testen met de URL en zien hoe smartphone vriendelijk het theme is.

Bij het uitkiezen van je theme is het belangrijk om op bepaalde criteria te letten, namelijk:

 • Administrator mogelijkheden: Het is belangrijk om van tevoren te weten hoe je een WordPress theme kan bedienen. Het allerbeste is om een demo uit te testen in het gebruik.
 • Zoekmachineoptimalisatie: Of een WordPress theme zoekmachine- vriendelijk is kan je ook vooraf uittesten met MozBar en de site Moz.com
 • Veiligheid: Voldoet jouw WordPress theme ook aan de veiligheidseisen en databeschermingseisen? Dit is ook erg belangrijk om te weten. Het is goed om dit topic ook op fora goed te checken want dit draagt ook bij aan de credibility van je website.

Facebookpagina opzetten

Conclusie

Een WordPress website is een goede keuze voor een CMS systeem aangezien het al 10 jaar bestaat en een hele grote community WordPress gebruikers veel informatie deelt. Er is erg veel informatie over de verschillende WordPress themes beschikbaar en er zijn ook veel tools om op eventuele struikelblokken te anticiperen. Eén ding staat vast, de technische kwaliteit van een WordPress theme staat voorop. Het is belangrijk om de volgende criteria nog extra in overweging mee te nemen:

 • Bij het kiezen van een theme is het goed om je te informeren naar de ontwikkelaar en de geschiedenis van voorganger apps.
 • De reviews van andere gebruikers op fora en in ratings geeft ook al veel informatie en een indicatie hoe goed een theme is.
 • De laadtijd van een theme is van het hoogste belang, want de kwaliteit van een website gaat achteruit als de laadtijd te lang is en bezoekers verlaten een website die niet laadt.
 • Usability van een theme is ook heel belangrijk. Als admin moet je er goed mee om kunnen gaan en het moet de bezoekers ook op haar wenken bedienen want de klant is en blijft koning.
 • Responsive: Smartphone- en tablet vriendelijkheid is erg belangrijk. Test een theme altijd eerst op smartphone compatibiliteit en responsiviteit.