WordPress begon ooit als een platform voor het publiceren van weblogs, maar is uitgegroeid tot een volwaardig content management systeem. Het systeem is erop gericht om het bouwen van een website zo eenvoudig mogelijk te maken. Voor het opzetten van een website heb je normaliter een behoorlijke hoeveelheid technische kennis nodig; bij WordPress begin je met een kant-en-klare basiswebsite, die je vervolgens stap voor stap kunt aanpassen en uitbreiden. Een voorwaarde voor het maken van een WordPress website is wel dat je beschikt over passende webhosting. Maar wat is webhosting precies en waarom heb je voor een WordPress site hosting nodig? En wat zijn de verschillende mogelijkheden op het gebied van WordPress hosting?
Iedereen die een website online wil zetten, heeft webhosting nodig. Webhosting wordt aangeboden door een host, ook wel webhost of hosting provider genoemd. Kort gezegd houdt hosting in dat er ruimte op het internet (webspace) wordt gereserveerd voor jouw website. De webhost beschikt over servers, die altijd met het internet verbonden zijn. Door plaats op deze servers aan te bieden, zorgt de webhost ervoor dat je website daadwerkelijk online kan worden gezet. Bezoekers kunnen vervolgens de site bezoeken via je domeinnaam. Deze is verbonden met een bepaald IP-adres, dat weer gekoppeld is aan de server. Wanneer de domeinnaam wordt ingevoerd, ontvangt de server het verzoek om de bijbehorende websitegegevens te downloaden.
Net als bij het maken van websites in het algemeen, is het regelen van webhosting één van de eerste stappen die je zet als je een WordPress website gaat maken. Op het gebied van WordPress hosting heb je twee mogelijkheden: je kunt je website aanmaken via wordpress.com en je site door WordPress zelf laten hosten, maar je kunt ook de WordPress software downloaden via wordpress.org en een externe WordPress host uitkiezen. Je uploadt je WordPress website dan naar de server van de door jou gekozen webhost.
Wat is precies het verschil tussen hosting op het WordPress platform en WordPress hosting via een andere, externe webhost?
Van hosting via WordPress kun je in principe kosteloos gebruikmaken. Andere voordelen zijn dat je WordPress niet hoeft te installeren, maar meteen online aan de slag kunt. Ook draagt WordPress zorg voor updates en voor de beveiliging van je site. Daar staat tegenover dat je beperkte webspace hebt, alleen beschikt over de standaard templates, geen plugins kunt installeren, niet volledig vrij bent bij het bepalen van je domeinnaam (deze bevat standaard het onderdeel ´wordpress.com´) en dat je website niet advertentie-vrij is. Het is mogelijk om je website zonder al deze beperkingen op het WordPress platform te laten hosten, maar daar komen extra kosten bij kijken. Wil je bijvoorbeeld toch een eigen domein registreren, je site advertentie-vrij maken, extra webspace aanschaffen en gebruik maken van premium templates, dan wordt je website meteen een stuk duurder.
Kies je zelf een hostingaanbieder, dan betaal je een maandelijks bedrag voor je WordPress hosting. Ook moet je WordPress eerst installeren en ben je zelf verantwoordelijk voor updates en sitebeveiliging. Hier krijg je echter veel flexibiliteit voor terug: je stelt zelf je domeinnaam samen, bepaalt zelf of er advertenties op je website staan en je kunt iedere gewenste template of plugin installeren. Daarbij komt dat er hostingaanbieders zijn die bepaalde technische aspecten van je overnemen, zodat het installeren en beheren van je site een stuk gemakkelijker wordt. Je WordPress host zorgt er in zulke gevallen bijvoorbeeld voor dat de WordPress software in een paar muisklikken op je webruimte wordt geïnstalleerd, dat updates automatisch uitgevoerd worden en dat er regelmatig back-ups van je website worden gemaakt.
Twijfel je of je voor webhosting via WordPress moet kiezen of juist voor WordPress webhosting via een externe host? Stel jezelf dan eens de onderstaande vragen en bedenk wat jouw prioriteiten zijn.
Waar moet je op letten wanneer je zelf hosting voor je WordPress website gaat regelen? Er zijn bedrijven die zich volledig richten op WordPress hosting, maar je kunt voor WordPress hosting in Nederland ook prima bij andere hostingaanbieders terecht. Een webhostingpakket moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor een WordPress website: de servers van de hostingaanbieder moeten PHP versie 5.6 of hoger, en MySQL versie 5.6 of hoger of MariaDB versie 10.0 of hoger ondersteunen. Daarnaast wordt een Apache mod_rewrite module aangeraden. Er zijn ook aanbieders, waaronder STRATO, die specifieke WordPress hosting pakketten aanbieden. Met zo´n pakket weet je zeker dat de hosting zich voor een WordPress website leent.
Hoewel STRATO niet uitsluitend webhosting voor WordPress aanbiedt, zijn er bij ons wel speciale WordPress webhosting pakketten verkrijgbaar. Daarbij heb je de keuze uit drie formaten: WP Starter, WP Basic en WP Advanced. Het eerste pakket is geschikt voor een kleine website of eenvoudige blog, het tweede voor een persoonlijke website of een zakelijk blog en het derde voor meerdere grote websites of professionele blogs. Wat alle pakketten met elkaar gemeen hebben is dat ze het installeren van WordPress zeer eenvoudig maken. Daarnaast worden WordPress updates automatisch uitgevoerd en worden er automatische back-ups van je website gemaakt. Bovendien zit bij ieder WordPress hosting pakket minstens één domeinnaam inbegrepen.