Succesvol bloggen: het juiste onderwerp voor je blog vinden

blog onderwerp

Hoe zorg je ervoor dat jouw blog een goed onderwerp heeft?

Een eigen blog biedt een scala aan mogelijkheden voor zowel het uiten van je creativiteit als het verdienen van geld. Als platform voor de uitwisseling van ervaringen en kennis hebben blogs een grote invloed op het media- en advertentielandschap. Samen met sociale netwerken als Facebook en Instagram zijn blogs de grootste bron van de zogenaamde influencer marketing en een integraal onderdeel van veel content marketing strategieën. Toch is het voor de meeste bloggers een lange weg om van parttime blogger een invloedrijke, goed verdienende influencer te worden. In onze blogreeks hebben we het tot onze missie gemaakt om je te begeleiden bij jouw blogavontuur. Na onze uitleg over de manieren waarop je een eigen blog kunt maken, lees je in dit artikel alles over het vinden van het juiste onderwerp voor je blog.


Kan ik over elk denkbaar onderwerp succesvol bloggen?

In principe kun je over alles bloggen en zijn er succesvolle blogs over elk denkbaar onderwerp te vinden. Maar gezien de grote hoeveelheid blogs die veel concurrentie met zich meebrengen, is het aan te raden om je eerder op een specifiek thema te concentreren in plaats van meerdere trendgevoelige onderwerpen op je blog te behandelen. Bloggers die een nicheonderwerp weten te vinden, hebben doorgaans de meeste kans van slagen. Al draait het bij het kiezen van een blogonderwerp niet alleen om het vinden van het meest unieke en lucratieve thema. Het is vooral van belang een onderwerp te vinden waar je met plezier en voor een lange periode over kunt schrijven. Om uit te vinden wat voor jouw blog een goed onderwerp is, kan het beantwoorden van de volgende vragen helpen:

  • Wat interesseert mij?
  • Wat inspireert mij?
  • Wat zijn mijn sterke punten en met welke onderwerpen ben ik echt bekend?
  • Welke thema’s wil ik intensief onderzoeken en meer over weten?

Interesse in en passie voor het onderwerp is essentieel wanneer je voor een lange periode regelmatig ergens over gaat schrijven en dit ook wil volhouden. Uiteraard speelt het hebben van kennis over het thema ook een grote rol. Een professioneel niveau van expertise is niet nodig, maar je moet bereid zijn om voor je blog in een bepaald onderwerp te duiken als je uiteindelijk de status van deskundige wilt bereiken.


Waarom is het juiste onderwerp voor je blog zo belangrijk?

Passie voor een onderwerp en een spontaan idee zijn vaak de eerste factoren die leiden tot het creëren van een blog. En natuurlijk zijn creativiteit en verbeelding ook essentieel - maar een idee alleen garandeert nog niet dat je een geslaagde blogger wordt op de lange termijn. Mocht je meer vrijheid willen om te experimenteren dan is een blog waarop je persoonlijke thema’s behandelt misschien iets voor je, maar dan nog geldt: iedereen die succesvol wil zijn met bloggen en hiermee zijn of haar geld wil verdienen, moet een strategische aanpak hebben.

Uitvoerig onderzoek is belangrijk voordat je begint, zo kom je erachter of het idee voor je blog ook echt potentie heeft. Vraag jezelf af: 'is het denkbaar dat ik regelmatig artikelen van hoge kwaliteit schrijf op mijn blog over dit onderwerp? En lukt dat nog steeds over twee maanden, of zelfs over twee jaar?' De realiteit van de online wereld is dat blogs komen en gaan en in principe niemand op ‘een zoveelste blog over onderwerp X’ zit te wachten. Het vinden van loyale lezers is dus een hele kunst, waarvoor hard gewerkt moet worden.


Heeft jouw blogidee kans van slagen?

Wanneer je aan de slag gaat met het vinden van een thema, stuit je vast op een hele lijst met onderwerpen die interessant lijken. Maar met welk van deze onderwerpen kun je ook daadwerkelijk uit de voeten als je een succesvol blogger wilt worden? Hiervoor is het raadzaam je het volgende af te vragen:


blog onderwerp

Wil ik écht aan de slag met dit onderwerp, ook op de lange termijn?

Zoals al eerder vermeld, is het hebben van passie en interesse voor je blog en het gekozen onderwerp cruciaal. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen ook een grote rol. Het onderwerp dat je kiest, wordt voor lange tijd een primaire focus, in sommige gevallen zelfs voor meerdere jaren.


blog onderwerp: relevant

Is het onderwerp van mijn blog op de lange termijn relevant?

Buiten dat je graag over het onderwerp schrijft, moet het natuurlijk ook mogelijk zijn om hier lange tijd over te schrijven. Het is belangrijk om jezelf af te vragen of het onderwerp ook in de toekomst relevant zal zijn en of het voor voldoende inhoud kan zorgen om een continue stroom van nieuwe artikelen te waarborgen.


blog onderwerp: blogidee

Heeft het blogidee potentie voor meer dan 20 artikelen?

Het vinden van een niche is natuurlijk wenselijk, maar het moet ook weer niet te specifiek zijn, zodat er na 20 artikelen geen stof tot schrijven meer over is. Het is dan ook belangrijk een goede middenweg te vinden. Mocht je een bevlogen reiziger zijn en hier over willen bloggen, dan is het raadzaam om je onderwerp te beperken tot een bepaald thema binnen het reizen, om er in het grote aanbod reisblogs uit te springen. Aan de andere kant gaat het te ver om je blog te beperken tot bijvoorbeeld dat ene onbewoonde eilandje, aangezien het dan waarschijnlijk lastig wordt hier jarenlang interessante en verrassende artikelen over te schrijven.


blog onderwerp: geld verdienen

Kun je geld verdienen met het gekozen onderwerp voor je blog?

Als je succesvol wil bloggen en er op de lange termijn geld mee wilt verdienen, dan is er nog een extra factor om in overweging te nemen: het analyseren van de cijfers. Dit houdt in dat je het zoekvolume, de concurrentie en het advertentiepotentieel op regelmatige basis onderzoekt door bijvoorbeeld Google Analytics te gebruiken. Vooral voor het analyseren van zoekvolume en de concurrentiepositie is Google Analytics de meest uitgebreide optie. Al kan een simpele zoekopdracht in Google net zo verhelderend zijn. Om het advertentiepotentieel van je blog vast te stellen, kun je de klikprijs in Google Adsense controleren. Een andere mogelijkheid is om een affiliate partner te vinden door je aan te melden bij een affiliate programma.


Inspiratie vinden om succesvol te bloggen

Na het kiezen van een onderwerp is het tijd om alle blogideeën, die hebben geleid tot deze keuze, te verzamelen en te catalogiseren. Door middel van het opstellen van een redactioneel plan kun je artikelen en bijdragen voor je blog op de lange termijn plannen.

Je kunt inspiratie voor artikelen uit verschillende bronnen halen, zoals bijvoorbeeld:

  • Andere succesvolle blogs die je misschien hebt ontdekt tijdens de analyse van de concurrentie. Maar pas op: het is goed om inspiratie op te doen, maar het kopiëren van artikelen is dat absoluut niet!
  • Tijdschriften, vakbladen en boeken, die bijvoorbeeld een andere, meer wetenschappelijke kant van het onderwerp belichten.
  • Video's en podcasts over het onderwerp.
  • Persoonlijke gesprekken, interviews en discussies uit de dagelijkse (beroeps)praktijk.
  • Situaties, ervaringen of omstandigheden die een (persoonlijke) verbinding met het onderwerp illustreren.

Het is altijd goed om spontane ideeën en inspirerende momenten op te schrijven of op een andere manier vast te leggen. Zo vergeet je ze niet snel. Zorg er dan ook voor dat je altijd een notitieboekje bij je hebt of aantekeningen en foto’s met je smartphone maakt. Dit kan bijzonder goed van pas komen wanneer je even geen inspiratie hebt of last hebt van een writersblock. Geen nood overigens wanneer dit het geval is, iedere blogger kampt hier wel eens mee.

Wanneer je blog een onderwerp heeft en je alle ideeën verzameld en geordend hebt, kan in principe het echte werk beginnen. Er zijn echter nog wel enkele belangrijke vragen die beantwoord moeten worden: Voor wie blog ik eigenlijk? Wie is mijn doelgroep? Zijn mijn artikelen gericht op lezers die nieuw zijn met het thema van mijn blog of voor mensen die al thuis zijn in het onderwerp? Schrijf ik voor een jong, vrouwelijk publiek of voor mannen ouder dan 40? Lees onze blog tips om meer succes te behalen met je eigen blog!