Wat is een domeinnaam?

  • Alles wat je moet weten als je een domeinnaam wilt registreren
Domeinnaam aanbiedingen bekijken

Wat is een domein?

Eén van de stappen die je zet als je een website bouwt, is het registreren van een domeinnaam. Maar wat is een domeinnaam nu eigenlijk? Om antwoord te kunnen geven op de vraag: ´Wat is een domeinnaam?´, willen we eerst uitleggen wat een domein is. Een domein, of webdomein, kan worden omschreven als een eigen online adres en zorgt ervoor dat een server op een IP-adres via een gemakkelijk te onthouden naam bereikbaar wordt gemaakt. Als je een domeinnaam bij STRATO registreert, word je licentiehouder van dat domein. Wanneer je een eigen domein hebt, heb je onder andere de mogelijkheid tot het bouwen van je eigen website op dit adres. Domeinen kunnen echter ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Je kunt er bijvoorbeeld e-mailadressen aan koppelen, je kunt ze gebruiken voor doorverwijzing naar een ander domein of je kunt ze vastleggen voor later.

  • Keuze uit honderden domeinextensies
  • Meteen beschikbaarheid checken
  • Voordelige domeinpakketten
  • Handige gratis features
  • Eenvoudig je eigen domeinnaam vastleggen

wat is een doaminnaam

Wat is een domeinnaam?

Wat is nu eigenlijk precies een domeinnaam? In principe is een domeinnaam bedoeld als een gemakkelijk te onthouden koppeling aan een IP-adres. Domeinnamen zijn voornamelijk geïntroduceerd om het internet toegankelijker te maken. Een domeinnaam is verdeeld in twee delen: het eerste deel is de eigenlijke naam en het tweede deel is de domeinextensie. De naam kun je helemaal zelf verzinnen (mits je er één uitzoekt die nog niet door iemand anders geregistreerd is), terwijl je bij het kiezen van de domeinextensie keuze hebt uit een bepaalde selectie vaststaande extensies. Toch betekent dit laatste niet dat je weinig opties hebt. Bij STRATO heb je de keuze uit honderden verschillende domeinextensies en hier komen regelmatig nieuwe extensies bij. Voorbeelden zijn generieke extensies als .com, .org en .info, en geografische extensies als .nl, .frl en .amsterdam.


je een geschikte doaminnaam

Hoe kies je een geschikte domeinnaam?

Een domeinnaam is meer dan alleen de naam die je aan een domein geeft. Of je nu een persoonlijke blog hebt of een webshop, welke domeinnaam je kiest kan veel invloed hebben op de hoeveelheid bezoekers die je site trekt; het is het uithangbord van je website. Kies een domeinnaam die herkenbaar en gemakkelijk te onthouden is. Zo heb je meer kans dat mensen zich de naam herinneren en je website (nog een keer) opzoeken. Ook zullen ze de naam dan sneller aan anderen doorgeven. Verder is het aan te raden een naam te kiezen die representatief is voor jouw website, bijvoorbeeld door de naam van het product dat je in je webshop verkoopt erin te verwerken. Een representatieve domeinnaam heeft ook een positieve invloed op je vindbaarheid in zoekmachines.


wat kost een doaminnaam

Wat kost een domeinnaam?

Wellicht vraag je je af: ´Wat kost het eigenlijk om mijn domeinnaam te registreren?´ Op deze vraag is geen direct antwoord te geven, want de kosten van een domeinnaam lopen uiteen. De prijs die je betaalt hangt onder andere af van de extensie die je kiest. Maar als je jouw favoriete domeinnaam zo voordelig mogelijk wilt registreren, zit je bij STRATO in ieder geval goed. Niet alleen zijn de domeinnamen zelf bij ons scherp geprijsd; je krijgt er ook nog eens een domeinpakket met verschillende handige features bij. Zo beschik je met onze pakketten standaard over een digitaal visitekaartje en heb je de mogelijkheid een domeinomleiding in te zetten.