Wat is een domein?

Wat is een domein?

Office 365 aanbieding bekijken

Domein – jouw adres op internet

Wil je een website bouwen, maar weet je niet wat een domein is? Dan leggen we het hier graag voor je uit!

Een domein is niets anders dan een adres op internet, zoals strato.nl of jouwstratodomein.com. Het deel vóór de punt kun je grotendeels zelfs bepalen, het deel achter de punt kies je uit diverse opties. Dit is de zogeheten extensie of TLD (Top Level Domain).

  • Een eigen domeinnaam maakt je website herkenbaar
  • Het juiste top level domain biedt herkenbaarheid en betrouwbaarheid
  • Je kunt het second level domain naar wens kiezen
  • Dankzij de nTLD’s (nieuwe extensies) kun je een individueel domein samenstellen

domein

Wat is een domein? En wat zijn top en second level domains?

De extensie, in ons voorbeeld .nl of .com, laat zien wat het doel van een domein is. Aan de extensie herken je bijvoorbeeld of de website Nederlands is (.nl) of een internationaal commercieel bedrijf vormt (.com). Er zijn veel extensies. Zoals .info voor informatiedoeleinden, .org voor niet-commerciële organisaties, .be voor België, .eu voor Europa, .amsterdam voor Amsterdam… En de afgelopen jaren kwamen daar nog specialistische extensies bij, zoals .photography, waarmee je een website aan een thema kunt koppelen.

Second level domain

Het deel vóór de punt (in ons voorbeeld: strato of jouwstratodomein) is een zogeheten second level domain. Dit kun je zelf kiezen, tenzij het al door iemand anders is geregistreerd. Het kan je bedrijfsnaam zijn, je achternaam, maar ook een combinatie als ‘onze-vakantie-in-duitsland’. Dit second level domain is uniek, het komt altijd maar één keer voor in combinatie met een extensie. Dus als ‘jouwstratodomein.nl’ al is geregistreerd, kun je het niet nog eens registeren. Je kunt wel een alternatief kiezen, zoals ‘jouwstratodomein.com’ of ‘jouwstratodomein.amsterdam’. Met de domeincheck op de website van STRATO controleer je heel eenvoudig of je domein nog vrij is. Je ziet dan ook direct beschikbare alternatieven met andere extensies.

Top level domain

De extensie (het top level domain) speelt een belangrijke rol, vooral omdat je een internetadres eigenlijk van achteren naar voren leest. Je ziet eerst in welk land of voor welk doel een website is geregistreerd en vervolgens hoe het domein daadwerkelijk heet. Vergelijk het met de fysieke post: die wordt eerst op land en woonplaats gesorteerd en daarna pas op straat en huisnummer.


domeinnaam

Het nut van een eigen domein

Nu je weet wat een domein is, kun je er iets mee doen. Als je met STRATO een website of webshop bouwt, begin je met het registreren van een domein. Mooi is natuurlijk als bezoekers al direct aan je domeinnaam kunnen herkennen wat het doel van je website is. Heb je een bedrijf? Dan is een herkenbare domeinnaam nóg belangrijker. Daarmee toon je immers je professionaliteit en betrouwbaarheid.

Je domein is ook de basis voor je e-mailadres, ongeacht of je de website zakelijk of privé gebruikt. Een e-mailadres dat bij je domein hoort, ziet er professioneel uit, zeker in vergelijking met een adres van een e-mailaanbieder of een internetprovider. Je verstuurt daardoor e-mails vanaf een adres als mailto:support@jouwdomeinnaam.nl in plaats van mailto:support@xyz-xyz.nl. Kortom, een goed domein is het begin van een professionele website. STRATO helpt je op weg!

Heb je al een domein geregistreerd en wil je die vervangen door een andere domeinnaam? Dan kun je de website verhuizen naar dat nieuwe domein en vervolgens je oude domein bijvoorbeeld verkopen.