ownCloud-alternatieven:
een overzicht van de beste aanbieders

  • Cloud storage met veel features
  • Optimale veiligheid
  • Voor beginners & professionals

Wat zijn de voor- en nadelen van ownCloud?

Vandaag de dag zijn er talloze aanbieders van kosteloze cloudopslagdiensten. OwnCloud heeft een stevige positie veroverd als alternatief voor Dropbox. De gratis filehostingsoftware is gebaseerd op Apache, PHP en MySQL en is geschikt voor gebruik door meerdere personen, maar ook voor het opslaan van privébestanden. Voor het beheer van de bestanden heeft ownCloud een centrale bestandsserver met webinterface. Een belangrijk voordeel van ownCloud is het beheer van gebruikers en groepen voor de toegangsrechten tot de opgeslagen bestanden. Naast de kosteloze variant is er ook een Corporate Edition, waaraan weliswaar kosten zijn verbonden, maar die ook meer opties heeft en ondersteuning biedt. Aanvullende features zijn onder andere functies voor aanpassing aan gebruik op grotere schaal en integratie van single sign-on.

Video ownCloud Demonstration
 

Een nadeel van ownCloud is echter de op zich goede codering: men kan weliswaar bestanden delen met andere gebruikers in dezelfde ownCloud en men kan bestanden ook openbaar beschikbaar stellen, maar als de codering geactiveerd is, is dit niet meer mogelijk. Bepaalde bestandstypen kunnen wel van de codering worden uitgesloten, maar in de praktijk is men dan continu bezig de codering in en uit te schakelen.


Overzicht van de beste ownCloud-alternatieven

Aanbieder Doelgroep Features Nadelen Clients
Seafile Beginners tot gevorderden Snel, veilig en mogelijkheid tot collaboratie Een paar ontbrekende synchronisatiefuncties Windows, macOS, Linux, Android
Nextcloud Beginners Eenvoudige migratie, ambitieuze verdere ontwikkeling Vereenvoudigde versie van ownCloud Windows, macOS, Linux, iOS, Android
Syncthing Gevorderden Goede webinterface Geen bestandssysteembewaking Linux, macOS, Windows, Android
SpiderOak Gevorderden Goede gegevensencryptie Closed source, langzame uploadsnelheid Windows, macOS, Debian, Fedora, Slackware, Android, iOS
SparkleShare Gevorderden Goed aan te passen en sterk op Linux Een beetje ingewikkeld, eerder voor gevorderden Windows, macOS, Linux
Resilio Sync Gevorderden Aanbevelenswaardig voor filesharing Geen bestandssysteembewaking Windows, macOS, Linux, Android
Goodsync Gevorderden In de volledige versie gecompliceerd met vele functies Alleen de moeite waard in de volledige versie (die geld kost) Windows, macOS, Linux, Android, iOS

Welke ownCloud-alternatieven zijn er?

Hieronder presenteren wij verschillende veilige ownCloud-alternatieven die in aanmerking komen als je op zoek bent naar andere filehostingsoftware dan Dropbox en ownCloud.


Seafile

Als een van de bekendste ownCloud-alternatieven is Seafile zeer populair onder gebruikers die waarde hechten aan opensourcesoftware. Het is eigenlijk een kloon van Dropbox, maar zowel de server als de client hebben een open broncode. Optioneel ondersteunt Seafile ook een end-to-end client-encryptie.

De installatie van het systeem is relatief eenvoudig en de hoster kan ownCloud wat betreft het aantal functies prima bijbenen. De focus ligt bij Seafile echter meer op filesharing en collaboratie. Anders dan bij ownCloud wordt er dus geen omvangrijke oplossing voor alle cloudtoepassingen nagestreefd. Daarom ontbreken er ook enkele functies, zoals synchronisatiediensten als Cal- of CardDAV-Sync.

Het alternatief voor ownCloud pakt uit met een goede infrastructuur voor bestandsbeheer en gemeenschappelijk gebruik: commentaarfuncties, messaging en versiebeheer zijn de sterke punten van Seafile, die vooral van pas komen bij het werken in teams. Over het algemeen overtuigt deze aanbieder met een hoge mate van betrouwbaarheid en snelle synchronisatie. Seafile heeft clients voor macOS, Windows en Linux alsook voor iOS en Android. De servers kunnen onder Windows, Linux of op een Raspberry Pi draaien.

ownCloud alternatieven: Seafile
Seafile zet in op betrouwbaarheid en snelheid

Nextcloud

Nextcloud is een verdere ontwikkeling van ownCloud. Enkele voormalige ownCloud-ontwikkelaars zijn gaan samenwerken om in een nieuw project het mede door hun bedachte systeem verder te ontwikkelen. Nextcloud maakt het de gebruikers van ownCloud door de vertrouwde structuur gemakkelijk om over te stappen. Ook de migratie van ownCloud is zeer eenvoudig. Het team werkt er bovendien aan dit ownCloud-alternatief nog meer te verbeteren. De focus ligt er naar eigen zeggen op de user community beter te betrekken bij het implementeren van gewenste features in deze cloudopslagdienst. Overigens, in het Strato-artikel over Nextcloud vs Owncloud vind je veel meer informatie.

ownCloud alternatieven: Nextcloud
Nextcloud is de officieuze opvolger van ownCloud.

Syncthing

Syncthing is een opensourceversie van BitTorrent Sync, dat tegenwoordig bekend is als Resilio Sync. Het ambitieuze project wordt continu verder ontwikkeld, maar de software van dit ownCloud-alternatief loopt nu al heel goed. De tool heeft een fraaie webinterface. Syncthing is een goede oplossing voor peer-to-peer-synchronisatie.

Het nadeel is dat Syncthing geen bestandssysteembewaking heeft geïntegreerd. Dat betekent dat bij wijzigingen de volledige Sync-opslagplaats moet worden doorzocht, wat de performance duidelijk kan verminderen. Verder kunnen er problemen met de synchronisatie optreden als de software op Ubuntu wordt geïnstalleerd. Syncthing is dus niet ideaal voor Linux-gebruikers.

Bij de initialisatie merkt men al dat Syncthing een dienst voor gevorderde gebruikers is. Als je aan de eenvoudige structuur van ownCloud gewend bent en deze wilt behouden, is de structuur van Syncthing mogelijk een te grote verandering. Als je het opensource-alternatief voor ownCloud toch wilt proberen, is het programma de extra moeite meer dan waard.

ownCloud alternatieven: Syncthing
Syncthing – decentrale opensource-cloudservice

SpiderOak

SpiderOak is waarschijnlijk het bekendste Dropbox-alternatief dat end-to-end-encryptie ondersteunt. De aanbieder heeft een goede reputatie en werd zelfs aanbevolen door Edward Snowden. Ondanks deze reputatie en de publicatie van een reeks opensourcesoftwarepakketten voor professionele codering is de SpiderOak-client zelf closed source. Dat betekent dat men als gebruiker van SpiderOak de aanbieder blindelings moet vertrouwen dat deze echt veilig en betrouwbaar ‘end-to-end’ codeert, zonder bijvoorbeeld een achterdeurtje voor geüploade pakketten toe te voegen. Toch is het veiligheidsniveau waarschijnlijk hoger dan bij bijvoorbeeld Dropbox, waardoor het zeker een van de veilige ownCloud-alternatieven is.

SpiderOak is duidelijk flexibeler dan Dropbox. Door bepaalde aanpassingen kun je een willekeurig aantal mapstructuren op de gebruikte computer opslaan. Zodra je een mapstructuur hebt opgeslagen, wordt hij onderdeel van het SpiderOak-cluster en is hij zichtbaar vanuit alle andere knooppunten. Om mappen op meerdere computers te synchroniseren, stel je eerst op alle computers een beveiliging voor de desbetreffende structuur in. Daarna configureer je de synchronisatie, die een willekeurig aantal beveiligde mappen omvat.

Het grote nadeel van SpiderOak is de langzame uploadsnelheid. Zo duurt het zeer lang om een complete repository te uploaden bij dit ownCloud-alternatief.

ownCloud alternatieven: SpiderOak
SpiderOak belooft veiligheid op het gebied van filesharing

Sparkleshare

De opensourcesoftware van Sparkleshare is in de eerste plaats geschikt voor gevorderde gebruikers. Het ingewikkelde systeem wordt voornamelijk door Linux-systeembeheerders gebruikt. Een alternatief voor ownCloud is dit programma dus alleen als je uitgebreide technische kennis hebt. Een groot voordeel is dat voor het versiebeheer Git wordt gebruikt. Daardoor zijn alle wijzigingen aan de opgeslagen bestanden zichtbaar, wat bij projecten met veel medewerkers zeer handig kan zijn. Om de gegevens met een lokale server beschikbaar te stellen, is naast Git alleen het SSH-encryptieprotocol vereist.

Bij de synchronisatie van bestanden moeten SparkleShare-gebruikers echter beperkingen voor lief nemen. Daarom is het raadzaam je eigen muziek- en beeldbestanden met een aanvullende software te synchroniseren. Bovendien is de client-encryptie van SparkleShare niet ideaal, omdat bestandsnamen op de server niet worden gecodeerd. Daarnaast kan er maar een uniek wachtwoord worden ingesteld, dat daarna niet meer kan worden gewijzigd. Het is vermoedelijk wenselijk een beter configureerbaar encryptiesysteem ter beschikking te hebben.

Voor technisch begaafde gebruikers is het gebruik van SparkleShare echter het proberen waard, vooral op Linux, omdat het ownCloud-alternatief in dat geval meer mogelijkheden biedt.

ownCloud alternatieven: Sparkleshare
Startpagina van Sparkleshare

Resilio Sync

Met de freeware Resilio Sync kunnen gegevens tussen een willekeurig aantal computers worden vergeleken. Dit is mogelijk door het gebruikte BitTorrent-protocol, dat verder bij filesharingtools wordt gebruikt. Als gebruiker kun je op die manier een decentraal netwerk van gesynchroniseerde eindapparaten opbouwen. De clients lopen op macOS, Windows, Linux en Android en ze worden onafhankelijk van een masterserver aan elkaar gekoppeld. Zo is het eenvoudig om documenten bijvoorbeeld op macOS en Windows synchroon te houden en tegelijkertijd met een Android-apparaat een back-up te maken.

In de freewareversie van dit alternatief voor ownCloud kun je willekeurige mappen van de harde schijf selecteren, die het programma dan synchroniseert in de stijl van Dropbox. Hiervoor heb je geen account nodig. Elke aangemaakte map krijgt een zogenaamd secret. Deze willekeurige combinatie van cijfers en letters zorgt voor de codering van de map. Het secret voer je vervolgens in op een ander eindapparaat om de synchronisatie te starten.

Resilio Sync is vooral geschikt voor het verspreiden van bestanden. Deel het secret alleen mee aan familie en vrienden om de overdracht te starten. Daarvoor zijn er slimme eigenschappen, zoals een read-only-secret, waarmee bestanden alleen kunnen worden gedownload, of een one-time-secret, dat slechts voor 24 uur toegang tot de desbetreffende map verleent. Er is wel een klein nadeel: de optie om toegangsrechten voor mappen te wijzigen, is bij dit ownCloud-alternatief alleen beschikbaar in de volledige versie, waaraan kosten verbonden zijn.

ownCloud alternatieven: Resilio Sync
Resilio Sync – Software voor decentraal synchroniseren

Goodsync

Een ander alternatief voor technisch begaafde gebruikers is Goodsync. De naam klinkt vele techniekfans bekend in de oren. Wat synchronisatie van gegevens tussen alle gangbare besturingssystemen betreft, is Goodsync namelijk een van de bekendste alternatieven voor ownCloud. De volledige versie (niet gratis) is op lange termijn overwegend positief beoordeeld.

Een nadeel van Goodsync is de complexe initialisatie van het programma, waarmee zelfs echte experts soms problemen hebben. Er zijn echter talloze mogelijkheden om de initialisatie en synchronisatie individueel aan te passen en de volledige opbouw van de bestandsstructuur naar eigen inzicht vorm te geven. De software van dit ownCloud-alternatief kan 30 dagen lang onbeperkt worden gebruikt. Als je daarna de volledige versie koopt, kun je tot drie opdrachten en 100 bestanden opslaan of synchroniseren. Wie bereid is geld uit te geven voor een filehostingoplossing, krijgt toegang tot een machtige software die beschikbaar is voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

ownCloud alternatieven: Goodsync
Goodsync – synchronisatiesoftware voor professionals

Conclusie: de beste ownCloud-alternatieven

Wat zijn nou de beste ownCloud-alternatieven? Als je een aanbieder zoekt die zoveel mogelijk op ownCloud lijkt, dan is Nextcloud absoluut een aanrader. Maar ook Seafile wijkt niet veel af van ownCloud en beschikt bovendien over vele praktische functies. Voor experts die waarde hechten aan een goede encryptie, zijn SpiderOak en SparkleShare aan te bevelen. De laatste is vooral ontworpen voor Linux, wat bij Syncthing juist niet het geval is. Syncthing maakt daarentegen een goede peer-to-peer-synchronisatie mogelijk. Met Resilio Sync kan een decentraal filesharingnetwerk worden opgebouwd, maar de volledige versie van het programma kost geld. Ook Goodsync kost geld, maar is dan ook een zeer omvangrijke filehostingdienst, die het hart van ervaren gebruikers sneller doet kloppen. Welk ownCloud-alternatief uiteindelijk het juiste is, is afhankelijk van waarvoor het gebruikt wordt en de eigen kennis.