Clouddiensten: de beste Dropbox-alternatieven

  • Voordelige cloudaanbieders
  • Cloudopslag met veel features
  • Veilige opslag in de EU

Op zoek naar een alternatief voor het populaire Dropbox?

Online diensten of clouddiensten voor het opslaan, synchroniseren en delen van gegevens worden zowel thuis als op het werk veel en graag gebruikt. Dropbox heeft het gebruik van online diensten voor het opslaan van gegevens bij particulieren en bedrijven populair gemaakt. Ondertussen bestaan er echter vele alternatieven voor Dropbox – want ook de concurrentie herkende al snel het potentieel van clouddiensten. Maar welke goede Dropbox-alternatieven zijn er op de markt? En hoe onderscheiden ze zich van elkaar? Naast de grote bedrijven (Amazon, Apple, Google, Microsoft, etc.) zijn er ook kleinere aanbieders op de markt.


Clouddiensten: een overzicht

Het begrip filehosting omschrijft het online beschikbaar maken van bestanden. Omdat hiervoor intussen voornamelijk gebruik wordt gemaakt van cloud computing, heeft men het in deze gevallen ook wel over cloud storage of cloud hosting.

Maar wat is cloud computing eigenlijk? Hiermee wordt bedoeld dat programma’s draaien via computers die op een netwerk zijn aangesloten. De bestanden worden dus niet (alleen) op de computer opgeslagen waar je op werkt, maar ook in de cloud (‘computerwolk’), die op zijn beurt weer is aangesloten op een eigen computer. Dankzij een interface kan jouw computer communiceren met een server (of meerdere servers) die via de cloud met elkaar zijn verbonden.


De functies van cloudopslag

Cloudopslag maakt het mogelijk om bestanden online op te slaan, te sorteren en overal te openen. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is een computer en een fatsoenlijke internetverbinding. Bij de meeste aanbieders kun je documenten, muziek, foto’s, video’s, etc. met een computer, smartphone of tablet beheren, bewerken, uploaden en downloaden. Vaak wordt gebruikgemaakt van filehostingplatformen om overal ter wereld toegang te hebben tot gegevens, deze met andere gebruikers te delen of om back-ups te maken.

Verder is cloudopslag populair en handig als je samenwerkt in groepsverband. Bestanden kunnen hierbij eenvoudig onderling worden uitgewisseld en door verschillende mensen worden bewerkt. In de cloudopslag worden de bestanden automatisch gesynchroniseerd zodra ze zijn gewijzigd.


Gegevensbescherming en de cloud

Diverse aanbieders van cloudopslag zijn in het verleden negatief in het nieuws gekomen in relatie tot gegevensbescherming. Niet alleen hackers konden bij clouddiensten toegang krijgen tot diverse accounts; ook de Amerikaanse geheime dienst NSA zag accounts van diverse Dropbox-gebruikers in. Bij het gebruik van clouddiensten weet je meestal niet wie naast jou nog meer toegang heeft tot de bestanden. Daarom raden experts aan om alle bestanden die je opslaat in de cloud te versleutelen. Gevoelige bestanden zouden eigenlijk niet eens in de cloud mogen worden opgeslagen.

Bovendien kan het, vooral voor bedrijven, belangrijk zijn waar de server staat. De locatie van de computer waarop de bestanden van de gebruiker zich bevinden, bepaalt namelijk welke regels voor de bescherming van gegevens hier van kracht zijn. De servers van vele filehosters bevinden zich voornamelijk of zelfs volledig in de VS, waar aanzienlijk lossere wetten voor gegevensbescherming bestaan dan in de EU.

In het algemeen is het af te raden om persoonlijke klantgegevens in de cloud op te slaan. Medio 2016 trad tussen de EU en de VS weliswaar het EU-US Privacy Shield in werking, de opvolger van de Safe-Harbour-overeenkomst, waarmee gegevens die van Europa naar de VS worden gestuurd beter moeten worden beschermd. Toch keurden vele critici de nieuwe overeenkomst af, omdat de gegevens van Europese gebruikers niet voldoende zouden worden beschermd en Amerikaanse overheden nog altijd te gemakkelijk de persoonlijke gegevens van Europese gebruikers konden inzien. Des te meer reden om klantgegevens niet in de cloud op te slaan als de servers zich buiten Europa bevinden.


Dropbox: voor- en nadelen

Voor-en nadelen Dropbox
Bron: https://www.dropbox.com/


Waarom hebben we überhaupt Dropbox-alternatieven nodig? De onlinedienst uit de VS behoort nog altijd tot een van de meest populaire platformen op dit gebied. Met de voordelen van Dropbox komen echter ook een aantal nadelen.

Je kunt verschillende versies van Dropbox gebruiken. De gratis versie geeft gebruikers 2 GB opslag, die door bepaalde activiteiten sterk kan worden uitgebreid – bijvoorbeeld door Dropbox aan te bevelen bij vrienden. Wie aanzienlijk meer opslagcapaciteit nodig heeft, kan van een van de betaalde versies gebruikmaken. Er is ook een aanbod voor bedrijven met een onbeperkte hoeveelheid opslag.

Dropbox is in verschillende opzichten een van de beste aanbieders van filehosting op de markt. Zo is de toepassing technisch geperfectioneerd. Naast de vele voordelen heeft Dropbox toch ook een aantal gebreken. De voor- en nadelen hebben we in het volgende overzicht samengevat:


Voordelen

  • Overzichtelijke en gemakkelijk te begrijpen interface. Het gebruik van Dropbox is bijzonder eenvoudig. De overzichtelijke mappenstructuur en de drag-and-drop-bediening voor het verplaatsen van bestanden krijgt iedereen gemakkelijk onder de knie.
  • Ondersteuning van verschillende besturingssystemen. Er zijn nauwelijks andere cloudopslagdiensten die op zoveel verschillende besturingssystemen draaien. Van Windows (ook de mobiele versies), Linux en MacOS tot Android en iOS – je kunt Dropbox op bijna ieder apparaat gebruiken.
  • Vele functies en uitbreidingen. De populariteit van het programma heeft voor de ontwikkeling van diverse functies gezorgd – bijvoorbeeld het aanmaken van werkgroepen, het direct opstellen van Office-documenten in Dropbox of het delen van bestanden met gebruikers die zelf geen Dropbox-account hebben. Bovendien bestaan er verschillende tools voor Dropbox.
  • Krachtige versleutelingstechnologie. Alle bestanden worden van een AES-256-bitversleuteling (de krachtigste AES-versleuteling) voorzien voordat ze worden opgeslagen. Bovendien wordt de overdracht van de bestanden gecodeerd met TSL/SSL.

Nadelen

  • Telkens opnieuw problemen met gegevensbescherming. Dropbox heeft vooral regelmatig kritiek gekregen op de veiligheid van de opgeslagen bestanden en gebruikersgegevens – bijvoorbeeld vanwege de samenwerking met de Amerikaanse geheime dienst NSA of omdat hackers de e-mailadressen en wachtwoorden van gebruikers konden achterhalen.
  • De servers staan voornamelijk in de VS. De bestanden van particuliere Dropbox-gebruikers staan allemaal op Amerikaanse servers en vallen daarmee onder de Amerikaanse privacywetgeving. Dropbox gebruikt intussen weliswaar ook datacentra in Duitsland voor het hosten van accounts, maar de Duitse servers zijn voorlopig alleen beschikbaar voor bedrijven die meer dan 250 Dropbox-gebruikers hebben.
  • Weinig gratis opslagplaats. Bij de gratis versie van Dropbox krijgen gebruikers aanvankelijk slechts 2 GB opslag. Door nieuwe gebruikers te werven en andere handelingen uit te voeren, kun je weliswaar nog meer gratis opslagplaats krijgen, maar bij andere online filehostingdiensten krijg je vanaf het begin meer.
  • Geen ingebouwde Officetoepassingen. Tekstbestanden en presentaties moeten worden geopend met het juiste programma. Dit programma moet op de betreffende computer of het mobiele apparaat zijn geïnstalleerd. Maar niet iedere computer heeft hiervoor de geschikte software geïnstalleerd, om nog maar te zwijgen van mobiele apparaten. Sommige andere cloudopslagdiensten hebben dit probleem opgelost door ervoor te zorgen dat documenten direct in de browser kunnen worden bewerkt (bijvoorbeeld bij Microsoft OneDrive met Microsoft Office Online). Dropbox heeft geen vergelijkbare functie.

Alternatieven voor Dropbox

Dropbox is een van de oudste filesharingdiensten, maar intussen hebben veel bedrijven de markt voor cloudopslag betreden. Hieronder stellen we een aantal van de beste Dropbox-alternatieven voor.

STRATO HiDrive

Dropbox alternatief STRATO HiDrive
Bron: https://www.strato.nl/cloud-storage/


STRATO biedt eveneens een betrouwbare en veilige cloudopslag met HiDrive, die fungeert als een slimme online harde schijf die uitsluitend op Duitse servers draait. Via een gratis app op je telefoon, PC of tablet kun je gemakkelijk al je bestanden naar je eigen HiDrive uploaden en heb je ook altijd en overal toegang tot je gegevens. Je kunt ervoor kiezen om de devices periodiek te laten synchroniseren en het is zelfs mogelijk om elke dag een back-up te laten maken van je HiDrive via BackupControl. Zo kun je eenvoudig terug naar een bepaalde datum om bestanden in te zien die er toen nog op stonden, maar die je sindsdien al had verwijderd.

Er is van de degelijke en veilige HiDrive geen gratis versie beschikbaar; daarentegen is de basisversie met een opslagcapaciteit van 100 GB al verkrijgbaar voor 1 euro per maand bij een looptijd van 12 maanden. Er zijn veel verschillende HiDrive pakketten beschikbaar, waarvan het duurste pakket voor professionals een opslag van 10 TB biedt voor 85 euro per maand. Zakelijke gebruikers hebben tevens de optie om een teamworkpakket of professionele toegangsprotocollen toe te voegen. Wat dit Dropbox-alternatief ook erg interessant maakt, is de mogelijkheid om voor 2 euro per maand extra online een apparaatback-up te maken van je belangrijkste devices. Bij Android en Windows kan dit volledig; bij iOS en Mac zijn er beperkingen, vooral met betrekking tot de muziekbestanden vanwege iTunes.

Voordelen Nadelen
Relatief voordelige opslagruimte. Geen gratis versie aangeboden.
Goede prijs-kwaliteitverhouding, inclusief gratis app en klantenservice via meerdere kanalen. Apparaatback-up werkt bij iOS en Mac voor muziekbestanden niet.
Dagelijkse back-up van HiDrive mogelijk via BackupControl.
Apparaatback-up mogelijk voor kleine maandelijkse toeslag.
Veilige opslag op Duitse servers.


Amazon Drive

Dropbox alternatief Amazon
Bron: https://www.amazon.com/clouddrive


Bij Amazon Drive (voorheen Amazon Cloud Drive) kun je kiezen uit een gratis basismodel en verschillende betaalde clouddiensten. Als je kiest voor de gratis oplossing, krijg je in totaal 5 GB opslagruimte die je voor foto’s, video’s en andere bestanden kunt gebruiken. Voor Amazon-Primeklanten (vanaf ca. 8 Euro per maand) is de foto-opslagruimte zelfs onbeperkt - naast alle andere Prime-voordelen (zoals betere verzendvoorwaarden bij Amazon-bestellingen of het gebruik van video- en muziekaanbiedingen). Lidmaatschap geldt voor een jaar en begint bij ca. 20 Euro voor 100 GB. Het abonnement met de grootste opslagcapaciteit, dat toegang geeft tot 30 TB beschikbare opslagruimte, kost ongeveer 3.000 Euro.

Bij alle Amazon Drive-aanbiedingen ontbreken een aantal functies die bij de meeste andere aanbieders vanzelfsprekend zijn, zoals opties om gezamenlijk aan een document te werken of mogelijkheden voor bestandssynchronisatie.

Voordelen Nadelen
Gegevens zijn overal en met elk apparaat (online en offline) beschikbaar De prestaties zijn afhankelijk van de netwerkverbinding
Zeer gebruikersvriendelijk (ook bij gezamenlijk gebruik van de opslagruimte) VPN is vereist om sommige netwerkverbindingen te beveiligen
Premium beveiligingspakket (server, codering, back-upsysteem enz.)

Box

Dropbox alternatief Box
Bron: https://www.box.com


Het Californische bedrijf Box bestaat sinds 2005 en daarmee zelfs al twee jaar langer dan Dropbox. Er zijn vele overeenkomsten tussen de beiden aanbieders: ook Box maakt gebruik van de sterke AES-versleuteling met 256 bit-sleutel en scoort met zijn functies. De bediening van het programma is zelfs nog een stuk eenvoudiger dan bij Dropbox.

Particuliere gebruikers krijgen 10 GB gratis opslag, maar de bestanden die worden geüpload mogen niet groter zijn dan 250 MB. Het uploaden van grotere bestanden is dus niet mogelijk (in ieder geval niet in één keer). Voor 9 Euro per maand wordt de uploadbeperking verhoogd tot 5 GB; tegelijkertijd staat je daarbij in totaal 100 GB opslagruimte ter beschikking – in vergelijking met andere aanbieders is dit relatief weinig opslag voor deze prijs. Er zijn ook pakketten voor businessklanten beschikbaar. Deze beginnen bij 4 euro per maand (met 100 GB opslag en een uploadlimiet van 2 GB). Dankzij de “Box Zones” is het o.a. ook mogelijk bestanden in Duitsland (Frankfurt) op te slaan.

Voordelen Nadelen
Zeer eenvoudige bediening en veel gratis opslag (10 GB). Gratis versie heeft een uploadlimiet van 250 MB.
Desktopclients en apps voor de meeste platformen (Windows, macOS, Android, iOS) De betaalversie voor particuliere gebruikers is niet de voordeligste optie: er zijn clouddienstverleners waarbij je voor hetzelfde geld meer krijgt.
Veel functies om gezamenlijk aan documenten en projecten te werken.
De prijs-kwaliteitverhouding is vooral gunstig voor bedrijfsklanten.

Google Drive

Dropbox alternatief Google Drive
Bron: https://www.google.com/intl/nl/drive/


Google Drive is ook een veelgebruikte cloudopslagdienst. Hier krijg je 15 GB gratis opslagplaats als je een account aanmaakt. Deze opslag wordt echter ook gebruikt voor bestanden die je bij andere Google-diensten opslaat (Gmail, Google Photos). Als je meer opslagruimte nodig hebt, krijg je voor 2 Euro per maand 100 GB opslag, en voor 10 Euro per maand 1 TB opslag. Het maakt niet uit of je kiest voor de gratis versie of de betaalde versie van Google Drive: je gegevens worden altijd versleuteld met een AES-128-bitversleuteling – ook tijdens het overzetten.

Een van de grootste pluspunten van Google Drive is de geïntegreerde Officesuite. Daarmee kun je tekstdocumenten, tabellen en presentaties direct in je browser bewerken. De documenten kunnen ook probleemloos in teamverband worden bewerkt – zo wordt iedere wijziging automatisch opgeslagen en wordt er een volledige versiegeschiedenis van ieder document aangemaakt. Met verschillende commentaar- en chatfuncties kunnen individuele gebruikers ook snel met elkaar communiceren.

Voordelen Nadelen
Extreem veel gratis opslagplaats (15 GB); ook de betaalvarianten zijn in verhouding voordelig. Internationale serverlocaties – je weet niet waar je gegevens worden opgeslagen.
Zeer goede functionaliteit van de inbegrepen Google-Officesuite (Google Docs, Google Sheets en Google Slides); ook kunnen meerdere gebruikers zonder problemen tegelijkertijd aan documenten werken. Biedt slechts een AES-128-bit-versleuteling.
Goede interface.

iCloud Drive

Dropbox alternatief iCloud Drive
Bron: https://support.apple.com/icloud


iCloud Drive is een onderdeel van de iCloud en biedt je 5 GB gratis opslagplaats. Voor 99 cent per maand krijg je 50 GB (verdere opslagruimte tot 2 TB voor maximaal 9,99 Euro per maand). De cloudopslag van Apple is overigens niet alleen beschikbaar voor apparaten van Apple, maar kan ook op Windows-computers worden gebruikt. Toch is de iCloud in de eerste plaats een goed Dropbox-alternatief voor Apple-gebruikers die bijvoorbeeld met een Mac en/of een iPhone al een iCloud-account hebben en deze ook naast de online opslag gebruiken. Met iWork beschikt deze Apple-dienst ook over Office-toepassingen die je direct in je browser kunt gebruiken.

Voordelen Nadelen
Bestanden kunnen op alle met de iCloud verbonden apparaten perfect worden weergegeven en worden voortdurend gesynchroniseerd. Naast Windows geen ondersteuning voor andere platformen (bijvoorbeeld Android).
Apple biedt een eigen Officepakket aan waarmee meerdere gebruikers parallel aan documenten kunnen werken. Geen informatie over serverlocaties – je weet niet waar je gegevens worden opgeslagen.

Microsoft OneDrive

Dropbox alternatief Microsoft OneDrive
Bron: https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365/onedrive/online-cloud-storage


Bij de cloudopslag van Microsoft krijg je 5 GB gratis opslag die je voor 2 euro per maand kunt uitbreiden tot 100 GB. Documenten kunnen met Microsoft Office Online in je browser worden bewerkt. Ook is werken in groepen mogelijk en wordt dit door diverse functies ondersteund.

Voor 7 Euro per maand kun je niet alleen gebruikmaken van 1TB, maar ook van Office 365 met de bekende Microsoft Officetoepassingen zoals Word, Excel, PowerPoint, etc. Het bijzondere hieraan is dat je, in tegenstelling tot de Officeprogramma’s van Google Drive, de Officetoepassingen ook offline kunt gebruiken. Voor 10 Euro per maand hebben maximaal 6 gebruikers toegang tot het Microsoft OneDrive-account (met 1 TB opslagplaats per gebruiker) en Office 365. Voor bedrijven zijn er weer andere prijsmodellen.

Voordelen Nadelen
Met Office 365 heb je een uitstekende, volwaardige Officesuite met vele functies. Slechts 5 GB opslagplaats voor het gratis account; gratis cloudopslag van andere aanbieders bieden meer opslagplaats.
Veel aanbiedingen voor particulieren en bedrijfsklanten die overtuigen door hun goede prijs-kwaliteitverhouding. Internationale serverlocaties – je weet niet waar je gegevens worden opgeslagen.
Gebruikersvriendelijke bediening.

Secure Safe

Dropbox alternatief Secure Safe
Bron: https://www.securesafe.com/en/


De cloudoplossingen van SecureSafe spreken vooral bedrijven aan die hun gegevens zo goed mogelijk willen beschermen. Alle gegevens worden vanzelfsprekend versleuteld en opgeslagen op servers in Zwitserland. Een driedubbele redundante gegevensbescherming en een gebruikersautorisatie door middel van het Secure Remote Password Protocol (SRP) getuigt ook van de bescherming van de bestanden. Daarnaast fungeert het Dropbox-alternatief niet alleen als online opslagruimte voor je bestanden, maar ook als een persoonlijke wachtwoordmanager, inclusief een praktische import- en exportfunctie.

Voor particulieren bestaat er van dit Dropbox-alternatief een gratis versie, maar deze biedt slechts 100 MB opslagplaats – meer opslagruimte is vanzelfsprekend beschikbaar tegen betaling. Voor bedrijven is er echter een interessant aanbod waarbij je vanaf drie medewerkers 8,50 Euro per persoon betaalt en 10 GB per gebruiker krijgt.

Voordelen Nadeelen
Servers bevinden zich in Zwitserland (vergelijkbaar hogere gegevensbescherming als in de EU) . Zeer geringe opslagplaats bij de gratis versie (100 MB).
Hoge veiligheid op alle gebieden (inloggen, wachtwoorden, versleuteling van de gegevens en gegevensoverdracht etc.). Relatief duur; alleen geschikt voor het opslaan van kleine bestanden en wachtwoorden.

SpiderOak CrossClave

Dropbox alternatief SpiderOak
Bron: https://spideroak.com/


Deze cloudopslag heeft onder de Amerikaanse aanbieders de beste versleuteling voor bestanden – de voormalige CIA-werknemer en klokkenluider Edward Snowden heeft SpiderOak daarom ook niet voor niets als cloudoplossing aanbevolen. De versleuteling begint hier niet pas bij de overdracht, maar al op de eigen computer. Zo hebben alleen de accounthouders toegang tot de bestanden. Bovendien verzekert de aanbieder dat hijzelf de bestanden in de cloud ook niet kan inzien. De veiligheid heeft echter een prijs: je kunt SpiderOak slechts voor beperkte tijd gratis uitproberen. Daarna moet je een keuze maken uit een van de pakketten, die vooral zijn gericht op bedrijfsklanten en daarmee gemiddeld iets duurder zijn dan de andere online-opslagdiensten.

Voordelen Nadelen
Gegevens worden optimaal beschermd: bestanden zijn te allen tijde versleuteld; het ‘Zero-Knowledgeprincipe’ moet er bovendien voor zorgen dat zelfs de medewerkers van SpiderOak geen toegang tot de bestanden hebben. Serverlocatie is in de VS – de bestanden zijn daarom minder goed beschermd dan in Europa.
Zeer goede (Engelstalige) klantenservice. Geen Nederlandse versie beschikbaar.
Ondersteunt ook Linuxbesturingssystemen. Geen langdurig gratis versie beschikbaar.

YourSecureCloud

Dropbox alternatief YourSecureCloud
Bron: https://en.yoursecurecloud.de/

Hoewel er nog geen Dropbox-alternatief uit Nederland beschikbaar is, komen onze oosterburen wel met een andere, veilige oplossing. Ook YourSecureCloud hecht grote waarde aan gegevensbescherming – ook hier worden de gegevens al op de computer van de gebruiker versleuteld. Een ander pluspunt van de online opslag is de locatie van de servers: het in 2014 in Neurenberg opgerichte bedrijf slaat alle bestanden uitsluitend op Duitse servers op. Je kunt documenten eenvoudig in je browser opstellen en bewerken. Bovendien vergemakkelijkt de chatfunctie het samenwerken van meerdere medewerkers aan een project.

Je persoonlijke YourSecureCloud is toegankelijk via de webapplicatie of via de door de provider geleverde clients voor macOS, Linux, Windows, IOS en Android. Na een proefperiode van 14 dagen is een betaald abonnement vereist om de service te blijven gebruiken.

Particulieren krijgen voor 2,49 Euro per maand 10 GB aan persoonlijke opslagruimte. Voor teams van twee tot tien personen betaal je in het businessmodel 4 Euro per maand en hebben gebruikers 50 GB opslagruimte.

Voordelen Nadeelen
Servers bevinden zich in Duitsland – je bestanden vallen onder de Duitse privacywetgeving. Geen aanbiedingen met gratis opslagruimte.
Zeer hoge veiligheid door versleuteling voor, tijdens en na de overdracht; mappen kunnen ook worden beschermd met een wachtwoord. Opslagruimte is relatief duur.
Ondersteunt ook Linuxbesturingssystemen.

Cloudopslagdiensten met elkaar vergeleken

Ondersteunde platformen Veiligheid Kunnen meerdere gebruikers samenwerken? Nederlandstalig? Opslagplaats Gratis versie beschikbaar (met vermelding van opslagplaats)?
Dropbox Windows, macOS, Linux, Android, iOS AES-256-bitversleuteling, TLS/SSL Bijna uitsluitend in de VS (bedrijven kunnen vanaf een bepaald aantal gebruikers ook Duitse servers gebruiken) Ja (2 GB) – o.a. uit te breiden door werven/uitnodigen van nieuwe gebruikers, verbinding van Facebook- en Twitteraccounts met Dropbox en andere bonushandelingen
STRATO HiDrive Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Windows Phone, Windows 8 AES-256-bitversleuteling, TLS/SSL Duitsland Nee
Amazon Drive Windows, macOS, Android, iOS Onbekend Wereldwijd Ja (5 GB)
Box Windows, macOS, Android, iOS AES-256-bitversleuteling, TLS/SSL Wereldwijd Ja (10 GB)
Google Drive Windows, macOS, Android, iOS AES-128-bitversleuteling, TLS/SSL Europa, VS, Azië Ja (15 GB)
iCloud Drive macOS X, iOS, Windows Gebruikt ten minste een AES-128-bit-versleuteling, TLS/SSL Onbekend Ja (5 GB) – als je een Apple-ID hebt
Microsoft OneDrive Windows, macOS, Android AES-256-bitversleuteling, TLS/SSL Europa, VS, Azië, Australië Ja (5 GB)
SecureSafe Windows, macOS, Android, iOS AES-256-bitversleuteling, TLS/SSL Zwitserland Ja (100 MB)
SpiderOak Windows, macOS, Linux, Android, iOS AES-256-bitversleuteling, TLS/SSL VS Nee (alleen testversie)
YourSecureCloud Windows, macOS, Linux, Android, iOS AES-256-bitversleuteling, TLS/SSL Duitsland Nee
HiDrive Windows, macOS, Linux, Android, iOS AES-256-bitversleuteling, TLS/SSL Duitsland Nee

Het particuliere Dropbox-alternatief: zelf online opslag creëren met ownCloud

Dropbox alternatief OwnCloud
Bron: https://owncloud.org/

Doe-het-zelvers kunnen ook zelf een eigen fileserver opzetten. Wie volledige controle over zijn of haar gegevens in een cloudopslagruimte wil hebben, kan gebruikmaken van filehostingsoftware zoals ownCloud en hiermee een eigen server opzetten. Het opzetten kost vanzelfsprekend wat moeite en ook aan het hosten van de bestanden zijn vaste kosten gebonden.

Je kunt ownCloud gratis downloaden. Om een persoonlijke, onafhankelijke cloud te hosten, moet je het programma vervolgens verbinden aan een server. Hiervoor kun je een server huren of direct een NAS (Network Attached Storage) opzetten. Als alternatief kun je ook je eigen computer gebruiken als host voor de ownCloud. Een zelfstandig opgezette server garandeert dat jij de enige bent die toegang heeft tot de gegevens. Het is ideaal te doen met de Raspberry Pi. Overigens, in het Strato-artikel over Nextcloud vs Owncloud vind je veel meer informatie. Nextcloud is immers een verdere ontwikkeling van Owncloud.


Conclusie: aan goede Dropbox-alternatieven geen gebrek

Op het gebied van functionaliteit is Dropbox – afgezien van de ontbrekende Officesoftware – moeilijk te verslaan. Maar uit deze lijst blijkt dat er naast Dropbox nog vele andere cloudopslagdiensten zijn die niet alleen hun werk goed doen, maar die op sommige punten zelfs beter scoren dan Dropbox.

Wie veel gratis opslagruimte wil hebben, moet bij Google Drive (15 GB) en Box (10 GB) zijn. Als je de voorkeur geeft aan servers in Duitsland, kun je terecht bij HiDrive of YourSecureCloud. De beste Officeoplossingen vind je daarentegen bij Microsoft OneDrive, dat vooral scoort met de integratie van Office 365. Als je jouw bestanden echter optimaal wilt beschermen, is bijvoorbeeld de cloudopslag van SpiderOak een goede keuze – of je zet direct een eigen fileserver op met ownCloud.