HiDrive
1 TB
6 maanden slechts
per maand
daarna € 5 / mnd.
Setupkosten: € 0
Wat is de cloud? Deze vraag wordt veel gesteld. Cloud computing en cloud hosting bieden je een eenvoudige en handige manier om op je eigen computer ‘ruimte te maken’, je gegevens te back-uppen en vanaf bijna elke locatie toegang te hebben tot je data. De reputatie van cloud hosting is echter in de laatste jaren geschaad door o.a. de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden en de schandalen rond gestolen foto's van Hollywood-beroemdheden. Veel gebruikers hebben twijfels over de beveiliging van hun gegevens en projecten. Tegelijkertijd weten slechts weinig mensen wat de termen cloud, cloud hosting en cloud computing precies betekenen. In dit artikel leggen we uit wat deze begrippen precies inhouden.
Veel hostingproviders bieden hun klanten, zowel privé als zakelijk, de mogelijkheid om gegevens in een cloud op te slaan of te hosten. De gegevens worden dan niet op een harde schijf van een pc of op één fysieke server op je eigen locatie opgeslagen, maar worden verspreid over het serverpark van de cloud-aanbieder. Dit geeft de gebruiker al snel de indruk dat de gebruikte IT-infrastructuur ver weg is en ergens als een ‘wolk’ (cloud) zweeft.
De toegang tot de cloud verloopt via een netwerkverbinding. Dit is bijna altijd het internet. Dit heeft als voordeel dat de gebruiker de opgeslagen data overal kan ophalen, zolang hij maar een internetverbinding heeft. Muziekstreaming-services zoals Spotify zijn gebaseerd op de cloud en stellen de gebruiker in staat om overal en op elk moment naar gewenste nummers te luisteren. Voor bedrijven is er bovendien de mogelijkheid van een ‘private cloud’, die alleen toegankelijk is via een eigen intern netwerk.
De cloud wordt op twee manieren gebruikt. Er is het gebruik van online opslagdiensten of streamingdiensten zoals Dropbox of Amazon Prime, waar de klant alleen opslagruimte of toegang krijgt tot de inhoud van de cloud. Hij komt niet in contact met de eigenlijke hosting. Dit is anders wanneer gebruikers cloud-technologie direct willen gebruiken voor hosting. In dat geval levert een provider servers in de cloud die de klant individueel kan aanpassen aan zijn IT-project. Het maakt niet uit of hij een website of een webshop wil hosten. De bronnen van de server kunnen ook worden gebruikt voor het beheren en delen van applicaties.
Het unieke aan cloud hosting is dat het onafhankelijk werkt van hardware. In tegenstelling tot normale hosting, die gekoppeld is aan de fysieke server, verdeelt in de cloud een centrale software de processen flexibel over de gewenste hardwarebronnen. Defecte technologie kan gemakkelijk worden vervangen zonder dat de website of hosting offline gaat.
Het feit dat cloud hosting niet afhankelijk is van een bepaalde hardwarebron zorgt er niet alleen voor dat het bijzonder betrouwbaar is, maar het stelt de klant ook in staat om de vereiste prestaties op elk moment opnieuw te definiëren, zonder dat bijvoorbeeld een complete serververvanging nodig is. Je kunt als gebruiker van cloud hosting de prestaties van de processor, het geheugen of de schijfruimte opschalen naar wens. En je hoeft alleen te betalen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Afhankelijk van de aanbieder worden de kosten per seconde of uur in rekening gebracht.
Dit zogenaamde pay-as-you-use-principe maakt de cloud flexibeler en meer kosteneffectief dan bijna elke andere serveroplossing. In plaats van de hele tijd een hoge prijs te moeten betalen voor een grote server, kun je de capaciteit alleen tijdens piekuren verhogen. Stel, je hebt een webshop met een seizoensgebonden assortiment, zoals wintermode. Dan heb je geen zorgen meer over de kosten van hosting in de ‘tamme maanden’, dus de lente en de zomer. Je reduceert simpelweg de benodigde middelen tot een minimum en verlaagt daarmee de kosten. Vooral kleine en middelgrote bedrijven, die weinig of geen middelen hebben voor hun eigen krachtige IT-infrastructuur, vertrouwen om deze reden steeds meer op cloud hosting.
Iedereen die geïnteresseerd is in de mogelijkheden van cloud hosting krijgt ook te maken met de term ‘cloud computing’. Simpel gezegd is het verschil dat cloud hosting een toepassing is van cloud computing. Cloud computing gaat dus veel verder dan het aanbieden van een server voor hosting. Maar wat is cloud computing precies en wat zijn de voordelen?
Hieronder zie je drie verschillende servicemodellen die illustreren hoe servers in de cloud werken en wat er daarnaast nog onder cloud computing wordt verstaan:
Bij de beveiliging van de gegevens in de cloud spelen twee zaken een doorslaggevende rol: de serverlocatie en het hoofdkantoor van de serviceprovider. Als de servers van de cloud zich in het buitenland bevinden, zijn namelijk de wetten van dat land van toepassing en niet het recht van het land waarin je woont. En dat kan een serieus probleem zijn, want met name in de Verenigde Staten is de wetgeving voor databescherming aanzienlijk minder streng dan bijvoorbeeld in Duitsland of Nederland. Daarnaast zijn cloud-bedrijven met een statutaire zetel in de Verenigde Staten óók onderworpen aan de Amerikaanse wetgeving, zelfs als hun servers in Europa zijn gevestigd. Dus om een zo groot mogelijke veiligheid van jouw data te garanderen, moet je ervoor zorgen dat alle servers van jouw cloud-aanbieder evenals die aanbieder zélf zich bevinden in een land met een zeer strenge privacywetgeving. STRATO is in Duitsland gevestigd en garandeert je bovendien dat je data alleen in Duitse datacenters opgeslagen liggen. Aangezien de Duitse wetgeving voor databescherming tot de strengste ter wereld behoort, zit je dus goed bij STRATO.
Cloud hosting en cloud computing bieden je kortom diverse voordelen. De server is vrijwel altijd toegankelijk via internet, zodat je in principe vanaf elke plek ter wereld toegang tot je data hebt. Je kunt aan projecten werken of muziek en films naar wens streamen, ook in de trein of op een vliegveld. Alle gegevens zijn altijd up-to-date en internettoegang is de enige voorwaarde voor gebruik. Als je toepassingen, computercapaciteit of opslagruimte wilt uitbreiden, hoef je alleen maar contact op te nemen met de leverancier.
Cloud servers beloven een hoge betrouwbaarheid omdat ze niet gebonden zijn aan vaste hardware. Dit maakt deze servers bovendien tot een uitstekende keuze voor het hosten van websites of webwinkels die een hoge beschikbaarheid vergen. Het grootste voordeel van cloud hosting is waarschijnlijk het unieke kostenmodel. In tegenstelling tot conventionele serveroplossingen hoeft de gebruiker geen vaste maandelijkse vergoeding te betalen, maar kan hij de diensten afzonderlijk betalen op basis van hun werkelijke gebruiksduur. Cloud-aanbieders berekenen de kosten volgens het pay-as-you-use-principe, per seconde, per minuut of per uur.
Ben je geïnteresseerd in wat we schreven over verschillende clouddiensten? Check dan zeker de volgende artikels over alternatieven voor Dropbox en over alternatieven voor Owncloud of onze vergelijking tussen de diensten Owncloud en Nextcloud.