mailserver

Wat is een mailserver?

Steeds wanneer je een e-mail verstuurt, moet deze door een mailserver verwerkt worden. Een e-mailserver heeft in principe twee taken: het uitwisselen van e-mails met mailclients en het routeren van e-mails naar andere mailservers. In het eerste geval gaat het om een server voor inkomende mail, in het tweede geval om een server voor uitgaande mail. Een inkomende en uitgaande mailserver maken gebruik van verschillende protocollen. Voor inkomende mail op een server wordt POP3 en IMAP gebruikt, terwijl op een uitgaande mailserver SMTP gebruikt wordt. Meestal maak je niet direct contact met een mailserver, maar gebruik je hier een mailclient (bijvoorbeeld Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird of Apple Mail) voor. In dat geval hoef je enkel de gegevens die je van je hostingprovider gekregen hebt door te geven aan de mailclient.


server

De mailserver van STRATO

STRATO biedt zowel een inkomende als uitgaande mailserver en ondersteunt zowel POP3 en IMAP als SMTP. Hoewel deze eigenschappen de e-mailservice van STRATO al zeer compleet maken, zijn er nog meer voordelen die de maildienst van STRATO kenmerken. Zo krijg je je eigen .nl of .com domein, kun je meerdere mailboxen aanmaken en heb je via webmail overal ter wereld toegang tot je e-mails, adresboek, kalender en bestanden. Bovendien kun je met het MailPro3 pakket taken en afspraken delegeren en je mailbox synchroniseren met je Google adresboek. Een ander groot voordeel van het versturen en ontvangen van mail via een server van STRATO, is de veiligheid. Onze mailservers hebben goede spamfilters, je krijgt geen reclame te zien en je hoeft je geen zorgen te maken over onveilige dataopslag.


uitgaande mailserver

Verbinding maken met de STRATO mailserver

Wanneer je via de STRATO mailserver e-mails wilt ophalen en verzenden, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een externe mailclient. Bij de configuratie heb je de volgende gegevens nodig:

  • Inkomende mailserver (POP3): pop3.strato.de of pop3.strato.com (Poort: 995)
  • Inkomende mailserver (IMAP): imap.strato.de of imap.strato.com (Poort: 993)
  • Uitgaande mailserver (SMTP): smtp.strato.de of smtp.strato.com (Poort: 465)
  • Gebruikersnaam: het volledige e-mailadres (bijv: mail@hetdomein.nl)
  • Wachtwoord: voer het wachtwoord in dat je in de STRATO klantenlogin voor je e-mailpostvak hebt aangemaakt

Is het nog niet helemaal duidelijk hoe je de mailserver nu precies kunt configureren? Bekijk dan hier gedetailleerde instructies voor de twee meest gebruikte mailclients: Outlook 2010 en Apple Mail. 


Samenvatting: zo werkt de mailserver van STRATO

  • Een e-mailserver heeft in principe twee taken: het uitwisselen van e-mails met clients en het routeren van e-mails naar andere mailservers.
  • Voor inkomende mail op een server wordt POP3 en IMAP gebruikt, op een uitgaande mailserver SMTP.
  • STRATO biedt zowel een inkomende als uitgaande mailserver en ondersteunt zowel POP3 en IMAP als SMTP. Daarnaast heeft de mailserver van STRATO nog veel extra voordelen, waaronder toegang via webmail.
  • Als je de mailserver wilt instellen, hoef je enkel de gegevens die je van STRATO gekregen hebt door te geven aan de mailclient.