Een gratis e-mailadres: een vergelijking van 6 uiteenlopende freemail providers

Mail aanbiedingen

De populariteit van gratis e-mail

Er worden wereldwijd ongeveer 300 miljard e-mails per dag verstuurd. ‘Electronic mail’ (of digitaal postverkeer) valt als communicatiemiddel, ook in tijden van Instant Messaging, social media en video-calls, niet meer weg te denken uit het dagelijkse (bedrijfs)leven. Met het oog op dit succesverhaal van ‘electronic mailing’ zal ook het grote aantal gratis e-mailproviders je waarschijnlijk niet verbazen. Een -mailadres aanmaken en mails ontvangen en versturen hoeft namelijk niets te kosten. Mailproviders die een gratis e-mailaccount ter beschikking stellen, zijn daarom vooral onder particuliere gebruikers zeer populair. Waar je de meeste opslagruimte krijgt, waar je gegevens het best beveiligd zijn en welke functies de freemail providers nog meer aanbieden, lees je in dit overzicht, waarin we zes aanbieders van een gratis mailadres onder de loep nemen.


Gmail

Wie erover denkt om een gratis mailadres aan te maken, komt al snel bij Gmail terecht. Deze dienst van Google die in 2004 het licht zag, heeft de branche destijds behoorlijk opgeschud, door voor het eerst in de geschiedenis van gratis e-mailaccounts 1 GB aan opslagruimte aan te bieden. Hierdoor ontketende het bedrijf een opslag-wedloop onder de gratis e-mailproviders die nu nog steeds gaande is. Sinds de lancering van Gmail is opslagruimte een doorslaggevende factor in deze strijd geworden, met als resultaat dat steeds meer aanbieders van gratis e-mail naast steeds groter wordende mailboxen ook clouddiensten in hun aanbod opnemen. Zo biedt Gmail tegenwoordig een totaal van 15 GB opslagruimte aan voor de gebundelde Google-diensten Gmail, Google Drive en Google Photos. Naar verhouding is de maximale grootte van bijlagen (25 MB) die per e-mail verstuurd kunnen worden ook tamelijk royaal.

Gratis e-mail: Gmail
Gratis e-mail aanmaken bij Gmail. Bron: https://www.google.com/intl/en_uk/mail/help/about.html

Wat gebruiksvriendelijkheid en vormgeving betreft zet Google in op een lay-out die, ondanks dat het programma browser-gebaseerd is, sterk is georiënteerd op zelfstandige mailprovider’s als Outlook of Thunderbird. Inmiddels is de lay-out aanpasbaar en kun je bijvoorbeeld een eigen foto in de vormgeving opnemen. Tevens kun je de tabbladen en de grootte van bepaalde elementen veranderen.

Een ander voordeel van Gmail is dat het perfect is geïntegreerd in het Google-universum: naast Google Drive is vooral Google Hangouts een pluspunt. Hiermee kun je binnen Gmail met vrienden chatten of een cross-device videogesprek met maximaal tien personen voeren. Bovendien zijn er apps beschikbaar voor mobiel gebruik op Android en iOS-apparaten. Verder kun je je postvakken oproepen via zowel het POP3- als IMAP-protocol.

De nadelen van Gmail komen vooral naar voren in het privacybeleid. Google ligt regelmatig onder vuur, omdat het bedrijf beschuldigd wordt van het breken van de eigen regels. Google zou de mails van gebruikers scannen op bepaalde signaalwoorden. Zo kan aan de ene kant ongewenste mail ontdekt worden, en aan de andere kunnen de gegevens gebruikt worden voor het afstemmen van advertenties op de gebruiker. In ieder geval zorgt SSL/TLS-versleuteling er volgens het bedrijf voor dat de mails “bij de overdracht tussen uw browser en de servers van Gmail nog beter beveiligd zijn”. Dit betekent echter niet – zoals overigens bij alle genoemde gratis e-mailaccounts – dat je je mails met end-to-end-encryptie verstuurt, en de inhoud van de mail zelf beveiligd is. Alleen het traject naar de server is met deze versleuteling beschermd.


Voordelen Nadelen
15 GB opslag Mails worden o.a. voor gepersonaliseerde advertenties ‘gescand’.
Geïntegreerd in het Google-universum Wereldwijde, onbekende serverlocaties
Talrijke instellingen en personalisatiemogelijkheden
Opgeruimde en intuïtieve gebruikersinterface
Apps voor Android en iOS

Yahoo Mail

Met Yahoo Mail zet naast Gmail nog een gratis mailprovider in op een grote hoeveelheid opslag door de gebruiker hier zelfs een recordbrekende opslagruimte van 1000 GB (1 TB) te geven. Oude mails verwijderen behoort zo tot het verleden. De keerzijde van de medaille is echter dat Yahoo geen eigen clouddienst heeft. Alleen in combinatie met Dropbox zijn soortgelijke functies mogelijk. Daarvoor moet je echter wel een apart Dropbox-account aanmaken, dat daarna aan het Yahoo-account moet worden gekoppeld.

Gratis e-mail: Yahoo Mail
Gratis e-mailadres aanmaken bij Yahoo Mail. Bron: https://en.mail.yahoo.com/

Bovendien beschikt Yahoo Mail over vele personalisatiemogelijkheden: je kunt de lay-out, de wijze waarop berichten gesorteerd worden, previews van berichten en ook de vormgeving van de inbox aanpassen. Naast andere functies zoals Messenger, apps voor iOS en Android en de mogelijkheid om mails op te halen via het POP3- en IMAP-protocol, is het programma ook voorzien van een ‘intelligente’ spamfilter. Volgens het bedrijf zou dit “per dag meer dan 15 miljard spamberichten blokkeren”. Bij Yahoo kun je ook gemakkelijk een ‘wegwerpmailadres’ aanmaken. Voor een deel is dit een preventiemaatregel tegen spam, omdat je zo’n mailadres kunt gebruiken voor aankopen in webshops, of om je te registreren op mailinglijsten en fora zonder daarbij je eigenlijke mailadres op te geven. Als je het account niet meer nodig hebt, kun je het ook zo weer verwijderen. Hierdoor verminder je bijvoorbeeld het aantal ongewenste reclamemails in de mailbox van je eigenlijke account.

Wat privacybescherming betreft, krijgt Yahoo Mail dezelfde kritiekpunten als Gmail: conform de gegevensbeschermingsrichtlijnen wordt “alle communicatie (bijvoorbeeld e-mail-, Messenger- en sms-berichten)” geanalyseerd om advertenties beter op de gebruiker af te kunnen stemmen. Voor de overdracht van mails tussen de browser en de Yahoo-server wordt er volgens het bedrijf gebruikgemaakt van een SSL/TLS-versleuteling.


Voordelen Nadelen
1 TB opslagruimte voor e-mails Cloudopslag alleen via Dropbox
Eenvoudig wegwerpmailadressen aanmaken Ook hier worden mails voor reclamedoeleinden geanalyseerd.
Geïntegreerd spamfilter Serverlocaties onbekend
Apps voor Android en iOS

Outlook.com

Onder de naam ‘Outlook’ was lange tijd vooral het door Microsoft ontwikkelde Personal Information Manager (PIM) bekend. Het is een onderdeel van het Microsoft-Officepakket. Toch heeft webmaildienst ‘Outlook.com’ sinds het voorjaar van 2013 het stokje overgenomen van Microsofts eerdere gratis mailprovider ‘Hotmail’. Met Outlook.com wil Microsoft een sterkere concurrentiepositie tegenover gratis e-mail als Yahoo en Google creëren.

Het eerste en belangrijkste voordeel is de perfecte integratie in het Microsoft-universum. Als je je aanmeldt bij Outlook.com krijg je tegelijkertijd toegang tot andere diensten van de IT-gigant, zoals bijvoorbeeld de videotelefonie- en chatdienst Skype, de clouddienst OneDrive, Office Online en OneNote. Dankzij de Office-interface is Outlook.com ook geschikt voor complexere werkomgevingen. Toch is de gebruikersinterface tegelijkertijd even intuïtief als vertrouwd. Wat opslagruimte betreft, doet Outlook.com niet onder voor Gmail van Google: ook hier is er door een royale 15 GB meer dan genoeg ruimte voor al je mails. Bij Microsofts geïntegreerde cloudoplossing OneDrive beschik je voor het opslaan van alle bestandstypen eveneens over 15 GB. Bijlagen mogen ook bij Outlook.com 25 MB groot zijn. Als je de bijlage uploadt naar OneDrive, dan is het maximum zelfs 10 GB.

Gratis e-mail: Outlook.com
Creëer een gratis e-mailaccount bij Outlook.com. Bron: https://www.microsoft.com/nl-nl/outlook-com/

Bovendien is het praktisch dat Outlook.com – net als Gmail en Yahoo Mail – zowel het POP3- als het IMAP-protocol voor het ophalen van e-mails ondersteunt. Zo kun je bijvoorbeeld ook op mobiele apparaten je mailboxen synchroniseren. Er zijn apps beschikbaar voor alle mobiele apparaten, waaronder Windows-tablets en smartphones.

Voor dat alles hoef je ook bij Outlook.com de portemonnee niet te trekken. Het is daarentegen wel mogelijk om over te stappen naar een betaalde premiumversie. Bij deze versie krijg je een reclamevrije browserinterface. In dit geval wordt de reclame volgens de gebruiksvoorwaarden van Microsoft niet op je afgestemd door een analyse van je mailbox. In plaats daarvan wordt de reclame op je scherm gebaseerd op bijvoorbeeld je locatie of je surfgedrag (cookies). In de privacyvoorwaarden lees je letterlijk: “We willen u advertenties laten zien die waarschijnlijk aansluiten op uw interesses en daarvoor gebruiken we gegevens zoals uw locatie, zoekopdrachten voor webpagina's in Bing, door u bekeken webpagina's van Microsoft of adverteerders, demografische gegevens en uw favorieten. Wat u zegt in e-mails, chats, videogesprekken of voicemails, en uw documenten, foto's en andere persoonlijke bestanden worden niet gebruikt om u gerichte advertenties te sturen.”

De serverlocatie is echter ook bij outlook.com onbekend: net als de andere twee gratis e-mailproviders staan de servers van Microsoft verspreid over de wereld. Waar de data opgeslagen zijn, is dus even onduidelijk als bij Google en Yahoo.


Voordelen Nadelen
15 GB opslagruimte voor e-mails Omdat het hoofdkantoor van Microsoft in de VS is gevestigd, valt het programma niet onder de Europese privacybescherming
15 GB cloudopslag bij OneDrive Serverlocaties onbekend
Overzichtelijke en begrijpelijke lay-out
Office-interface, perfect geïntegreerd in het Microsoft-universum
Apps voor Android, iOS en Windows

GMX

GMX heeft twee verschillende domeinen: GMX.net is de Duitse versie en GMX.com is voor Engels-, Frans- en Spaanstalige gebruikers. Het Duitse GMX is wellicht minder bekend dan de hierboven genoemde aanbieders, maar weet desalniettemin te voldoen aan alle basisvoorwaarden. Een van de argumenten voor GMX is de onbeperkte opslagruimte - de software heeft een lange weg afgelegd sinds zijn aanbod van slechts 5 GB. Een ander belangrijk voordeel van GMX is de integratie met Facebook. Deze functie betekent dat GMX contactgegevens van Facebook kan bereiken, zodat alle e-mails van je vrienden (op voorwaarde dat deze openbaar worden vermeld) automatisch aan je lijst met contactpersonen kunnen worden toegevoegd.

De interface van GMX bevat advertenties voor producten en / of diensten. Daar komt bij dat GMX het volgende heeft opgenomen in zijn privacybeleid: “GMX kan de persoonlijk identificeerbare informatie die door GMX is verzameld, gebruiken om contact op te nemen met klanten over producten en services die worden aangeboden door GMX en, voor zover de gebruiker ermee heeft ingestemd, door zijn vertrouwde partners, onafhankelijke contractanten en bedrijvenpartners. We kunnen deze informatie ook gebruiken voor onderzoeksdoeleinden met betrekking tot de effectiviteit van onze websitediensten, marketing, reclame en verkoopinspanningen. Behalve zoals hieronder uiteengezet, zal GMX deze informatie op geen enkele manier delen met een derde partij, tenzij u specifiek toestemming geeft voor dergelijke onthullingen." Op het gebied van beveiliging is GMX iets anders dan de andere bekende gratis e-mailproviders, het biedt zijn gebruikers niet de mogelijkheid tot multi-factor authenticatie. Dit maakt een account kwetsbaar voor logins van niet-geautoriseerde apparaten, wanneer het wachtwoord van de gebruiker op de een of andere manier in verkeerde handen komt.

GMX ondersteunt zowel POP3 als IMAP4 en het is mogelijk om e-mails van andere e-mailaccounts (bijvoorbeeld Gmail, Yahoo Mail, Outlook.com, etc.) te lezen. Net als de andere gratis e-mailproviders heeft GMX een geïntegreerd spamfilter en biedt het zijn gebruikers een app voor zowel Android als iOS. De eenvoud en basisinterface van dit gratis e-mailprovider is een van de belangrijkste pluspunten van de GMX-e-mailprovider. Daarnaast doet GMX zich ook qua snelheid en veiligheid niet onder voor de concurrerende gratis e-mailproviders.

Gratis e-mail: GMX
Gratis e-mailadres aanmaken bij GMX. Bron: https://www.gmx.net/mail/freemail/

De interface van GMX staat standaard op blauw. Je kunt alternatieve designs bij de instellingen kiezen en opslaan. De bediening van het programma gaat via menubalken bovenaan en aan de linkerkant. Op de balk bovenaan kun je snel wisselen tussen je postvakken, het MediaCenter en je adressenboek.


Voordelen Nadelen
Facebookintegratie Multi-factor authenticatie
Onbeperkte opslagruimte Onoverzichtelijke user interface en toont advertenties
Apps voor Android en iOS
Andere e-mailaccounts zijn te benaderen

Aol

Vele jaren geleden was America Online een van de grootste freemail providers, maar speelt niet langer een prominente rol. Dit betekent echter niet dat het geen adequate gratis e-mailprovider is. Aol besefte dat het meer moest bieden. Dit leidde tot het vrijgeven van AIM (American Instant Messaging). AIM bood 2 GB gratis opslagruimte, dat op dat moment als enorm veel werd gezien. Tegenwoordig biedt het webportal onbeperkte opslagruimte.

Aol Mail geeft de mogelijkheid om het striktheidsniveau van je spamfilter te kiezen: laag, gemiddeld of hoog. Aol adviseert zelf om het op 'gemiddeld' in te stellen, omdat ze dit een adequaat beveiligingsniveau vinden, zonder dat je het risico loopt belangrijke e-mails te missen doordat deze in de map met ongewenste e-mail belanden.

Een ander opvallend kenmerk van Aol mail is de functie 'Mijn adres', waarmee gebruikers hun eigen domeinnaam kunnen kiezen in plaats van het standaard e-mailadres als example@aol.com te toegewezen te krijgen. Dit betekent dat als je een eigen domein hebt, je het zo kunt instellen dat jouw Aol-mail wordt doorgestuurd via dit door jou gekozen adres (bijvoorbeeld example@yourpersonaldomain.com). Bovendien is het mogelijk om maximaal 100 mensen aan dit domein toe te voegen, wat betekent dat collega's, werknemers, etc. ook dit domein als hun adres kunnen gebruiken.

Aol biedt een app voor zowel iOS als Android, maar er moet worden opgemerkt dat deze app niet specifiek voor e-mail is. In plaats daarvan noemt het zichzelf 'Aol: Mail, Nieuws, Weer en Video', wat betekent dat je naast een e-mailbox ook toegang hebt tot het laatste nieuws, het weer en trending-video's. Deze gratis e-mailprovider ondersteunt ook zowel POP- als IMAP-protocollen. Helaas biedt Aol mail niet de functie om contacten van sociale media-accounts te importeren.

Gratis e-mail: Aol
Aanmaken van een gratis e-mailaccount bij Aol. Bron: https://my.screenname.aol.com

Voordelen Nadelen
Gepersonaliseerde e-mailadressen Niet mogelijk social media contacten te importeren
Onbeperkte opslagruimte App is niet specifiek voor e-mail
Apps voor Android en iOS
Striktheidsniveau van je spamfilter instellen

Zoho

Zoho is een e-mailservice gericht op zowel particuliere gebruikers als bedrijven. Het gratis pakket is vrij eenvoudig, maar slaagt er toch in om aan alle belangrijke criteria te voldoen die belangrijk zijn voor een freemail provider.

Zoho biedt, net als Microsoft, een hele reeks softwareprogramma's. Naast gratis e-mail worden ook instant messaging, een tekstverwerkingsprogramma, kalender, delen van documenten, evenals verschillende andere functies aangeboden. Samen staan deze bekend als de 'Zoho Workplace'. Wanneer je gebruik wilt maken van meer dan alleen het e-mailprovider, kun je voor een abonnement kiezen op verschillende, uitgebreidere pakketten. Hoe meer je betaalt voor een pakket (tussen € 2 en € 4 per maand), hoe meer opslagruimte je krijgt en hoe meer MB's de bijlagen kunnen zijn. Daarnast heb je ook toegang tot extra functies als onderdeel van de Zoho Workplace.

Een belangrijk voordeel van Zoho is dat het volledig reclamevrij is. De software lijkt trots te zijn op dit feit en vermeldt dan ook op zijn website: "dit betekent totale eerbiediging van de privacy van gebruikers, omdat uw berichten niet worden gescand op zoekwoorden om u advertenties te voeren. Vrijheid van vervelende advertenties is echter niet de opvallendste functie in Zoho Mail." Dit geeft een zekere gemoedsrust op het gebied van beveiliging en privacybeleid.

Zoho biedt 5 GB aan opslagruimte en een maximale e-mailbijlage van 20 MB. De opslag is helemaal in de cloud. Tevens is er een Dropbox-integratie mogelijk. Wat de beveiliging betreft, vereist de software twee-factor-authenticatie. Zoho kan prima dienst doen als freemail provider maar aangezien het ook een reeks op vergoedingen gebaseerde diensten heeft, wordt de eenvoudige gratis versie op een aantal manieren beperkt. Daarnaast biedt geen van de pakketten de mogelijkheid om automatisch contacten van een social media account te integreren. Dit moet handmatig worden gedaan.

Gratis e-mail: Zoho
E-mail aanmaken kan bij Zoho gratis. Bron: https://www.zoho.com/

Voordelen Nadelen
Toegang tot het Zoho-pakket Beperkte opslagruimte in de gratis versie
Twee-factor-authenticatie Maakt gebruik van contactlijst, geen social media integratie
Geen advertenties in het programma
E-mailcontent wordt niet gescand
Apps voor Android en iOS

E-mailversleuteling

Bij het vergelijken van de freemail providers valt op dat ze allemaal waarde hechten aan hoge veiligheidsstandaarden. SSL/TLS-overdrachtsversleutelingen zijn inmiddels standaard in de gratis versies van deze diensten. Voor wie nóg veiliger wil surfen, is er de mogelijkheid om een e-mail-versleuteling via PGP in te stellen. Hierdoor zorg je ervoor dat vreemden geen toegang tot de inhoud van je mails kunnen krijgen. Met behulp van browser-add-ons zoals Mailvelope kun je eenvoudig een end-to-endversleuteling creëren.

Gmail Yahoo Mail Outlook.com GMX AOL Zoho
Mailboxopslag 15 GB incl. cloud 1.000 GB 15 GB Onbeperkt Onbeperkt 5 GB enkel cloud
Cloudopslag 15 GB incl. inbox Alleen via Dropbox Eveneens 15 GB losstaand van mailbox 10 GB 10 GB 5 GB enkel cloud
Maximumgrootte bijlagen 25 MB 25 MB 25 MB 20 MB 25 MB 20 MB
POP3
IMAP X
Serverlocaties Wereldwijd Wereldwijd Wereldwijd Duitsland V.S. Wereldwijd
Apps iOS / Android / Windows iOS / Android / Windows iOS / Android / Windows iOS / Android iOS X