Je e-mail is verstuurd.

Hoe kan ik mijn STRATO e-mailadres in een extern e-mailprogramma gebruiken?

Wil je jouw e-mailadres bij STRATO via een extern e-mailprogramma benaderen? Dan moet je dit programma natuurlijk eerst voor dit adres configureren.

Let op: bij de configuratie van externe clients moet SSL altijd ingeschakeld zijn. Alleen zo is een goede communicatie tussen het e-mailprogramma en de server van STRATO gewaarborgd.

Voor veilige toegang kun je eenvoudig de SSL-instellingen van je e-mailpostvakken in je smartphones, tablets en e-mailprogramma's zoals Outlook aanpassen. Ga hiervoor als volgt te werk:

- Open de e-mailinstellingen van je e-mailprogramma.
- Activeer de SSL-versleuteling voor het e-mailadres.
- Vul de SSL-poorten in voor de in- en uitgaande mailservers (zie tabel).
Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Algemene configuratie


Om een e-mailprogramma te configureren, heb je alleen de adressen van de e-mailservers, je gebruikersnaam en het wachtwoord voor dit e-mailadres nodig.

Tip: Lees je je e-mails op meer apparaten, bijvoorbeeld op je computer, mobiele telefoon, tablet etc.? Gebruik dan op alle apparaten IMAP voor de inkomende mail!

Gebruik de onderstaande informatie voor de configuratie van je e-mailprogramma:

STRATO toegangsgegevens voor e-mail

Gebruikersnaam / account:Wachtwoord:
Je volledige e-mailadresHet e-mailwachtwoord dat je hebt ingesteld

STRATO serveradressen voor e-mail

Inkomende mail (IMAP):Inkomende mail (POP3):Uitgaande mail (SMTP):Open-Xchange Server (Premium postvak):
imap.strato.compop3.strato.comsmtp.strato.comcom4.strato.com / webmail.strato.com

STRATO e-mailpoorten

IMAP (SSL/TLS):POP3 (SSL/TLS):SMTP (SSL/TLS):
993995465

Beveiliging en Authenticatie (externe e-mailclients)

Beveiliging verbinding:Authenticatiemethode:
SSL/TLSWachtwoord, normaal

E-mail configureren in Microsoft Outlook 20XX

De accountinstellingen van Microsoft Outlook vind je via:

Microsoft Outlook 2010 en nieuwer:Microsoft Outlook 2007 en ouder:
Bestand -> Account toevoegenExtra -> Accountinstellingen -> Nieuw


Outlook kan je e-mailadres eenvoudig automatisch voor je instellen. De e-mailinstellingen worden daarbij van onze server gehaald (autodiscover) en je hoeft niets anders in te voeren dan je naam, je e-mailadres en je wachtwoord:

Wil je het e-mailadres liever handmatig instellen? Kies dan in het pop-upvenster voor Serverinstellingen of andere servertypen handmatig configureren en ga verder met de installatie door op Volgende te klikken.

Kies Internet e-mail om een POP3- of IMAP-postvak in te stellen.

Tip: Lees je je e-mails op meer apparaten, bijvoorbeeld op je computer, mobiele telefoon, tablet etc.? Gebruik dan op alle apparaten IMAP voor de inkomende mail!

Bevestig je keuze door op de knop Volgende te klikken.

Voer op de volgende pagina je persoonlijke gegevens en de gegevens van de STRATO server in. Kies het juiste accounttype, POP3 of IMAP. Klik vervolgens op Geavanceerde instellingen om de SMTP-toegang met verificatie in te stellen.

Kies het tabblad Uitgaande mailserver en activeer de optie Voor de server voor uitgaande e-mail (SMTP) is verificatie vereist. Kies als methode Dezelfde instellingen gebruiken als voor inkomende mail.

Klik vervolgens op het tabblad Geavanceerd. Activeer daar de SSL-versleuteling voor de inkomende en uitgaande mailservers.

Bevestig vervolgens je invoer met OK. Om er zeker van te zijn dat de juiste instellingen hebt doorgevoerd en dat je postvak goed werkt, klik je op Accountinstellingen testen.

Zodra Microsoft Outlook zich met succes heeft aangemeld op de POP3/IMAP-server en een testbericht heeft verzonden, verschijnen er twee groene vinkjes.


Meer informatie:
Microsoft: POP, IMAP en SMTP instellingen voor Outlook.com


E-mail configureren in Windows Live Mail

Als je Windows 7 Live Mail hebt gestart, zie je meteen de configuratiewizard verschijnen.

Voer in het vak E-mailadres je e-mailadres in dat je in de STRATO klantenlogin hebt aangemaakt.

Voer onder Wachtwoord het wachtwoord in dat je bij het aanmaken van je adres hebt opgegeven. Met de optie Wachtwoord opslaan hoef je het wachtwoord niet elke keer opnieuw in te voeren als je een bericht verstuurt of ontvangt.

Het vak Weergavenaam wordt gebruikt als afzender voor verzonden e-mails. Voer daar je naam in. Klik tot slot op Volgende.

Het volgende venster vraagt je naar de servergegevens die nodig zijn om e-mails op te halen en te versturen.

Kies het gewenste servertype, POP3 of IMAP.

Tip: Lees je je e-mails op meer apparaten, bijvoorbeeld op je computer, mobiele telefoon, tablet etc.? Gebruik dan op alle apparaten IMAP voor de inkomende mail!

De uitgaande mailserver is smtp.strato.com en werkt alleen na verificatie. Vink de desbetreffende functie Vereist verificatie aan.

Voltooi de installatie door op Volgende te klikken en vervolgens Voltooien.

Klik met de rechtermuisknop op de naam van het zojuist aangemaakte e-mailaccount en selecteer Eigenschappen in het contextmenu.

Kies nu het tabblad Geavanceerd en controleer of de juiste poorten (poortnummers) zijn ingevoerd. Vink ook de functie Vereist een beveiligde verbinding (SSL) aan.

Op dit punt zijn de installatie en configuratie van Windows Live Mail voltooid.


E-mail configureren in Windows Mail in Windows 10 en 8.1

In Windows 10 ga je eerst naar Windows en vervolgens naar Mail. Daar vind je de optie +Accounts toevoegen.

Accounts toont je een lijst met reeds geconfigureerde e-mailadressen. Klik op Account toevoegen om je e-mailadres toe te voegen.

Kies de optie Ander account.

Kies vervolgens IMAP en klik op Verbinden.

Kies Meer details weergeven.

Voer nu je gegevens in.

In Windows 10 hoef je over het algemeen geen gegevens in te voeren. De desbetreffende gegevens worden automatisch via de autodiscover-functie van de STRATO server opgehaald.

Kies Verbinden om de installatie te voltooien. Test vervolgens je e-mailadres door een e-mail naar jezelf te sturen.

In Windows 8.1 Mail stel je het e-mailadres in als IMAP-account. Houd je e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord bij de hand.

Open de app Windows-mail op je startpagina.

Open de instelling met de toetsencombinatie Windows-C of door met de muis in de rechterbovenhoek van het scherm te wijzen.

Klik op Instellingen en vervolgens op Accounts in het submenu.


E-mail configureren in Mozilla Thunderbird

Het aanmaken van een e-mailadres in Mozilla Thunderbird verloopt grotendeels automatisch. Het enige wat je nodig hebt, is je e-mailadres en het wachtwoord dat je voor dit e-mailadres hebt ingesteld.

Om een nieuwe account aan te maken, klik je op Nieuw account aanmaken / E-mail.

Thunderbird vraagt je of je een nieuw e-mailadres wilt aanmaken. Klik op de knop Dit overslaan en mijn bestaande e-mailadres gebruiken.

Voer in het volgende scherm je naam, e-mailadres en je e-mailwachtwoord in. Klik daarna op Doorgaan.

Thunderbird zoekt de servergegevens automatisch. Je hoeft alleen maar aan te geven of je het postvak via IMAP of POP3 wilt gebruiken.

Als je e-mails op meerdere apparaten wilt ophalen of het e-mailadres ook via STRATO Webmail wilt gebruiken, raden wij je aan te kiezen voor IMAP.

 Als je nu op Gereed klikt, is de installatie meteen voltooid. Je ziet nu de inbox van je e-mailaccount in de linkerbalk in Thunderbird en je kunt berichten voor dit e-mailadres ophalen en verzenden.

In de automatische configuratie stelt Mozilla Thunderbird al een versleutelde communicatie met de server in. Handmatige omschakeling is dus niet nodig.


E-mail configureren in Android e-mailapps

Om een e-mailaccount met je Android-telefoon te gebruiken, moet je dit account eerst in de app op je toestel configureren.

Configuratie vanaf Android 7.x (Nougat)

Om de setup-wizard te starten, kies je de Gmail-app op je telefoon.

Je kunt nu een nieuw account toevoegen. In sommige gevallen moet je eerst naar het menu van Gmail gaan en daar Instellingen kiezen. Vervolgens zie je dan een optie Account toevoegen.

In het volgende dialoogvenster zie je een lijst met verschillende e-mailproviders. Kies hier het menupunt Overige.

De app vraagt je om je e-mailadres in te voeren. Als je dit gedaan hebt, tik je op Handmatig instellen.

Kies nu Privé (IMAP), voer je e-mailwachtwoord in het volgende venster in en bevestig je invoer met Volgende.

Je ziet dan de instellingen van de uitgaande server. Laat de knop bij Aanmelden vereist ingeschakeld en voer je persoonlijke inloggegevens voor je e-mail in onder gebruikersnaam en wachtwoord. Bevestig je invoer met Volgende.

De volgende accountopties hebben betrekking op automatische intervallen voor de synchronisatie, evenals het gedrag bij het downloaden van bijlagen. Je kunt deze opties wijzigen in de wizard en later in de instellingen.

Nadat je de accountopties met Volgende hebt bevestigd, zie je de laatste stap. Hier kun je een accountnaam toewijzen. Dit is optioneel en dient alleen om je account gemakkelijk te herkennen. Voorbeelden zijn ‘Kantoor’, ‘Werk’ en ‘Privé’. Voer ook de naam in die als jouw afzendernaam moet verschijnen als je e-mail vanaf deze telefoon verstuurt.


E-mail configureren in Apple Mail-programma’s

 E-mail configureren in Apple Mail 8.x en 9.x

Start Apple Mail door op het icoontje op je scherm te klikken.

Klik in de menubalk op Mail en vervolgens op Account toevoegen...

(Klik in iOS/iPhone op Mail -> Accounts -> Account toevoegen.)

Kies de optie Voeg andere Mail-account toe... en vervolgens Ga door.

Voer nu de gevraagde gegevens in en klik daarna op Maak aan of Volgende om de installatie voort te zetten.

Voer vervolgens de STRATO servergegevens voor het gewenste protocol in en bevestig je invoer met Volgende.

Voer de servergegevens voor de inkomende mailserver (IMAP) in. Bevestig weer met Volgende.

De SSL-encryptie voor de e-mailservers wordt tijdens de installatie meestal automatisch door Apple Mail ingesteld. In dit geval is de configuratie van je e-mailadres nu voltooid. Maar verschijnt de melding ‘Verdere accountinformatie vereist’? Kies dan Volgende en vul je de bijbehorende informatie in.

Activeer de optie Gebruik SSL en voer het poortnummer 993 in.

In de volgende stap moet je de gegevens voor uitgaande e-mails opnieuw invoeren.

Controleer de instellingen na de installatie handmatig. Apple Mail past de instellingen onder bepaalde omstandigheden niet correct toe. Ga dan naar Accountbeheer via de menu-items Mail en Instellingen....

Klik op het tabblad Accounts op SMTP-server en kies SMTP-serverlijst bewerken in het drop down-menu.

Er wordt een nieuw venster geopend. Kies het tabblad Geavanceerd en vink de optie Gebruik SSL aan.

Ga terug naar het accountbeheer en kies daar het tabblad Geavanceerd. Activeer ook hier de optie Gebruik SSL en voer het poortnummer 465 in.


Meer informatie:
Apple Mail: De instellingen wijzigen in het gebied "Serverinstellingen" in Mail op de Mac


E-mail configureren in Outlook voor Mac

vT5IK5LrbIk
Heeft dit artikel je geholpen?
Info: 79758f3943959c6238e8e7acc6e50a1c4d95bf68