IMAP of POP, wat is de beste keuze?

  • Het verschil tussen IMAP en POP
Mail aanbiedingen
IMAP op POP

IMAP of POP?

Wanneer je de mailpakketten van STRATO bekijkt, zie je dat we zowel toegang bieden tot IMAP als POP3. Wellicht weet je niet helemaal wat deze begrippen inhouden, en vind je het daarom lastig om te beslissen of je gebruik wilt maken van IMAP of POP3. In dat geval biedt deze pagina uitkomst. We geven je eerst antwoord op de vragen ‘Wat is IMAP?’ en ‘Wat is POP?’ en gaan vervolgens dieper in op het verschil tussen POP en IMAP. Uiteindelijk is het ons doel om jou voor te bereiden op de beste keus. IMAP of POP3, voor welk protocol ga jij?


IMAP

Wat is IMAP

IMAP staat voor ‘Internet Message Access Protocol’ en is een protocol dat je e-mails binnenhaalt. Het grootste voordeel van IMAP is dat je e-mails op de mailserver blijven staan, waardoor je je e-mailberichten vanuit verschillende locaties kunt lezen. Het maakt daarbij niet uit of je gebruik maakt van een e-mailprogramma of webmail; je e-mails worden automatisch gesynchroniseerd. De ‘gelezen’-status wordt dus ook voortdurend geüpdatet. Een bijkomend voordeel van IMAP is dat e-mailadressen door meerdere mensen beheerd kunnen worden. Ook kun je gemakkelijk mappen en submappen op de server aanleggen en kunnen e-mailacties als ‘zoeken’ en ‘sorteren’ ook uitgevoerd worden met trage computers.

Bij het configureren van een e-mailadres heb je de mogelijkheid om te kiezen voor IMAP of POP. Wanneer je voor IMAP kiest, zal gevraagd worden naar de servernaam en IMAP poort. De IMAP e-mailserver van STRATO is imap.strato.com, de IMAP poort 993. Onze IMAP-server ondersteunt de IDLE-extensie. Het is daarom niet nodig om op de ‘verzenden/ontvangen’-knop te klikken; dit gebeurt automatisch.


POP3

Wat is POP

POP is de afkorting voor ‘Post Office Protocol’ en is, net zoals IMAP, een standaard waarmee e-mailberichten binnengehaald kunnen worden. Wanneer we spreken over POP, hebben we het eigenlijk over POP3, de derde en meest recente variant van het protocol. POP3 slaat e-mailberichten niet op de server op, maar haalt ze er juist vanaf. E-mails worden dus lokaal opgeslagen en vervolgens van de server verwijderd. Wie gebruik maakt van POP3, kan zonder constante internetverbinding toch e-mails bekijken en bewerken. Internet is enkel vereist om de e-mails te ontvangen en verzenden. Omdat de e-mails lokaal opgeslagen worden, kunnen deze niet worden gesynchroniseerd. Het is met POP dus niet mogelijk om je mail op verschillende apparaten te lezen. Wel heb je meer opslagcapaciteit en wordt de server minder belast.

Bij het configureren van een e-mailadres heb je de mogelijkheid om te kiezen voor POP3 of IMAP. Wanneer je voor POP kiest, zal gevraagd worden naar de servernaam en POP poort. De POP-emailserver van STRATO is pop3.strato.com, de POP poort 995.


verschil tussen IMAP en POP

Het verschil tussen IMAP en POP

Wellicht is uit bovenstaande tekst het verschil tussen IMAP en POP al duidelijk geworden. Het grootste verschil tussen POP en IMAP is het feit dat POP e-mails van de server haalt en lokaal opslaat, terwijl IMAP je e-mails op de server laat staan. Hoewel IMAP tegenwoordig als de standaard wordt gezien, hebben beide protocollen hun voor- en nadelen. Of je beter gebruik kunt maken van POP of IMAP, is daarom vooral afhankelijk van je behoeften.

Met IMAP kun je e-mails op meerdere apparaten lezen en heb je altijd een back-up van je mails op de server staan. Omdat je e-mails op de server blijven staan, kan je mailbox echter ook sneller vol raken. Ook kun je je e-mails niet openen en bewerken op het moment dat je geen verbinding met het internet hebt. Dit is een belangrijk verschil tussen IMAP en POP3. Met POP3 kun je dit namelijk wel, omdat je mails zijn opgeslagen op je computer. Je hebt daarom enkel een internetverbinding nodig om e-mails te ontvangen of versturen. POP3 heeft echter juist weer als nadeel dat e-mails niet gesynchroniseerd kunnen worden en dus bijvoorbeeld niet via webmail kunnen worden geopend.

IMAP of POP in het kort

  • Wat is IMAP? IMAP staat voor ‘Internet Message Access Protocol’ en is een protocol waarbij je e-mails op de mailserver blijven staan. De IMAP e-mailserver van STRATO is imap.strato.com, de IMAP poort 993.
  • Wat is POP? POP is de afkorting voor ‘Post Office Protocol’ en is een protocol waarbij mails lokaal opgeslagen worden. De POP-emailserver van STRATO is pop3.strato.com, de POP poort 995.
  • Het verschil tussen IMAP en POP wordt vooral duidelijk wanneer je kijkt naar het mailgebruik. Met IMAP kun je e-mails op meerdere apparaten lezen en heb je altijd een back-up van je mails op de server staan. Met POP kun je e-mails lokaal openen en bewerken en heb je veel opslagruimte.
  • Of je beter gebruik kunt maken van IMAP of POP, is afhankelijk van je behoeften. Voor de meeste mensen is IMAP de beste keus, omdat dit het meest moderne protocol is en je e-mails gesynchroniseerd worden.