De webhosting die je voor je website kiest, moet goed bij je eisen en wensen aansluiten. Daarom is het aan te raden verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. De ene webhoster biedt misschien opties die je nooit gaat gebruiken, terwijl andere essentiële opties ontbreken. Daarom is het maken van een vergelijking tussen verschillende hosting providers de moeite waard.
Simpel gezegd stelt een webhosting aanbieder de ruimte voor je website ter beschikking en zorgt ervoor dat je website online te bereiken is. Daar komen nog een aantal zaken bij kijken. Is bij het hostingpakket een domein inbegrepen? Welke functionaliteit biedt de webhoster? Hoe is het met de veiligheid en versleuteling gesteld? Bij onze vergelijking gaan we op al deze vragen in.
In de tabel hieronder staan alle functies en opties van zes hostingpakketten bij verschillende aanbieders. Onder de tabel vind je een interactief menu waarin je meteen kunt doorklikken naar de uitgelichte onderwerpen. Onderaan elk onderwerp staat puntsgewijs een korte vergelijking van de providers, waardoor jij de beste keuze kunt maken.
Alle prijzen inclusief btw. Stand van 9 juli 2024.
100% in de EU
Gecertificeerde veiligheid
Bekroonde kwaliteit
Klimaatvriendelijk
Als je een website wilt laten hosten, moet je allereerst een domein hebben. Bij een normale bedrijfssite voor bijvoorbeeld een restaurant of fietswinkel volstaat een enkel domein. Wanneer je bijvoorbeeld een begeleidend blog bij de site voor je fietswinkel wilt beginnen, dan kan er behoefte ontstaan aan een tweede domein. Van de zes aanbieders is alleen bij STRATO één domein blijvend bij de prijs van je pakket inbegrepen. Bij de andere vijf providers moet je bijbetalen om een domeinnaam te registreren.
Webhosting – vergelijking van domeinen:
De functionaliteit van je hostingpakket hangt vaak samen met de prijs. Kies niet meteen voor het voordeligste hostingpakket. Wellicht heeft dit pakket te weinig webspace of is het dataverkeer beperkt. Let dus op het aantal features dat inclusief is, en kies daaruit wat het beste voor jou is. De volgende key features dien je sowieso in het oog te houden:
Webspace
Hoe uitgebreider je website en hoe meer foto’s of video’s je plaatst, des te meer webspace je nodig hebt. Het kan zijn dat je in het begin nog niet zoveel opslagruimte nodig hebt, maar in de loop der tijd kan die behoefte toenemen. Daar kan je maar beter op voorbereid zijn. In drie van de zes vergeleken pakketten is 20 GB webspace of meer beschikbaar, wat voor de meeste websites voldoende is.
Databases
De inhoud van de meeste moderne websites wordt opgeslagen in databases. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een website maakt met een contentmanagementsysteem als WordPress. Het is geen goed idee om de inhoud van meerdere websites in één database te combineren. Ben je van plan meerdere websites te maken? Kijk dan naar het aantal databases dat in een hostingpakket aangeboden wordt. Voor iedere website is in principe één database nodig.
Webhosting – vergelijking van functionaliteit:
Met een e-mailadres dat bij het domein hoort, maak je meteen een professionele indruk. In alle hostingpakketten beschik je over meerdere postvakken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je voor iedere medewerker of ieder familielid een apart e-mailadres wilt aanmaken. Bedenk dus goed hoeveel e-mailadressen je ongeveer denkt nodig te hebben.
Daarnaast is er een verschil in de opslagruimte die de verschillende providers aanbieden. Bij STRATO krijg je 40 GB opslagruimte die exclusief voor e-mailpostvakken is gereserveerd. Bij de andere aanbieders gaat de e-mailopslag van je beschikbare webspace af.
Webhosting – een vergelijking van e-mailopties:
Als je eenmaal een domein hebt gekozen en een hostingpakket hebt besteld, dan kun je met je website aan de slag. Vaak zijn er goede opties voor zowel absolute beginners als voor gevorderde programmeurs.
Bij STRATO kun je als professional onder meer zelf programmeren met scripttalen als HTML, PHP of Perl. Via SSH heb je versleutelde toegang tot je webspace. Klinkt dit als abracadabra? Dan kun je gebruikmaken van een contentmanagementsysteem (CMS) zoals WordPress of Joomla. Met dergelijke systemen kun je met behulp van templates en plug-ins eenvoudig zelf je website bouwen. Controleer welke CMS’en bij je hostingprovider als 1-klik-installatie worden aangeboden.
Dat brengt ons bij het volgende: kies altijd voor een provider met goede ondersteuning. Word je het liefst telefonisch, per e-mail of via een chat geholpen? Let op: slechts weinig hosting providers zijn telefonisch bereikbaar. Houd hier rekening mee als je voor een hosting provider kiest.
Webhosting – vergelijking van programmeeropties:
Op online veiligheid moet je nooit bezuinigen. Kies daarom altijd voor een provider die alle mogelijke vormen van veiligheid en versleuteling aanbiedt. Ga na of de datacenters van de aanbieder door een onafhankelijke instantie zijn gecertificeerd. Besteed daarnaast extra aandacht aan de volgende punten:
Je hebt nu een compleet overzicht van alle voor- en nadelen van de zes hostingpakketten die je bij de verschillende providers kunt krijgen. Bepaal nu zelf wat jij het belangrijkst vindt en maak daar eventueel een lijstje van. Houd daarbij ook de prijs-kwaliteitverhouding in de gaten.
Bij het maken van je keuze kun je jezelf de volgende vragen stellen:
Hosting
Basic
Niet tevreden? Binnen 30 dagen krijg je bij bijna al onze producten je geld terug.
Je kunt heel gemakkelijk van pakket wisselen als het huidige te klein of te groot is.
Zeg je contract simpel en snel online op.