Webhosting providers vergelijken

Vind de hosting die bij je past

Meteen naar onze vergelijkingstabel Webhosting aanbiedingen checken

Webhosters vergelijken: waar moet je op letten?

Webhosters vergelijken

De webhosting die je voor je website kiest, moet goed bij je eisen en wensen aansluiten. Daarom is het aan te raden verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. De ene webhoster biedt misschien opties die je nooit gaat gebruiken, terwijl andere essentiële opties ontbreken. Daarom is het maken van een vergelijking tussen verschillende hosting providers de moeite waard.

Simpel gezegd stelt een webhosting aanbieder de ruimte voor je website ter beschikking en zorgt ervoor dat je website online te bereiken is. Daar komen nog een aantal zaken bij kijken. Is bij het hostingpakket een domein inbegrepen? Welke functionaliteit biedt de webhoster? Hoe is het met de veiligheid en versleuteling gesteld? Bij onze vergelijking gaan we op al deze vragen in.

In de tabel hieronder staan alle functies en opties van zes hostingpakketten bij verschillende aanbieders. Onder de tabel vind je een interactief menu waarin je meteen kunt doorklikken naar de uitgelichte onderwerpen. Onderaan elk onderwerp staat puntsgewijs een korte vergelijking van de providers, waardoor jij de beste keuze kunt maken.


  STRATO Hosting TransIP Mijndomein Hostnet Versio Yourhosting
Algemeen
Product Hosting Basic Hosting Core Webhosting Plus Start Start Basic
Inbegre­pen domeinen 1 0 0 0 0 0
Webspace (GB) 20 20 20 5 5 5
Traffic-limiet onge­limiteerd onge­limiteerd onge­limiteerd 1000 GB 10 GB onge­limiteerd
Max. domeinen per pakket onge­limiteerd 1 1 1 2 1
Functies
MySQL-databases (SSD) 5 1 10 5 onbeperkt 1
(S)FTP

SSH

E-mail
E-mail postvakken 4000 5 onge­limiteerd 5 10 5
E-mail opslag (GB) 40 Gaat van je webspace af 5 Gaat van je webspace af Gaat van je webspace af Gaat van je webspace af
Veiligheid
SSL-certificaat inbegrepen
(DigiCert)

(Let's Encrypt)

(Let's Encrypt)

(Let's Encrypt)

(Let's Encrypt)

Autom. back-ups (MySQL en webspace)
Tegen betaling
Gecertifi­ceerd datacenter

Support
Telefoon

E-mail/ticket

Chat

Prijzen
Standaard­prijs per maand € 6,00 € 9,67 € 9,08 € 8,47 € 18,14 € 12,09

Alle prijzen inclusief btw. Stand van 11 maart 2024.

Als je voor het hostingpakket Hosting Basic van STRATO kiest, profiteer je van de volgende voordelen:

 • De hosting is inclusief één domein
 • Het hostingpakket bevat een SSL-certificaat
 • Als je al een domein bezit, kun je dit meeverhuizen
 • De hoogste veiligheidsstandaard
 • Professionele ondersteuning bij vragen, zowel telefonisch als per e-mail
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
Webhosting aanbiedingen checken
100% dataopslag in de EU

100% in de EU

Gecertificeerde veiligheid

Gecertificeerde veiligheid

Bekroonde kwaliteit

Bekroonde kwaliteit

Hosting van STRATO met 100% groene stroom

Klimaatvriendelijk

eigen domein

Het belang van een eigen domein

Als je een website wilt laten hosten, moet je allereerst een domein hebben. Bij een normale bedrijfssite voor bijvoorbeeld een restaurant of fietswinkel volstaat een enkel domein. Wanneer je bijvoorbeeld een begeleidend blog bij de site voor je fietswinkel wilt beginnen, dan kan er behoefte ontstaan aan een tweede domein. Van de zes aanbieders is alleen bij STRATO één domein blijvend bij de prijs van je pakket inbegrepen. Bij de andere vijf providers moet je bijbetalen om een domeinnaam te registreren.

Webhosting – vergelijking van domeinen:

 • STRATO Hosting Basic: inclusief 1 domein
 • De andere webhosters: geen domein blijvend inbegrepen

Functionaliteit

Functionaliteit: wat heb je echt nodig?

De functionaliteit van je hostingpakket hangt vaak samen met de prijs. Kies niet meteen voor het voordeligste hostingpakket. Wellicht heeft dit pakket te weinig webspace of is het dataverkeer beperkt. Let dus op het aantal features dat inclusief is, en kies daaruit wat het beste voor jou is. De volgende key features dien je sowieso in het oog te houden:

Webspace

Hoe uitgebreider je website en hoe meer foto’s of video’s je plaatst, des te meer webspace je nodig hebt. Het kan zijn dat je in het begin nog niet zoveel opslagruimte nodig hebt, maar in de loop der tijd kan die behoefte toenemen. Daar kan je maar beter op voorbereid zijn. In drie van de zes vergeleken pakketten is 20 GB webspace of meer beschikbaar, wat voor de meeste websites voldoende is.

Databases

De inhoud van de meeste moderne websites wordt opgeslagen in databases. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een website maakt met een contentmanagementsysteem als WordPress. Het is geen goed idee om de inhoud van meerdere websites in één database te combineren. Ben je van plan meerdere websites te maken? Kijk dan naar het aantal databases dat in een hostingpakket aangeboden wordt. Voor iedere website is in principe één database nodig.

Webhosting – vergelijking van functionaliteit:

 • Kies voor een pakket met 20 GB webspace of meer
 • Wil je meerdere websites maken? Kijk dan naar het aantal MySQL-databases dat in een pakket beschikbaar is.

Bijpassend e-mailadres

Bijpassend e-mailadres voor een professionele indruk

Met een e-mailadres dat bij het domein hoort, maak je meteen een professionele indruk. In alle hostingpakketten beschik je over meerdere postvakken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je voor iedere medewerker of ieder familielid een apart e-mailadres wilt aanmaken. Bedenk dus goed hoeveel e-mailadressen je ongeveer denkt nodig te hebben.
Daarnaast is er een verschil in de opslagruimte die de verschillende providers aanbieden. Bij STRATO krijg je 40 GB opslagruimte die exclusief voor e-mailpostvakken is gereserveerd. Bij de andere aanbieders gaat de e-mailopslag van je beschikbare webspace af.

Webhosting – een vergelijking van e-mailopties:

 • Bedenk hoeveel e-mailadressen je wilt aanmaken
 • Bij STRATO krijg je 40 GB aparte opslagruimte voor e-mails
 • Alle andere providers bieden opslagruimte aan die ten koste gaat van de webspace

Zelf programmeren

Zelf programmeren of een CMS gebruiken?

Als je eenmaal een domein hebt gekozen en een hostingpakket hebt besteld, dan kun je met je website aan de slag. Vaak zijn er goede opties voor zowel absolute beginners als voor gevorderde programmeurs.
Bij STRATO kun je als professional onder meer zelf programmeren met scripttalen als HTML, PHP of Perl. Via SSH heb je versleutelde toegang tot je webspace. Klinkt dit als abracadabra? Dan kun je gebruikmaken van een contentmanagementsysteem (CMS) zoals WordPress of Joomla. Met dergelijke systemen kun je met behulp van templates en plug-ins eenvoudig zelf je website bouwen. Controleer welke CMS’en bij je hostingprovider als 1-klik-installatie worden aangeboden.

Dat brengt ons bij het volgende: kies altijd voor een provider met goede ondersteuning. Word je het liefst telefonisch, per e-mail of via een chat geholpen? Let op: slechts weinig hosting providers zijn telefonisch bereikbaar. Houd hier rekening mee als je voor een hosting provider kiest.

Webhosting – vergelijking van programmeeropties:

 • STRATO en nog twee andere providers bieden een versleutelde SSH toegang tot de webspace aan
 • Slechts 3 van de 6 providers bieden support via telefoon zonder extra kosten. Bij STRATO kun je telefonisch of per e-mail terecht.

Het allerbelangrijkste: de veiligheid van je hostingpakket

Op online veiligheid moet je nooit bezuinigen. Kies daarom altijd voor een provider die alle mogelijke vormen van veiligheid en versleuteling aanbiedt. Ga na of de datacenters van de aanbieder door een onafhankelijke instantie zijn gecertificeerd. Besteed daarnaast extra aandacht aan de volgende punten:

Een TLS-certificaat (Transport Layer Security), beter bekend onder de naam van zijn voorganger SSL (Secure Sockets Layer), zorgt voor een veilige en versleutelde gegevensoverdracht. Bovendien wekt het vertrouwen bij de bezoekers van je website, doordat ze aan het (groene) slotje in de adresbalk kunnen zien dat je website goed beveiligd is. Op één na bieden alle providers in onze vergelijking een gratis SSL/TLS-certificaat aan. Veel hostingbedrijven bieden de gratis certificaten van Let’s Encrypt aan. Bij STRATO is een certificaat van de gerenommeerde aanbieder DigiCert inbegrepen.
Secure File Transfer Protocol (SFTP) verzorgt de veilige en versleutelde overdracht van gegevens tussen computers, tussen servers of tussen een server en een computer. Via dit versleutelde protocol kun je je website naar je webspace uploaden. Alle aanbieders in de tabel hebben dit in hun hostingpakket.
Een back-up van je webspace fungeert als een soort parachute. Zonder parachute zou je niet uit een vliegtuig springen, dus raden we aan om altijd voor een hostingpakket te kiezen waarin back-ups standaard zijn inbegrepen. Bij vijf van de zes aanbieders kun je met een gerust hart de sprong wagen.
 • 5 van de 6 webhosters bieden een gratis SSL-certificaat aan
 • SFTP zit standaard in het pakket bij alle webhosting aanbieders
 • 5 van de 6 bieden automatische mySQL en webspace back-ups aan
Website mobiel

Webhosting vergelijken – kies wat bij jou past!

Je hebt nu een compleet overzicht van alle voor- en nadelen van de zes hostingpakketten die je bij de verschillende providers kunt krijgen. Bepaal nu zelf wat jij het belangrijkst vindt en maak daar eventueel een lijstje van. Houd daarbij ook de prijs-kwaliteitverhouding in de gaten.

Bij het maken van je keuze kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Hoeveel domeinen heb ik nodig en is er een domeinnaam bij het pakket inbegrepen?
 • Hoe ga ik mijn website maken en zijn de benodigde tools hiervoor beschikbaar?
 • Hoeveel webruimte en databases heb ik nodig om mijn website(s) te kunnen bouwen?
 • Hoeveel e-mailadressen wil ik aanmaken en hoeveel opslagruimte wil ik daarvoor reserveren?
 • Hoe is de veiligheid bij de provider geregeld?
 • Hoe wil ik bij vragen met de aanbieder contact kunnen opnemen?

83% korting in het 1e jaar

Hosting
Basic

12 maanden slechts

€ 1

per maand
daarna € 6 / mnd.
Setupkosten: € 0

Webhosting aanbiedingen checken

Onze aanbeveling

  Als je kiest voor STRATO, dan kies je voor:

 • 30 dagen geld-terug-garantie

  Niet tevreden? Binnen 30 dagen krijg je bij bijna al onze producten je geld terug.

 • Webhosting op maat

  Je kunt heel gemakkelijk van pakket wisselen als het huidige te klein of te groot is.

 • Eenvoudig opzeggen

  Zeg je contract simpel en snel online op.

Veelgestelde vragen over het vergelijken van webhosting

Een hosting provider kun je het best kiezen op basis van wat het meest geschikt is voor jouw website. Maak een lijstje en vink af welke functies voor jou van belang zijn. De vergelijking van providers die we in dit artikel maken biedt hulp bij het maken van deze keuze. Kies sowieso altijd voor een provider die de beveiliging van je gegevens goed op orde heeft.
Een hostingpakket is het geheel aan functionaliteiten die je krijgt als je een contract aangaat met een hosting provider. Hostingpakketten kunnen nogal verschillen qua mogelijkheden die ze bieden. Maak daarom altijd een goede vergelijking van aanbieders, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Als je voor een provider kiest, zijn er een aantal factoren waar je extra aandacht aan moet besteden voor je overgaat tot een beslissing:
 • Is er een domein bij het hostingpakket inbegrepen?
 • Wat zijn de mogelijkheden qua programmeren?
 • Welke functionaliteit wordt aangeboden?
 • Hoe is het gesteld met de beveiliging van gegevens?
 • Hoe kan ik de provider voor ondersteuning bereiken?