Wat is een host?

Bij STRATO bieden we verschillende diensten aan, waaronder hosting. Maar wat is hosting en wat is een host (of webhost)? Letterlijk betekent het woord host vanuit het Engels vertaald gastheer. STRATO functioneert dus als je gastheer op het internet. Als je eenmaal een website hebt geprogrammeerd op je computer, dan staat deze niet zomaar online. De website moet worden opgeslagen op een plaats die altijd verbonden is met het internet. STRATO biedt deze plaats op zogenaamde servers. Hosting is eigenlijk niets anders dan ruimte bieden op het internet, bijvoorbeeld via shared of managed hosting. We leggen hier kort uit hoe dit gehele proces van het online zetten en houden van een website in zijn werk gaat met STRATO als hostingprovider:

  • Keuze uit talloze domeinnamen
  • Zoveel webspace als je nodig hebt
  • Onbeperkt dataverkeer
  • Apps gemakkelijk installeren en updaten
  • Goede bereikbaarheid van de website

host

Wat is een host: kernbegrippen bij hosting

Als er eenmaal een website ontworpen is, dan moet er een uniek adres voor de website worden gecreëerd om deze online te kunnen zetten. Dit unieke adres heet ook wel een domeinnaam. Bij STRATO kun je eenvoudig een domeinnaam registreren. Vervolgens moet er ook ruimte op het web worden gereserveerd voor je site. Afhankelijk van de grootte van je website heb je een bepaalde hoeveelheid webspace nodig. Bij STRATO kun je webspace huren vanaf 10 GB tot maximaal 240 GB.

Hoe kan een bezoeker nou je site bezoeken als je website eenmaal online staat? De unieke domeinnaam wordt verbonden aan een IP-adres. Een IP-adres is een uniek nummer waarmee computers geïdentificeerd kunnen worden. Wanneer een bezoeker je domeinnaam (websiteadres) intypt in zijn browser, dan wordt de unieke domeinnaam vertaald naar een IP-adres. Het IP-adres staat in verbinding met de server van STRATO. Op de server staan de gegevens van de website opgeslagen; op de server huur je dus zogezegd je webspace. Met het intypen van de domeinnaam verstuurt de bezoeker eigenlijk een verzoek aan de server om de websitegegevens te downloaden. De server stuurt de bestanden van de website naar de browser van de bezoeker en de browser laat vervolgens de website zien. De hoeveelheid data die vanaf de server wordt verstuurd en door de server wordt ontvangen wordt dataverkeer genoemd. Dataverkeer is bij STRATO altijd onbeperkt, waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan als er ineens veel bezoekers op je website terecht komen.


professionele host

Wat is een professionele host?

Het voordeel van goede webhosting is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de bereikbaarheid van je website. Een goede host beschikt over een professioneel team van veiligheidsexperts, zodat er dag en nacht voor gezorgd kan worden dat de servers veilig voor aanvallen zijn, en er zo snel mogelijk kan worden gereageerd op mogelijke veiligheidsproblemen. Daarnaast beschikt een goede host over een uitgebreide technische infrastructuur met een extreem snelle internetverbinding. Dat een goede host ook goede klantenservice levert spreekt natuurlijk voor zich.

Naast gebruiksvriendelijke applicaties die het werken met de website vereenvoudigen voor de gebruiker, weet je bij STRATO ook zeker dat je website altijd goed te bereiken is. Bereikbaarheid van de website is voor iedere professionele website een van de belangrijkste pijlers.