Waarom een CMS

Waarom een CMS?

Om zo veel mogelijk bezoekers naar je website te lokken, heb je aantrekkelijke content nodig. Teksten, afbeeldingen, video's en grafieken bieden niet alleen toegevoegde waarde voor lezers en gebruikers, ze hebben ook een positieve invloed op je ranking in de zoekmachines. Maar iemand moet die inhoud natuurlijk beheren, publiceren en up-to-date houden. Bij grote websites kan dit een forse taak zijn die je alleen met een contentmanagementsysteem (CMS) kunt uitvoeren. Maar welk CMS is voor jou het beste? Wij bieden je een overzicht van de belangrijkste eisen die je aan een CMS moet stellen en we vergelijken vijf open-source-CMS.

Wat is een CMS?

Een CMS (contentmanagementsysteem) is software waarmee gebruikers webinhoud - zoals teksten en multimediaelementen - samen kunnen maken, bewerken en publiceren. De software heeft een grafische gebruikersinterface, zodat je er zelfs zonder programmeervaardigheden mee kunt werken.


Beste CMS

Hoe kies je het beste CMS?

Als je op zoek bent naar het beste contentmanagementsysteem voor jouw website, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Er zijn momenteel 250 tot 300 verschillende programma's op de markt. We kunnen niet elk CMS vergelijken. Het aanbod varieert van eenvoudige websitebuilders tot uitgebreide bedrijfssystemen. De vraag is dus: aan welke eisen moet een CMS voldoen om je online project optimaal te ondersteunen?


Overzicht van toepassingen

Er zijn in principe drie grote toepassingsgebieden voor contentmanagementsystemen. De keuze van de softwareoplossing voor een nieuwe website kun je het best baseren op de toepassing ervan. We onderscheiden webcontentbeheer, blog/nieuws en social publishing/communities.

Tip: Om het beste CMS voor je project te vinden en optimaal te profiteren van de voordelen, is een duidelijk inzicht in de inhoud en het doel van je website noodzakelijk.

Webcontentbeheer

Klassiek webcontentbeheer richt zich op het maken en beheren van content voor een website. In de regel is het noodzakelijk dat meerdere webbeheerders (editors) toegang hebben tot de backend, wat complexe release-methoden vereist. Het is daarnaast belangrijk je website met multimedia-inhoud te verrijken. Andere belangrijke factoren zijn een uitgebreid rechtenbeheer, een full-tekst-zoekfunctie, efficiënt beheer van nieuwsberichten en de mogelijkheid om content zo nodig in meer talen te presenteren.


Blog/nieuws

Bij deze toepassing ligt de focus op bloggen. Het draait vooral om het aanbieden van inhoud, complexe verlinkingen, een zinvolle categorisering evenals een koppeling met social media en andere web 2.0-functies. Interactie met de lezer en het gestructureerd publiceren van artikelen zijn eveneens van belang. Tot slot moet je met een CMS voor deze toepassing snel en eenvoudig content kunnen creëren, ook op mobiele apparaten.


Social publishing/communities

Het ontwikkelen van online communities en deze beschikbaar maken voor een groter publiek vereist aanzienlijk meer functies dan een eenvoudig blog. Dit is vooral omdat de focus ligt op een actieve gebruikersgroep in plaats van een passief lezerspubliek. Inhoud wordt niet alleen door de beheerder zelf gepubliceerd, maar bij voorkeur vooral door de ingelogde gebruikers (user-generated content). Het basissysteem van social publishing-oplossingen is meestal modulair opgebouwd, je kunt het desgewenst uitbreiden met de benodigde web 2.0-functies.

Ongeacht welke toepassing je kiest, de eerste stap bestaat altijd uit het registreren van een geschikt domein voor je website. Kijk met onze domeinnaam check of je gewenste domeinnaam beschikbaar is!


open source

Propriëtaire software of open source?

Veel contentmanagementsystemen worden als open source-oplossing ontwikkeld door grote projectcommunities. Deze open aanpak zorgt ervoor dat de CMS-systemen een vrij toegankelijke programmacode hebben en dus voor iedereen inzichtelijk zijn. Gebruikers kunnen wijzigingen, verbeteringen en uitbreidingen aanbrengen en het CMS aanpassen aan hun eisen.

De tegenhanger van open-sourcesoftware is een propriëtaire oplossing. In dit geval wordt het CMS ontwikkeld door een specifiek bedrijf en als commercieel product verkocht. Het gebruik van propriëtaire contentmanagementsystemen is meestal alleen mogelijk na het kopen van een licentie. De broncode is niet beschikbaar voor gebruikers.

Open-sourcesoftware daarentegen heeft meestal geen licentiekosten. Zulke oplossingen zijn daarom economisch aantrekkelijk voor bedrijven. Vanuit ontwikkelingsoogpunt zijn de bekende open-source CMS-systemen geenszins inferieur aan propriëtaire oplossingen. Sterker nog, de bekendste systemen zoals WordPress en TYPO3 hebben ontwikkelaarscommunities met een hoog professioneel niveau. De uitgebreide documentatie en het transparante ontwikkelproces zorgen ervoor dat softwarefouten en veiligheidslekken snel worden opgespoord en verholpen.

Maar hoe hoog is het wereldwijde marktaandeel van open-source CMS-toepassingen in vergelijking met propriëtaire software?


CMS-software

CMS-software wereldwijd vergelijken

WordPress is veruit de populairste oplossing om inhoud snel en kosteneffectief online te zetten. Volgens analysebedrijf BuiltWith zijn wereldwijd bijna 18 miljoen websites gebaseerd op dit open source-CMS. Andere open-sourceprojecten in de top tien van populairste CMS-software zijn Joomla!, Drupal en TYPO3.

Open-source CMS-systemen die in gratis communityversies beschikbaar zijn voor gebruikers concurreren zelfs met bekende commerciële HTML-editors als Adobe Dreamweaver en populaire online services als Blooger.com van Google.


De bekendste (en misschien beste) CMS in een overzicht

We maken een vergelijking van populaire CMS:

CMS Aantal webpagina’s
Wordpress ca. 18 miljoen
Adobe Dreamweaver ca. 2,7 miljoen
Joomla! ca. 2,5 miljoen
Blogger ca. 830 000
Drupal ca. 772 000
TYPO3 ca. 425 000
Shopify ca. 282 000
Magento ca. 272 000
PrestaShop ca. 263 000
Brix ca. 151 000

Volgens vergelijkbare statistieken zijn ook open-sourcewebshopoplossingen wereldwijd zeer populair. Ongeveer 270.000 online handelaren vertrouwen op het e-commerce platform van Magento of de Franse webshopsoftware PrestaShop. Het succes van deze systemen toont aan dat open-sourceproducten ook behoren tot de standaardoplossingen in commerciële website-exploitatie.

Wij zien het succes van open-sourcesoftwareprojecten als een kans om je kennis te laten maken met de populaire opensource-CMS-oplossingen voor de Nederlandse markt. Van elk CMS vergelijken we de essentiële functies voor webbeheer. We geven je een gedetailleerde beschrijving van de systemen WordPress, TYPO3, Joomla!, Drupal en Contao, inclusief een tabel met de beoordeling op de volgende thema’s:

 • Installatie en configuratie
 • Gebruikersbeheer
 • Bediening en aanmaken van content
 • Zoekmachineoptimalisatie en responsive design
 • Veiligheid & service

Populairste CMS-systemen

De populairste CMS-systemen in detail

De open-sourcesystemen WordPress, TYPO3, Joomla!, Drupal en Contao gelden als beste CMS-software voor professioneel webbeheer. Niet elk systeem is echter even geschikt voor je individuele project. Wij hebben de kernfuncties, toepassingsgebieden en systeemvereisten van de contentmanagementsystemen voor je op een rij gezet. Onze tabellen met voor- en nadelen bieden je een overzicht van de verschillende CMS software en helpen je bij het maken van de juiste keuze.

WordPress

Wordpress is het de meest gebruikte opensource-CMS op de markt, met wereldwijd zo'n 18 miljoen installaties. Het is oorspronkelijk ontworpen als een blogsysteem, maar er zijn nu verschillende extensies beschikbaar voor de basisinstallatie. Die maken het mogelijk om de software te upgraden naar een volledig functioneel contentmanagementsysteem.


De website van WordPress
De website van WordPress: bloggingsoftware met CMS-functies. Bron: Wordpress.org

Kenmerken

 • 18.000 uitbreidingen en meer dan 14.000 gratis ontwerpsjablonen
 • Installatie mogelijk binnen 5 minuten
 • Zoekmachinevriendelijke URL's
 • Ook mobiele publicatie- en beheertools

Systeemvereisten WordPress 4.7.2

 • Webserver: elke server met PHP en MySQL/MariaDB-ondersteuning (aanbevolen: Apache)
 • Middleware: PHP 7 of hoger
 • Database: MySQL 5.6 of hoger / MariaDB 10.0 of hoger
 • Hardware: ontwikkelaars raden een PHP-memory-limit van 32 MB of meer aan
 • Verdere aanbevelingen: HTTPS-ondersteuning/voor zoekmachinevriendelijke URL’s heb je de Apache mod rewrite-module nodig

De grote gebruikersgemeenschap van de software kan profiteren van een enorme selectie aan thema's, plug-ins en widgets. Maar er wordt ook kritiek op het systeem geleverd: Wordpress zou complex, verwarrend en omslachtig zijn geworden. Daarnaast lijdt WordPress zoals alle succesvolle software onder hackers, het CMS is een populair doelwit voor aanvallen. Hierdoor moeten gebruikers vaak hun installatie bijwerken met beveiligingsupdates. Hoewel deze meestal direct na beveiligingsincidenten worden gepubliceerd, zijn ze niet altijd compatibel met de talrijke extensies die nodig zijn voor een effectief gebruik van WordPress. Een software-update kan dus een aanzienlijke administratieve klus vormen, vooral voor grote projecten.

Dankzij de gemakkelijke installatie van de basisversie is WordPress zeer geschikt voor kleine en eenvoudig gestructureerde websites. Voor bloggers die hun bezoekers willen voorzien van regelmatig wisselende content in aantrekkelijke lay-outs is WordPress waarschijnlijk het beste CMS. Het heeft een intuïtieve webinterface. Als de complexiteit van je eigen online project echter toeneemt, neemt de gebruiksvriendelijkheid van de software aanzienlijk af. Je kunt grote bedrijfswebsites in principe op WordPress draaien, maar de uitbreiding van de functionaliteit gaat in dat geval onvermijdelijk gepaard met een toenemende complexiteit van het beheer.

Voor een goede werking stelt WordPress relatief hoge eisen aan de server, vooral als je website veel bezoekers krijgt. Gebruikers die op zoek zijn naar een CMS voor multidomeinprojecten met bijvoorbeeld meertalige websites kunnen beter een CMS als TYPO3 kiezen.

Voordelen Nadelen
✔Grote community ✘CMS-functies vereisen extra uitbreidingen
✔Gemakkelijke installatie en configuratie ✘Vaak hebben plug-ins beveiligingskwetsbaarheden
✔Intuïtief bedienbare gebruikersinterface ✘Beperkte stabiliteit en prestaties bij veel traffic
✔Gemakkelijke integratie van plug-ins en andere extensies ✘Regelmatige beveiligingsupdates leiden tot extra administratieve rompslomp

Tip: Voor beginners van WordPress is de one-click-installatie als Managed WordPress-hostingpakket ideaal. De provider neemt dan het volledige technische beheer en serverbeheer op zich, zodat jij je als webbeheerder volledig kunt concentreren op de inhoud.

TYPO3

TYPO3 is waarschijnlijk het populairste opensource-CMS na WordPress. Dit softwareproject ziet zichzelf als een enterprise-managementsysteem. Het wordt onderhouden door een ervaren team van ontwikkelaars die de software constant technisch actueel houden. TYPO3 wordt veel gebruikt in de Duitstalige landen, maar ook in Nederland kent het een groeiende community aan gebruikers. Het CMS geldt als perfecte oplossing voor grote zakelijke portalen en e-commerceplatforms.

TYPO3
Website van het open-sourceproject TYPO3, enterprise-CMS voor zakelijk gebruik. Bron: typo3.org

Kenmerken

 • Contentmanagementsysteem voor grote bedrijven
 • Enorme verscheidenheid aan functies
 • Uitgebreid geïntegreerd rechtenbeheer
 • Gemakkelijke interfaces naar andere systemen zoals CRM- of ERP-oplossingen

Systeemvereisten TYPO3 CMS 8.5.1

 • Webserver: Apache (aanbevolen), MS IIS, NGINX
 • Middleware: PHP 7 of hoger
 • Database: MySQL 5.5 of hoger / MS SQL Server 2000 / PostgreSQL 7. x en 8. x / Oracle 8,9,9,10 en 11 / Firebird 1.5.2
 • Hardware: minimaal 256 MB RAM
 • Verdere aanbevelingen: GraphicsMagick of ImageMagick; GDlib; Freetype; zlib; als een Apache-server wordt gebruikt: mod_gzip, mod_deflate, mod_deflate, mod_rewrite; PHP-cache (bv. APCu, PHP Accelerator, OPcache of Zend Accelerator); voor individuele uitbreidingen kan aanvullende software nodig zijn.

TYPO3 maakt indruk met een grote community die beginnende gebruikers snel en gemakkelijk helpt met problemen en vragen. Daarnaast zijn er tal van professionele aanbieders die gespecialiseerd zijn in TYPO3-support. Zij leveren professionele ondersteuning aan zakelijke gebruikers.

Professioneel gebruik van dit krachtige CMS vereist overigens wel de juiste kennis. Als je die hebt, kun je zelfs complexe paginastructuren met meertalige inhoud probleemloos aanmaken. Het uitgebreide scala aan functies omvat een professioneel rechtenbeheer en biedt interfaces met klassieke bedrijfsapplicaties zoals CRM- en ERP-systemen. Kritiek is er ook op TYPO3: sommigen vinden het systeem lastig in beheer en stellen dat je veel ervaring moet opbouwen voor je er goed mee kunt werken. Voor hen is het dus niet het beste CMS.

TYPO3 heeft in principe een uitgebreid scala aan functies waardoor vrijwel elk denkbaar webproject gerealiseerd kan worden. Maar dit stelt hoge eisen aan de installatie, configuratie en onderhoud. De bekendheid en goede reputatie van de software leiden ertoe dat ook veel kleine websites op TYPO3 draaien. Deze gebruikers investeren meestal meer tijd en moeite dan nodig is. Het uitgebreide scala aan functies van TYPO3 is dan waarschijnlijk overkill en voor deze projecten hebben webbeheerders meer baat bij een modulair CMS met een slanke basisinstallatie. Voor complexe projecten, gedragen door ervaren IT-experts, is TYPO3 daarentegen de optimale basis voor een succesvolle website.

Voordelen Nadelen
✔Wijdverbreid CMS met een grote community (inclusief talrijke experts) ✘De implementatie, configuratie en administratie vereisen veel kennis
✔Hoge functionaliteit, flexibiliteit en uitbreidbaarheid ✘Door het brede scala aan functies stelt TYPO3 hogere eisen aan hosting dan vergelijkbare systemen
✔Uitgebreid rechtenbeheer op bedrijfsniveau ✘Lastig voor beginners

Tip: Als je TYPO3 gebruikt voor grote en complexe projecten, kun je TYPO3 beter als onderdeel van een hostingpakket installeren. STRATO helpt je hier graag bij verder.

Joomla!

Met 2,5 miljoen installatie is Joomla! wereldwijd een uiterst populair CMS. De software is ontworpen voor zowel beginners als gevorderden, maar heeft meer toepassingsmogelijkheden dan WordPress. In tegenstelling tot dit systeem heeft Joomla! bijvoorbeeld uitgebreide CMS-functies standaard beschikbaar, zonder uitbreidingen. En voor gebruikers zonder professionele IT-achtergrond is er goede documentatie, zoals de handleidingen van de community en het actieve gebruikersforum.

Joomla!
Joomla! - open-source-CMS met uitgebreide mogelijkheden. Bron: https://www.joomla.org/

Feiten

 • Momenteel zijn er 7 400 extensies beschikbaar
 • Objectgebaseerd contentbeheer
 • Community support via fora

Systeemeisen Joomla. 3. X

 • Webserver: Apache HTTP-server 2.0 (2.4 aanbevolen) met mod_mysql, mod_xml en mod_zlib; Nginx 1.8 of hoger; MS IIS 7
 • Middleware: PHP 5.6 (7.0 of hoger aanbevolen)
 • Databases: MySQL 5.1 met InnoDB-ondersteuning (5.5.3 of hoger aanbevolen); MS SQL Server 10.50.1600.1 (10.50.1600.1 of hoger aanbevolen), PostgreSQL 8.3.18 (9.1 of hoger), MariaDB 5.1 (of hoger)

Joomla! is een verderontwikkeling van het open-source-CMS Mambo. Het systeem is bijzonder populair in de Verenigde Staten en kenmerkt zich door een volledig objectgeoriënteerd softwareontwerp op basis van een onafhankelijk MVC-framework. Hierdoor kunnen gebruikers van Joomla! hun eigen extensies schrijven en delen met de community - optioneel via de Joomla!-repository, waarmee extensies eenvoudig via de backend kunnen worden geïnstalleerd. De eigen sjablonen van Joomla! kunnen modulair worden gemaakt door vooraf gedefinieerde contentelementen samen te stellen.

Joomla! valt vooral op door de vele plug-ins, componenten en modules. Deze kunnen zowel in de backend als frontend worden gebruikt, wat irritatie kan veroorzaken voor gebruikers. Het beheer van rechten en goedkeuringen voldoet bij grotere projecten niet altijd. Weliswaar zijn hiervoor extensies beschikbaar, maar daarvoor moet je vaak betalen.

Voordelen Nadelen
✔Relatief lage installatie- en configuratieinspanning ✘ Onvolledig rechtenbeheer
✔Grote pool van uitbreidingen en ontwerpen ✘ De betere extensies zijn deels betaald
✔Gebruiksvriendelijke sjablooncreatie ✘ Extensies moeten gedeeltelijk handmatig worden bijgewerkt

Tip: Vanwege de complexiteit is het raadzaam om Joomla! bij een hostingprovider aan te schaffen. De provider regelt dan zowel de technische infrastructuur als regelmatige updates van Joomla! voor je, plus natuurlijk de hosting. Dat vereenvoudigt het beheer van het CMS aanzienlijk. Het CMS kan eenvoudig en in enkele stappen bij de hostingprovider worden geïnstalleerd met een 1-click-app.

Drupal

Het modulaire CMS Drupal is oorspronkelijk ontwikkeld door een community van studenten. Het is intussen beschikbaar voor iedereen op internet. Drupal is een volwaardig opensource-CMS. De software wordt geleverd met een uiterst slanke basisinstallatie die je kunt uitbreiden met modules. Tot op de dag van vandaag ligt de kracht van het project in community-achtige toepassingen. Zelfs de basismodule biedt tal van Web 2.0-functies zoals weblogs, forums en tag clouds.

Drupal
De website van Drupal: CMS met communityfocus. Bron: https://www.drupal.org/

Feiten

 • Zeer flexibel, modulair ontwerp
 • Slanke basisinstallatie met meer dan 36.000 uitbreidingsmodules
 • Focus op social publising en communityprojecten
 • Meer dan 1100 distributies als totaaloplossing voor specifieke toepassingen beschikbaar

Systeemvereisten Drupal 8

 • Webserver: Apache, Nginx, MS IIS of een andere webserver met PHP-ondersteuning
 • Middleware: PHP 5.5.9 of hoger
 • Database: MySQL 5.5.3, MariaDB 5.5.20, Percona Server 5.5.8 of hoger (PDO vereist een InnoDB-compatibele opslagmotor); PostgreSQL 9.1.2 of hoger (met PDO); SQLite 3.7.11 of hoger

Met zijn modulaire opbouw biedt Drupal uitgebreide aanpassingsmogelijkheden. Gebruikers die precies weten wat ze nodig hebben, hoeven geen handmatige samenstelling van softwarecomponenten door te voeren. Er zijn voorgeconfigureerde distributies beschikbaar op basis van het Drupal-framework, voor tal van toepassingen en scenario’s.

Met zijn focus op social publishing is Drupal ideaal voor kleine en middelgrote communityprojecten. Bovendien maakt het brede scala aan uitbreidingen het mogelijk om ondernemingsportalen met complexe multidomeinstructuren te implementeren. Maar het beheer van een CMS-kernel met uitgebreide extensies vereist deskundige kennis en ‘fingerspitzengefühl’. Als de basisfuncties van de software niet voldoende zijn, moet je extra modules handmatig via FTP installeren. Deze kennen een complexe onderlinge structuur. De upgrade van extensies wordt nog eens extra lastig door het gebrek aan retrocompatibiliteit.

Het kerngebied van Drupal is de ontwikkeling van social publishing en community platforms. Met zijn flexibele, modulaire systeem biedt het CMS een perfecte oplossing voor zeer dynamische platformen die afhankelijk zijn van gebruikersgegenereerde content.

Voordelen Nadelen
✔ Compacte software-core ✘Lastige configuratie, want slechte compatibiliteit met oudere versies
✔Grote keus aan extensies en kant- en klare Drupal-distributies ✘Slanke basisinstallatie, dus vaak veel extensies nodig
✔Ondersteunt multidomeinbeheer ✘Installatie van modules alleen via FTP nodig

Als je Drupal als communityplatform gebruikt, heeft gegevensbeveiliging natuurlijk de hoogste prioriteit. STRATO biedt je uiterst veilige webhosting die is geoptimaliseerd voor Drupal en ook locatie-onafhankelijke toegang tot het CMS biedt.


Contao

Het CMS Contao (voorheen TypoLight) is – zoals de oorspronkelijke naam al doet vermoeden – een duidelijke en gebruiksvriendelijke oplossing voor contentbeheer. De voordelen van het systeem zijn een intuïtief bruikbare, meertalige backend en een overzichtelijke beheeromgeving. Het softwareproject besteedt in het bijzonder aandacht aan compatibiliteit met webstandaarden en de toegankelijkheid van online content in XHTML Strict of HTML 5.

Contao
Contao: gebruiksvriendelijk CMS voor toegankelijke webinhoud. Bron: https://contao.org/

Feiten

 • Gebruiksvriendelijk CMS met een breed scala aan functies
 • Meer dan 1900 extensies beschikbaar
 • Meertalige backend
 • Live updateservice
 • Online demo

Systeemvereisten Contao 4.3

 • Webserver: Apache of IIS met PHP en MySQL ondersteuning
 • Middleware: PHP 5.5.5.0
 • Database: MySQL 5.0.3.3
 • Verdere aanbevelingen: volledige functionaliteit vergt de volgende PHP-extensies: GD, Imagick of Gmagick; DOM; intl; mbstring; mcrypt; mbstring

Het CMS Contao beschikt al in de basisconfiguratie over een uitgebreide reeks functies en kan flexibel worden aangepast aan individuele eisen, dankzij ruim 1900 beschikbare extensies.

Contao biedt een geïntegreerde thema-manager. Daarmee kun je het ontwerp en de lay-out van een website op Contao individueel configureren met behulp van kant-en-klare modules. Ook kunnen websitebeheerders op de website van Contao professionele thema’s kopen en downloaden, gericht op verschillende toepassingsgebieden en branches. Voor die thema’s moet je meestal wel betalen.

De software staat bekend om zijn hoge beveiligingsstandaarden en biedt gebruikers een gebruiksvriendelijke live update per klik. De LTS-versie van het CMS wordt gegarandeerd voor 4 jaar ondersteund. Met een online demo en uitgebreide documentatie kun je snel van start. Desgewenst kan de Contao-Check de servercompatibiliteit voor je testen en garanderen.

Dit flexibele CMS is specifiek gericht op kleine en middelgrote ondernemingen en de non-profitsector. De software biedt deze gebruikers een krachtige systeemarchitectuur die door middel van extensies kan worden aangepast aan de verschillende eisen van professioneel webbeheer. Denk ook aan intranetoplossingen, e-commerceplatforms, bedrijfsportals en microsites. En op het gebied van zoekmachineoptimalisatie en webanalyse werkt Contao uitstekend.

Multilevel-workflows kun je met Contao niet in de standaardconfiguratie implementeren. Als je complexe bedrijfsprojecten opzet, met gedetailleerde authenticatie- en release-processen, raden we je aan een bekende standaardoplossing als TYPO3 te kiezen.

Voordelen Nadelen
✔Krachtige systeemarchitectuur die snel uit te breiden is ✘Niet geschikt voor complexe bedrijfsprojecten
✔Gebruiksvriendelijke installatie, beheer en actualisering van extensies ✘Multilevel-workflows worden niet ondersteund
✔Goede beveiliging ✘Relatief kleine community

Tip: Meer informatie en een gedetailleerde beschrijving van de onderliggende paginastructuur van het CMS lees je in ons basisartikel over Contao.

Dreamweaver: het alternatief voor een CMS

Als je kijkt naar de statistieken van BuiltWith, is er een populair alternatief voor een open-source-CMS, namelijk Dreamweaver. Ongeveer 2,7 miljoen webbeheerders gebruiken dit en ontwikkelen hun websites ermee. Dreamweaver is een HTML-editor, oorspronkelijk ontwikkeld door Macromedia, maar nu uitgegeven door Adobe Systems. Het is beschikbaar voor gebruikers in de Creative Cloud (CC) als een gepatenteerd product voor MacOS en Windows.

Voor het grafisch bewerken van websites en mobiele content combineert Dreamweaver een WYSIWYG-editor met een krachtige coderingsengine. Die biedt ontwikkelaars verschillende handige functies zoals syntaxiskleuring, automatische codering, validatie en een realtime-voorbeeldweergave in de browser. Naast HTML5 en CSS ondersteunt de software webstandaarden als PHP, Java, JavaScript, ASP en XML, evenals de CSS-preprocessoren SASS, Less en SCSS. Een modern responsive webdesign kun je met het geïntegreerde CSS-framework Bootstrap maken.

Door het uitgebreide scala aan functies en de relatief hoge kosten voor een gebruikerslicentie is deze krachtige software vooral gericht op professionele gebruikers en bureaus. Voor meer informatie over Adobe Dreamweaver en een beschrijving van aantrekkelijke opensource-alternatieven kun je ons artikel over Dreamweaver raadplegen.


CMS verder vergelijken

Wat mag je van het beste CMS verwachten?

Voordat we CMS verder vergelijken (zodat je onder de vele contentmanagementsystemen het beste CMS kunt vinden) moet je eerst de doelen voor het geplande webproject definiëren. Deze vragen staan daarbij voorop:

 • Welke content moet er aangeboden worden?
 • Wie levert de content?
 • Hoe ziet de doelgroep eruit?
 • Welke middelen zijn beschikbaar voor websitebeheer?

Daarnaast is het belangrijk om in te schatten hoeveel mensen tegelijkertijd aan het CMS werken en welke workflows geïmplementeerd moeten worden. Is er één blogger, wordt de contentcreatie overgenomen door een hele redactie of misschien zelfs de bezoekers van de website?

Ook leg je in deze fase de prioriteiten vast op het gebied van installatie en configuratie, gebruik, beheer en functionaliteit. Gebruiksvriendelijkheid of gemakkelijke connectiviteit met andere systemen is voor sommigen een topprioriteit. Anderen leggen de focus weer op zoekmachineoptimalisatie, barrièrevrije toegang tot content of beveiligingsfuncties op bedrijfsniveau.

Om de beste CMS software te kiezen voor jouw project, staat het enorme scala aan verschillende functies tegenover de individuele eisen. Deze verschillen van gebruiker tot gebruiker. Alleen het directe vergelijken van CMS kan hierbij helpen. Gebruik vergelijkingstabellen om te achterhalen voor welke toepassingsgebieden de voorgestelde oplossingen geschikt zijn en welke systeembronnen je nodig hebt voor een soepele werking.


Uitvoering, installatie en configuratie

De eerste hindernis op weg naar een CMS-gesteund webproject is de installatie van de gekozen softwareoplossing. Hoe complexer het systeem, hoe complexer de installatie- en onderhoudswerkzaamheden. Joomla! en WordPress scoren op dit vlak met een wizard die de installatietijd aanzienlijk verkort. Kleine webprojecten kunnen zo binnen enkele minuten online gezet worden. Drupal voldoet ook aan de behoeften van de beginnende gebruikers dankzij een slanke basisinstallatie. Voor veel projecten zijn echter extra modules nodig, die via FTP slechts met moeite kunnen worden geïnstalleerd.

De installatie van het zelfverklaarde enterprise content management systeem TYPO3 is complex en is vooral gericht op gebruikers die grote internetprojecten willen implementeren, zoals corporate portals of e-commerceplatforms. De beheerders van de website moeten over gedegen kennis van de software beschikken om de software foutloos te kunnen installeren, configureren en beheren.

Alle opensource-oplossingen in ons CMS overzicht zijn gebaseerd op de programmeertaal PHP. TYPO3-gebruikers moeten ook kennis hebben van de databasetaal SQL en de client-side scripting language JavaScript. Als website-eigenaren hun eigen sjablonen willen maken of aanpassen, is PHP-kennis voldoende voor Joomla!, WordPress, Drupal en Contao. Voor TYPO3 heb je daarentegen kennis van Fluid nodig, de eigen sjabloontaal.

Aan alle gepresenteerde contentmanagementsystemen kun je uitbreidingen, plug-ins, widgets of modules toevoegen. Veel functies kun je alleen op basis van extensies gebruiken. Door CMS te vergelijken, zien we welke functies in een CMS worden ondersteund en wanneer extra installatie-inspanningen nodig zijn.

Wordpress TYPO3 Joomla! Drupal Contao
Categorie Weblogsoftware Enterprise-CMS Web-CMS Web-CMS Web-CMS
Licentie GNU GPLv2+ GPL GNU GPL v2 GPL LGPL
Besturingssysteem Platformonafhankelijk Platformonafhankelijk Platformonafhankelijk Platformonafhankelijk Platformonafhankelijk
Ondersteunde webservers Webserver met PHP- en MySQL-ondersteuning Apache, NGINX, MS IIS Apache, Nginx, MS IIS Webserver met PHP-ondersteuning Webserver met PHP-ondersteuning
Ondersteunde databases MySQL, MariaDB MySQL, PostgreSQL, Oracle, Firebird, MS SQL Server MySQL, MS SQL Server, PostgreSQL, MariaDB MySQL, MariaDB, Percona Server, PostgreSQL, SQLite MySQL
Middleware PHP PHP, SQL, JavaScript PHP PHP PHP
Sjabloontaal PHP Fluid PHP PHP PHP
Uitbreidingen en uitbreidingsmodules
Browsergebaseerde backend
Rapportagefuncties(bv. voor datamining) Alleen met extensie Alleen met extensie Alleen met extensie
XML-interface Alleen met extensie Alleen met extensie Alleen met extensie Alleen met extensie Alleen met extensie
Integratie van eigen scripts Alleen met extensie
Voldoet aan huidige webstandaarden


Alle open-sourceoplossingen in onze CMS-vergelijking kunnen worden gebruikt als een multi-user systeem. Bij dit soort systemen komt natuurlijk de vraag naar voren: wie mag wat doen? Welke functionaliteiten een CMS beschikbaar stelt voor gebruikersadministratie, moet het centrale selectiecriterium zijn, vooral als een website door meerdere gebruikers tegelijkertijd geladen wordt met content. De volgende tabel laat zien dat bijna alle CMS-oplossingen die we vergelijken, de belangrijkste functies in het kader van gebruikersbeheer standaard ondersteunen. Alleen op het gebied van multi-stage workflows is het CMS Contao, dat primair gericht is op middelgrote ondernemingen, afhankelijk van extensies.

Wordpress TYPO3 Joomla! Drupal Contao
Multicliëntcapaciteit
Gebruikersgroepen
Overdraagbare gebruikersrechten
Beperking van gebruikersrechten
Meer redactieniveaus
Multi-level workflows Alleen met extensie


Websitebeheerders maken gebruik van CMS-systemen om het creëren en publiceren van online-inhoud te vergemakkelijken. Het beste CMS biedt functionaliteiten waarmee gebruikers content zonder programmeerkennis kunnen beheren. Centrale selectiecriteria zijn een intuïtief bruikbare WYSIWYG-editor met previewfunctie en spellingscontrole, importmogelijkheden voor niet-tekstelementen zoals video's, interactieve Flash-animaties of audio-inhoud en een zoekfunctie met full text search.

Om het voor websitebezoekers gemakkelijker te maken om naar relevante inhoud te navigeren, moet het beste CMS ook een tagging-systeem hebben, waarmee je trefwoorden aan content kunt koppelen

Als nieuwsberichten op de voorgrond staan, moet het CMS-systeem blogging ondersteunen, zodat je nieuwe content via webfeeds kunt promoten en lezers een mogelijkheid tot feedback zoals een gastenboek of commentaarfunctie kunt bieden. Gebruikers die internationale projecten willen uitvoeren, moeten ervoor zorgen dat het CMS identieke content in verschillende taalversies ondersteunt.

WordPress Typo3 Joomla! Drupal Contao
WYSIWYG- Editor
Multimedia-elementen (video’s, audio-inhoud of Flashanimaties) Aleen met extensie Aleen met extensie
Blogsysteem Alleen met extensie Alleen met extensie Alleen met extensie
Spellingscontrole Alleen met extensie Alleen met extensie
Previewfunctie
Meertaligheid Alleen met extensie
Zoekfunctie Alleen met extensie
Tagging Alleen met extensie Alleen met extensie

Zoekmachineoptimalisatie en responsive design

Hoogwaardige content is de sleutel tot een succesvolle website. Maar websitebeheerders die een toppositie willen veroveren in zoekmachines, moeten ook op technische zaken letten. Deze hebben betrekking op de URL-structuur van een online project, het ontwerp van meta-informatie en de oriëntatie van de lay-out op mobiele apparaten.

Als we CMS vergelijken, zien we dat alle opensource-oplossingen in dit artikel gebruikers de mogelijkheid om geparametriseerde URL's te herschrijven naar een ‘sprekend’ URL-schema. Zulke URL’s kunnen zowel menselijke gebruikers als zoekmachines snel interpreteren. Niet elk CMS ondersteunt deze functie zonder extensies.

Meta-informatie zoals de title en description van een webpagina hebben ook een significante invloed op de zoekmachineranking. Deze worden samen met de URL als snippets op de pagina met zoekresultaten getoond. Ze dienen dus als ‘lokmiddel’ en moeten de bezoeker ertoe verleiden om naar je website te navigeren. Alle gepresenteerde opensource-systemen bieden gebruikers de mogelijkheid om handmatig individuele meta-informatie aan te maken, voor elke subpagina van een website.

Het toenemende aantal mobiele gebruikers stelt andere eisen aan internetdiensten. Beheerders die nog steeds de lay-out van hun website uitsluitend op desktopgebruikers richten, missen kansen en moeten rekening houden met een lagere zoekmachineranking. Mobiel gebruik moet een prioriteit zijn bij de bouw van nieuwe websites. De beste CMS-oplossingen voldoen in principe aan de behoeften van deze gebruikers door de strikte scheiding van content en weergave. Voor alle hier gepresenteerde oplossingen zijn er responsive sjablonen beschikbaar die zich automatisch aanpassen aan de schermgrootte van verschillende gebruikersapparaten. Maar let op: ze zijn niet altijd gratis.

Wordpress TYPO3 Joomla! Drupal Contao
Zoekmachinevriendelijke URL’s Alleen met extensie
Handmatige invoer van metadata zoals title, beschrijving en trefwoorden
Responsive webdesign mogelijk

Veiligheid & service

Service en ondersteuning zijn doorslaggevende factoren voor de keuze van een CMS. Vooral kleine en middelgrote ondernemingen kunnen het zich meestal niet veroorloven om gebruik te maken van betaalde diensten van professionele bureaus. Deze ondersteunen het ontwerp, de implementatie en het onderhoud van hun website.

Bepalend voor een veilige werking is dus of een opensource-CMS de benodigde informatie en middelen levert in de vorm van thema's, plug-ins en regelmatige updates. In onze CMS-vergelijking hebben we ons uitsluitend gericht op systemen die een grote gebruikers- en ontwikkelaarscommunity hebben en gebruikers alle informatie bieden die ze nodig hebben voor veilig gebruik in een gedetailleerde projectdocumentatie. Alle projecten bieden openbare releaseplannen, regelmatige software-updates en transparante registratie van kwetsbaarheden.

Uit een studie uit 2013 van het BSI (het Duitse overheidsinstituut voor informatiebeveiliging) is gebleken dat open-source-software even goed beveiligd is als betaalde, propriëtaire software. Dat geldt ook voor de hier gepresenteerde systemen Joomla, TYPO3, WordPress en Drupal. De auditors concludeerden dat de implementatie van beveiligingsprocessen in alle onderzochte open-sourceoplossingen state-of-the-art was. In sommige gevallen was de veiligheid zelfs beter geregeld dan in commerciële producten, die onder tijdsdruk werden ontwikkeld. Het gebruik van opensource-systemen voor professionele websites wordt daarom uitdrukkelijk aanbevolen.

Deze veiligheidsstudie liet enkel het CMS Contao buiten beschouwing.

WordPress TYPO3 Joomla! Drupal Contao
Documentatie
Tutorials
Community

Een vergelijking van de beste CMS

Een vergelijking van de beste CMS

Als we CMS vergelijken, zien we dat elke gepresenteerde oplossing is ontwikkeld voor specifieke doelen. Je kunt geen perfect contentmanagementsysteem vinden dat aan alle eisen van websitebeheer voldoet. En we presenteren geen winnaar in de samenvatting van onze vergelijking. In plaats daarvan raden we je aan om de voor- en nadelen van de verschillende systemen af te zetten tegen je eigen project en eisen.

WordPress is vooral gericht op bloggers en moet worden opgewaardeerd met de juiste extensies voor gebruik als CMS, maar een systeem als TYPO3 biedt al een uitgebreide reeks functies in de basisinstallatie, die zelden nodig zijn voor kleine online projecten.

Het modulaire CMS Drupal is ontwikkeld als onderdeel van een communityproject en voldoet nog steeds aan de behoeften van gebruikers, dankzij het brede scala aan Web 2.0-functies. Maar als je die niet nodig hebt voor je eigen project, raden we je aan om een ander contentmanagementsysteem te kiezen. Bijvoorbeeld Joomla! met zijn grote hoeveelheid extensies, die gebruikers de mogelijkheid bieden om het systeem individueel aan te passen aan de betreffende omstandigheden.

Als je prioriteit geeft aan gebruiksvriendelijkheid en barrièrevrije toegang tot online-content, is Contao een goede oplossing. Maar in dit geval moeten gebruikers wel accepteren dat dit het kleinste systeem van de hier gepresenteerde CMS’en is en dus een bescheiden community heeft. In vergelijking met de andere systemen kunnen gebruikers hier niet zoveel verbeteringen vinden. Dat geldt ook voor de keuze van thema’s.

Hieronder zie je een vergelijkingstabel waarin we de beste open-source-CMS vergelijken op de belangrijkste selectiecriteria.

WordPress TYPO3 Joomla! Drupal Contao
Installatie en configuratie
Gebruiksvriendelijkheid(redacteuren)
Gebruiksvriendelijkheid(beheerders)
Kosten voor extensies en extra service en support
Uitbreidbaarheid/individualisatie
Community
Veiligheid