De voordelen van DynDNS

Onderweg toegang krijgen tot je thuiscomputer is geen probleem meer dankzij een remote desktop-verbinding. Vaak mislukt de totstandkoming van een dergelijke verbinding echter vanwege de eigen internetprovider, omdat deze regelmatig een nieuw IP-adres toekent aan je internetaansluiting thuis. Om een stabiele verbinding met de server tot stand te brengen, is er DynDNS (Dynamic Domain Name System).

DynDNS-services helpen je om de constant veranderende IP-adressen van je thuisnetwerk om te leiden naar een vaste domeinnaam, en je via dit domein toegang te verlenen. Op deze pagina zetten we verschillende DynDNS-providers op een rijtje en geven we een overzicht van de verschillen tussen de gratis varianten en de betaalde DynDNS-alternatieven.

Zo werkt een DynDNS-dienst:

 1. De router geeft het geldige IP-adres door aan de DynDNS-server.
  De DynDNS-server weet dan dat de router met de naam "homexyz" momenteel bereikbaar is op het adres "92.103.25.223".
 2. Nu kan de router bereikt worden op http://homexyz.dyndns.org.
  Het doorsturen naar het actueel geldende IP-adres gebeurt door de DynDNS-server.


DynDNS Service

De Duitse aanbieder DynDNS Service behoort tot de meest gebruikte DynDNS-diensten. Er is zowel een gratis als een betaalde variant beschikbaar. In de gratis versie kun je tot drie DynDNS-domeinen aanmaken, in het betaalde premium-pakket tot 100 URL’s voor privégebruik of commercieel gebruik. De enige vereiste is het aanmaken van een gratis account, wat je met enkele muisklikken op de website van de aanbieder kunt doen. Het proces daarna is heel eenvoudig: DynDNS-domein aanmaken, accountdata in de router invoeren, en klaar ben je.

Feit: DynDNS Service adverteert er bovendien mee, dat ze in je gratis account in realtimede respectievelijke IP-actualisering aangeven.

Nog een voordeel is de betrouwbare klantenservice. Je kunt de DynDNS-aanbieder per e-mail contacteren of direct een contactformulier invullen. Bovendien kun je veel hulp en handleidingen op hun website vinden.

Als premium-gebruiker heb je toegang tot een aantal interessante extra features, waardoor je bijvoorbeeld geen handmatige routerinstellingen moet invoeren. Dat gaat dan namelijk via de zogenaamde DynDNS updater tool, met welke je tot 100 toepassingen respectievelijk DynDNS-URL’s, zonder problemen parallel kunt gebruiken (bijvoorbeeld voor het gelijktijdig gebruiken van verschillende webcams). Enkele andere voordelen zijn:

 • De tool functioneert onafhankelijk van de router; dat betekent dat je geen handmatige routerinstellingen meer moet invoeren.
 • Er is geen installatie op je besturingssysteem vereist.
 • Het is eenvoudig te bedienen.
 • Het is voor elk besturingssysteem geschikt (Windows, Linux, macOS etc.), zolang Java op de betreffende apparaten is geïnstalleerd en
 • Je kunt de update timer van 5 seconden tot 5 minuten traploos instellen.

Nadeel: Voor de DynDNS updater tool worden eenmalige activeringskosten in rekening gebracht. Hier staat echter tegenover dat je account de premium-status verkrijgt, waarmee je tot 100 DynDNS-URL’s kan aanmaken.


No-IP

De homepage van No-IP maakt een zeer professionele indruk. De DynDNS-provider uit de VS biedt drie verschillende pakketten:

Free Dynamic DNS Enhanced Dynamic DNS (betaald €) Plus Managed DNS (betaald €€)
3 hostnamen 25+ hostnamen 50+ hostnamen
Beperkte selectie van domeinen 80+ domeinopties Incl. domeinregistratie (€)
Elke 30 dagen account bevestigen Geen vervaldatum Geen vervaldatum, telefonische ondersteuning

Zelfs als de freeware-versie met een totaal van drie hostnamen nog steeds binnen de limieten blijft, klagen gebruikers vaak over het verlopen van hun account. Elke 30 dagen moet je je account bevestigen, anders wordt het onmiddellijk verwijderd. Bovendien krijg je als gebruiker te maken met veel reclame. Je hebt deze nadelen niet in de betaalde versies. De premium-versie biedt bovendien telefonische ondersteuning bij vragen.


Securepoint DynDNS

De Duitse aanbieder Securepoint DynDNS is compleet gratis en biedt in totaal 5 hosts en 100 domeinen. Het voordeel van deze DynDNS-dienst is dat deze perfect bij de firewall en andere apparaten van de fabrikant past. De gratis DynDNS-dienst kun je echter ook zonder Securepoint-apparaten gebruiken.

Andere features zijn de ondersteuning van het IPv6-protocol en het update token, een extra wachtwoord voor een betere beveiliging. Je kunt hulp krijgen door middel van het contactformulier of door het gebruiken van gebruiksinstructies of het forum.


ClickIP

De Duitse DynDNS-aanbieder ClickIP richt zich voornamelijk op beginners. Ook deze dienst is gratis beschikbaar en het instellen is bijzonder eenvoudig. Beheerders maken een gebruikersaccount aan, kiezen het DNS-adres uit en voeren de data in de router van het bedrijf in. De dienst is kosteloos, maar er is ook een voordelige, betaalde variant. Bij deze heb je het voordeel dat de applicatie geen reclame bevat en dat er duidelijk meer subdomeinen beschikbaar zijn.

Tip: Wanneer je een Fritz!box hebt, is het niet noodzakelijk je bij een externe DynDNS-aanbieder te registreren. Je kunt dan eenvoudigweg de eigen service van MyFritz gebruiken. Het instellen is tamelijk eenvoudig: ga op de webomgeving van Fritz!Box naar “Internet” > “MyFRITZ!” en maak een account aan. Alhoewel het aanbod aan domeinen niet reusachtig is, kun je alle voordelen van de Fritz!box op afstand gebruiken.


DynDNS-alternatieven vergeleken

Aantal hosts, domeinen Voorwaarde Features Klantenservice
DynDNS service (gratis) 3 hosts, beperkt aantal domeinen Eenvoudige aanmelding - E-mail, hulp en gebruiksinstructies beschikbaar
DynDNS service (betaald) 100 hosts, beperkt aantal domeinen Eenvoudige aanmelding Betaalde DynDNS updater tool E-mail, hulp en gebruiksinstructies beschikbaar
No-IP (gratis) 3 hosts, beperkte domeinen Elke 30 dagen bevestiging van het account - Alleen e-mail
No-IP Enhanced Dynamic DNS (betaald) 25+ hostnamen, 80+ domein opties Account, geen vervaldatum Geen reclame, 100% uptime-garantie E-mail, telefonische support
No-IP Plus-Managed DNS (betaald) 50+ hostnamen, domeinregistratie Account, geen vervaldatum Ondersteunt e-mail-upgrade, SSL-upgrade E-mail, telefonische support
Securepoint DynDNS (gratis) 5 hosts, 100 domeinen Aanmelding Ondersteunt IPv6, update token Contactformulier, gebruiksinstructies, forum
ClickIP (gratis) 1 subdomein Gratis registratie - FAQ, tutorials
ClickIP (betaald) 1 subdomein Gratis registratie Geen reclame FAQ, tutorials