De gedeclareerde kosten van uw homepage in twee voorbeelden

De gedeclareerde kosten van je homepage in twee voorbeelden

Ongeveer 30% van de internetgebruikers die op zoek zijn naar een product of dienst kijken direct bij de aanbieders die als eerste in de zoekmachines opduiken. Jouw online aanwezigheid is dus erg belangrijk, maar daarbij moet de website goed te onderhouden en ook betaalbaar zijn. Of je nu zelfstandig bent, voor een baas werkt of voor klanten werkt, kies altijd een website die voldoet aan jouw eisen en ook binnen het budget past. Je kan een website laten bouwen, maar nog beter is om een website builder te nemen of een WordPress website te bouwen. In dit artikel vergelijken we de website builder met een WordPress website op functionaliteit en op kosten.

Om je een goed beeld te geven van de twee opties nemen we je mee in de wereld van meubelmaker van Wolven en Mevrouw de Klomp, een winkelier. Meubelmaker van Wolven en Mevrouw de Klomp zijn beiden zelfstandig en zoeken naar een mooie, kostenefficiënte website. Voor meubelmaker van Wolven is het bouwen van een website erg belangrijk maar hij heeft weinig tijd om zich in het bouwen van de website te verdiepen. Toch roept het kiezen van een website al een hoop vragen op. Meneer van Wolven weet ook dat de meeste klanten online op zoek gaan naar meubelmakers. Een mooie website is het perfecte visitekaartje van nu.

Mevrouw de Klomp heeft een succesvolle modewinkel voor fair trade kleding. Als je met mode werkt, moet je een snelle en uitnodigende website hebben voor de klanten. Ook verandert je aanbod van seizoen tot seizoen, want je website moet mee met de trends van nu. Mevrouw de Klomp heeft weinig ervaring met internet en al helemaal niet met het beheren van een website. Desalniettemin wil mevrouw Klomp ook aan de slag met een mooie website. Mevrouw Klomp is ervan overtuigd is dat een online platform van haar fair trade winkel Modehelden heel positief zal uitwerken, waardoor ze bereid is om veel geld te investeren.


Sitebuilder kosten

Een Sitebuilder

Meubelmaker van Wolven wil op een snelle manier een mooie en representatieve website bouwen. Meneer van Wolven voelt zich erg aangetrokken tot het hebben van een sitebuilder omdat hij tijd wil sparen en snel zijn meubels online wil hebben. Hij kiest voor een sitebuilder, omdat dit een nieuw systeem is met veel mogelijkheden, zonder technische problemen. Ook kan hij hiermee eenvoudig zelf een design bedenken. Voor meubelmaker van Wolven is het ook erg belangrijk om zijn meubels precies weer te geven zoals hij dat wil. Zo moeten beschrijvingen perfect zijn, qua tekst en qua beeld, zodat klanten meteen weten hoe de meubels eruit zien.

Meneer van Wolven probeert de Sitebuilder van STRATO uit, een systeem met honderden websitedesigns voor verschillende doelen. Zo kan Meneer van Wolven de webteksten schrijven met een editor die net zo werkt als het Officepakket van Microsoft. Hij wil namelijk een gepersonaliseerde tekst schrijven over zijn familietraditie als meubelmaker en hij wil een duidelijke prijslijst maken zodat zijn klanten meteen zien dat hij zich onderscheidt op alle vlakken. De meegeleverde rankingCoach helpt meneer van Wolven om snel gevonden te worden in de zoekmachines door middel van een zoekmachineoptimalisatie feature. Op deze manier kunnen zijn klanten hem snel vinden. De website is perfect afgestemd op mobiele apparaten, want veel mensen zoeken tegenwoordig op hun mobiel of tablet naar meubels.


Een eigen WordPress

Een eigen WordPress

Mevrouw de Klomp gaat voor een WordPress website omdat ze haar website van helemaal naar eigen idee wil bouwen en aanpassen, zodat ze haar doelgroep op de wenken kan bedienen. Ze beschikt over een breed scala van duizenden WordPress themes. WordPress is eencontentmanagementsysteem, ook wel een CMS genoemd. Mevrouw de Klomp kan het CMS continu bijwerken. Omgaan met een CMS is iets wat je moet leren en daarom besluit Mevrouw van der Klomp op zoek te gaan naar een agency en/of een zelfstandige programmeur om hulp te krijgen met de ontwikkeling en het beheer van de website.


Conclusie over de twee systemen

Conclusie over de twee systemen

De sitebuilder van Meneer van Wolven is de makkelijkste, snelste en goedkoopste optie om een mooie website te bouwen. Mevrouw de Klomp zet een WordPress-project op waarmee ze haar site heel goed kan aanpassen op de wensen van haar klanten. Ze gaat de website laten bouwen door een agency of een programmeur en zij werkt de website in de toekomst zelf bij. De kosten van een CMS-systeem zijn moeilijk in te schatten omdat de website soms ook updates nodig heeft.


De keuze van het domein: de eerste stap naar succes

De keuze van het domein: de eerste stap naar succes

Als we teruggaan naar Meneer van Wolven en Mevrouw de Klomp zien we meteen dat beiden het heel belangrijk vinden om snel vindbaar te zijn op zoekmachines als Google. Zo willen ze allebei ook graag dat in hun domein zichtbaar is wat ze doen. Ze moeten dus een passende domeinnaam vinden die beschikbaar is.

 • Als je een bedrijfswebsite wilt bouwen dan moet je een domein kiezen dat idealiter de bedrijfsnaam, specialisatie en regio bevat in de URL.
 • Als je een op een speciale term gevonden wilt worden, bijvoorbeeld je specialisatie, dan is het belangrijk om deze term, ook wel keyword genoemd, in de domeinnaam op te nemen. Als je graag op jouw speciale keyword wilt worden gevonden, dan is het heel verstandig om goed research te doen naar het woord en of anderen jouw keyword ook al gebruiken.

De prijs van een domein wordt bepaald door het website hosting bedrijf en het toplevel domain (TLD): het einde van de URL-naam, de letters na de laatste punt in het adres. Zo hebben veel websites het land van herkomst als TLD bijvoorbeeld .nl of .be. Een nationaal TLD is vaak goedkoper dan een globaal domein zoals .com of .net. Tegenwoordig is het bovendien mogelijk om een regio als TLD te hebben zoals .amsterdam of .frl (Friesland). Bij het kiezen van het TLD kun je al nadenken over wie je klanten zijn, waar ze vandaan komen en waar ze op zoeken. Dit is dé manier om een geschikt domein te kiezen voor de juiste prijs.

De keuze voor een domeinnaam is snel gemaakt bij Meubelmaker van Wolven en Mevrouw de Klomp. Meneer van Wolven gaat voor meubelmakerijvanwolven.nl waarin zijn specialisme meubelmakerij en zijn familienaam worden verwerkt. Mevrouw de Klomp wil fair trade en haar winkelnaam als domein dus kiest ze voor fairtrademodehelden.nl.


Stap voor stap een eigen website met de Sitebuilder

Stap voor stap een eigen website met de Sitebuilder

Meneer van Wolven heeft gekozen voor de Sitebuilder omdat hij zijn meubels zo snel mogelijk online wil hebben. De Sitebuilder met de beste prijskwaliteitsverhouding komt van STRATO. Meneer van Wolven kan meteen aan de slag, hij moet een design uitkiezen uit de 500 opties en dan vraagt STRATO Sitebuilder hem naar zijn gewenste domeinnaam. De STRATO Sitebuilder kijkt of het domein nog beschikbaar is. Als het domein beschikbaar is, dan krijgt Meneer van Wolven de domeinnaam want die zit inbegrepen in zijn Sitebuilder. Daarna vraagt de STRATO Sitebuilder Meneer van Wolven of hij de rankingCoach wil hebben, één van STRATO's handige website tools. De kosten voor het servicepakket voor een jaar liggen tussen de €113 en €185. Na de registratie kan Meneer van Wolven aan de slag met de eerste stappen:

 • Hij definieert de categorie en het thema van zijn website. Hij is een meubelmaker.
 • In de volgende stap kijkt hij naar de verschillende, beschikbare designs. Hij kan zijn eigen fotomateriaal uploaden en de kleuren aanpassen op zijn eigen huisstijl.
 • Vervolgens kan meneer van Wolven met een drag- en dropsysteem de geüploade afbeeldingen naar wens op de site plaatsen. Er is ook plaats voor video’s.
 • Hij kan een eigen font kiezen en zijn webpagina verder illustreren met afbeeldingen.
 • De website kan ook qua structuur aangepast worden door het verwijderen en toevoegen van extra pagina’s.
 • Meneer van Wolven vraagt zijn werknemers ook om zijn teksten na te kijken op logica en mogelijke spelfouten. Uiteindelijk gaat hij Textbroker inhuren voor het schrijven van de teksten. Externe auteurs schrijven dan professionele productbeschrijvingen. Hij betaalt maar 5 cent per woord en voor een tekst van ongeveer 400 woorden betaalt hij €20.
 • Hij heeft in totaal 10 teksten en dat is dan €200.
 • Meneer van Wolven wil naast de productfoto’s ook sfeerbeelden (moods). Hij besluit de beelden te kopen bij iStock.
 • Hij koopt een pakket van 10 afbeeldingen voor €35.
 • Met de preview functie bekijkt hij de eerste versie van de website en kan hij nog meer teksten en foto’s toevoegen.

Het totaalbedrag voor de website van Meneer van Wolven ligt tussen €348 en €420 (afhankelijk van het gekozen servicepakket) voor het eerste jaar.


#

Stap voor stap een eigen website met WordPress

Mevrouw de Klomp vertrouwt voor haar website op een WordPress-project dat door een agency of programmeur wordt geprogrammeerd. Ze zoekt tevens een speciaal hostingpakket met een server, dataopslag, domeinnaam, en een emailadres. Ze kiest voor het WordPress hostingpakket Basic van STRATO. Ook Mevrouw de Klomp zet haar eerste stappen naar fairtrademodehelden.nl:

 • Mevrouw de Klomp checkt eerst of haar domeinnaam beschikbaar is en claimt haar domein.
 • Als tweede stap gaat Mevrouw de Klomp op zoek naar programmeurs en agencies. Om een goede freelance programmeur te vinden kijkt ze op Twago. Op Twago vindt zij een hoop programmeurs die ze kan inhuren, de kosten variëren van €500 tot €1.000. Ze kijkt op een soortgelijke Engelstalige site Upwork.
 • Op Themeforest vindt Mevrouw de Klomp goede designs voor haar website van ongeveer €27. De programmeur zal het gekozen design voor haar op de website zetten. Ze kijkt ook nog op Elegantthemes, op deze site kan ze een heel pakket designs kopen voor de hele website, maar uiteindelijk gaat ze voor een design op Themeforest.
 • Mevrouw de Klomp schrijft een briefing hoe de website eruit moet komen te zien. In de briefing zit ook een planning en ze maakt een begroting van hoeveel ze kan uitgeven voor de verschillende websiteonderdelen. In de briefing geeft ze de login gegevens voor WordPress zodat de freelancer meteen aan de slag kan. Voor het speciale WordPress pakket van STRATO betaalt ze €6 per maand (plus €5 setupkosten).
 • Met haar freelancer gaat Mevrouw de Klomp aan de slag en geeft ze feedback op de opbouw.
 • Mevrouw de Klomp vindt het lastig om teksten te schrijven voor fairtradehelden.nl dus besluit ook zij om haar teksten te laten schrijven door Textbroker. Zij heeft ook 10 webteksten en rekent €200 af.
 • Voor Mevrouw de Klomp zijn de foto’s het allerbelangrijkst omdat ze haar klanten op een visuele reis mee wil nemen. Zij moeten zich aangesproken voelen door het fairtrade karakter. Mevrouw de Klomp kijkt naar verschillende stockfoto websites en ze kiest voor een iStock abonnement van €25 waarmee ze 10 afbeeldingen per maand kan kopen.

Het kostenplaatje van Mevrouw de Klomp is totaal €1104 in het eerste jaar.


Slotconclusie

Slotconclusie

Een eigen site beginnen is een kwestie van goed kijken wat je wilt investeren, qua geld en tijd. Het is heel belangrijk om daarbij je klanten in gedachten te nemen: waar komen ze vandaan en wat verwachten zij qua functionaliteit en design. Voor beginners is een Sitebuilder een goedkope optie omdat de kosten van tevoren goed te overzien zijn. Een WordPress-project vergt al meer tijd en kennis om goed te kunnen begroten.

Kosten voor je eigen homepage