Dynamische DNS

Misschien komt het je bekend voor; je bent thuis lang bezig geweest met het voorbereiden van een presentatie voor je werk, maar hebt op de dag dat je moet spreken niet het juiste bestand bij je. In zulke gevallen is het erg praktisch om vanuit je kantoor toegang te hebben tot je thuiscomputer. Het op afstand bedienen van een computer kan onder meer met een zogenaamde remote desktop-verbinding. Voor het tot stand brengen van een remote desktop-verbinding moet je echter je IP-adres weten, en dat is niet altijd hetzelfde; je internetaanbieder wijst regelmatig een nieuw IP-adres toe aan je internetaansluiting. Door dynamisch DNS (DDNS) te gebruiken, voorkom je dat het wisselen van je IP-adres problemen oplevert.


Wat is DynDNS of DDNS?

Wat is DynDNS of DDNS?

“Dynamisch DNS” (DynDNS) staat voor Dynamic Domain Name System (ook wel afgekort met “DDNS“). Dynamisch DNS zorgt ervoor dat de IP-adressen die aan je thuisnetwerk worden toegekend automatisch aan een vaste domeinnaam worden gekoppeld. Hiervoor dien je je onder een nog beschikbare naam (vergelijkbaar met voorbeeld.example.com) te registreren bij een DDNS-dienst. Deze vaste naam zorgt ervoor dat je altijd op afstand verbinding kunt maken met je computer; ook wanneer je het meest actuele IP-adres niet weet.

Feit: Je kunt bij verschillende DDNS-aanbieders een gratis domeinadres creëren. Voorbeelden hiervan zijn DynDNS Service, DNS dynamic, No-IP en DNS.WATCH. Ook bij enkele aanbieders van routers en NAS-apparatuur kun je terecht voor een gratis DDNS-dienst. Wil je hier meer over weten? Neem zeker ook een kijkje in ons artikel over de beste gratis DynDS-artikels.


Wat is het verschil tussen DDNS en DNS?

Wat is het verschil tussen DDNS en DNS?

DDNS of DynDNS kan worden gezien als een uitbreiding van DNS (Domain Name System). Het DNS is een wereldwijd register, dat van elk geregistreerd domein het bijbehorende IP-adres kent en daardoor de toegang tot websites, e-mails en FTP tot stand kan brengen. De werking is vergelijkbaar met die van een telefonische nummerinformatiedienst, waarbij de actuele contactinformatie klaarligt en op aanvraag vrijgegeven wordt. Het DNS “zoekt” het IP-adres dat bij de hostnaam hoort (wanneer deze nog niet in de DNS-cache staat) en wisselt daarbij voortdurend informatie uit met de DNS-databank van de bijbehorende internetaanbieder. Wanneer het proces goed verloopt, wordt de aanvraag beantwoord met het juiste IP-adres. Een omgekeerde procedure is ook mogelijk; IP-adressen omzetten in de domeinnamen waar ze bij horen. In de praktijk is dit echter lastiger, omdat reverse DNS geen standaard internetfunctie is en het DNS hier ook niet voor geoptimaliseerd is

De werking van DDNS-diensten ondersteunt daarentegen expliciet het toekennen van dynamische IP-adressen aan een bepaald domein. Het afstemmen met de DNS-databank van de internetaanbieder gebeurt dan automatisch. DynDNS zorgt ervoor dat veranderingen in het IP-adres herkend worden en dat DNS-gegevens geactualiseerd worden. Om op afstand verbinding met je computer te kunnen maken, heb je dan alleen het domeinadres nodig dat bij de DDNS-dienst geregistreerd is.

Feit: Over het algemeen zorgen internetproviders ervoor dat internetaansluitingen om de 24 uur een nieuw IP-adres krijgen. Dit gebeurt vanwege het beperkte aantal adressen, maar ook vanwege de veiligheid. De bedoeling is dat data die via internet overgedragen worden op deze manier beter beschermd zijn tegen aanvallen van hackers.


Hoe werkt DynDNS?

Hoe werkt DynDNS?

Omdat bij de adressering gewoonlijk met domeinnamen en niet met IP-adressen gewerkt wordt, is dynamisch DNS nodig. Dynamisch DNS actualiseert de steeds wisselende IP-adressen en kent ze een vaste domeinnaam toe. Elke keer wanneer het IP-adres van de router verandert, geeft de router het nieuwe IP-adres door aan de DDNS-dienst. De DDNS-dienst koppelt de DNS-aanvraag vervolgens aan het domein. Wanneer je verbinding met je computer wilt maken, gaat dat als volgt in zijn werk:

  1. De router geeft het door de internetaanbieder toegewezen IP-adres door aan de DDNS-dienst. In DynDNS wordt het adres gekoppeld aan de door jou vastgelegde domeinnaam. Via dit domein is de lokale server nu op ieder moment bereikbaar.
  2. Wanneer het IP-adres na 24 uur verandert, wordt het nieuwe adres automatisch doorgegeven aan de DDNS-dienst. Als reactie op de DNS-aanvraag actualiseert de DDNS-server het IP-adres onder het bijbehorende vaste domein.
  3. Wanneer je nu een verbinding met je thuiscomputer tot stand wilt brengen (via bijvoorbeeld een remote desktop-verbinding), dan verstuur je een DNS-aanvraag naar het door jou geregistreerde domein. De DDNS-server geeft dan automatisch het onder die naam opgeslagen, actuele IP-adres van je internetaanbieder vrij.

Met het verkregen IP-adres is nu een client-server-verbinding mogelijk.

Tip! Je dient de instellingen van je router zo te configureren, dat de DynDNS-functie door de router kan worden ondersteund. Hoe je dit precies doet, is afhankelijk van de router die je hebt. Normaliter is het mogelijk via je routerinstellingen met enkele muisklikken aan te geven dat je DynDNS wilt gebruiken. Vervolgens vul je dan je DynDNS-adres in, evenals de gegevens die je tijdens je registratie bij de DDNS-dienst verkregen hebt.


De gebruiksmogelijkheden van DynDNS

De gebruiksmogelijkheden van DynDNS

Het inzetten van DynDNS biedt allerlei mogelijkheden. Je kunt onder andere:

  • toegang krijgen tot je eigen computer wanneer je onderweg bent (bijvoorbeeld via een remote desktop-verbinding)
  • via één apparaat meerdere besturingssystemen beheren en je bestanden via internet over en weer versturen
  • streaming media beschikbaar stellen vanaf je eigen computer
  • je eigen e-mailserver laten draaien op een computer op je werk

Natuurlijk zijn er nog veel meer situaties denkbaar waarin het handig is om op afstand toegang te hebben tot je thuiscomputer. Voor iedereen die regelmatig van pc wisselt, kan DynDNS de ideale oplossing zijn.

Leer je graag meer bij over hosting? Bij Strato leer je niet enkel wat een host is, maar vind je ook meer geavanceerde informatie in onze tutorials over bijvoorbeeld domeinomleiding, HSTS, PHP of MongoDB.