De mogelijkheden van Contao

Als contentmanagementsysteem (CMS) is Contao een goed alternatief voor omvangrijke systemen, zoals TYPO3 of Joomla, en heeft het in korte tijd een serieuze plek op de markt weten te veroveren. Onder gebruikers wordt het Contao open source CMS gezien als flexibel en gemakkelijk uit te breiden, en vooral voor beginners in het een uitermate gebruiksvriendelijk CMS. Het systeem is geschikt voor websites in meerdere talen en ondersteunt zowel mobiel als responsive design. Daarnaast biedt Contao ook voor e-commerce verschillende extensies aan.


Contao CMS: De belangrijkste feiten

De belangrijkste feiten

Het browser-gebaseerde Contao CMS werd bekend onder de naam TypoLight en is een relatief jong contentmanagementsysteem. Het open source-programma verscheen voor het eerst in 2006, waarna het vier jaar later werd omgedoopt tot Contao, om verwarring met concurrent TYPO3 te voorkomen. Contao is een klassiek web-contentmanagementsysteem, gericht op kleine tot middelgrote websites. Dit betekent dat publicatie op social media en blogs wat meer op de achtergrond staat, maar neemt niet weg dat ook voor dit type sites verschillende extensies en plug-ins beschikbaar zijn.

Een overzicht van alle technische feiten en links:


Lange termijn-zekerheid voor bedrijven

Wanneer een bedrijf investeert in een contentmanagementsysteem, dan speelt zekerheid voor de lange termijn een belangrijke rol. Eind 2011 zijn ontwikkelaars bij Contao hiermee aan de slag gegaan door het CMS te voorzien van nieuwe planningsfeatures en heldere controlesystemen. Dit heeft onder andere tot de volgende verbeteringen geleid:

 • Helder controlesysteem voor achterwaartse compatibiliteit
 • Verbetering van de publicatiecyclus
 • Vaste releasedata

Daarnaast introduceerden de ontwikkelaars met versie 2.11 van het Contao CMS een Long-Term Support (LTS) functie. Dit houdt in dat een nieuwe programmaversie standaard 24 maanden wordt ondersteund en voorzien van updates, ook wanneer er in de tussentijd nieuwere versies worden uitgebracht. Hier vind je het actuele Contao releaseplan.


Contao CMS: Systeemvereisten

Systeemvereisten

Om het Contao CMS te kunnen installeren, is een webserver met ondersteuning voor PHP en MySQL noodzakelijk. PHP kan worden gebruikt vanaf versie 5.4.0 en voor MySQL moet minimaal versie 5.0.3 beschikbaar zijn.

Overige systeemvereisten in een overzicht:

PHP-extension Functie Verplicht?
GDlib Beeld bewerken Ja
DOM XML-bestanden Ja
SOAP Extension repository Nee
Phar Live updates Nee
mbstring Internationale symbolen Nee
Mcrypt Data-encryptie Nee

(Februari 2016)

Actuele informatie over de systeemvereisten is te vinden op de officiële Contao website, en hier vind je ook de mogelijkheid om de servercompatibiliteit te controleren.


Centrale paginastructuur met Contao

Het Contao CMS neemt de pagina’s van een website als uitgangspunt en verschilt hierin van andere contentmanagementsystemen, zoals Joomla of Drupal. De hiërarchische paginastructuur stelt gebruikers in staat om meerdere, verschillende pagina's eenvoudig te beheren, terwijl de boomstructuur van het CMS een basisframe biedt. Hier worden basisinstellingen zoals metatags en instellingen voor extensions en de opmaak bepaald. Dankzij de modules, stylesheets, lay-outs, sjablonen, insert-tags, PHP en overige extensions, hebben gebruikers een breed scala aan ontwerpmogelijkheden om het Contao CMS op hun individuele wensen af te stemmen.


Contao CMS: De basisversie

De basisversie

Gebruikers die met de basisversie van het contentmanagementsysteem van Contao werken, zullen met de grote hoeveelheid functies goed uit de voeten kunnen. Ook het hoge aantal geïntegreerde modules maakt het gemakkelijk om het CMS te gebruiken; het creëren, beheren en bewerken van zowel teksten als multimediale inhoud is eenvoudig en intuïtief.

De belangrijkste features in een overzicht:

 • uitgebreide editorfuncties
 • geïntegreerde datamanager
 • formulierenmodule
 • kernmodules voor nieuws- en evenementenbeheer
 • nieuwsbriefmodule
 • geschikt voor meerdere sites/meerdere talen
 • toegankelijk (barrièrevrij)

Extensions

Als Contao-gebruiker heb je direct toegang tot de beschikbare extensions via de backend. Om de extensions goed te laten werken, moet het SOAP-protocol ondersteund worden. De backend is waar gebruikers bestaande extensies kunnen beheren. Van extensions voor e-commercesystemen (zie hieronder) tot plug-ins voor vastgoed; de grote community van Contao biedt gebruikers een breed scala aan (gratis) extensions, die ook allemaal via het CMS te installeren zijn.


Contao CMS: Gebruikers- en rechtenbeheer

Gebruikers- en rechtenbeheer

Het Contao CMS maakt onderscheid tussen gebruikers en leden. De laatste groep kan een met een wachtwoord beveiligd ledenaccount opzetten, dat naast de functies login/logout ook registratieformulieren en beheeropties voor het gebruikersaccount bevat. Gebruikersrechten kunnen op een gecontroleerde manier worden beheerd en er kunnen verschillende rollen worden toegewezen aan verschillende gebruikers (bijvoorbeeld editors, beheerders, enz.). Volledige of beperkte toegangsrechten kunnen voor zowel individuen als groepen, evenals voor verschillende niveaus, worden gedefinieerd.


Contao SEO-opties

De meeste on-page SEO-maatregelen zijn eenvoudig met Contao te beheren. De bijbehorende vereisten, zoals een schone broncode en opties voor een kwalitatief goede interne koppeling, worden standaard door het CMS verzorgd. Daarnaast profiteren gebruikers van:

 • het genereren van zoekmachinevriendelijke URL's
 • dynamische paginatitels
 • volledig geautomatiseerde metadata
 • het creëren van een XML-map
 • Google Analytics- en Piwik-koppeling

Contao CMS: Gebruik van e-commerce

Gebruik van e-commerce

Isotope e-commerce biedt gebruikers van Cantao een premium e-commerce-module. Hierdoor kunnen beheerders eenvoudig een verbinding opzetten tussen het contentmanagement en het e-commercesysteem. Terwijl de structuur van het programma, de paginaopbouw en de lay-out tot het Contao CMS behoren, zijn de basisfuncties onderdeel van het Isotope e-commercesysteem. Isotope beschikt over een flexibel webshopontwerp, dat geïntegreerd kan worden met verschillende betaaldiensten, waaronder PayPal. Ook biedt het systeem diverse verzendopties en is het, zoals het CMS zelf, beschikbaar in meerdere talen.


De voor- en nadelen van Contao op een rij

Een CMS beoordelen is altijd lastig, aangezien het uiteindelijk afhankelijk is van het individuele gebruik. Desalniettemin zijn er vele voor-, maar ook enkele nadelen van het Contao CMS aan te wijzen.

De positieve punten:

 • het hoge aantal functies in de basisversie
 • het grote aanbod aan extensions
 • de intuïtieve werking en toegankelijkheid (barrièrevrij)
 • up-to-date blijven met Long-Term Support
 • een sterke, ondersteunende community

Voor beginners zijn de functies behorend bij de basisversie van het CMS gemakkelijk te gebruiken, maar de implementatie van de Contao templates om het ontwerp te integreren, vraagt om wat meer ervaring. Daarnaast kan het heldere, overzichtelijke karakter van het systeem verloren gaan door de overmatige, complexe en soms meertalige inhoud. In deze gevallen biedt de ingebouwde ondersteuning en de documentatie, die aan nieuwe gebruikers verstrekt wordt, uitkomst.

Ontdek of Contao het beste CMS voor jouw online project is, door ook onze artikelen over het django CMS en Neos te lezen.