Hoe start ik een webshop?

Webshop aanbiedingen bekijken
webwinkel starten

Waarom een eigen webwinkel starten?

Wil je graag producten verkopen, maar twijfel je nog of je de stap naar e-commerce wilt maken? Bedenk dan dat een webwinkel starten, in vergelijking met het beginnen van een fysieke winkel, verschillende voordelen heeft:

 • Een grote afzetmarkt

  Met een fysieke winkel ben je doorgaans afhankelijk van klanten in de omgeving. Een webwinkel is bereikbaar vanuit het hele land en zelfs vanuit het buitenland. Zo heb je een veel grotere afzetmarkt. Dit maakt het ook mogelijk om producten te verkopen die voor een relatief specifieke doelgroep zijn bestemd.

 • Je eigen werktijden bepalen

  Misschien heb je al een baan en wil je graag in je vrije tijd een online webshop beginnen. Of je hebt kinderen en wilt er ook op ieder gewenst moment voor hen kunnen zijn. Met een webwinkel heb je de volledige vrijheid om zelf je werktijden te bepalen. Klanten zijn niet afhankelijk van jouw beschikbaarheid; die kunnen op ieder uur van de dag in je winkel terecht.

 • Geen grote investering nodig

  Een eigen webshop beginnen vraagt weinig investeringen. Je hoeft alleen een webshoppakket aan te schaffen en eventueel een eerste voorraad producten. Zo kun je er ook voor kiezen om het runnen van een webwinkel eerst een tijdje uit te proberen. Mocht het je toch niet bevallen, dan heb je weinig onnodige kosten gemaakt.

 • Geen winkelpand nodig

  Een groot voordeel van het hebben van je eigen webshop, is dat je deze in principe vanuit huis kunt beheren. Dit scheelt een belangrijke kostenpost waar andere winkeliers wel mee te maken krijgen: het kopen of huren van een winkelpand.

 • Kan ook kleinschalig

  Omdat je met weinig investeringskosten te maken hebt, kan ook een kleinschalige webwinkel starten zich al lonen. Misschien maak je in je vrije tijd sieraden of houten meubels, en wil je je creaties graag verkopen. Een eigen webshop beginnen is dan heel geschikt.


Hoe begin je een webwinkel?

Ondanks de zonet genoemde duidelijke voordelen van een webwinkel vinden veel mensen het lastig om hun webshopideeën daadwerkelijk uit te voeren. Wellicht overweeg je zelf ook om een webshop te starten, maar vraag je je af: “Hoe begin ik eigenlijk een webshop?” Voor iedereen die zo eenvoudig mogelijk een eigen webshop wil bouwen, zijn er de praktische webshoppakketten van STRATO.

 • Online webshop beginnen zonder technische kennis
 • Keuze uit verschillende webshoppakketten
 • Inclusief je eigen domeinnaam
 • Eenvoudig populaire betaalmethodes toevoegen
 • Lage maandelijkse kosten

hoe begin je een webwinkel

Een sterke basis voor je webshop

Wanneer je een professionele webshop wilt beginnen, is het aan te raden om van tevoren een ondernemingsplan te schrijven en goed na te denken over hoe je je shop gaat beheren. Dit proces kan wat tijd kosten. Het technische gedeelte – het daadwerkelijk bouwen van de webshop – hoeft echter helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met de webshoppakketten van STRATO beschik je meteen over een nagenoeg kant-en-klare webshop, die je vervolgens naar eigen smaak kunt inrichten. Je hoeft hiervoor helemaal geen kennis te hebben van het bouwen van websites. In een paar muisklikken heb je een professionele webwinkel ontworpen! Tevens biedt STRATO een veelvoud aan marketing en SEO-tools aan. Met de zogenoemde SEO-Cockpit, die bij je webshop inbegrepen is, kun je SEO-analyses uitvoeren en zie je wat je kunt doen om je webshop beter vindbaar te maken. Verder helpen de STRATO-marketingtools je om nieuwsbrieven te versturen en heb je de mogelijkheid om kortingscodes in te stellen. Bovendien kun je je webshop op een eenvoudige manier koppelen aan social mediakanalen, door deelknoppen voor bijvoorbeeld Facebook en Twitter toe te voegen. Direct je producten via een Facebookshop aanbieden is ook een optie. Zo kun je bijvoorbeeld veel beter je webshop promoten!


Hoe begin je een webshop

1. Webshoppakket

STRATO biedt drie verschillende webshoppakketten aan. Je kunt bij ons terecht wanneer je als hobby enkele zelfgemaakte spullen wilt verkopen, maar ook wanneer je een professionele webshop met duizenden producten wilt opzetten. Het Webshop Basic-pakket biedt ruimte voor 300 producten in 10 categorieën en is daarom ideaal voor een kleinschalige winkel. Mocht dit niet voldoende zijn voor het uitvoeren van jouw plannen, dan is Webshop Advanced wellicht het juiste pakket voor jou. Kies je voor dit pakket, dan heb je ruimte voor 3.000 producten in 100 categorieën. Voor wie het groots wil aanpakken, is er Webshop Pro. Met dit pakket kun je maar liefst 25.000 producten aan je shop toevoegen en 1.000 categorieën aanmaken.


Hoe start ik een webshop

2. Domeinnaam

Eén van de eerste zaken die je regelt als je een online webshop gaat beginnen: het registreren van een domeinnaam. Bij de webshoppakketten van STRATO is altijd een domeinnaam inbegrepen; je hebt zelfs de mogelijkheid uit nieuwe topleveldomeinen te kiezen zoals .shop, .amsterdam of .frl! Het is aan te raden om goed de tijd te nemen voor het bedenken van een domeinnaam. Deze kan namelijk invloed hebben op het uiteindelijke succes van je webshop. Kies een domeinnaam die representatief is; het liefst een waaruit direct op te maken is welke producten je aanbiedt. Zo trek je niet alleen op een directe manier de aandacht van potentiële klanten, maar kunnen zij je ook beter vinden via zoekmachines. Houd er verder rekening mee dat je domeinnaam gemakkelijk te onthouden is.


Hoe begin ik een webshop

3. Inrichting en lay-out

Heb je een webshoppakket aangeschaft en een domeinnaam geregistreerd? Dan kun je beginnen met het bouwen van de site. Eerst leg je de basisinstellingen vast met behulp van onze configuratie-assistent. De bijbehorende videohandleidingen maken deze stap nog gemakkelijker. Daarna is het tijd om het design voor je website te kiezen. De webshopbuilder van STRATO bevat vele stijlvolle templates; hier zit altijd wel een template tussen die bij jouw webwinkel past. Wanneer je een geschikte template gekozen hebt, kun je deze zelf verder aanpassen door bijvoorbeeld kleuren te veranderen en afbeeldingen toe te voegen.


Hoe start ik een webshop

4. Betaalmethodes

Om je webshop succesvol te maken, is het toevoegen van populaire en betrouwbare betaalmethodes essentieel. Wanneer je je webshop via STRATO bouwt, kun je deze eenvoudig koppelen aan de betaalmethodes naar jouw keuze. Je kunt natuurlijk creditcardbetalingen mogelijk maken, maar bijvoorbeeld ook betalingen via PayPal en iDEAL. Hoe je de betaalmethodes precies instelt, wordt stap voor stap uitgelegd in één van onze videohandleidingen.


Hoe start ik een webwinkel

5. Mobiel

Steeds meer mensen shoppen online via hun smartphone of tablet. Van webshops wordt verwacht dat ze ook op kleinere schermen optimaal worden weergegeven. Het is dan ook aan te raden hier al rekening mee te houden als je je webwinkel gaat starten. Kies je bij ons voor het Webshop Advanced- of het Webshop Pro-pakket, dan beschik je meteen over de ‘mobile shop’-functie. Dit houdt in dat je webshop automatisch op de juiste manier wordt weergegeven op mobiele apparaten.

Heb je na of tijdens het opzetten van je webwinkel nog vragen? Vergeet niet het ePages hulpcentrum te bezoeken. Hier vind je uitleg over de belangrijkste stappen bij het beginnen van je webshop. Ook kun je hier vele instructievideo's vinden, bijvoorbeeld over het inrichten van betaalmethodes.

 • Gecertificeerde veiligheid

  Gecertificeerde veiligheid
 • Beste hostingbedrijf

  Beste hostingbedrijf
 • MKB Best Choice

  MKB Best Choice
 • Professionele support

  Professionele support
 • Hosted in Germany

  Hosted in Germany