Waarom je eigen webshop het beste is

Liever zélf online verkopen

Elk jaar kopen Nederlanders meer online. Uit regelmatig van GfK en Thuiswinkel.org blijkt dat er jaarlijks voor meer dan € 22 miljard online wordt gekocht. Een flink deel van deze online verkopen gaat via websites als eBay, Amazon en Marktplaats. Tegelijkertijd groeit ook het aantal webshops dat volledig onafhankelijk is van zulke ‘massa-websites’. Hiervoor zijn diverse redenen. Zo kun je met een eigen webshop je klanten véél gerichter en individueler benaderen. Daarnaast moet je voor je online verkopen bij eBay, Marktplaats en Amazon provisie betalen. Bij je eigen webshop is dat natuurlijk niet het geval. Het is dus best een slimme zet om jouw webshop zonder eBay, Marktplaats en Amazon te laten bloeien. Is dat lastig? Dat valt wel mee. In dit artikel zetten we diverse tips op een rij.


Webshop pakket

Een webshop zonder eBay, Amazon of Marktplaats

Als je de wereld van e-commerce wilt betreden, kun je hiervoor eenvoudig gebruikmaken van geavanceerde, moderne webshops. Er zijn diverse aanbieders van online verkoop-oplossingen, maar uiteraard stellen wij je het liefst die van STRATO voor. Bij ons vind je diverse krachtige oplossingen. Daarmee hebben ook ondernemers met een kleiner budget grote kansen. De voordelen ten opzichte van eBay, Amazon en Marktplaats zijn legio. Je hebt volledige vrijheid om online te verkopen, je hoeft geen provisie te betalen én je bent minder aan een regio of land gebonden. Al die vrijheden kun je eenvoudig uitbuiten, want de beste webshop-pakketten stellen je in staat om zonder veel technische kennis al je webshop-ideeën uit te voeren. Zulke pakketten zijn namelijk technisch, administratief en visueel geoptimaliseerd om jou in staat te stellen snel online te verkopen. Zo bereik je snel een goede omzet. Wil je tóch een individuele aanpak? Dan kun je de kant-en-klare pakketten naar eigen inzicht aanpassen. Denk aan het gebruik van eigen foto's in je online shop en aan het toevoegen van diverse betaalmethodes. Het is allemaal in een paar eenvoudige stappen te realiseren. Misschien wel het grootste voordeel: je hebt hiervoor helemaal geen programmeerkennis nodig.


Webshop goed vindbaar maken

Meer online verkopen? Maak je webshop goed vindbaar in Google

Als je online wilt verkopen, loop je al snel tegen een probleem aan: de zichtbaarheid van je webshop in Google en andere zoekmachines. Websites als eBay, Amazon en Marktplaats staan vrijwel altijd boven in de zoekresultaten. Zelf wil je natuurlijk ook dat Google je webshop hoog plaatst. Maar hoe doe je dat? Om te beginnen is het essentieel dat je de eisen van je klanten goed kent. Ook moet je jouw online shop zo SEO-vriendelijk mogelijk bouwen. Je bezoekers én Google verwachten bijvoorbeeld een snelle website met een korte laadtijd, een responsive-versie die goed op de telefoon wordt weergegeven, en veel gebruiksgemak. De vormgeving van je site is voor je bezoekers ook erg belangrijk, voor Google iets minder. Maar het is altijd verstandig om je doelgroep goed te onderzoeken. Welk taalgebruik verwachten ze bijvoorbeeld? Alleen zo kun je met de teksten in je webshop inspelen op de doelgroep.

Er zijn diverse webshop-tips op het gebied van SEO (zoekmachine-optimalisatie). We zetten een paar voor je op een rij:

  • Google kan ‘lezen’. Het ziet welke teksten goed zijn en welke niet. Schrijf dus goede teksten met een duidelijke structuur. De makkelijkste leidraad is: schrijf je tekst voor mensen, niet voor Google. Huur eventueel iemand in die gespecialiseerd is in teksten voor online verkopen.
  • Probeer andere platformen en blogs naar jouw content te laten linken. Dit is meestal een langdurig en lastig proces, maar het leidt vrijwel meteen tot een betere ranking in de zoekresultaten.
  • Plaats interne links, waarmee je content op de ene pagina van je site laat doorverwijzen naar een tekst op een andere pagina. Bezoekers kunnen dan makkelijk doorklikken, maar belangrijker nog: Google hecht veel waarde aan zulke inhoudelijk relevante crosslinks.
  • • Maak je teksten overzichtelijk met duidelijke kopjes, alinea’s en bulletpoints. Je klanten én Google kunnen ze dan snel scannen en de essentie ervan binnen een paar tellen begrijpen.
  • Zeer belangrijk: gebruik koppen en tussenkopjes waarin je belangrijkste keywords staan. Dit zijn de woorden waarop je bij Google gevonden wilt worden.
  • Al even belangrijk: stop de rest van je tekst niet vol met diezelfde keywords! De klassieke manier van SEO-schrijven, waarbij je een zoekterm zo vaak mogelijk in de tekst laat terugkomen, werkt niet meer. Sterker nog, Google herkent deze manier van schrijven feilloos en straft je tekst soms af door er een lage ranking aan toe te kennen.
  • • Vul bij iedere pagina van je webshop ook de title en meta description in. Deze teksten zien gebruikers als zoekresultaat in Google. Ze moeten dus zowel voor potentiële bezoekers als voor Google zelf kort en duidelijk zijn.
  • Geef iedere pagina van je webshop indien mogelijk een duidelijke URL volgens een logische structuur. Klanten en zoekmachines herkennen zo beter waar ze zijn op je website. Plaats als het kan het keyword waarop je wilt scoren in deze URL. Dat versterkt namelijk ook je ranking in zoekmachines.
  • Met STRATO rankingCoach kun je niet alleen jouw site en shop analyseren, je krijgt ook tips om betere resultaten in zoekmachines te bereiken. Het is misschien wel de gemakkelijkste manier om het aantal online verkopen via je site te verhogen. Simpelweg omdat je met rankingCoach meer bezoekers trekt!

Social media voor je webshop

Online verkopen via social media

Online verkopen zonder eBay, Amazon of Marktplaats betekent ook dat je zélf je marketing moet regelen. Je kunt immers niet eenvoudig meeliften op de grote naamsbekendheid van die aanbieders. Maar waar begin je? Een goede manier is om jouw webshop te promoten via social media. Je kunt bijvoorbeeld op Facebook een bedrijfspagina maken en daarop reclame maken voor je webshop. Ook kun je jouw producten of diensten op Facebook tonen met foto, beschrijving en een link naar je website. Via de betaalde promotiefunctie van Facebook kun je jouw post tegen uiterst lage prijzen veranderen in een advertentie. Als je wilt online verkopen is dit zelfs een uiterst krachtig middel. Je bereikt dan namelijk voor een paar tientjes vele tienduizenden mensen. Daarnaast biedt Facebook de mogelijkheid voor bezoekers om direct contact met je op te nemen, en het heeft zelfs een bestelmogelijkheid. Op deze manier kun je potentiële klanten naar bepaalde pagina´s leiden, zoals naar een landingspagina voor een specifiek product. De ‘nu kopen’-knop is een goede manier om je potentiële klanten de mogelijkheid geven snel iets bij je te bestellen.

Social media draaien natuurlijk niet alleen om commerciële voordelen. Ze zijn ook belangrijk om interessante content te delen met je doelgroep, zoals afbeeldingen, video´s, artikelen, cadeautjes en promoties. Het doel is veel verder te gaan dan online verkopen. Je wilt de dialoog aangaan met je volgers, die bij goede bijdragen al snel reageren met likes en commentaren. Als je fans jouw inhoud delen, is het helemaal geslaagd. Dan zien immers hun vrienden jouw bijdrage ook en ontstaat er een (klein of groot) viraal effect. Het doel is om je doelgroep te veranderen in jouw eigen, actieve community.


Online marktplaatsen zoals DaWanda

Niche-marktplaatsen: online verkopen via Etsy

Sites als eBay, Amazon en Marktplaats beslaan vrijwel alle niches. Er zijn ook websites die de tegenoverstelde benadering kiezen, zoals Etsy. Dit is een marktplaats voor online handelaren die handgemaakte producten, vintage-artikelen of andere super-individuele items verkopen. Op Etsy vind je bijvoorbeeld retro-meubels, sieraden, bijzondere kleding, decoratie en houten speelgoed. Bied jij producten aan die hierbij passen? Dan is het best een goede zet om je aan te sluiten bij Etsy. Je bereikt dan immers een doelgroep die zeer geïnteresseerd is in jouw producten en die een grote eigen community vormen. Er zijn diverse sites zoals Etsy, die elk een niche aanspreken. Via zulke marktplaatsen kun jij je creativiteit en kwaliteit helemaal uitleven.


Online verkopen zonder eBay

Conclusie

Een eigen webshop beginnen is gemakkelijk, maar het is minder eenvoudig om aan de dominantie van grote namen als Amazon, eBay en Marktplaats te ontsnappen. Gelukkig kom je heel ver met creativiteit en uithoudingsvermogen. Aan het webshop-pakket hoeft het niet te liggen. Dat biedt een pasklare oplossing waarmee je snel kunt beginnen en waarmee je zelf bepaalt of je aanhaakt bij de bovengenoemde sites. Als je je producten op grote marktplaatsen wilt aanbieden, gaat dat heel gemakkelijk. Maar als je jouw unieke ideeën online wilt verkopen, heb je met een eigen webshop alle vrijheid!