Online winkelen in Nederland

Voor velen is online winkelen tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het is dan ook geen nieuws dat steeds meer mensen online shoppen. Of het nu gaat om kleding, elektronica of de dagelijkse boodschappen – met één klik laat je alles gemakkelijk thuis afleveren. De voordelen voor de consument liggen voor de hand: je kunt vanuit huis bestellen en ontvangt je goederen vaak zonder dat je verzendkosten hoeft te betalen. Wat je wilt houden, houd je en de rest stuur je terug . Het retourbedrag wordt dan later verrekend.

Als het op betaalmethodes aankomt, wordt in Nederland – behalve van facturen, creditcards en automatische incasso’s – veelvuldig gebruik gemaakt van PayPal. Deze online betaaldienst wordt als eenvoudig en veilig beschouwd, maar krijgt tevens herhaaldelijk kritiek vanwege leemten in de beveiliging en een twijfelachtig beleid, dat bijvoorbeeld het bevriezen van rekeningen mogelijk maakt. Mocht je op zoek zijn naar een alternatief voor PayPal, dan heb je verschillende opties. Hieronder zetten we een aantal goede PayPal-alternatieven voor je op een rij.


iDEAL

In Nederland is iDEAL een algemeen bekende betaalmethode. Dit alternatief voor PayPal is uitgegroeid tot een gezamenlijk project van verschillende Nederlandse banken. De partners zijn onder meer ING, Postbank, ABN AMRO en Rabobank. Met iDEAL betaal je de aankopen direct via je bankrekening. De dienst is in feite een extra functie voor je gebruikelijke internetbankieromgeving. Dit betekent dat je klantgegevens worden beheerd door je bank in Nederland en niet aan derden worden doorgegeven.

Om iDEAL te gebruiken, heb je een Nederlandse bankrekening nodig waarvoor het online bankieren is geactiveerd. Door iDEAL te integreren in de systemen van de deelnemende banken en spaarbanken, worden klanten rechtstreeks via de winkel naar de bank gestuurd. Er is een ander belangrijk voordeel ten opzichte van normale factuurbetalingen: de verkoper ontvangt direct een betalingsbevestiging en kan de bestelling meteen versturen. iDEAL biedt echter geen aankoopbescherming, wat betekent dat je jouw geld kwijt kunt zijn als je de bestelling tóch niet ontvangt. Bovendien is het systeem buiten Nederland nauwelijks in gebruik.

iDEAL
Met iDEAL betaal je direct via je eigen bank


Voordelen Nadelen
Geen extra account nodig Geen aankoopbescherming
Je betaalt direct via je eigen bank Vrijwel niet bruikbaar in buitenlandse webshops
Je inloggegevens worden niet aan derden verstrekt Phishing-aanvallen kunnen leiden tot directe toegang tot je bankrekening

Afterpay

Betaal je liever wanneer je je producten al hebt ontvangen? AfterPay is een PayPal-alternatief waarmee je achteraf kunt betalen. Na het plaatsen van je bestelling krijg je per e-mail een factuur, die je betaalt via overschrijving of met de iDEAL-knop. Je moet het openstaande bedrag meestal binnen twee weken betalen. Duizenden Nederlandse webshops ondersteunen AfterPay. Zij bieden het echter niet allemaal gratis aan; sommige webshops brengen kosten in rekening voor deze betaalmethode. Bovendien geldt er een maximaal bestelbedrag.

AfterPay
AfterPay maakt het mogelijk om pas na het ontvangen van je bestelling te betalen


Voordelen Nadelen
Aankoopbescherming, want je betaalt pas na ontvangst en alleen voor wat je houdt Er geldt een maximaal bedrag
Je betaalt direct via je eigen bank Vrijwel niet bruikbaar in buitenlandse webshops
Bij duizenden Nederlandse webshops mogelijk Sommige webshops berekenen extra kosten

Klarna

Klarna. (voorheen SOFORT) biedt ook de mogelijkheid tot directe betaling en hier moet je eveneens een bankrekening met online bankieren voor hebben. Het is een bankonafhankelijk systeem dat vooral in Duitsland populair is, maar inmiddels ook in Nederland vaak wordt gebruikt. Dit omdat het PayPal-alternatief vooral voor internationale betalingen handig is.

Particuliere gebruikers hoeven zich niet te registreren of een apart account aan te maken. Als je Klarna kiest in een webshop, krijg je direct toegang tot online bankieren via een beveiligde dataverbinding. Je logt in met je rekeningnummer en pincode en bevestigt de betalingstransactie met een TAN. Klarna controleert of er genoeg geld op je rekening staat en bevestigt de transactie aan de verkoper. De bestelling wordt dan direct vrijgegeven en kan snel worden verzonden. Het mooie van dit PayPal-alternatief is dat winkeliers zelden kosten in rekening brengen. Vaak krijg je zelfs korting bij het betalen met Klarna.

Wel problematisch is dat de koper bij elke transactie de pincode van zijn bankrekening en een TAN moet verstrekken aan SOFORT GmbH, de aanbieder van Klarna. Dit bedrijf controleert het rekeningsaldo en alle andere betalingen van de laatste drie dagen. Pas daarna wordt de overschrijving uitgevoerd en een bevestiging naar de verkoper gestuurd. Dit betekent dat gevoelige gegevens worden ingezien door de technische dienstverlener en dat deze zo toegang heeft tot betalingstransacties van klanten.

Klarna
Bij Klarna kun je zowel via acceptgiro als via rekening betalen


Voordelen Nadelen
Geen extra account nodig SOFORT GmbH krijgt toegang tot je betalingstransacties
Onafhankelijk van je bank Weinig geaccepteerd in Nederland
Er zijn vrijwel nooit extra kosten aan verbonden
Aankoopbescherming

Masterpass

Masterpass was oorspronkelijk alleen verkrijgbaar als PayPal-alternatief voor iedereen die met MasterCard betaalt. Nu is het beschikbaar voor alle creditcardhouders van MasterCard, Visa, American Express en Diners Club.

Net als PayPal is Masterpass een zogenaamde wallet-oplossing. Je moet een persoonlijk account aanmaken en daarin betalingsgegevens en persoonlijke gegevens opslaan. Als je online wilt betalen, zijn deze gegevens snel beschikbaar via het Masterpass-account. Je hoeft dus niet steeds opnieuw de gegevens voor adres, betaling en aflevering in te voeren. Je activeert de betaling in de webshop via het opgegeven e-mailadres en wachtwoord. Vervolgens krijg je een TAN via de app of per sms. Daarmee kun je de betaling voltooien. Masterpass maakt gebruik van een multi level-beveiligingssysteem, dat ook wordt gehanteerd bij creditcardbetalingen. Het kan worden gebruikt in desktopbrowsers en mobiele browsers, maar ook in native Android- en iOS-apps.

Masterpass
Masterpass is een volledig gratis alternatief voor PayPal


Voordelen Nadelen
Voor eindgebruikers een compleet gratis PayPal-alternatief Alleen mogelijk met creditcard
Bewezen betrouwbare beveiliging
Bonusprogramma

Amazon Payments

Amazon Payments is de interne betaaldienst van het populaire e-commercebedrijf Amazon. Amazon Payments profiteert van de bekendheid en reputatie van dit moederbedrijf en daarom gebruiken veel online winkels deze betaalmethode. Maar als PayPal-alternatief is het nog niet zo wijdverbreid als PayPal zelf.

Met Amazon Payments kun je met je Amazon-account aankopen doen in deelnemende winkels – je hebt alleen je e-mailadres en wachtwoord nodig om de aankoop te voltooien. De aanbieder gebruikt de betalingsinformatie die al bij Amazon is opgeslagen. Een actief klantenaccount bij Amazon is dus het enige vereiste. Het voordeel is ook hier dat het niet nodig is om gevoelige betalingsinformatie via derden te versturen. Amazon treedt op als bemiddelaar tussen klant en verkoper. De consument hoeft niets te betalen voor het opzetten en gebruiken van de rekening, maar de verkoper betaalt 1,9 procent plus 35 cent per transactie. Dat zijn overigens dezelfde kosten als bij PayPal. Facturering is mogelijk via automatische incasso en creditcard; afhankelijk van wat je bij Amazon als betaalmiddel hebt ingesteld.

Amazon Payments
Met Amazon Payments kun je aankopen doen via je Amazon account


Voordelen Nadelen
Geen afzonderlijk account nodig Alleen met Amazon-account te gebruiken
Je betaalt pas na verzending van de bestelling Amazon heeft inzicht in al je bestellingen en betalingen

Apple Pay

Het PayPal-alternatief van Apple behoort tot de categorie mobiele betaaldiensten. Apple Pay kan alleen worden gebruikt door een beperkte doelgroep met nieuwere Apple-producten. De betaaldienst is in de eerste plaats een NFC-portemonnee voor de iPhone, wat betekent dat Apple Pay contactloze betalingen in winkels mogelijk maakt. Maar je kunt ook in-app aankopen doen, bijvoorbeeld bij Airbnb, Kickstarter of Starbucks.

Sommige online winkels bieden inmiddels Apple Pay als betaalmiddel aan, als een alternatief voor PayPal. Apple Pay is al een tijd beschikbaar in de Verenigde Staten en sinds kort ook in Frankrijk, Groot-Brittannië en Zwitserland. Een precieze datum voor de start in Nederland is nog niet bekend, maar er gaan al talloze geruchten over een spoedige introductie. Vanwege de grote marktmacht van Apple is het in elk geval nu al duidelijk dat dit PayPal-alternatief vroeg of laat in ons land beschikbaar wordt gesteld.

Apple Pay
Via Apple Pay kun je online afrekenen, maar ook contactloos in winkels betalen


Voordelen Nadelen
Online betaling en contactloos betalen in winkels mogelijk Alleen voor Apple-gebruikers
Betaalgegevens worden niet op je telefoon opgeslagen Nog niet in Nederland beschikbaar
Zeer goede beveiliging

Google Pay

Op het gebied van mobiele betalingen mag de tweede grote speler in die markt natuurlijk niet ontbreken. Met Google Pay heeft Google een betaaldienst geïntroduceerd die geldt als opvolger van Google Wallet. Google Pay is dus de tweede poging van het internetbedrijf om voet aan de grond te krijgen in de wereld van de PayPal-alternatieven. Google Pay wordt gebruikt voor in-app betalingen en transacties in fysieke winkels. Derden kunnen de functie namelijk integreren in hun shop. De betaling gebeurt dan met één klik via de app. Het principe is vergelijkbaar met Apple Pay: de creditcardgegevens worden opgeslagen en veilig beheerd en er worden geen betalingsgegevens overgedragen aan de verkoper. Het gebruik van Google Pay is gratis, maar de dienst is momenteel uitsluitend beschikbaar in de Verenigde Staten. Tot dusver is niet bekend wanneer dit PayPal-alternatief in Nederland beschikbaar zal zijn.

Google Pay
Google Pay biedt de mogelijkheid om mobiele betalingen te maken


Voordelen Nadelen
Zeer goede beveiliging Nog niet in Nederland beschikbaar
Onafhankelijk van Google als app te gebruiken

Skrill

Het betalingssysteem Skrill, voorheen Moneybookers, komt uit Engeland. Dit alternatief voor PayPal werkt volgens het prepaid-principe. Je kunt je creditcard of betaalrekening gebruiken om geld op een klantenrekening te storten. Dit vooruitbetaalde tegoed gebruik je later voor aankopen of boekingen op internet. Er hoeven geen bank- of creditcardgegevens aan de verkoper te worden doorgegeven; de betaling via de afzonderlijke klantenrekening voorkomt dit. Het prepaid-principe beschermt je natuurlijk bovendien tegen buitensporige uitgaven. Maar prepaid heeft ook zijn nadelen: je moet vooruitbetalingen doen en je saldo kan na verloop van tijd vervallen. Verder gaat het saldo verloren wanneer de aanbieder failliet gaat.

Skrill
Skrill is een prepaid online betaalmogelijkheid


Voordelen Nadelen
Gevoelige data worden niet verstuurd Annulering van betalingen niet mogelijk
Volledige kostenbeheersing Wordt in slechts weinig webshops gebruikt

Alleen geverifieerde rekeningen hebben de hoogste beveiliging

Extra diensten alleen tegen betaling

Phishing-aanvallen mogelijk

Aan het prepaid-model kleven risico's

Samenvatting: de PayPal-alternatieven op een rij

Er blijken vele alternatieven te zijn voor online betaaldienst PayPal. Doorslaggevend voor consumenten is vaak de acceptatie van de betaalmethode bij aanbieders; hoeveel webwinkels bieden de betaalmethode überhaupt aan? In Nederland is vooral iDEAL een bekend en goed PayPal-alternatief. De gevoelige bankgegevens blijven immers veilig bij je eigen bank. Het probleem is alleen dat je deze dienst slechts zelden internationaal kunt gebruiken. Andere betaaldiensten, zoals Klarna, zijn echter in opkomst als goede internationale PayPal-alternatieven. In de tabel hieronder hebben we alle genoemde alternatieven voor PayPal nog eens overzichtelijk op een rij gezet.

Aanbieder Tarief Betaling per: Voordelen Nadelen
iDEAL Voor kopers gratis Bankrekening In Nederland wijdverbreid, privacy: je inloggegevens worden niet doorgestuurd Vrijwel niet bruikbaar in buitenlandse webshops, phishing-aanvallen mogelijk
AfterPay Soms extra kosten Bankrekening Aankoopbescherming, je betaalt achteraf Vrijwel niet bruikbaar in buitenlandse webshops, maximaal bedrag
Klarna Soms extra kosten, sommige webshops geven juist korting Bankrekening Extra kopersbescherming, geen extra account nodig, slechts zelden worden tarieven in rekening gebracht Privacy-nadelen, phishing-aanvallen mogelijk, in Nederland weinig gebruikt
Masterpass Voor kopers gratis, verkopers betalen de gebruikelijke creditcardtarieven Creditcard Volledig gratis voor kopers, zeer veilig Alleen per creditcard
Amazon Payments Voor verkopers 1,9 procent plus 35 cent per transactie Acceptgiro, creditcard Geen extra account bij verkopers nodig, betaalgegevens worden niet aan derden verstrekt Alleen met Amazon-account bruikbaar, privacy-problemen
Apple Pay Tarief voor gebruikers niet bekend, voor de creditcarduitgever circa 0,15 procent per transactie Creditcard Veilig, veel privacy en veel gebruiksmogelijkheden Alleen met Apple-producten bruikbaar, in Nederland nog niet beschikbaar, onbekend hoe populair de dienst wordt
Google Pay Geen Creditcard Niet bekend, nog niet in Nederland beschikbaar Nog niet in Nederland beschikbaar
Skrill Geen Creditcard, bankrekening Kostenbeheersing dankzij prepaid-systeem, geen inloggegevens doorgestuurd naar de verkoper Weinig gebruikt, annulering niet mogelijk, extra diensten en meer veiligheid alleen tegen betaling