zoekfunctie website

Gemakkelijker navigeren met een interne zoekmachine

Staan er veel artikelen of multimediabestanden op je website? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk de gewenste inhoud kunnen vinden. Behalve een helder navigatiemenu, is een interne zoekmachine een handig hulpmiddel om het gebruiksgemak van je site te vergroten. Wanneer je zo’n zoekfunctie op je website wilt plaatsen, heb je verschillende mogelijkheden. De gangbare contentmanagementsystemen hebben doorgaans eigen tools waarmee je dit kunt doen. Daarnaast worden de search box-implementaties van bekende zoekmachines steeds populairder. Een minder vaak gebruikte methode is het creëren van een zoekfunctie met behulp van PHP-scripts.


Zoekfunctie toevoegen met een CMS

Zoekfunctie toevoegen met een CMS

Websitebeheerders die gebruik maken van een contentmanagementsysteem (CMS) als WordPress, Joomla!, Drupal of TYPO3, kunnen een zoekfunctie integreren met behulp van de eigen tools die deze systemen bieden. Over het algemeen is het toevoegen van een interne zoekmachine dan een kwestie van enkele muisklikken en is het niet nodig om handmatig codes of scripts in de brontekst te plaatsen. Mochten de basisfuncties van zo’n zoekmachine niet voldoende mogelijkheden bieden, dan staan er verschillende plug-ins met extra functies tot je beschikking.


Zoekfunctie toevoegen via een externe aanbieder

Zoekfunctie toevoegen via een externe aanbieder

Wanneer je geen gebruik maakt van een CMS, of een alternatief zoekt voor de interne zoekmachine die bij je CMS hoort, dan kun je ook terecht bij zoekmachines als Google, DuckDuckGo en Startpage by ixquick. De beheerders hiervan hebben zoekfuncties ontwikkeld, die je gratis op je website kunt implementeren. Het instellen van een zoekfunctie op je website verloopt bij al deze aanbieders volgens een vergelijkbare procedure:

  • Aanmelding bij de zoekmachinebeheerder (niet bij elke aanbieder noodzakelijk)
  • Configuratie van de zoekbalk op de website van de aanbieder
  • Integratie van HTML-codes in de broncode van je website

De interne zoekmachine van jouw keuze is beschikbaar zodra de bijbehorende webcrawler je gehele website geïndexeerd heeft.


Google Aangepast zoeken

Met Aangepast zoeken van Google kun je gratis een Google-zoekfunctie op je eigen website plaatsen. Om een embed-code te verkrijgen, dien je je voor deze service aan te melden. Je kunt zelf aangeven waar de zoekmachine precies zoekt; dat kan enkel op je eigen website zijn, maar ook binnen een verzameling websites, in bepaalde delen van sites of op het hele internet. Het design van het zoekveld kun je zelf aanpassen en aan laten sluiten bij de layout van je website. Wel staat altijd aangegeven dat het om een service van Google gaat. Verder verschijnen er advertenties bij de zoekresultaten, die de mogelijkheid bieden om advertentie-inkomsten te genereren.


Startpage

Met Startpage biedt ixquick een alternatief voor de interne zoekmachine van marktleider Google. Startpage is een zoekmachine uit Nederland, die geanonimiseerde Google-resultaten oplevert. Ook met deze zoekmachine heb je de mogelijkheid om een zoekvenster aan je website toe te voegen. Bij het creëren hiervan heb je echter maar beperkte opties. In tegenstelling tot bij Google, kun je met Startpage zonder aanmelding een embed-code genereren. Dit doe je op de site van de aanbieder: www.ixquick.com. Hier kies je uit 13 kant-en-klare zoeksjablonen, waarvan je de grootte zelf kunt aanpassen. Verder kun je instellen of de zoekresultaten in een apart venster verschijnen en naar welke website gebruikers geleid worden wanneer de zoekprocedure beëindigd is.


DuckDuckGo

Net als Startpage, verzamelt DuckDuckGo geen persoonlijke gebruikersdata. Deze zoekmachine wordt dan ook steeds populairder. Ook bij DuckDuckGo gebruik je voor het implementeren van een zoekvenster een eenvoudige embed-code. Deze code kan, zonder aanmelding, op de website van de aanbieder worden geconfigureerd en opgehaald: www.duckduckgo.com. Behalve dat je de grootte van het DuckDuckGo-zoekvenster kunt aanpassen, heb je de mogelijkheid zelf een achtergrondkleur te kiezen en een prefill-tekst in te stellen.

zoekfunctie website: DuckDuckGo
Bron: https://duckduckgo.com/search_box

Zoekfunctie toevoegen met PHP-scripts

Zoekfunctie toevoegen met PHP-scripts

Een derde manier waarop je een zoekfunctie op je website kunt plaatsen, is het inzetten van PHP-scripts. Een groot voordeel van het gebruik van PHP-scripts is dat het je als websitebeheerder veel vrijheid oplevert. Wel treden er gemakkelijk fouten op; er kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan wanneer een script de hoeveelheid data op de site niet meer aankan, wanneer de webhostingaanbieder grenzen stelt aan scriptlooptijden of wanneer de ontwikkelaar de zoekfunctie niet updatet. Verouderde of slecht geprogrammeerde PHP-scripts leveren bovendien een veiligheidsrisico op. Om te vermijden dat een interne zoekmachine de hosting van hun website extra belast en om zeker te zijn van een stabiele werking, kiezen websitebeheerders steeds vaker voor externe aanbieders.

Tip:
Besluit je je website met de Sitebuilder van STRATO te bouwen, dan is het toevoegen van een zoekfunctie aan je website heel eenvoudig; je hoeft enkel de speciaal hiervoor ontwikkelde zoek-widget te activeren.