Toekomstvisie:
Onze verbinding met de cloud – een toekomstvisie

Is dit de toekomst, mede mogelijk gemaakt door cloud storage?

Informatie over het onderzoek

Hoe beïnvloedt verbondenheid met de cloud onze toekomst? Wij zijn van mening: er is veel mogelijk en daarom is de verantwoordelijkheid groot. We vroegen ons af wat de technologie van morgen eigenlijk kan betekenen voor ons dagelijks leven. Het is waarschijnlijk dat bijna alle gebieden van ons leven ooit als vanzelfsprekend met elkaar verbonden zullen zijn. Beleef in dit artikel met ons een volkomen normale dag –20 jaar in de toekomst.

Is dit onze toekomst dankzij cloud storage?

Vlak voor je wakker werd, had je een droom over “vroeger”. Daarin voelde je ineens weer hoe het was om genadeloos uit je slaap gehaald te worden door het gepiep van de wekker. Hoe je op een donkere herfstochtend met een slecht humeur bibberend uit bed moest springen, omdat je de verwarming de avond ervoor lager had moeten zetten. Zoals elke avond.

Al dat behoort tot het verleden. Vandaag hebben de zachte, langzaam opstijgende klanken van Pachelbels Canon in D-majeur je vanuit de droomwereld naar het bewustzijn gehaald. Tegelijkertijd steeg de kleurtemperatuur van het licht in de slaapkamer naar die van een opkomende oktoberzon. Je smartwatch heeft zoals elke nacht je slaap begeleidt en begon te trillen zodra je lichte ochtendslaap daarvoor het juiste moment bood. Je hebt weliswaar een beetje keelpijn, maar je voelt je uitgerust, wakker en klaar voor een nieuwe dag. Vandaag heb je zelfs een extra goed humeur, want morgen komt je liefje thuis. En je kunt niet wachten tot jullie samen zijn.

Je rekt je uit en geeuwt nog eens als de waterkoker van de drankautomaat in de keuken begint te borrelen. Raar, dat heb je toch niet geprogrammeerd?

Medische gegevens cloud onderzoek STRATO

Een blik op je pols is genoeg: je slimme polsbandje heeft je vitale gegevens van gisteravond vergeleken met je gegevens in de cloud. Het algoritme vond dat je iets onrustiger sliep dan normaal. Je hoestte vaak in je halfslaap. Vandaar dat de automaat nu thee maakt voor je ontbijt. Vanaf je polsbandje wordt de “Health Check”-samenvatting op het plafond van je kamer geprojecteerd:

 • REM-slaap: 11%

 • Hartslag ⌀ 78 (verhoogd)

 • Bloeddruk ⌀ 110/70 (normaal)

 • Verkoudheidssymptomen: hoesten (soms)

Je smartwatch trilt. “Stuur je medische gegevens naar dokter Merser en vraag een advies.” Het is niet meer dan een tekstberichtje op het kleine scherm. Dit slimme polsbandje weet dat je geen zin hebt om zo vroeg in de ochtend te praten. De zin is vrij lang voor het kleine display, dat slechts vijf regels toont, maar de tekst beweegt automatisch mee met je leessnelheid, die wordt bepaald door je oogbewegingen.

Je veegt naar links om de suggestie te wissen. Je voelt je immers niet ziek. Een warme douche en een goed ontbijt zijn genoeg.

Je duwt het dekbed van je af, je slaapkamer heeft net als de rest van het appartement al de ideale temperatuur. Je staat op en geeft je smarthome opdrachten. Op weg naar de douche zeg je bijvoorbeeld dat de watertemperatuur vandaag twee graden Celsius warmer moet zijn dan gewoonlijk. Terwijl het warme water van een perfecte douche over je haar en schouders stroomt, bekijk je de favoriete foto’s van jullie eerste zomervakantie op de glazen douchewand. Hand in hand met je geliefde op de krijtrotsen van de Engelse zuidkust. De foto-drone maakte de foto’s terwijl hij boven zee zweefde. Hoe verliefd was je toen! En dat ben je nog steeds, hoewel jullie morgen al zeven jaar getrouwd zijn.

Hun gegevens cloud onderzoek STRATO

De thee is verfrissend. Ondertussen lees je individuele info-updates. Je perfecte newsfeed is samengesteld op basis van alle informatie die in het cloudgeheugen is opgeslagen over jou, je voorkeuren en je interesses.

Je ziet eerst een korte liefdesboodschap van je vrouw - ze kan niet wachten om morgen van haar zakenreis terug te komen – en vervolgens nieuws uit de hele wereld, maar dan alleen de hoogtepunten van zaken die jij echt interessant vindt. Bijvoorbeeld het laatste nieuws uit de IT- en gamewereld. Ook is het nieuwe boek van je favoriete schrijver een paar uur geleden gepubliceerd. Je smartwatch stelt voor dat je die science fiction-roman als audioboek beluistert op weg naar je werk. Je veegt naar links, omdat je liever vanavond in bed naar de eerste hoofdstukken luistert. Misschien lukt het je zo om vroeg te slapen, ondanks je nerveuze vreugde over het weerzien.

Je roept je agenda op en bladert door de to-dos van vandaag. Alles draait om je jubileum van morgen:

 1. 1. Tafel bij Luigi’s reserveren

 2. 2. Cadeautje kopen

 3. 3. Afspraak met Maggie in Café Cloudy

Als eerste wil je de tafel bij Luigi reserveren, zodat je ook zeker een plaatsje voor morgen hebt, misschien zelfs je favoriete tafel aan het raam. Omdat er nog meer van dit soort speciale verzoeken zijn en je niet in de wachtrij voor videotelefonie wilt belanden, stuur je een terugbelverzoek met je polsbandje. Zo heb je de tijd om door je nieuwsfeed te bladeren. Zonder twijfel – jouw gegevens in veilige handen. Want de cloud-aanbieder van jouw keuze slaat data uitsluitend op in de EU.

Toegang cloud onderzoek STRATO

Je smartwatch informeert je: er is een storing op je geplande route naar de stad, de magneetzweeftrein rijdt onregelmatig. Zuchtend hoop je dat het vervoersbedrijf de problemen eindelijk eens onder controle krijgt. Gelukkig is er al een alternatieve route gepland. Je pakt je slimme bril. Die bril en je smartwatch zijn altijd verbonden met de online storage en de kunstmatige intelligentie in de cloud. De voorgestelde alternatieve route verschijnt meteen voor je ogen. Hmmm.... je hebt er weinig zin in, omdat je niet van jetpack-vliegen houdt, dus schud je met je hoofd. De reisgegevens worden binnen enkele seconden in de cloud herberekend en samengevoegd tot een beter voorstel. Dat voorstel vind je wel goed en met een knipoog bevestig je dat er een autonome smartcar rechtstreeks naar je voordeur komt.

Je bent net de deur uit als Stefano van Luigi’s restaurant je belt. Je accepteert het gesprek door twee keer met beide ogen te knipperen en hij verschijnt al voor je.

“Buongiorno, amico! Een plaats voor twee, come sempre?”

“Ja, maar deze keer wil ik graag iets speciaals...”

Je bespreekt de details van het jubileumdiner. Voordat je op de rand van je smartglasses tikt om het gesprek te beëindigen, vraagt Stefano je nog: “Betaling als altijd vooraf in de cloud?

“Nee, deze keer niet, ik betaal morgen met een polsbandje,” antwoord je. Het risico is te groot: je wilt niet dat je geliefde de aanbetaling in de cloud ziet. Jullie hebben immers een gemeenschappelijke rekening.

Je bent nog maar nét de deur uit, of alle lichten en apparaten in je appartement zijn al uitgeschakeld. Er wordt geen seconde energie verspild. En ook al is dat al tien jaar doodnormaal, dankzij snelle mobiele dataverbindingen naar de cloud en geavanceerde AI, je vindt het nog steeds cool. Duurzaamheid blijft immers belangrijk voor je, ook ver in de 21e eeuw. Daarom heb je bijvoorbeeld een volledig recyclebare slimme bril. Je smartwatch kocht je vijf jaar geleden al en die krijgt nog minstens vijf jaar lang software-updates.

Documenten cloud onderzoek

Buiten is het herfst, een zalig seizoen met die intense tinten paars, oker en bruin. Je slimme auto wacht al op je. Je stapt in, leunt achterover en laat je veilig naar de stad vervoeren, terwijl je (eindelijk!) je belastingaangifte nakijkt. Alle formulieren zijn al ingevuld en goedgekeurd door je adviseur. Na drie minuten nakijken hoef je alleen nog maar te knikken - klaar. Je vader was vroeger uren bezig met zijn belastingaangifte, weet je nog.

De rest van de rit verloopt in stilte. Je kijkt alleen maar naar de glanzende straten en de gouden bomen.

Je eerste stop is een antiekwinkel die je bril heeft voorgesteld. De data bestond uit informatie over het assortiment van de winkel en een voorspelling van wat je geliefde leuk zou kunnen vinden. De gegevens die hiervoor nodig zijn, zijn uit talloze aankopen verzameld en worden opgeslagen in je gedeelde cloud. Soms schaam je je een beetje dat je überhaupt gebruikmaakt van deze hulp - maar je vrouw is zeer veeleisend. Daarom heeft ze natuurlijk ook voor jou gekozen!

Met een goed gevoel loop je de antiekwinkel binnen en je weet meteen dat je op de juiste plaats bent: je ziet houtsnijwerk, uit goud gesmede objecten, glas-in-lood, oude schilderijen - precies de dingen die je geliefde tot tranen toe enthousiast kunnen maken. Om preciezer te kunnen bepalen wat je vriendin mooi vindt, gebruik je je smartglasses: de bril toont gegevens voor elk stuk dat je bekijkt, samen met een percentage dat aangeeft hoe leuk ze het waarschijnlijk vindt.

Na een korte zoektocht heb je twee items in de hand waar je definitief mee gaat scoren: een muziekdoosje dat “Für Elise” speelt en een goudkleurig portret van een dame in olieverf. Je glijdt met je vingertoppen over het ruwe oppervlak van het frame en voelt even de fascinatie die je vrouw voelt voor zulke historische objecten uit het pre-digitale tijdperk. Vervolgens maak je foto’s van het schilderij en de muziekdoos met je bril en stuurt die via de cloud naar Maggie, je schoonzus, met een kort voicebericht erbij.

“Dit voor de trouwdag?”

financiele gegevens cloud onderzoek STRATO

Het antwoord volgt binnen enkele seconden: “Ben je gek? Wie hangt er vandaag de dag nog olieverfschilderijen aan de muur? Neem de muziekdoos, die vindt ze veel leuker.”

Met een glimlach merk je weer eens dat je vrouw en haar zus allebei de meedogenloze directheid van hun moeder hebben geërfd. Je betaalt voor het muziekdoosje met je smartwatch, maar besluit eerst dat de aankoopgegevens voorlopig niet in de cloud worden geüpload. En Maggie? Die vertelt niets, je kunt haar volledig vertrouwen.

Dadelijk ontmoet je haar in Café Cloudy. Gelukkig heb je nog genoeg tijd om de smartcar te laten staan en te voet te gaan. Dankzij de gegevens die in de cloud zijn opgeslagen, weet je bril dat je zelden in dit deel van de stad bent en toont je de route die je moet lopen. Het is een ontspannen herfstwandeling die eindigt in het café. Onderweg heb je de wekelijkse boodschappen via gesproken opdrachten besteld.

Na de begroeting van Maggie stelt de bediening je favoriete drankje voor. Je hebt die cloud-data vrijgegeven bij binnenkomst. Irish coffee voor haar en een soja latte voor jou? Nee, vandaag mag het een dubbele espresso zijn nadat je ‘s morgens alleen thee hebt gedronken. Maggie geeft je waardevolle ideeën om je jubileum morgen nog mooier te maken. Terwijl je praat, speelt er rustige muziek in de zithoek. De nummers komen uit een cloudgebaseerde afspeellijst die alleen nummers bevat die jullie beiden leuk vinden.

Video en cloud

Je bestelt voor je schoonzus en voor jezelf twee smartcars en neemt afscheid. Op weg naar huis kijk je op je bril naar een video van je geliefde van vorige week. Lachend loopt ze door de ritselende herfstbladeren en draait zich steeds weer naar je toe. Je bent blij te weten dat het nu goed met haar gaat - anders informeert de cloud je meteen over ongewone vitale functies, zoals je met elkaar hebt afgesproken toen jullie trouwden.

Voor de deur van je appartement stop je even voordat je het lege appartement betreedt. Morgen zijn jullie hier weer samen! Maar nu mis je haar zo erg dat je haar locatie even op je bril wilt zien, je wilt weten waar ze in Europa is. Wacht, wat is dat....?

Je houdt je smartwatch tegen de deur, hij gaat open en voor je in het warme licht staat.... zij. “Verrassing”, glimlacht ze.

Het ruikt naar kurkuma en kardemom, blijkbaar heeft ze je favoriete curry voor je gekookt. Je omhelst haar, kust haar voorhoofd en vraagt: “Wist Maggie ook dat je vandaag terug zou zijn? Dus daarom heeft ze onze afspraak uitgesteld tot vanmiddag!” Daar is het bewijs weer - Maggie kan zwijgen! Stilletjes klinkt jullie lied en jullie dansen een beetje door het appartement: “Ain’t no sunshine when she’s gone, it’s not warm when she’s away…”

Onderzoek cloud-opslag:

Hoe wordt de cloud door privégebruikers vandaag de dag ingezet?

Onze toekomstvisie laat zien hoe vanzelfsprekend het privégebruik van de cloud in de toekomst zal zijn. Misschien lijkt het op dit moment nog sciencefiction – maar het kan zeer binnenkort de realiteit worden.

Maar hoe staan privégebruikers van vandaag tegenover cloud-technologie?

In opdracht van STRATO voerde forsa een onderzoek uit rondom het thema “Gegevensbeveiliging bij privégebruik van cloud storage”. De resultaten van dit representatieve onderzoek beantwoorden onder andere volgende vragen:

 • Welke opslagmedia worden vooral gebruikt voor het opslaan van persoonlijke gegevens?

 • In hoeverre is de bevolking bereid cloud-technologie te gebruiken?

 • Welke bestandstypen worden voornamelijk in de cloud opgeslagen?

 • Wat zijn de belangrijkste redenen om de cloud in het dagelijks leven te gebruiken?

 • Welke criteria spelen een rol bij de keuze van een cloud-aanbieder?

naar de cloud onderzoek

Het onderzoek vond plaats onder ongeveer 1.000 Nederlanders tussen 18 en 75 jaar, die het internet privé gebruiken.

Naar het onderzoek