10x een interessant project op de Raspberry Pi

  • De verschillende mogelijkheden van deze minicomputer
Server aanbieding

Klein maar fijn: Raspberry Pi voor jouw project thuis

De Raspberry Pi ziet er op het eerste gezicht niet heel spectaculair uit: het gaat hier om een moederbord ongeveer ter grootte van een creditcard en voorzien van verschillende componenten. Vanwege het kleine formaat van de minicomputer is het verbazingwekkend hoeveel de Raspberry Pi aan mogelijkheden biedt.

De minicomputer, ontwikkeld door de stichting Raspberry Pi Foundation uit Groot-Brittannië, is uiterst voordelig verkrijgbaar en is nu al de meest verkochte Britse computer aller tijden. Oorspronkelijk werd hij ontworpen voor jonge mensen die zich voor techniek interesseren. Vanwege de minimalistische uitvoering en het ontbreken van een behuizing is de Raspberry Pi bijzonder geschikt om kennis op te doen over de hardware-structuur van een computer. Bovendien kun je met een Raspberry Pi leren programmeren; het apparaat komt goed van pas wanneer je de basisbeginselen hiervan onder de knie wilt krijgen.

Al snel na zijn verschijning wekte de minicomputer de interesse van vindingrijke computergebruikers en hobbyisten, die met de Raspberry Pi allerlei ideeën realiseerden. Zo ontstonden talloze originele Raspberry Pi-applicaties en -projecten. Wij geven je hier een introductie tot de kleine computer en zetten 10 bijzonder nuttige en geslaagde Raspberry Pi-projecten voor thuis op een rijtje.


Wat is een Raspberry Pi?

Het computersysteem, ter grootte van een creditcard, is een singleboardcomputer, waarop naast de minimaal benodigde computerhardware (processor, werkgeheugen, etc.) ook diverse aansluitingen (USB, HDMI, video, audio, etc.) ingericht zijn. Via een sleuf kun je een micro-USB-kaart aansluiten, die fungeert als harde schijf van de computer en waarop ook het besturingssysteem draait. Daarbij wordt het op Debian gebaseerde besturingssysteem Raspbian aanbevolen. Echter, er kunnen ook andere Linuxdistributies of een speciale Windowsversie worden gebruikt. Voor de stroomvoorziening is een micro-USB-lader (bijvoorbeeld van een smartphone) voldoende. Je kunt een internetverbinding opzetten met een netwerkkabel via de ethernet-interface. Door middel van de USB-poorten kun je een muis, toetsenbord, externe harde schijf en nog veel meer aansluiten. De HDMI-aansluiting biedt de makkelijkste optie voor het koppelen van een beeldscherm aan de Raspberry Pi. Bovendien zijn er meerdere pins (contactpennen) beschikbaar, waar door middel van programmering functies aan kunnen worden toegewezen.

De componenten variëren per model. De eerste (Raspberry Pi 1) verscheen in februari 2012 op de markt. Meerdere modellen volgden, waarbij de originele verkoopprijs met maximaal EUR 30 (USD 35) steeds uitermate voordelig bleek. De Raspberry Pi 3 werd in februari 2016 gelanceerd; het model biedt een CPU met 64 bits en heeft voor het eerst ook een geïntegreerde Wi-FiWLAN- en Bluetooth-verbinding (Low Energy).

De naam van de computer is een woordspeling en wordt uitgesproken als het Engelse woord voor frambozentaart (raspberry pie). Het eerste deel van de naam valt onder de traditie van computer- en IT-bedrijven met vruchten in hun naam, zoals Apple, Blackberry en Acorn. De ‘Pi’ is een afkorting voor ‘Python Interpreter’, omdat Python door ontwikkelaars wordt beschouwd als de belangrijkste programmeertaal voor de Raspberry Pi. Wie met programmeren nog geen ervaring heeft, kan echter ook gebruikmaken van de nog eenvoudigere, visuele programmeertaal Scratch.


10 handige Raspberry Pi-projecten voor thuis

De Raspberry Pi kan voor uiteenlopende doeleinden worden ingezet. Naast vele gebruikelijke Raspberry Pi-toepassingen, waarvoor de minicomputer bijna voorbestemd lijkt, duiken er ondertussen ook realisaties van buitengewone Raspberry Pi-ideeën op. Voor de uitvoering van een Raspberry Pi-project heb je soms nauwelijks en soms uitgebreide voorkennis nodig. Maar als je voldoende interesse hebt, staat niets jouw eigen project op de Raspberry Pi in de weg. Sterker nog: het experimenteren met deze printplaat en het opdoen van nieuwe computerkennis vormen precies het oorspronkelijke concept achter deze computer.

Het internet staat boordevol informatie over het uitvoeren van talloze Raspberry Pi-applicaties en -projecten. De volgende voorbeelden zijn een greep uit de populairste en handigste projecten, waarbij we voor sommige projecten in een apart artikel een snelle handleiding bieden.


project op Raspberry Pi: Webserver

Webserver

Veel gebruikers zetten de Raspberry Pi in als webserver. Hiervoor heb je de keuze uit diverse webserverprogramma’s (bijvoorbeeld lighttpd of NGINX). Voor het vlekkeloos hosten van omvangrijke, dynamische webcontent is de capaciteit van de Raspberry Pi in de regel niet toereikend. De kleine computer is veel geschikter als lokale testomgeving voor websites. Maar ook eenvoudige websites, zonder grote bezoekersaantallen, kunnen met een Raspberry Pi worden gehost. Hoe je een Raspberry Pi-webserver inricht lees je hier.


project op Raspberry Pi: Mailserver

Mailserver

Wanneer je de Raspberry Pi als mailserver gebruikt, worden je e-mails uitsluitend op deze server opgeslagen. Zo heeft geen enkele andere provider of server toegang tot je berichten. Met een eigen mailserver heb je niet alleen de volledige controle over je mailsysteem, maar kun je ook nog eens ontzettend veel e-mailadressen met een eigen domein aanmaken. Een handleiding voor het stap voor stap inrichten van een Raspberry Pi-mailserver vind je hier.


project op Raspberry Pi: VPN-server

VPN-server

Met een VPN kun je al het dataverkeer in een netwerk versleutelen. Dat is vooral handig als je openbaar Wi-Fi gebruikt. Zonder versleuteling kunnen gevoelige en persoonlijke gegevens in theorie te allen tijde worden onderschept. Hiertegen helpt een VPN-server, die ook relatief gemakkelijk via een Raspberry Pi te draaien is.


project op Raspberry Pi: DNS-server

DNS-server

Een DNS-server (ook wel naamserver genoemd) wordt gebruikt om de naam van een domein in een IP-adres om te zetten. Dit proces kan in het thuisnetwerk worden versneld door middel van een eigen DNS-server op de Raspberry Pi. Behalve voor meer snelheid, kan zo’n eigen DNS-server ook zorgen voor meer privacy en een betere beveiliging van gegevens.


project op Raspberry Pi: ownCloud

ownCloud

Met een kleine PC kun je ook over een privé-cloud beschikken, en wel met behulp van de gratis software van ownCloud. Hier doet de Raspberry Pi weer dienst als server, waarop je je data uploadt en waar je dan ook weer toegang hebt tot deze bestanden. Een eigen cloud-server biedt ten opzichte van commerciële filehostingdiensten, zoals Dropbox of iCloud, het grote voordeel dat je de volledige controle hebt over de server en de daar opgeslagen bestanden. Zo kun je gevoelige data met een gerust geweten op deze server opslaan. Hoe je Owncloud op je Raspberry Pi configureert lees je hier.


project op Raspberry Pi: Home-server

Home-server

Voor wie zijn of haar data thuis via alle toestellen toegankelijk wil maken, is een home-server al voldoende en dit behoort ook tot de Raspberry Pi-mogelijkheden. Een home-server is een bestandsserver (file server), waarop je bestanden van elk formaat (documenten, afbeeldingen, video’s, muziek, etc.) kunt bewaren en waar je toegang tot hebt via de op de server aangesloten apparaten (PC, laptop, smartphone, tablet, etc.). Deze aansluiting kan via een kabel of met Wi-Fi worden ingesteld.


project op Raspberry Pi: Mediacenter

Mediacenter

Een populaire Raspberry Pi-toepassing is het inzetten van de minicomputer als mediacenter; via de Raspberry Pi kun je films, muziek en afbeeldingen van de harde schijf weergeven. Bovendien kun je gebruik maken van streamingdiensten, zoals diverse online mediatheken, YouTube of Spotify. Een populair softwareprogramma voor de besturing van een mediacenter op de Raspberry Pi is Kodi, waarin alle media geordend naar type bestand en met afbeeldingen worden getoond.


project op Raspberry Pi: Videospelcomputer/-console

Videospelcomputer/-console

De capaciteit van de Raspberry Pi biedt mogelijkheden om zonder problemen oude videospelletjes van arcadespellen of oude spelconsoles (via emulators) te spelen. Hobbyisten hebben arcadespellen vaak zowel in een miniatuurvariant als in de ongeveer originele grootte nagebouwd; soms zelfs met muntinworp, zoals deze YouTube-video laat zien.


project op Raspberry Pi: Magic Mirror

Magic Mirror

De ‘Magic Mirror’ is een Raspberry Pi-project van de Nederlander Michael Teeuw. Hierbij gaat het om een eenrichtingsspiegel, waar een monitor en de kleine computer achter staan. Op het spiegelglas wordt de tijd, het weer, komende afspraken en nog veel meer getoond. Op de website vind je foto’s van de eerste magische spiegel en instructies om deze te bouwen. Met groot succes: wereldwijd hebben velen de Magic Mirror nagemaakt.


project op Raspberry Pi: spraakherkenning

Met spraakherkenning de garagedeur openen

Dat je de Raspberry Pi ook kunt programmeren om met je stem de garagedeur te openen, bewees deze video op YouTube eind 2012 al. Een bijdrage op het officiële Raspberry Pi-forum legt in het Engels uit hoe je dit met het spraakherkenningsprogramma Siri van Apple en andere programma’s kunt realiseren.