Wat is een VPS?

  • Voor welke doelgroep is een VPS het meest geschikt?

VPS
Linux VC6

6 maanden slechts

€ 1

per maand
daarna € 18 / mnd.
Setupkosten: € 0
Alle prijzen incl. btw

VPS Linux aanbieding

VPS Windows
Wat is een VPS

De afkorting VPS en de betekenis ervan

Een VPS; wat is dat eigenlijk? De afkorting VPS staat voor virtual private server, een populair webhostingmodel dat tot de klassieke IaaS-diensten (Infrastructure as a Service) van vele internetserviceproviders behoort. Een virtual private server is een virtuele machine (VM), die gebruik maakt van de capaciteiten van een fysieke server, en die gebruikers diverse serverfuncties biedt. Deze functies zijn vergelijkbaar met die van een dedicated server. Daarom wordt een virtual private server ook wel een virtual dedicated server (VDS) genoemd.

Wat is kenmerkend voor VPS-hosting? In de commerciële webhosting herbergt een sterke fysieke machine over het algemeen meerdere virtual private servers, die allemaal over een eigen besturingssysteem (operating system, OS) beschikken en die gebruikers via internet volledige root-toegang verschaffen. Elke serverbeheerder werkt onafhankelijk van andere gebruikers met dezelfde hardware-basis. De hardware wordt beheerd door een zogenaamde hypervisor; een software-component dat de virtuele omgeving inricht en elke VPS een deel van de fysieke capaciteiten toedeelt. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan de CPU, RAM of opslagruimte op de harde schijf. Root-rechten stellen de gebruiker in staat alle toepassingen te installeren die door het gekozen OS ondersteund worden. Hier kan bijvoorbeeld webserversoftware of een e-mailserver deel van uitmaken, evenals speciale toepassingen zoals een e-commerce- of blogsysteem.

Tip:
Bij STRATO kun je tegen een voordelig tarief een krachtige VPS huren. Bij ons vind je VPS-pakketten voor zowel Windows als Linux.


Voor- en nadelen van een VPS

Wat zijn de voor- en nadelen van een VPS?

De virtual private server kan worden gezien als een compromis tussen het voordelige shared hosting en het, normaliter prijzigere, dedicated hosting. Met VPS-hosting beschikt de gebruiker over een grote hoeveelheid functies, maar blijven de kosten beperkt. Het is voor een webhostingaanbieder minder werk om elk computersysteem virtueel na te bouwen binnen een gemeenschappelijk hostingsysteem, dan om de verschillende hardware-componenten voor elke klant apart in te richten. Dat de gastsystemen onafhankelijk van elkaar werken, komt door inkapseling; elke VPS die zich op de hardware-basis bevindt, functioneert afgeschermd van de andere, parallel beheerde systemen.

De hoeveelheid hardware-capaciteit die de hypervisor beschikbaar stelt aan elke VPS, staat doorgaans vooraf al vast. Zo kan elke gebruiker rekenen op een bepaald minimaal prestatievermogen. Tijdens rustperiodes in de parallel lopende systemen, kunnen de prestaties van een VPS het gegarandeerde minimum echter duidelijk overstijgen. De hypervisor zet ongebruikte capaciteit namelijk om naar de andere systemen.

Elke VPS beschikt over een eigen besturingssysteem. Daarom kunnen configuratiefouten en malware-aanvallen enkel schade toebrengen aan het betreffende OS; andere virtual private servers met dezelfde hardware-basis worden niet beïnvloed door dergelijke processen. Dat een VPS de gebruiker volledige root-toegang verschaft, betekent ook dat het beheren van zo’n server wat meer moeite kost dan het inzetten van shared hosting. In het laatste geval zorgt de hostingaanbieder namelijk voor de basisconfiguraties en voor updates.

In vergelijking met een dedicated server zijn vooral de beperkingen bij het gebruik van hardware- en netwerk-capaciteiten een nadeel van een VPS. Alle virtuele servers binnen een hostingsysteem worden via een bepaald aantal netwerkkaarten en LAN-verbindingen aangestuurd, en dit aantal correspondeert over het algemeen niet met de hoeveelheid servers.

Een hostingmodel dat in technische zin vergelijkbaar is met een VPS is cloud hosting. Bij cloud hosting wordt geen standaard pakketprijs gerekend, maar betaal je voor wat je gebruikt.


De doelgroep van VPS-hosting

Wat is de doelgroep van VPS-hosting?

Een virtual private server is een passende optie voor ervaren gebruikers die voor hun online project een hostingbasis op maat zoeken, maar de kosten voor een dedicated server te hoog vinden. Vanwege de uitgebreide functies van een VPS wordt het gebruik hiervan in een openbaar netwerk enkel aangeraden wanneer je beschikt over voldoende kennis op het gebied van serverbeheer.

Voor kleine bedrijfswebsites, blogs of informatieve websites met een beperkte hoeveelheid bezoekers, biedt een eenvoudig shared hosting-pakket doorgaans genoeg mogelijkheden. Virtuele servers zijn met name bedoeld voor grotere webprojecten, zoals populaire fora, middelgrote webshops of bedrijfspagina’s, die ook bij hoge bezoekerspieken probleemloos moeten blijven functioneren. Bovendien biedt een VPS de mogelijkheid om software te installeren die bij reguliere shared hosting-pakketten niet inbegrepen zit (zoals Ruby on Rails, Node.js, NoSQL-databanken of Windows). Dankzij de beperkte maandelijkse kosten en de geboden flexibiliteit, is een VPS de ideale oplossing voor kleine en middelgrote bedrijven.

Bekijk alle server aanbiedingen