De invloed van website ranking

De invloed van zoekmachines op het succes van een website is nauwelijks te overschatten. Bijna alle internetsurfers gebruiken ze om de juiste website te kunnen vinden. Het is daarom ook logisch dat er in de afgelopen jaren een grote interesse is ontstaan voor het verbeteren van de website ranking in de resultaten van de zoekmachines. Een website ranking op de eerste pagina van een zoekmachine kan al snel een groot aantal bezoekers opleveren, vergeleken met een website ranking op de derde of vierde pagina van de zoekresultaten. Internetgebruikers kijken namelijk meestal niet verder dan de eerste pagina, om de website te vinden die ze zoeken.


Een geavanceerde SEO check

RankingCoach is de geavanceerde software van STRATO die het mogelijk maakt om een zeer uitgebreide SEO-scan uit te voeren. Zo vergroot je niet alleen je kansen op succes met je website, maar leer je bovendien veel over de onderliggende mechanismen die zoekmachines gebruiken om zoekresultaten samen te stellen. We hebben ervoor gezorgd dat de rankingCoach zo gebruiksvriendelijk mogelijk is, zodat iedere gebruiker uit de voeten kan met deze software. Bovendien hoef je je webhosting niet per se bij STRATO te hebben geregeld, om gebruik te kunnen maken van onze software. Ook als je website bij een andere aanbieder van hostingpakketten ondergebracht is, kun je zonder problemen met rankingCoach werken. Zo staat niets je nog in de weg bij het ontwikkelen van een succesvolle SEO-strategie. Met rankingCoach kun je je eigen SEO-tests uitvoeren. Hiermee stel je een SEO-checklist samen, waarmee je jouw website kunt optimaliseren voor de zoektermen die voor je website relevant zijn.

Met rankingCoach van STRATO kun je website-optimalisatie voor websites in alle soorten en maten uitvoeren. Maar wat als je SEO-optimalisatie voor je WordPress website wilt inzetten? Of als je voor je Joomla website SEO-technieken wilt toepassen? Veel websites zijn tegenwoordig opgebouwd op basis van een CMS (contentmanagementsysteem). Een CMS maakt het mogelijk om je website goed georganiseerd te houden, zodat je te allen tijde het overzicht behoudt. Contentmanagementsystemen zijn daarom ook zeer populair bij ontwikkelaars van websites. Omdat er zoveel gebruik wordt gemaakt van deze CMS-platformen, hebben we onze website-optimalisatiesoftware zo ontwikkeld dat die hier goed bij aansluit. Zo is onze rankingCoach geschikt voor het toepassen van SEO-technieken voor WordPress-websites en kun je hiermee ook voor een website die ontwikkeld is met Joomla SEO-technieken uitvoeren. Op deze manier kun je niet alleen op je website het overzicht behouden, maar kun je ook je website ranking binnen de zoekresultaten in het oog houden!

  • Gebruiksvriendelijke en geavanceerde software
  • Je eigen SEO-test uitvoeren
  • Concurrenten analyseren met een SEO check  
  • Handige video-tutorials over de SEO-scan
  • Compatibel met verschillende CMS-systemen

Een SEO check als leidraad

Een SEO check als leidraad

Vandaag de dag is het succes van een website voor een groot deel afhankelijk van de positie van die website in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Maar welke aanpak of strategie nu kan leiden tot een sterke positie; dat is voor velen de vraag.

Er zijn talloze artikelen en boeken geschreven over het uitvoeren van een SEO check en het ontwikkelen van een SEO strategie. De theorieën over SEO zijn echter zo complex, uiteenlopend en soms zelfs tegenstrijdig, dat de gemiddelde websitebeheerder door de bomen het bos niet meer ziet. 'Trial-and-error' is daarom de aanpak die veel mensen toepassen. Simpelweg omdat het weinig tijd kost en je geen studie hoeft te maken van de achterliggende mechanismen van de zoekmachines. Hoewel deze aanpak op de korte termijn misschien voordelen heeft, komen er ook nadelen bij kijken. Zo loop je een hoop handige tips & tricks mis, zoals wat te doen om je SEO positie te behouden of te verbeteren bij uitbreiding van je website. Ook is het een nadeel dat je, ongeacht je positie in een zoekmachine, niet weet wat de reden van deze positie is. Zo kan het voorkomen dat je op de ene dag (door het één en ander aan je website te veranderen) een plekje bent gestegen, maar dat je een week later drie plekken bent gezakt. Als je je dan niet hebt verdiept in de zoekmachines of een SEO check of SEO test hebt uitgevoerd, dan zal deze positieverandering een raadsel blijven. Kortom, op deze manier zal je nooit de echte redenen van je positie kunnen achterhalen. En daarom zal je op de lange termijn ook geen goede basis op kunnen bouwen, die een sterke positie voor bepaalde zoektermen in het vooruitzicht kan stellen. RankingCoach helpt je om, zonder technische kennis of ervaring, toch een SEO test of SEO scan uit te voeren, en zo een heel uitgebreid inzicht te krijgen in je positie of 'ranking' in de zoekmachines. Met rankingCoach maak je je eigen SEO checklist!


Concurrenten analyseren met een SEO check

Concurrenten analyseren met een SEO check

De positie van je website in de zoekmachineresultaten wordt natuurlijk niet uitsluitend door je eigen handelingen bepaald. Het is de uitkomst van een vergelijking van jouw website met andere websites die bij iedere zoekterm gemaakt wordt. Omdat je positie dus afhankelijk is van je concurrenten, kan het heel interessant zijn om deze concurrenten eens onder de loep te nemen. Met rankingCoach van STRATO kun je niet alleen een uitgebreide SEO-scan van je eigen website uitvoeren, maar kun je ook de sites van je concurrenten analyseren. Zo krijg je inzicht in de zoektermen waarmee je concurrenten in de zoekmachines opgenomen zijn. Met de informatie die je hieruit haalt, kun je eventueel je eigen SEO-checklist aanvullen en je positie in de zoekmachines ook in de breedte uitbreiden.


Gebruiksvriendelijkheid en service

Gebruiksvriendelijkheid en service

De interface van rankingCoach is heel gebruiksvriendelijk ontworpen. Mocht je echter toch in de problemen komen met je SEO scan of test, met de software zelf, of heb je andere problemen met je SEO scan of SEO checker, dan kun je altijd contact opnemen met de professionals van STRATO. Met een grote hoeveelheid kennis en ervaring op het gebied van de SEO test, zullen zij je vrijwel altijd verder kunnen helpen met jouw website analyse en je bovendien handige SEO tips kunnen geven. Bekijk de volledige specificaties van rankingCoach en ontdek hoe deze software jouw website succesvoller kan maken!


Keyword ranking scan

Keyword Ranking

Na de keyword-analyse en de SEO-optimalisatie van je volledige website is het zinvol om de gebruikte sleutelwoorden in de gaten te houden. Je kunt dan zien of je optimalisering vruchten afwerpt. SEO-tools, en keyword-tools in het bijzonder, helpen je hierbij en tonen de ranking van de belangrijkste sleutelwoorden, zodat je doelgericht aan het werk kunt.

Zoekmachines veranderen voortdurend de ranking-criteria, dus de manier waarop ze zoektermen aan resultaten koppelen. Maar die criteria houden ze geheim, om manipulatie te voorkomen. Toch zijn de belangrijkste factoren bekend.

De meeste keyword-tools zijn helaas niet gratis. Je kunt eens een blik werpen op Google Ranking Live Check op keywordtools.org. Verder is Keywordmonitor een krachtige en eenvoudig te gebruiken tool, maar hiervoor moet je betalen. Veel tools hebben wél de mogelijkheid om ze gratis te testen, zodat je kunt bepalen welke tools je prettig vindt.


google analytics

Google Analytics

Google Analytics is zonder twijfel de populairste software voor webanalyse. Het toont je informatie over gedrag en herkomst van bezoekers en is geïntegreerd met AdWords, zodat je ook je advertentiecampagnes in het oog kunt houden. Je hoeft alleen maar een Google-account aan te maken en de trackingcode op je website te plaatsen.

In Analytics kun je duidelijke rapporten samenstellen, waarmee je relevante gegevens in één oogopslag paraat hebt. Als basis gebruik je bijvoorbeeld ‘Sessies’ en als eerste dimensie ‘Bron/medium’. Je kunt dan zien welke bezoekers via de organische zoekresultaten binnenkomen en welke via betaalde links je site ontdekken. Vervolgens kun je meer informatie aan je rapporten toevoegen, waaronder de duur van een bezoek of de conversie (een uitgevoerde actie, bijvoorbeeld het downloaden van een brochure).

Onderzoek ook de ‘bounce rate’, oftewel het percentage bezoekers dat je site weer verlaat. Als dit te hoog ligt, is het mogelijk dat de inhoud van je tekst niet informatief, boeiend of aantrekkelijk genoeg is. Ook de gemiddelde duur van een sessie op je site en het gemiddelde aantal bezochte pagina’s vormen zijn indicaties voor de kwaliteit van je content.

Een populair alternatief voor Google Analytics is de open source-software PIWIK. Ook hier kun je de rapporten volledig aan je eigen wensen aanpassen en individuele doelen instellen. WordPress-bloggers kunnen deze software direct in het dashboard integreren met de plugin WP PIWIK. Het voordeel van PIWIK is dat alle gegevens op je eigen server zijn opgeslagen en niet zoals bij Analytics op andere servers.


Hoe zit het met de privacy?

Voor Google Analytics, PIWIK en andere analysetools geldt dat je de IP-adressen van gebruikers beslist niet volledig mag opslaan!

Persoonsgebonden gegevens mag je wettelijk gezien alleen opslaan als de gebruiker hiervoor toestemming geeft. Om Google Analytics dus goed in te zetten, moet je met Google een overeenkomst sluiten, het Amendement gegevensverwerking. Kijk voor meer informatie ook op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Zolang je PIWIK op je eigen webspace laat draaien, hoef je geen contract af te sluiten. Wel moeten in de software enkele instellingen geconfigureerd worden. Deze zijn vergelijkbaar met Analytics. Kijk wederom in de handleiding van de Autoriteit Persoonsgegevens om welke instellingen het gaat.