Waarom alternatieven zoeken voor Google, de marktleider?

Wie iets opzoekt op internet googelt. De marktleider op het gebied van zoekmachines is niet alleen in het Nederlandse taalgebied de absolute nummer één. Meer dan 90 procent van de zoekopdrachten van Nederlandse internetgebruikers verloopt via Google. Het bedrijf uit Mountain View is echter bij lange na niet de enige aanbieder van zoekdiensten op het world wide web. STRATO biedt je een uitgebreide lijst met zoekmachines waarop belangrijke alternatieven voor Google staan die soms zelfs een streepje voor hebben op de zoekreus.

Terwijl Google regelmatig in het nieuws komt vanwege privacyproblemen maken sommige concurrenten daarentegen werk van gegevensbescherming. Ze ontwikkelen alternatieve bedrijfsmodellen waarbij geen analyse van gebruikersgegevens nodig is. De zoekmachinemarkt is dan ook heel gevarieerd. Waar Amerikaanse concurrenten als Bing en Yahoo het bedrijfsmodel van de marktleider grotendeels kopiëren, zijn er in Europa talrijke projecten die streven naar innovatie, alternatieve financieringsmogelijkheden zoeken of zich richten op specifieke doelgroepen.

Websitebeheerders dienen zich daarom naast Google ook te richten op alternatieve zoekmachines wanneer ze hun project optimaliseren voor online zoekopdrachten.

Definitie: Wanneer er wordt gesproken over zoekmachines worden doorgaans internetzoekmachines bedoeld. Het gaat daarbij om webapplicaties waarmee internetgebruikers het world wide web kunnen doorzoeken en een passende lijst met resultaten krijgen na een zoekopdracht. De basis van zoeken op het web is een door de aanbieder uitgewerkte database van geïndexeerde websites.

Met name in de VS en Europa is Google nog altijd de populairste van alle zoekmachines. Met 86 procent marktaandeel in de Verenigde Staten en 93 procent in Europa laat Google zijn concurrenten Yahoo en Bing ver achter zich. In China daarentegen neemt het bij ons nauwelijks bekende Baidu de toppositie in onder de zoekmachines. Daarbij moet de kanttekening geplaatst worden dat de website van Google in China voor het gros van de bevolking niet bereikbaar is.


Google: de marktleider, maar ook de beste van alle zoekmachines?

Alternatieven zoekmachines: Google
De Google startpagina beperkt zich tot de essentie.

Google, de zoekdienst van het Amerikaanse bedrijf Google LLC registreert dagelijks ruim 3 miljard gebruikers en laat daarmee de concurrentie ver achter zich. Daarnaast wordt het doorzoeken van volledige teksten van websites alleen aangeboden door Google, de zoekmachine die antwoorden biedt op nagenoeg alle vragen op internet.

Gebruikers kunnen via een en dezelfde interface afbeeldingen, video’s en nieuwsberichten googelen of naar producten, boeken en wetenschappelijke artikelen zoeken, of simpelweg iets ingeven in de online atlas. Bovendien biedt Google een gratis e-mailservice en cloud opslag Bovendien kunnen internetgebruikers vertrouwen op de webbrowser van Google: Chrome.

De alomtegenwoordigheid van het machtigste internetbedrijf ter wereld bevalt echter niet iedereen. Met name op het gebied van privacybescherming ligt de online gigant uit Mountain View in Californië al jarenlang onder vuur. Het bedrijf gebruikt al zijn diensten om gegevens te verzamelen van zijn gebruikers. De combinatie van al deze gegevens kunnen efficiënt worden gebruikt voor advertenties de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf dat zijn producten grotendeels gratis aanbiedt. Internetgebruikers zijn echter niet zo maar aan Google uitgeleverd. Voor alle producten van Google bestaat een alternatief. Wie waarde hecht aan zijn privacy zal er vast een vinden in onze lijst met zoekmachines. STRATO vergelijkt voor jou de beste zoekmachines.

Het voordeel van zoeken met Google is een gigantische zoekindex, met miljarden websites en een systeem van krachtige algoritmes die garanderen dat gebruikers de beste resultaten krijgen voor hun zoekopdracht.

Het concern is ook betrokken bij meer dan 2000 open source-projecten en heeft daarmee een plaats veroverd als een van de innovatiefste bedrijven van de internetbranche.

VoordelenNadelen
groot aanbod gratis productenbiedt weinig privacybescherming en geen anonimiteit
grote zoekindexservers in de VS
trefzeker zoeken op het web dankzij krachtige algoritmes

Bing: Microsoftproduct naar het voorbeeld van Google

Alternatieven zoekmachines: Bing
De zoekmachine van Microsoft lijkt qua structuur op concurrent Google.

Het bekendste alternatief voor Google is afkomstig van Microsoft. De zoekmachine Bing neemt, gemeten aan de wereldwijde gebruikersaantallen de tweede plaats in achter Google, zij het op grote afstand. Eind 2018 lag het marktaandeel van Bing in Nederland rond de 3,8 procent op desktop, maar onder de 0,5 procent voor mobiele telefoon en tablet. In de VS gebruikt dan weer ongeveer 12 procent van de internetgebruikers de zoekmachine van Microsoft.

Een reden voor dit verschil is o.a. de uitgebreidere functies voor de Amerikaanse markt. Qua uiterlijk lijkt Bing erg op Google. Net zoals het succesvolle voorbeeld biedt Microsoft naast algemeen zoeken op het web ook de mogelijkheid om doelgericht te zoeken naar afbeeldingen of nieuwsberichten. Bovendien is er ook, net als bij Google, een kaartendienst beschikbaar. Als tegenhanger van Knowledge Graph biedt Bing dan weer de Satori Knowledge Base, die zijn informatie uit Wikipedia haalt.

De opvolger van Microsoft Live Search is in 2009 als bètaversie in gebruik genomen en kenmerkt zich door een reeks nauwe samenwerkingen met sociale netwerken zoals Facebook, Twitter of LinkedIn. Op sommige gebieden biedt Bing innovaties waar Google niet aan kan tippen, namelijk door de integratie van andere zoekdiensten en een erg goed vormgegeven zoekfunctie voor afbeeldingen. Wie op zoek is naar een anonieme zoekmachine zal echter ook niet slagen bij Microsoft. Net als Google analyseert Bing immers gebruikersgegevens om advertenties te personaliseren.

VoordelenNadelen
werkt nauw samen met sociale netwerkenbiedt weinig privacybescherming en geen anonimiteit
eigen kaartendienstservers in de VS
het nieuws kan doorzocht worden

Yahoo: zoekmachine “powered by Bing”

Alternatieven zoekmachines: Yahoo
Ook Yahoo heeft zich qua structuur inmiddels aangepast aan Google.

Net als Google is ook Yahoo een bekende in Silicon Valley. Het webportaal behoorde ooit tot de internetpioniers en bereikt met zijn webmaildienst tegenwoordig nog ongeveer 700 miljoen gebruikers. De zoekmachine van de internetdinosaurus speelt hier echter maar een kleine rol. In Nederland heeft de zoekmachine van Yahoo een marktaandeel van krap 1 procent. In de VS zoekt ongeveer 8 procent van de gebruikers online met Yahoo.

Sinds 2009 steunt de zoekmachine op een alliantie met Microsoft. Veel verschil is er dus niet meer tussen Bing en Yahoo. Het gezamenlijke algoritme levert nagenoeg identieke zoekresultaten op. De zoekalliantie tussen Microsoft en Yahoo is, met een gezamenlijk marktaandeel dat steeds schommelt tussen de 20 en de 30 procent op de Amerikaanse markt, toch nog een serieuze concurrent van Google. Hierdoor is het voor websitebeheerders die zich richten op een Amerikaanse doelgroep verstandig ook rekening te houden met dit alternatief voor Google.

VoordelenNadelen
samenwerking met Bingbiedt weinig privacybescherming en geen anonimiteit
groot nieuwsportaalservers in de VS
eigen freemaildienst

DuckDuckGo: anonieme metazoekmachine

Alternatieven zoekmachines: DuckDuckGo
De merkwaardige naam van dit alternatief voor Google was volgens de bedenker een spontaan idee

De alternatieve zoekmachine DuckDuckGo koos voor een volledig andere weg. Onder de slogan “De zoekmachine die je niet volgt“ biedt het Amerikaanse Duck Duck Go Inc. een combinatie van metazoekmachine en eigen webcrawler. Daarbij maakt de zoekmachine gebruik van ruim 100 diensten, zoals Bing, Yandex en Wikipedia en van het eigen programma DuckDuckBot.

In tegenstelling tot Google, Bing en Yahoo presenteert DuckDuckGo zich als zoekmachine met hoge normen op het gebied van privacy: volgens de beheerder worden IP-adressen en zoekopdrachten van gebruikers niet opgeslagen. In plaats van gepersonaliseerde advertenties worden meldingen getoond die zijn afgestemd op de zoektermen. Daarbij maakt DuckDuckGo gebruik van een advertentiemodel dat is gebaseerd op het principe “één advertentie per zoekresultatenpagina”.

Behalve naar websites kan met DuckDuckGo ook worden gezocht naar afbeeldingen, video’s, nieuwsberichten, vacatures en producten. Gebruikers kunnen bovendien commerciële zoekresultaten uitfilteren. Om instellingen op langere termijn op te slaan, kan de gebruiker informatie geanonimiseerd opslaan in een cloud. Daarmee is DuckDuckGo een degelijk alternatief voor Google voor gebruikers die een anonieme zoekmachine willen gebruiken om hun privacy te beschermen.

VoordelenNadelen
anoniem zoekenservers in de VS
400 bronnen voor zoekresultaten
is bereikbaar als Tor hidden service
advertenties kunnen worden uitgeschakeld

Ixquick – Startpage : onzichtbaar surfen dankzij de proxy service

Alternatieven zoekmachines: Ixquick
Startpage gaat er prat op de beste privacybescherming te bieden.

Net als DuckDuckGo stond bij Ixquick anonimiteit hoog in het vaandel. In het jaar 2000 kwam de zoekmachine in Nederlandse handen, sindsdien draaide de zoekdienst naast Amerikaanse, ook op Europese servers. Gebruikers konden er trouwens specifiek voor kiezen om enkel via Europese servers te surfen. Ixquick was bovendien het eerste bedrijf dat de EuroPriSe toegekend kreeg, een erkenning voor een IT-onderneming of -dienst die voldoet aan de Europese regelgeving rond privacy en gegevensbeveiliging.

In 2018 ging Ixquick volledig op in het - eveneens Nederlandse - Startpage. Dit bedrijf was in eerste instantie een dochter van Ixquick. Inmiddels is toegang tot de oorspronkelijke anonieme zoekmachine Ixquick niet meer mogelijk, gebruikers worden meteen doorgeleid naar Startpage. Waar ligt het verschil dan? Startpage, dat eigenlijk is opgericht om een meer pakkende naam te gebruiken, genereert de zoekresultaten op een andere manier. Om zoeklijsten op te stellen, maakte de metazoekmachine Ixquick gebruik van Yahoo, Gigablast en Yandex. De huidige slogan “Enhanced by Google” verraadt het echter al. Startpage maakt nu uitsluitend gebruik van data van de marktleider Google.

Zoekopdrachten worden echter wel geanonimiseerd; dankzij de geïntegreerde proxy service worden IP-adressen niet opgeslagen en cookies worden niet geplaatst. Ondanks de samenwerking geeft Startpage geen gegevens van gebruikers door aan Google. Daarnaast maakt de alternatieve zoekmachine alleen gebruik van de database van Google, de volgorde van de zoekresultaten bepaalt de dienst met eigen algoritmes. Op het gebied van privacy hanteert de zoekmachine dezelfde normen als het vroegere moederbedrijf, persoonlijke gegevens worden niet verzameld en zoekopdrachten wordt geanonimiseerd. Startpage wordt, net als Ixquick vroeger, via niet-gepersonaliseerde reclame gefinancierd.

VoordelenNadelen
anoniem zoekengebruikt alleen data van Google
eigen (betaalde) webmaildienstondersteud alleen zoekopdrachten naar websites, afbeeldingen en video’s
Europese servers
eigen ranking algoritme
proxy service

Oscobo: anonieme zoekmachine voor de Britse markt

Alternatieven zoekmachines: Oscobo
Oscobo richt zich vooral op de Britse markt.

In het aanbod anonieme zoekmachines bevindt zich ook het Britse Oscobo. Net als andere zoekdiensten die gebruikers aantrekken met sterke privacybescherming, belooft ook deze aanbieder om gegevens van gebruikers niet op te slaan of te verkopen. De aanzet van het project is gegeven door Fred Cornell, jarenlang medewerker van Yahoo, die gebruikers met Oscobo een tegenpool wilde bieden voor de klassieke zoekmachine-industrie. En zo trackt de dienst, die op dit moment nog sterk gericht is op de Britse markt, op geen enkele manier zijn gebruikers. In plaats van gepersonaliseerde reclame ontvangen gebruikers enkel meldingen geïnspireerd op de zoekopdracht.

In tegenstelling tot Qwant of Hulbee heeft Oscobo geen eigen zoektechnologie, maar maakt de dienst gebruik van de zoekindex van Bing en Yahoo. Daarnaast verwerkt Oscobo content van Twitter in zijn resultaten.

VoordelenNadelen
anoniem zoekenmaakt alleen gebruik van het netwerk van Bing en Yahoo
Twitterresultaten worden als extra getoond
je kunt ook zoeken naar nieuws

Swisscows: anonieme zoekmachine met familiefilter

Alternatieven zoekmachines: Swisscows
In Swisscows kun je semantisch zoeken met behulp van een wordcloud.

Ook het Zwitserse Swisscows biedt een uitgebreide privacybescherming. De anonieme zoekmachine is gebaseerd op een zoekprincipe dat gebruikmaakt van semantische informatieherkenning. Daarmee bewandelt de Zwitserse zoekmachine een andere weg dan de meeste aanbieders. Swisscows toont zijn gebruikers naast de zoekresultaten een wordcloud met thematisch relevante begrippen en vereenvoudigt zo het zoeken.

Behalve het zoeken naar websites, afbeeldingen en video’s biedt Swisscows een vertaalfunctie en een zoekprogramma voor muziek met een geïntegreerde muziekspeler. In tegenstelling tot de marktleiders hebben de ontwikkelaars van Swisscows tevens een geïntegreerde filtertechnologie geïntroduceerd die pornografische en gewelddadige content uit de zoekresultaten filtert. Dit familievriendelijk alternatief voor Google richt zich daarmee op scholen, bedrijven en openbare instellingen.

Om de privacy te beschermen, registreert Swisscows geen gegevens van gebruikers. Persoonlijke informatie, IP-adressen of cookies waarmee gebruikers kunnen worden geïdentificeerd, worden niet opgeslagen. Net als andere alternatieven voor Google die privacybescherming zeer serieus nemen, wordt de site gefinancierd door niet-gepersonaliseerde reclame. Daarnaast wordt gebruikers gevraagd om een donatie te overwegen.

VoordelenNadelen
anoniemm zoekenfamiliefilter kan niet worden uitgeschakeld
semantisch zoeken
vertaalfunctie
zoeken naar muziek met geïntegreerde player
filtert pornografische en gewelddadige content uit

Opmerking: De afgelopen jaren verschijnen ook steeds meer zoekmachines voor kinderen. Deze beschikken niet alleen over familiefilters, maar ook over kindvriendelijke webcontent en een leuk en makkelijk ontwerp.


Qwant: zoekmachine met innovatief ontwerp

Alternatieven zoekmachines: Qwant
Bij Qwant kun je het zoekgebied kiezen door op het vlagje in de rechterbovenhoek te klikken, de zoekmachine zet ook de Wikipedia-pagina in de verf.

Zoals de slogan “De zoekmachine met respect voor uw privacy” doet vermoeden, neemt ook de Franse zoekmachine Qwant privacybescherming serieus. Het ontwerp onderscheidt zich bovendien van de interface van andere aanbieders. De zoekresultaten berusten op een eigen technologie en worden per thema geordend. Gebruikers zien de websites, nieuwsberichten, shopresultaten en social mediaresultaten die horen bij het gekozen zoekbegrip. Alle verschillende thematische paden zijn toegankelijk via icoontjes in de linkerkolom.

Net als DuckDuckGo en Startpage biedt Qwant een erg goede bescherming van je privacy. Naar eigen zeggen worden de gebruikers niet getrackt. De zoekmachine gebruikt enkel tijdelijke cookies die kleine stukjes persoonlijke informatie vastleggen. Cookies voor commerciële doeleinden worden geblokkeerd.

Net als Hulbee experimenteert dit alternatief voor Google met een zoekprogramma voor muziek. Daarbij wordt onder andere gebruikgemaakt van YouTube, zodat video’s direct in de zoekmachine kunnen worden gezien. Een andere feature zijn de notitieborden (of boards): net als bij Pinterest of vergelijkbare sociale netwerken kunnen gebruikers van Qwant interessante content opslaan en delen met andere gebruikers. Hiervoor is registratie echter wel noodzakelijk.

VoordelenNadelen
anoniem zoekenniet alle resultaten worden tegelijk weergegeven
zoeken van muziek en nieuws, werkt met boards
Europese servers

MetaGer: metazoekmachine met grote mate van privacybescherming

Alternatieven zoekmachines: MetaGer
De resultatenlijst van MetaGer geeft informatie over de zoekdienst waarbij de website is gevonden.

MetaGer is een metazoekmachine uit Duitsland. De zoekdienst is ontwikkeld aan de Universiteit van Hannover en wordt sinds 2012 beheerd in samenwerking met de Duitse vereniging SUMA-EV. Voor zoeken op het web baseert MetaGer zich op een eigen index en op 20 tot 30 zoekmachines die gebruikers individueel nog kunnen uitbreiden met andere bronnen.

MetaGer biedt echter niet alleen een groot bereik. Ook het beleid op het gebied van privacybescherming overtuigt: de zoekmachine slaat geen cookies of gegevens van je browser op. IP-adressen worden al tijdens het zoeken geanonimiseerd en niet aan de geraadpleegde zoekmachines doorgegeven. Er vindt ook geen tracking van gebruikersgegevens plaats. Bovendien kun je de zoekresultaten bereiken via een geanonimiseerde proxy. Omdat alle servers van MetaGer in Duitsland staan, moet de zoekmachine voldoen aan de Duitse richtlijnen omtrent privacybescherming.

Dit alternatief voor Google wordt niet enkel gefinancierd door middel van reclame-inkomsten (je krijgt advertenties te zien geïnspireerd op de organische zoekresultaten), maar ook door donaties en betalingen van de leden van SUMA-EV. Deze laatsten kunnen MetaGer daarom ook reclamevrij gebruiken. Naast het zoeken naar websites biedt MetaGer nog andere nuttige functies, zoals de Assoziator (waarmee gerelateerde zoektermen kunnen worden gevonden), een zoekfunctie voor de broncode, een functie om URL’s in te korten en een eigen kaartendienst (deze laatste bestrijkt echter enkel het Duitste grondgebied). Het ontwerp van MetaGer laat wel nog wat te wensen over.

VoordelenNadelen
anoniem zoekenontwerp niet gebruiksvriendelijk
non-profit organisatie
is bereikbaar als Tor hidden service
heeft toegang tot veel zoekmachines
zoeken naar de broncode mogelijk
Europese servers
proxy server

YaCy: zoekmachine met gedecentraliseerde opzet

Alternatieven zoekmachines: YaCy
Met YaCy hebben gebruikers een eigen zoekmachine op hun pc

Bij YaCy wordt de gebruiker zelf beheerder. Met de peer-to-peer opzet slaat het project een volledig andere weg in dan de traditionele zoekmachines. De gratis zoekmachinesoftware werkt niet via een webserver, maar direct op de computer van de gebruiker. Die kan worden verbonden met andere gebruikers van YaCy, zodat een gedecentraliseerd zoeknetwerk ontstaat. De gebruikers bepalen zelf welke websites de zoekmachine in de index heeft: elke gebruiker kan een eigen webcrawler starten en aangeven tot welke sites die toegang heeft. De ranking ontstaat doordat gebruikers resultaten beoordelen. Het gezamenlijk beheerde zoeknetwerk kan hierdoor niet worden gecensureerd en kan ook nooit volledig uitvallen.

Het is eveneens niet mogelijk om gebruikersgegevens centraal te registreren. Zoekopdrachten worden niet doorgegeven aan een server, de zoekmachine bevindt zich immers op de eigen pc en alle gegevens blijven ook daar. Het project wordt ondersteund door het Instituut voor Technologie (KIT) uit het Duitse Karlsruhe en, net als MetaGer, door de vereniging voor vrije kennistoegang SUMA-EV. De opensourcesoftware is beschikbaar voor Windows, Linux en MacOS.

VoordelenNadelen
peer-to-peer-/decentraal netwerkkleinere zoekindex
open sourcesoftware moet worden gedownload
anoniem zoekenminder functies
gegevens blijven op de eigen pc

Feit: Wanneer je online surft en slechts een sterk gefilterde informatie ontvangt, dan spreken we van een filter bubble. Door algoritmes worden alleen zoekresultaten getoond die goed lijken te passen bij de gebruiker. Omdat de verschillende groepen in de samenleving zich alleen nog in hun eigen online informatie bubble begeven, wordt een dialoog zo steeds moeilijker.


WolframAlpha: antwoorden in plaats van verwijzingen

Alternatieven zoekmachines: WolframAlpha
WolframAlpha geeft meteen antwoorden en verwijst niet door naar andere websites.

De zoekmachine WolframAlpha hanteert een ander uitgangspunt dan de andere alternatieven voor Google. In plaats van gebruikers de beste websites te bieden, probeert de zoekmachine direct feiten te leveren. Daarom kunnen gebruikers ook alleen maar zoeken naar feiten. Meningen kan de semantische zoekmachine niet weergeven. Dus levert de alternatieve zoekmachine een hele berg aan gegevens. Wie geïnteresseerd is in de bronnen kan altijd doorklikken.

In een premiumversie kunnen gebruikers ook afbeeldingen en andere bestanden uploaden en laten analyseren door de zoekmachine. WolframAlpha is alleen beschikbaar in het Engels en richt zich vooral op wetenschappers, scholieren en studenten. Ook de spraakassistent Siri van Bing en Apple maakt gebruik van resultaten van WolframAlpha. Achter het project staat de Amerikaanse firma Wolfram Research die software voor wiskunde en natuurwetenschappen produceert.

VoordelenNadelen
levert direct feitengeeft alleen feiten, geen meningen
begrijpt zoekopdrachten zeer goedbiedt weinig privacybescherming en geen anonimiteit

Yandex: de zoekmachine voor de Russische markt

Alternatieven zoekmachines: Yandex
De gebruikersinterface van Yandex is beschikbaar in het Russisch, Engels en Turks.

Terwijl het westen googelt, domineert in Rusland de zoekmachine Yandex. De service van het gelijknamige Russisch-Nederlandse concern biedt functies die gelijkwaardig zijn aan die van de wereldmarktleider Google. Er kan worden gezocht naar websites, afbeeldingen en video’s. Bovendien kan gebruik worden gemaakt van een kaartendienst en een vertaaltool. Het antwoord van Yandex op Google Analytics is de webtrackfunctie AppMetrica. Daarnaast biedt het bedrijf een eigen webbrowser.

Yandex geldt op de zoekmachinemarkt als koploper op het gebied van innovatie. Een nieuwe invulling van het zoekalgoritme in 2014 waarbij het bedrijf backlinks als rankingcriterium volledig devalueerde, baarde opzien. Daarmee was Yandex één van de eerste zoekmachines die onpage factoren, zoals de relevantie van de webcontent centraal stelde.

Het Russische alternatief voor Google mag niet worden afgedaan als enkel een kopie. Arkadi Wolosch richtte Yandex al een jaar voor Google ten tonele verscheen op. De op drie na grootste zoekmachine ter wereld is vooral relevant voor de Russischtalige markt. Bedrijven die actief zijn in Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Kazachstan of zelfs Turkije dienen dan ook te overwegen ook te adverteren bij Yandex.

Net als Google wordt ook Yandex met argusogen gevolgd door mensen die zich bezighouden met privacybescherming. Bijzonder heikel is de tool Webvisor van de webtrackfunctie AppMetrica. Deze tool registreert muisbewegingen van websitebezoekers. In EU-landen veroorzaakt een dergelijk handelen problemen met de wetgeving omtrent privacybescherming.

VoordelenNadelen
eigen kaartendiensttwijfelachtige privacybescherming en geen anonimiteit
vertaaltool
krachtige SEO-analysetool AppMetrica

Baidu: Chinese zoekmachine met dubieuze reputatie

Alternatieven zoekmachines: Baidu
Wie Baidu wil gebruiken, moet Chinees machtig zijn.

Baidu is met een marktaandeel van ruim 60 procent de meestgebruikte zoekmachine van de Volksrepubliek China. In de Alexa-ranking neemt Baidu plaats vijf in van de drukstbezochte websites ter wereld. Voor gebruikers uit de westerse wereld is de zoekmachine echter niet relevant om de volgende redenen:

  1. Baidu is uitsluitend beschikbaar in het Chinees.
  2. Volgens de organisatie Journalisten zonder Grenzen werkt het bedrijf nauw samen met de Chinese regering om kritiek ten opzichte van het regime of discussies over taboe onderwerpen aan banden te leggen.
  3. Zowel de zoekmachine Baidu, als de browser en de mobiele browser van Baidu verzamelen volgens een rapport van Citizen Lab van de Universiteit van Toronto persoonsgegevens van gebruikers en sturen die onversleuteld naar servers van Baidu in China.

Naast het zoeken op het web biedt Baidu ook de encyclopedie Baike en de tegenhanger van Google Books Baidu Tushu.

VoordelenNadelen
gebruikersinterface alleen in de Chinese taal
content wordt gecensureerd
de zoekmachine verzamelt persoonsgegevens

Ecosia: zoeken voor het goede doel

Alternatieven zoekmachines: Ecosia
Een teller op de startpagina van Ecosia informeert gebruikers hoeveel bomen al werden gepland door Ecosia te gebruiken.

In opdracht van de metazoekmachine Ecosia wordt naar eigen zeggen elke 1,7 seconde een nieuwe boom geplant. Gebruikers van Ecosia leveren met elke zoekopdracht een actieve bijdrage aan de bescherming van het milieu. Ecosia schenkt immers 80 procent van de reclame-inkomsten aan bebossingsprojecten over de hele wereld. Met een teller kunnen gebruikers volgen hoeveel bomen er dankzij hun zoekopdrachten zullen worden geplant. Gemiddeld zijn rond de 45 zoekopdrachten nodig om een boom te financieren.

Zowel de zoekresultaten als de websites die Ecosia levert, zijn afkomstig van Microsoft Bing. Daarnaast worden eigen algoritmes gebruikt die de zoekmachine volgens de aanbieder efficiënter maken. Ecosia is onderworpen aan de Duitse privacywetgeving. Gegevens die worden opgeslagen, zoals zoekopdrachten, IP-adressen en browsertype worden geanonimiseerd doorgegeven aan partners zoals Microsoft.

Achter de duurzame zoekmachine zit Ecosia GmbH, dat is gevestigd in Berlijn. Momenteel komen zoekopdrachten die Ecosia optekent voornamelijk uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De gebruikersinterface kan echter ook worden ingesteld op Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Nederlands en Zweeds.

VoordelenNadelen
reclame-inkomsten vorden ingezet voor natuurbeschermingsprojectenvoor de online zoekopdrachten worden gegevens doorgegeven aan partners

Samenvatting: zoekmachines vergelijken

Wanneer verschillende alternatieven voor Google met elkaar worden vergeleken, valt op dat privacybescherming bij veel aanbieders een belangrijke rol speelt. Dit is begrijpelijk, tenslotte is privacy van gebruikers het enige punt waarop andere niet-gespecialiseerde zoekmachines echt kunnen scoren ten opzichte van Google. Met een paar uitzonderingen lijken de alternatieve zoekmachines echter zowel qua ontwerp als qua functie sterk op de marktleider uit Mountain View.

Bestaat sindsZoekmethodeZoekindexReclameAnonimiteitServerlocatieBijzondere features
Google1997webcrawlerVSgroot productaanbod
Bing2009webcrawlerVSop een na grootste zoekmachine
Yahoo1995webcrawlerVSfreemail
DuckDuckGo2008metazoeken/webcrawler?kan worden uitgeschakeldVSTor hidden service
Startpage2006metazoekenVS/EUproxy service
Oscobo2015metazoeken?Twitter resultaten
Swisscows2009semantisch?CHfamiliefilter
Qwant2013webcrawler?EUzoeken naar muziek
MetaGer1996metazoeken/crawlerkan bij leden worden uitgeschakeldEUvereniging
YaCy2003peer-to-peergeen centrale servergedecentraliseerd
WolframAlpha2009semantischVSgeeft direct antwoorden
Yandex1997webcrawlerRUgroot productaanbod
Baidu2000webcrawlerCNgecensureerde content
Ecosia2009metazoekenVSondersteunt natuurbeschermingsorganisaties
Fastbot2004metazoeken?zoekmachine met voice response
Search.ch1996webcrawler?inclusief telefoonboek
Disconnect Search2010metazoeken?ook verkrijgbaar als anti-trackingtool voor de browser
Fireball1996webcrawler?eigen instant answer technologie
Faroo - Seekstorm2007peer-to-peergeen centrale servergedecentraliseerd
Ahmia2014crawler voor .orion-websites??zoekmachine voor hidden services in het Tornetwerk
Torch?crawler voor .orion-websites??zoekmachine voor hidden services in het Tornetwerk
Exalead2010webcrawler?FRgeeft een preview van de website

Opmerking: Wanneer je toch liever Google als standaard zoekmachine houdt, moet je weten hoe je het best kan zoeken op Google. Met Google Operators kun je je zoekopdracht zo specificeren dat je ook gegarandeerd de juiste resultaten krijgt.