Waarom zijn er alternatieven voor TeamViewer nodig?

Zowel voor onderhoud op afstand door externe dienstverleners als voor gemeenschappelijk werk van teamleden op verschillende locaties is het programma TeamViewer, vooral in professionele omgevingen, een veelgebruikte oplossing. Sterker nog: TeamViewer is marktleider. Maar het praktische hulpmiddel heeft ook zijn grenzen. Vooral wat betreft veiligheid en beeldkwaliteit zijn veel gebruikers niet helemaal tevreden. Daarom zoeken ze naar een alternatief voor TeamViewer. Wij hebben vergelijkbare programma's getest en stellen de beste TeamViewer-alternatieven voor.


Ammyy Admin

Het eerste alternatief voor TeamViewer als tool voor remote desktop-verbindingen en onderhoud op afstand is Ammyy Admin. De multifunctionele software van Ammyy Admin voor besturing op afstand is zeer geschikt voor grote bedrijven. Met deze software kan je netwerken en servers eenvoudig beheren via een remote-verbinding.

Ammyy Admin heeft een eenvoudige bediening en er hoeft geen software te worden geïnstalleerd; gebruikers moeten alleen een klein uitvoerbaar bestand downloaden. Eveneens positief zijn de transparante veiligheidsmaatregelen. Het programma vereist geen ingewikkelde firewall- of routerinstellingen.

Je maakt voor elke gebruiker een unieke ID aan waarmee hij of zij toegang heeft tot de externe computer. Zo moet het systeem worden beschermd tegen toegang door onbevoegden. Daarnaast kan je aanvullende verificatie-instellingen uitvoeren. Ammyy Admin maakt een directe gegevensoverdracht mogelijk. De continue toegang tot het bestandssysteem is vooral van voordeel bij grote hoeveelheden gegevens. Het kosteloze programma is ook geschikt voor afstandsonderwijs en presentaties. Je kunt chatten en materiaal delen.

TeamViewer-alternatieven: Ammyy Admin
Ammyy Admin Free: startpagina en lijst met contactpersonen

Voordelen Nadelen
Geschikt voor bedrijven Snelle internetverbinding vereist
Hoge veiligheid bij gegevensoverdracht
Gebruik en besturing intuïtief

Mikogo

Wie TeamViewer vooral voor online meetings gebruikt, vindt in Mikogo een goed, maar helaas niet gratis alternatief voor TeamViewer. De software biedt vooral veiligheid: de softwareontwikkelaar is gevestigd in Duitsland en de data-servers zijn dus voor honderd procent afgestemd op de strenge Duitse wetten i.v.m. gegevensbescherming. Om de software te kunnen gebruiken, is er geen download en geen installatie nodig: je kunt direct aan meetings via de browser deelnemen. Er zijn apps voor Windows, macOS, iOS en Android. Via de op browser gebaseerde HTML-viewer hebben tot 50 gebruikers tegelijk toegang tot een computer. De presentator kan zijn rol doorgeven aan andere deelnemers en met toestemming kan ook een andere computer op afstand worden bediend.

De geïntegreerde functie voor bestandsoverdracht maakt het uitwisselen van gegevens tussen deelnemers en presentator mogelijk. Daarnaast heeft Mikogo alle gebruikelijke eigenschappen en functies van software voor online meetings. Zo zijn er onder andere een chatfunctie, de mogelijkheid sessies op te nemen en een interactief whiteboard geïntegreerd. Voor afzonderlijke gebruikers (maximaal één deelnemer per sessie) is er een gratis demoversie beschikbaar. Als je met meer deelnemers wilt werken, moet je een van de twee betaalde versies gebruiken.

TeamViewer-alternatieven: Mikogo
Mikogo Website / Bron: https://www.mikogo.com

Voordelen Nadelen
Duitse server met hoge veiligheidsstandaards Maximaal 50 deelnemers
Geen installatie nodig
Compatibel met alle apparaten met moderne browsers

Thinfinity

De software Thinfinity biedt screensharing, remote desktop-functies en filesharing. Thinfinity is een programma dat geschikt is voor beginners en dat punten scoort met een eenvoudige installatie, alsook een snelle en ongecompliceerde configuratie. Het kan worden gebruikt zonder clientsoftware te installeren; de bediening van Windows-desktops op afstand kan plaatsvinden vanuit elke webbrowser die HTML5 ondersteunt. Thinfinity maakt bovendien gebruik van AJAX en JSON en functioneert daarom zonder aanvullende software of browserplug-ins. Ook de bestandsoverdracht is ongecompliceerd. Wat bovendien praktisch is, is dat je ook vanaf mobiele eindapparatuur zoals tablets en smartphones toegang hebt tot een lokale computer.

Als toepassing voor particuliere gebruikers is Thinfinity een goed TeamViewer-alternatief. Je kunt via een browser snel verbinding maken met de server en vervolgens met andere mensen samenwerken. Het bedrijf biedt ook extra cloudfuncties. Je kunt dus software via de provider laten draaien en vervolgens via Thinfinity toegang krijgen tot de applicaties.

On Thinfinity te kunnen gebruiken, moet je een licentie aanschaffen. Er zijn ook proefversies beschikbaar.

TeamViewer-alternatieven: ThinVNC
De serverversie van Thinfinity heeft verschillende opties.

Voordelen Nadelen
Vlotte overdracht Hoge kosten
Geen Client-installatie nodig
Aanvullende cloudfuncties

AnyDesk

Sommige ontwikkelaars uit het team van AnyDesk hebben ook geholpen TeamViewer te ontwikkelen. Het doel was een verbeterd overdrachtsproces te ontwikkelen. De externe verbinding via AnyDesk moest sneller en van hogere kwaliteit zijn dan bij TeamViewer en minder vertraging hebben. Het speciaal ontwikkelde proces heet DeskRT en moet de hoeveelheid gegevens bij de overdracht verlagen. Volgens de ontwikkelaar kon zo de framesnelheid worden verdubbeld. In vergelijking met de “grote broer” TeamViewer bedraagt de gegevensvertraging slechts een kwart. AnyDesk is volgens de ontwikkelaar “het snelste TeamViewer-alternatief ter wereld”. In ons overzicht blinkt de software bovendien uit met een zeer goede beeldkwaliteit.

In de praktijk betekent dit dat ook complexe programma's, bijvoorbeeld beeldbewerkingstools, op afstand kunnen worden bediend zonder dat daarbij de beeldkwaliteit noemenswaardig afneemt. Ondanks de uiterst verfijnde technische achtergrond is het programma toch gebruiksvriendelijk. De gratis variant is echter alleen beschikbaar voor particuliere gebruikers. Professionele gebruikers en bedrijven moeten betalen.

TeamViewer-alternatieven: AnyDesk
AnyDesk

Voordelen Nadelen
Merkbaar betere overdracht dan bij TeamViewer Gratis versie alleen voor particuliere gebruikers
Snelste TeamViewer-alternatief
Gebruiksvriendelijk

UltraVNC

De opensourcesoftware UltraVNC is een uitstekend alternatief voor TeamViewer voor Windows-gebruikers. Het programma wordt ontwikkeld en verspreid onder de vrije GPLv2-licentie. De softwarebundel, bestaande uit viewer (client) en server (externe pc), helpt je remote-verbindingen tot stand te brengen en te beheren en grijpt daarvoor terug op het VNC-principe (Virtual Network Computing) dat is gebaseerd op het protocol RFB (Remote Framebuffer). Externe verbindingen die met behulp van deze twee componenten tot stand zijn gebracht, maken onder andere de eenvoudige overdracht van bestanden, het uitwisselen van op tekst gebaseerde berichten en verschillende verificatiemethoden (DES-wachtwoord van 8 cijfers, MS Logon I en II) mogelijk.

Zowel de client- als de servercomponent van de gratis remote-software overtuigt door de omvangrijke configuratiemogelijkheden. Deze bieden een enorme speelruimte voor experts. Anderzijds maken ze minder ervaren gebruikers de omgang met UltraVNC aanzienlijk moeilijker, wat grotendeels ook te wijten is aan de ouderwetse menu-interface. Omdat de signalen van de servertoepassing door een willekeurig aantal viewers kunnen worden ontvangen en weergegeven, is dit TeamViewer-alternatief ook geschikt voor cursussen en presentaties. Via de werkbalk of in de servermodule kan worden ingesteld dat alleen afzonderlijke vensters worden getoond, zodat de aandacht van de deelnemers naar de belangrijke informatie wordt getrokken.

TeamViewer-alternatieven: UltraVNC
UltraVNC-viewer: instellingsmenu

Voordelen Nadelen
Geheel kosteloos en open source Alleen voor Windows-systemen
Omvangrijke opties Achterhaalde, onoverzichtelijke gebruikersinterface

Chrome Remote Desktop

Zoek je een alternatief voor TeamViewer’s remote-functie, dan hoef je niet per se een ingewikkeld programma te gebruiken. Een eenvoudig en snel ingestelde add-on voor Google Chrome is dan voldoende. Mits de webbrowser op de betrokken computers is geïnstalleerd en je een Google-account hebt, kun je met Chrome Remote Desktop online toegang krijgen tot externe computers en deze op afstand bedienen. Je kunt deze dienst op alle platforms gebruiken waarop de browser van de zoekmachinegigant draait. Bovendien bestaan er, net als voor TeamViewer, voor dit alternatief speciale apps voor Android- en iOS-apparaten. Opdat een computer op afstand kan worden gebruikt, moet deze eerst worden vrijgegeven.

In het kader van de vrijgave wordt automatisch de software Chrome Remote Desktop Host gedownload. Pas als deze is geïnstalleerd, is het systeem klaar voor de bediening op afstand. Vervolgens genereer je met behulp van het hostprogramma een specifieke code die je nodig hebt voor de latere toegang. De add-on voor Chrome biedt echter geen andere functies zoals chats of videoconferenties.

TeamViewer-alternatieven: Chrome Remote Desktop
Chrome Remote Desktop: startscherm

Voordelen Nadelen
Eenvoudige installatie Werkt alleen met een Google-account
Geschikt voor alle platforms Geen functies voor webconferenties

WebEx Meetings

In 2007 heeft het telecommunicatiebedrijf Cisco de firma WebEx Communications overgenomen. Sindsdien wordt dat bedrijf als dochteronderneming gerund. Het ontwikkelt en verspreidt diverse softwareoplossingen voor de samenwerking binnen bedrijven. Met WebEx Meetings biedt het bedrijf ook een uitstekend alternatief voor TeamViewer dat het zwaartepunt op webconferenties legt. Net als alle producten van de WebEx-serie wordt de meetingsoftware beschikbaar gesteld via de Cisco WebEx Cloud. Die is verdeeld over diverse datacenters (inclusief back-up- en cacheconcepten) wereldwijd, om de gebruiker de maximale bandbreedte en beschikbaarheid te kunnen bieden. Gegevens uit Europa worden daarbij ook altijd op servers in Europa opgeslagen.

Met WebEx Meetings Free kun je kosteloze online meetings houden met maximaal 100 deelnemers. Als je meer capaciteiten en functies nodig hebt, is de aanschaf van een premiumpakket aan te bevelen. Met zo'n pakket kun je webcasts met maximaal 40.000 deelnemers organiseren, gebruikmaken van verschillende screensharingopties (volledig beeldscherm, afzonderlijke toepassingen, enz.) en specifieke gebruikersprofielen aanmaken om bijvoorbeeld presentatoren te benoemen. Met de premiumpakketten kun je bovendien extern toegang verkrijgen tot andere systemen, de deelname aan meetings beveiligen met een wachtwoord en de online bijeenkomsten ook in Microsoft Outlook opslaan.

TeamViewer-alternatieven: WebEx Meetings
WebEx

Voordelen Nadelen
Overzichtelijke gebruikersinterface, geschikt voor beginners De kosteloze versie staat alleen meetings van maximaal 50 minuten toe
Cloudinfrastructuur met grote capaciteit
Goed schaalbaar

LogMeIn Pro

Het basisconcept van de (betaalde) remote desktop-tool LogMeIn Pro is het gemeenschappelijke gebruik van bronnen te optimaliseren en deze altijd en overal beschikbaar te maken, zonder daarbij het veiligheidsaspect uit het oog te verliezen. Om dit doel te bereiken, krijg je 1 TB opslagruimte in de cloud om alle relevante bestanden, toepassingen en projecten op een centrale plaats op te kunnen slaan. Daarnaast stelt LogMeIn verschillende toepassingen voor Windows, macOS, de mobiele systemen iOS en Android, alsook een platformoverschrijdende browsertoepassing ter beschikking, waarmee je remote-verbindingen in lokale netwerken en via internet tot stand kunt brengen.

Alle sessies met LogMeIn Pro zijn beveiligd via SSL/TLS. Daarnaast wordt de identiteit van de server met behulp van een PKI-certificaat (Public Key Infrastructure) en de identiteit van de host met een bijpassende code geverifieerd. Afhankelijk van het gekozen pakket (jaarlicenties) kun je verbindingen tot stand brengen met maximaal 10 computers en daarbij naar wens meerdere beeldschermen weergeven of via externe toegang lokale printers gebruiken. De in de LogMeIn-cloud opgeslagen bestanden kun je voor een onbegrensd aantal gebruikers vrijgeven. Een functie voor teammeetings biedt dit alternatief voor TeamViewer echter niet.

TeamViewer-alternatieven: LogMeIn Pro
LogMeIn Pro maakt locatieonafhankelijk werken mogelijk. / Bron: https://www.logmein.com/nl/pro

Voordelen Nadelen
Inclusief 1 TB cloudopslag Geen kosteloze variant beschikbaar
Platformoverschrijdend te gebruiken Geen functie voor webconferenties

Join.me

Het bedrijf LogMeIn heeft met zijn webtool Join.me nog een tweede TeamViewer-alternatief dat de organisatie van en deelname aan online meetings heel gemakkelijk maakt. Daarvoor biedt de service toegang tot een sectie voor beheerders waar je eenvoudig vergaderingen kunt plannen en starten. Alle afgelopen vergaderingen worden automatisch in de geschiedenis gearchiveerd, zodat je alle activiteiten van de uitgenodigde gebruikers altijd in het oog houdt. Naast chat-, VoIP- en videofuncties laat Join.me ook het uitwisselen van gegevens en screensharing toe.

Naast de voordelige instapversie van de communicatiesoftware zijn er nog twee betaalde versies, die productiviteit-bevorderende functies (PRO) en aanvullende administratiemogelijkheden (BUSINESS) bevatten. Met deze twee versies kunnen zelfs tot 250 gebruikers deelnemen aan vergaderingen. Andere features zijn onder andere een functie om alleen afzonderlijke vensters te tonen, de mogelijkheid whiteboards aan te maken en voor andere gebruikers vrij te geven (alleen iOS) en plug-ins voor de kalenders van Outlook en Google. Bovendien staat er 50 GB (PRO) of 1 TB (BUSINESS) cloudopslaggeheugen ter beschikking om Join.me-vergaderingen op te nemen en op een later tijdstip terug te kunnen kijken.

TeamViewer-alternatieven: Join.me
Admin Console van Join.me/ Bron: https://www.join.me/nl

Voordelen Nadelen
Eenvoudige en veelzijdige administratiemogelijkheden (tegen betaling) Geen functie voor externe verbinding
Gegevensoverdracht beveiligd door 256-bit TLS-encryptie Alleen de testversie is kosteloos

Splashtop

Met zijn remote-toepassingen heeft Splashtop vooral één doel: gebruikers moeten altijd kunnen genieten van een maximaal comfort als ze zich toegang verschaffen tot apps, projecten of bestanden – welk apparaat ze ook gebruiken. Daarbij concentreert het Amerikaanse bedrijf zich vooral op de mobiele sector. Afhankelijk van welk Splashtop-product je kiest, heb je de beschikking over uiteenlopende features met sterk variërende kosten. Zo is het model: Business Access Solo een uitstekend alternatief voor TeamViewer als je op zoek bent naar een oplossing voor externe toegang tot twee apparaten binnen een lokaal netwerk.

Splashtop is geschikt om apparaten in bedrijfsnetwerken op professionele wijze te beheren. Met het betaalde remote-pakket kun je niet alleen bestanden overdragen, maar ook lokale printers gebruiken en via een chat met de gebruiker van de externe computer communiceren. De tot stand gebrachte (256 bit-)verbindingen met TLS-encryptie blinken daarbij uit door een goede stabiliteit en performance. Met Splashtop Classroom en Mirroring360 bestaan er ook screensharing-opties waarmee je documenten, ideeën of toepassingen eenvoudig aan een publiek kunt presenteren, zonder afhankelijk te zijn van speciale hardware en kabels.

TeamViewer-alternatieven: Splashtop
Splashtop: Met behulp van Services breng je snel een verbinding tot stand. / Bron: https://www.splashtop.com/nl/remote-support

Voordelen Nadelen
Gegevensoverdracht beveiligd door 256-bit TLS-encryptie Alleen gratis voor lokale, niet-commerciële netwerken
Alleen de testversie is kosteloos Geen alles-in-één-oplossing

VNC Connect

De wereldwijd actieve softwareontwikkelaar RealVNC uit Cambridge staat al ruim 15 jaar voor sterke remote-programma's. Met RealVNC heeft het bekroonde bedrijf een van de beste TeamViewer-alternatieven voor persoonlijk en commercieel gebruik in zijn assortiment. Deze professionele tool bestaat uit een server-app voor de te besturen computer en een viewer die op de werkcomputer is geïnstalleerd. De software biedt alle functies die nodig zijn om andere systemen op afstand te besturen. De systemen worden via internet automatisch ontdekt, zonder dat speciale firewall- of routerinstellingen moeten worden uitgevoerd. Voor een hoog veiligheidsniveau zijn sessies niet alleen gecodeerd, maar ook beveiligd met een wachtwoord.

De betaalde jaarabonnementen PROFESSIONAL en ENTERPRISE laten de externe besturing van een onbeperkt aantal apparaten toe. Daarnaast bieden ze belangrijke functies zoals bestandsoverdracht, extern printen of een chat. De ENTERPRISE-oplossing codeert de sessies bovendien met 256-bit AES (PROFESSIONAL: 128-bit AES) en biedt de mogelijkheid directe remote-verbindingen tot stand te brengen. Een feature voor webconferenties biedt daarentegen geen van de aangeboden edities van VNC Connect.

TeamViewer-alternatieven: VNC Connect
VNC Connect is met name geschikt voor een professionele omgeving./ Bron: https://www.realvnc.com/en/connect/

Voordelen Nadelen
Hoge beveiligingsstandaard Alleen de testversie is kosteloos
Geen specifieke functie voor webconferenties

Conclusie: de zoektocht naar het beste TeamViewer-alternatief

Wie een alternatief voor TeamViewer zoekt, zal moeite hebben met kiezen. De markt biedt veel min of meer gelijkwaardige programma's. Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn er dus altijd meerdere geschikte alternatieven: zowel software voor onderhoud op afstand als tools om online vergaderingen met verschillende deelnemers te houden. Met de oplossing van AnyDesk is de verreweg snelste verbinding mogelijk en ook wat betreft beeldkwaliteit gooit het programma hoge ogen. Wie kosten wil besparen vindt in Ammyy Admin eveneens een zeer professionele en voor bedrijven geschikte oplossing. Voor particuliere gebruikers die nog weinig ervaring hebben met externe besturing zijn ook kosteloze tools als SimpleDesktop een goede instapoptie.

Kosteloze variant Externe toegang Chatfunctie Conferentiefuncties Bijzonderheden
Ammyy Admin Ja Ja Ja Nee Veilige gegevensoverdracht
AnyDesk Ja Ja Ja Nee Hoge overdrachtssnelheid
Chrome Remote Desktop Ja Ja Nee Nee Browseradd-on
Join.me Ja Nee Ja Ja Eenvoudige en veelzijdige administratiemogelijkheden
LogMeIn Pro Nee Ja Ja Nee Inclusief 1 TB cloudopslag
Mikogo Ja Ja Ja Ja Hoge veiligheidsstandaard van de server
Splashtop Nee Ja Ja Nee Uitstekende audio- en videokwaliteit
Thinfinity Nee Ja Nee Nee Loopt met elke HTML5-compatibele browser
UltraVNC Ja Ja Ja Nee Open source
VNC Connect Nee Ja Ja Nee Aanvullende beveiliging d.m.v. wachtwoord mogelijk voor sessies
WebEx Meetings Ja Ja Ja Ja Faalveilige cloudinfrastructuur als basis