website maken op de Mac

Bouwpakketten voor het ontwerpen van een website

Met online websitesoftware is het nu gemakkelijker dan ooit om je eigen website te maken. Je kiest een template dat de basisstructuur bepaalt, waarna je, met behulp van een drag-and-drop-functie, eenvoudig afzonderlijke elementen naar de gewenste positie kunt slepen. Dit maakt deze ‘website builders’ een bijzonder aantrekkelijk alternatief, wanneer je weinig tijd hebt en geen of weinig kennis van programmeren.

Als je een website wilt maken op je Mac, kun je eveneens gebruikmaken van handige tools die je kunt downloaden en installeren. Je hebt voor deze tools weinig kennis nodig van zaken als HTML, CSS en Javascript. Dankzij deze speciale programma's kunnen zelfs beginners hun eigen website maken en uploaden naar een webserver. Maar ook gevorderde programmeurs besparen met de juiste software veel tijd bij het vormgeven van websites.


Als beginner een website maken op de Mac: handige editors

Webeditors zijn ideaal wanneer je op een eenvoudige manier kennis wilt maken met de wereld van het ontwikkelen en programmeren van websites. Via de WYSIWYG-techniek (what you see is what you get – in het Nederlands: “wat je ziet, is wat je krijgt”) bouw je met deze programma's websites op dezelfde manier als je een Word-bestand met tekst, tabellen en afbeeldingen inricht. De bijbehorende HTML-code wordt parallel op de achtergrond gegenereerd. Maar je kunt die code ook laten weergeven, zodat je meer over deze opmaaktaal leert. De volgende drie editors helpen je om een website te maken op je Mac:

  • STRATO Sitebuilder - Dit is een eenvoudige en intuïtieve toolkit, waarmee je een website kunt maken en bewerken zonder voorafgaande kennis of aanvullende software. Met slechts een paar clicks kies je uit honderden professionele en voor mobiel geoptimaliseerde website-templates. Deze ontwerpen kun je vervolgens aanpassen aan je eigen wensen. De geïntegreerde fotogalerijen maken het mogelijk indrukwekkende websites te creëren voor privé- en zakelijk gebruik. Elk design is responsive en bevat tekst- en beeldsuggesties voor verschillende branches, die je eenvoudig kunt invoegen met de muis.
  • BlueGriffon - Als officiële opvolger van de succesvolle freeware Nvu, biedt de gratis WYSIWYG-HTML-editor BlueGriffon alles wat je nodig hebt om een website te ontwikkelen zonder programmeervaardigheden. De gratis versie ondersteunt onder andere eenvoudige CSS-bewerkingen en HTML5. Een uitgebreidere CSS-editor kun je via een extensie toevoegen. BlueGriffon gebruikt de Firefox-engine Gecko, waardoor de gecreëerde pagina's er precies zo uitzien als in de browser. Nieuwe elementen en CSS-opties kunnen gemakkelijk worden toegevoegd via het keuzemenu van de gebruikersinterface. Nog een pluspunt voor beginners: de gebruikersinterface is in verschillende talen beschikbaar, waaronder in het Nederlands. Om je project te uploaden, heb je een extra FTP-programma nodig, zoals Cyberduck. Je kunt de actuele versie van BlueGriffon downloaden op de officiële website.
  • iWeb - De iWeb-editor maakte tot 2011 deel uit van het iLife-softwarepakket, maar sindsdien is de ontwikkeling stopgezet. Als je een oudere Mac hebt, kun je de voorgeïnstalleerde applicatie nog steeds gratis gebruiken om je website te bouwen op de Mac. iWeb lijkt meer op een website-bouwpakket en heeft dus het voordeel van de kant-en-klare templates, maar die vormen ook een beperking. Je kunt projecten in HTML-formaat opslaan en met een FTP-client uploaden naar je webserver.

Tip!
Snel je eigen website maken? Dat doe je eenvoudig met de STRATO Sitebuilder.

Webdesign-software: tools voor gevorderden

Als je al vertrouwd bent met de basisprincipes van het programmeren en hulp zoekt bij het ontwerpen van complexere webprojecten, dan zijn standalone programma’s voor webdesign een betere keuze. In principe zijn deze programma’s offline sitebuilders, waarvoor je dus geen internetverbinding nodig hebt; je installeert ze op je computer. In plaats van een browser te gebruiken, werk je rechtstreeks op je computer in de gebruikersinterface van de software. Bovendien ben je niet gebonden aan de hostingservers van de provider. Je kunt dus zelf beslissen op welke server je website komt te staan.

We hebben drie software-oplossingen op een rij gezet waarmee je, als gevorderde websitebouwer, gemakkelijk een website kunt maken op je Mac.


website maken op de Mac: RapidWeaver

RapidWeaver

Al sinds 2004 biedt RealMac Software Ltd. het programma RapidWeaver aan. Deze software was een van de eerste oplossingen die gebruikers in staat stelde websites te maken op hun Mac zónder uitgebreide programmeerkennis. De software is dus prima bruikbaar voor beginners, maar blijft interessant voor gevorderde gebruikers vanwege het grote aantal functies. Sinds de oprichting is RapidWeaver voortdurend verder ontwikkeld en verbeterd, waardoor het een van de populairste webdesignprogramma’s is geworden. Je kunt bijvoorbeeld zoekmachineoptimalisatie en het responsive ontwerpen voor mobiele apparaten gemakkelijk implementeren via de gebruiksvriendelijke interface. Bovendien is het aantal pagina's dat je kunt ontwerpen ongelimiteerd en kun je kiezen uit ruim 50 templates om deze vorm te geven.

RapidWeaver biedt nog meer nuttige functies, zoals Javascript- en CSS-bestandsoptimalisatie, automatische back-ups en een ‘health check’ die adviseert over het verbeteren van de paginastructuur. Binnen het programma zelf kun je schakelen tussen code- en voorbeeldweergave, om een snelle indruk van je werk te krijgen. Je kunt de RapidWeaver-projecten ook lokaal in je webbrowser laten weergeven voor testdoeleinden.

Er is een interne FTP-functie bij het programma ingebouwd, voor het uploaden naar je webserver. Het scala aan functies kan worden uitgebreid met honderden extensies, waarvan de meeste alleen als betaalde downloads beschikbaar zijn. Met een standaardlicentie, die je kunt aanschaffen op de RealMac-website, mag je de software op twee Mac-computers installeren.


website maken op de Mac: Adobe Dreamweaver

Adobe Dreamweaver

Om Adobe Dreamweaver te gebruiken – of het nu in het Creative Cloud-pakket of als afzonderlijk product is – dien je een maandabonnement af te sluiten. Je hebt daarnaast een actieve internetverbinding nodig voor de installatie en maandelijkse verificatie. Hierdoor krijg je wel toegang tot de uitgebreide mogelijkheden van Dreamweaver. Deze software, waarmee je gemakkelijk websites kunt maken op je Mac of op een Windows-pc, heeft een breed scala aan functies en nuttige ondersteuningsmogelijkheden, zoals kleurcodering en automatische voltooiing van HTML-code. Met het programma kun je eenvoudig webpagina's voor verschillende apparaten ontwerpen. De interactiviteit en de functies van je website kun je in real time controleren met de preview-mogelijkheden.

Dreamweaver is via CreativeSync verbonden met (het eveneens betaalde) Adobe Stock. Je kunt de foto's, video's, illustraties en vectorafbeeldingen uit het Adobe-portfolio daarom direct in een preview bekijken en in je website opnemen. Dezelfde technologie kan ook worden gebruikt om ontwerpgegevens en geoptimaliseerde foto's van Photoshop snel en eenvoudig in je website te integreren. De webdesignsoftware van Adobe helpt je bij het maken van HTML-code door de regels direct te controleren op fouten en die vervolgens rood te markeren. Bovendien wordt er dan per tekstveld een foutmelding weergegeven. Als je al Adobe Dreamweaver hebt aangeschaft, bijvoorbeeld als onderdeel van het Creative Cloud-pakket, is het webdesignprogramma een uitstekende aanvulling voor je toekomstige webprojecten. Ben je nog geen Adobe-klant? Dan kun je de software 14 dagen lang testen.


website maken op de Mac: WordPress

WordPress

De opensource-software WordPress is bij velen bekend als gratis blogsoftware of contentmanagementsysteem. Met talloze ontwerpsjablonen en plug-ins biedt WordPress ook de nodige tools om complexe websites te bouwen op de Mac. En veel van de voordelen die het programma biedt op het gebied van bloggen, gelden ook voor het maken van websites. Om enkele voorbeelden te noemen:

  • eenvoudige bediening
  • zoekmachine-geoptimaliseerde pagina's
  • goede ondersteuning door andere gebruikers
  • de mogelijkheid om WordPress naar wens aan te passen via plug-ins

Om met WordPress websites te maken op een Mac, moet je eerst een lokale server opzetten. Hiervoor heb je MySQL en PHP nodig. Daarom raden we je aan het XAMPP-softwarepakket te downloaden, dat de functies van een webserver op je Mac simuleert en daarmee de perfecte basis voor WordPress biedt. De huidige versie van WordPress vind je op WordPress.org – de download en installatie zijn binnen enkele minuten voltooid.

Als je dit teveel moeite vindt, kun je de snellere en comfortabelere oplossing van managed WordPress-hosting kiezen. Het technische beheer en het serverbeheer liggen dan bij de provider, zodat jij je volledig kunt concentreren op de inhoud van je website.


Een website bouwen op je Mac: mogelijkheden genoeg

De editors en programma’s waarover we in dit artikel schrijven, vormen slechts een kleine selectie uit de tools die je kunnen helpen om een eigen website te maken op een Mac-computer. Als je je verder in het onderwerp verdiept, vind je ongetwijfeld vele andere tools waarmee je een geweldige website kunt bouwen op je Mac. Test daarom verschillende programma’s en bepaal welke software het beste bij je past. Alleen als je goed kunt werken met de functies en de gebruikersinterface, kun je de ideeën voor je webproject perfect implementeren. Strikt genomen kun je natuurlijk ook zonder uitgebreide programma’s aan de slag gaan, door op de ouderwetse manier HTML-code te schrijven met een teksteditor, zoals TextWrangler, BBEdit of Sublime Text.