website maken op de Mac

Hulpprogramma's voor het ontwerpen van een website

Vandaag de dag heerst de trend om meer en meer toepassingen webbased te gebruiken. Waar je vroeger de programma’s van de harde schijf van je computer moest laden, worden vandaag de dag lichtere programma’s in steeds grotere getallen webbased gedraaid. Website builders vormen hier geen uitzondering. Veel bekende software is browser based beschikbaar, ongeacht welk besturingssysteem je gebruikt. Denk hier aan het bekende WordPress, maar ook STRATO’s eigen Sitebuilder is een goed voorbeeld hiervan. Hiermee kan je zonder grote voorkennis van programmeren mee aan de slag om snel en eenvoudig een representatieve website te creëren.

Voor diegenen die bijvoorbeeld meer rekenkracht nodig hebben zijn er echter nog steeds downloadbare webdesign programma’s te vinden. Ook hier zijn vele programma’s voor meerdere besturingssystemen beschikbaar. Enkele zijn expliciet voor MacOS geschreven, en genieten een trouwe en fanatieke groep gebruikers. Het Apple programma iWeb dat standaard met iLife meegeleverd werd, wordt niet meer ondersteund. We raden je daarom af iWeb te gebruiken. Zo komen we bij een reeks aan derde partij aanbieders, waarvan we er hier een aantal zullen bespreken.

Handige webeditors voor de Mac, voor beginners en gevorderden

Browser based toepassingen, ook wel webeditors genoemd, zijn ideaal voor diegene die op een eenvoudige manier kennis willen maken met webdesign. Onafhankelijk van welke programmeertaal je gebruikt (C++, JavaScript, Python, HTML, etc.), bieden vele webeditors een handige WYSIWYG, ofwel ‘what you see is what you get’ weergave van je project aan. Deze laat zien hoe je website er in het echt uit komt te zien. Elke verandering wordt direct verwerkt, dus je krijgt hier de meest recente aanpassingen te zien. Hieronder een aantal van deze webeditors, die je in MacOS kan gebruiken.

STRATO Sitebuilder - Deze eenvoudig te gebruiken toolkit biedt een drag-and-drop interface, waarbij je uit meer dan 140 templates kan kiezen als basis voor jouw project. De gratis beeldbank geeft je toegang tot honderden rechtenvrije foto’s. Altijd een passende foto voor jouw doel! Elk template is responsive, dus je hoeft je geen zorgen te maken over of je website er goed uitziet in andere browsers of op andere apparaten. Met een paar keer klikken zet jij je website online. Benieuwd naar de actuele Sitebuilder aanbiedingen en andere specificaties? Klik dan hier

BlueGriffon - Als de officiële opvolger van de bekende en succesvolle gratis software Nvu, is de WYSIWYG HTML editor BlueGriffon je one-stop-shop voor je online website projecten. De gratis versie ondersteunt onder andere HTML5 en de basis van CSS. Voor uitgebreidere CSS bewerkingen kun je een licentie kopen. BlueGriffon gebruikt de Firefox-engine Gecko. Hierdoor zien de door jou ontworpen websites er in de browser precies zo uit als in de webeditor. Naast dat BlueGriffon in onder andere het Nederlands beschikbaar is, is de interface uiterst intuïtief en kun je eenvoudig nieuwe elementen en CSS-opties toevoegen via het keuzemenu. Let op: Je hebt een extra FTP (file transfer protocol) programma nodig om je project te kunnen uploaden in je webspace. Goede voorbeelden van gratis programma’s zijn is CyberDuck en FileZilla. Download gratis de actuele versie van BlueGriffon op de officiële website.


Webdesign-software: krachtige tools en meer functionaliteit

Je bent al vertrouwd met de grondbeginselen van het programmeren en wilt meer, grotere, of complexere projecten bouwen? Dan zijn standalone webdesign programma’s voor jou vaak een betere keuze. In essentie zijn het gelijksoortige programma’s als hierboven beschreven, met het wezenlijke verschil dat ze lokaal draaien, dus op je eigen computer, en niet online. Een actieve internetverbinding is dus ook niet noodzakelijk. De gebruikersinterface van het programma biedt je een zee aan opties, die tegen betaling vaak nog uit te breiden zijn met extra downloadbare pakketten. Doorgaans betreft het hier complexere programma’s, waar soms flinke abonnementskosten mee gemoeid gaan. Al naar gelang van hoe intensief je de programma’s gebruikt, kan dit vaak echter prima uit. Wij hebben een greep gedaan uit de beschikbare website builder opties voor op je Mac, en enkele van onze favorieten hieronder uitgelicht.


website maken op de Mac: RapidWeaver

RapidWeaver

Als een van de eerste aanbieders van een websitebouwer op Mac, waar je zonder uitgebreide programmeerkennis mee uit de voeten kunt, biedt RealMac Software Ltd. al sinds 2004 het programma RapidWeaver aan. Bruikbaar voor beginners, maar ook interessant voor gevorderden wegens de grote keuze aan functionaliteiten en uitbreidingsmogelijkheden. Het programma wordt altijd nog geoptimaliseerd en behoort daardoor tot de populairste webdesign programma's voor Mac. In recente jaren is bijvoorbeeld de zoekmachineoptimalisatie widget en de responsive design tool steeds presenter aanwezig en eenvoudiger te gebruiken. Er is geen limiet aan het aantal pagina’s dat je project heeft. Daarnaast kan je kiezen uit ruim 50 gratis templates om je project vorm te geven.

Meer handige features van RapidWeaver zijn o.a. Javascript en CSS-bestandsoptimalisatie, automatische back-ups en een zogeheten ‘health check’ voor je project, die je adviseert over mogelijke verbeteringen van je paginastructuur. Je schakelt eenvoudig tussen WYSIWYG en broncode weergave. Om te testen in een echte browser, kan je je project in RapidWeaver lokaal in je webbrowser weergeven en testen.

Na de eenmalige aanschafprijs van ongeveer €100, kan je het brede scala aan functies eenvoudig (en betaald) nog verder uitbreiden; er zijn honderden extensies beschikbaar. Het programma heeft een standaard FTP-functie ingebouwd. De standaardlicentie is geldig voor twee computers.

website maken op de Mac: Adobe Dreamweaver

Adobe Dreamweaver

Voor het gebruik van Adobe Dreamweaver dien je een maandabonnement af te sluiten, ongeacht of je het stand alone gebruikt, of als deel van het creative cloud pakket. Een actieve internetverbinding is nodig om je licentie te verifiëren en voor installatie van het programma. Dreamweaver is een ontwerpstudio met kleurcodering en biedt automatische voltooiing van HTML-code, en is voor zowel Windows als MacOS verkrijgbaar. Via CreativeSync ben je verbonden met Adobe Stock, een eveneens betaalde Adobe dienst. Hier vind je foto’s, video’s en vectorafbeeldingen die je direct in preview kan bekijken en integreren in je project. Hetzelfde kan je doen met je eigen Photoshop projecten. Het webdesign programma is een prima aanvulling op Dreamweaver. Hiermee wordt o.a. de HTML-code direct gecontroleerd op fouten en gemarkeerd. Dit toont het programma per pagina middels een foutmelding. Nooit meer je hele code doorzoeken dus!


website maken op de Mac: WordPress

WordPress

Het maakte furore als gratis blog software in het begin van de eeuw. WordPress is als open source-software inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig contentmanagementsysteem, met talloze themes, plugins, en andere handige tools. Het functioneert browser based, dus is voor zowel MacOS als Windows te gebruiken. De trouwe community biedt elkaar toereikend support. Een aantal eigenschappen van WordPress: 

  • eenvoudige bediening
  • zoekmachine-geoptimaliseerde pagina's
  • goede ondersteuning door andere gebruikers
  • de mogelijkheid om WordPress naar wens aan te passen via plug-ins

Om met WordPress websites te maken op een Mac, moet je eerst een lokale server opzetten. Hiervoor heb je MySQL en PHP nodig. Daarom raden we je aan het XAMPP-softwarepakket te downloaden, dat de functies van een webserver op je Mac simuleert en daarmee de perfecte basis voor WordPress biedt. De huidige versie van WordPress vind je op WordPress.org – de download en installatie zijn binnen enkele minuten voltooid. Als je dit teveel moeite vindt, kun je de snellere en comfortabelere oplossing van managed WordPress-hosting kiezen. Het technische beheer en het serverbeheer liggen dan bij de provider, zodat jij je volledig kunt concentreren op de content van je website.


Een website bouwen op je Mac: mogelijkheden genoeg

De webeditors en design programma's waarover we in dit artikel schrijven, vormen slechts een kleine greep uit de beschikbare tools die je kunnen helpen om een eigen website te maken met behulp van een Mac-computer. Als je je verder in het onderwerp verdiept, vind je ongetwijfeld vele andere tools waarmee je een geweldige website kunt bouwen op je Mac. Test daarom verschillende programma’s en bepaal welke software het beste bij je past. Alleen als je goed kunt werken met de functies en de gebruikersinterface, kun je de ideeën voor je webproject perfect implementeren. Strikt genomen kun je natuurlijk ook zonder uitgebreide programma’s aan de slag gaan, door op de ouderwetse manier HTML-code te schrijven met een teksteditor, zoals TextWrangler, BBEdit of Sublime Text.