linkbuilding

Backlinks – zo werkt het

Het aantal en de kwaliteit van de links naar je website (zogeheten backlinks) zijn voor zoekmachines nog altijd bepalend bij de ranking van je website, zij het niet meer zo sterk als vroeger. Daarom is linkbuilding belangrijk. Zorg dus voor zo veel mogelijk backlinks, maar blijf binnen de richtlijnen van de zoekmachines.

Dit doe je nadat je de site inhoudelijk hebt geoptimaliseerd. Je probeert andere websites te laten linken naar jouw site. Meld je bijvoorbeeld aan in web- en artikeloverzichten en schrijf gastartikelen op blogs. Bij grotere projecten kun je ook een bureau inhuren dat in linkbuilding is gespecialiseerd.

Hoe belangrijk zijn backlinks?

Een link naar een website is een aanbeveling. Websites die veel links krijgen, genieten blijkbaar veel vertrouwen van gebruikers en krijgen daarom een hogere waardering in zoekmachines. Ze verschijnen dus ook hoger in de zoekresultaten.

Daarbij letten zoekmachines sterk op de kwaliteit en relevantie van de backlinks. Een link van een website die hoog aangeschreven staat en zelf ook veel links scoort, heeft meer invloed op de ranking van jouw site dan een link vanaf een onbekend weblog. Vooral de websites van landelijke dagbladen en bekende ondernemingen staan hoog aangeschreven bij Google en Bing. Ook met een link van een website die thematisch bij jouw site past, doe je het goed.

Wat staat in de richtlijnen van Google?

Voor veel websites is de ranking in een zoekmachine alles bepalend. Wie niet bovenaan staat, verliest omzet. Daarom proberen websites vaak om Google te manipuleren, bijvoorbeeld via linkuitwisselingen, waarbij links worden gekocht, geruild of gehuurd. In de richtlijnen van Google zijn zulke methodes uitdrukkelijk verboden.

Hoe gebruik ik web- en artikeloverzichten voor mijn linkbuilding?

Er zijn veel (gratis) overzichten waarin je een website kunt laten opnemen. Maar let op: dit heeft alleen zin als het overzicht geen ‘nofollow’-links gebruikt. Het nofollow-attribuut geeft de zoekmachine namelijk opdracht om de link niet te registreren. Het heeft dus geen zin om het adres van je website in zo’n overzicht te plaatsen.

STRATO listingCoach bespaart je overigens veel werk, omdat het jouw webadres eenvoudig en snel op de belangrijkste overzichtspagina’s plaatst.

Wil je jouw website in een artikeloverzicht opnemen? Dan moet je een volledig artikel schrijven. In ons artikel over het schrijven van een SEO geoptimaliseerde tekst lees je hier alles over. De link is dan natuurlijk wél gekoppeld aan relevante content en dat is meestal de moeite waard. Vooral websites met een hoge pagerank zijn aanraders.

Hoe schrijf ik een artikel als gast?

Links uit een blog hebben meestal een betere SEO-waarde dan links uit overzichten. Op veel blogs vind je de mogelijkheid om een gastartikel te schrijven. Daarvan profiteren beide partijen. De blogger krijgt goede content en jij krijgt een link naar je website. Zoek gewoon op Google naar blogs die passen bij je thema en neem contact op met de webmasters ervan.