Met STRATO Sitebuilder kun je zonder programmeerkennis een website bouwen. Maar voor je daarmee begint, is het natuurlijk handig dat je al weet welke inhoud je wilt plaatsen. Dat doe je door eerst een concept op te zetten.
De meeste websites hebben één duidelijk doel. Jouw site waarschijnlijk ook. Denk daarom eerst na over wat je met je website wilt bereiken. Hoe moet je website er bijvoorbeeld uitzien? Welke inhoud moet de site hebben? Hieronder lees je hoe je met Sitebuilder een professionele website ontwerpt. We gebruiken een voorbeeld, namelijk een website voor een fietsenzaak.
1. Het type website bepalen
Voordat je begint met het maken van je website in STRATO Sitebuilder, moet je eerst overwegen wat er überhaupt op de site moet verschijnen. Een fietsenspecialist valt in de categorie ‘zakelijk’, maar je hoeft het niet zo nauw op te nemen in Sitebuilder. Je kunt elk design als uitgangspunt voor je website gebruiken en later wijzigen.

2. Nadenken over de inhoud
Vervolgens moet je nadenken over de inhoud die je op je website wilt presenteren. Moeten het foto’s, video’s of artikelen zijn? In het geval van een fietsenwinkel is dit gemakkelijk. De site moet zo veel mogelijk klanten aanspreken en dus moet je de winkel en de producten op een aantrekkelijke manier presenteren. De klant wil waarschijnlijk ook je team leren kennen en meer weten over prijzen en je locatie.

3. Doelgroep definiëren
Daarnaast is het zinvol om na te denken over de klantenkring die je met de website wilt bereiken. Zo kun je later doelgericht één van de kant-en-klare designs kiezen als basis voor je website. Wie zijn je gebruikelijke klanten? Zowel het design als het beeldmateriaal hangt ervan af: licht of donker, vrolijk of serieus. En natuurlijk moet je beslissen of je klanten met u of jij aanspreekt.

4. Soortgelijke websites bekijken
Bekijk ook gerust de bestaande websites van je concurrenten. Die vind je natuurlijk met behulp van een zoekmachine zoals Google. Of misschien ken je ze zelfs al. Let op de manier waarop zij producten presenteren en op de structuur van de sites. Wat wordt er aangeboden, welke subpagina’s zijn er en hoe presenteert je concurrent zich online? Natuurlijk moet je zijn site niet klakkeloos kopiëren, maar het kan een belangrijke inspiratie zijn voor het design van je eigen site. Het geeft je ook een gevoel voor het soort design dat je klanten graag zien en voor de inhoud die op je site moet verschijnen.

5. Paginastructuur aanmaken
Afhankelijk van de beslissingen die je in de eerste vier stappen hebt genomen, kun je nu beginnen met het maken van de paginastructuur. Een website bestaat meestal uit meerdere subpagina’s. Om deze te bouwen, klik je op websitestructuur in Sitebuilder en maak je de gewenste subpagina’s aan of verwijder je subpagina’s die je niet nodig hebt.
Maak je geen zorgen, het hoeft niet meteen perfect te zijn, want je kunt later altijd weer pagina’s toevoegen of verwijderen. Naast de startpagina, die de ‘inleiding’ van je site vormt en de lezer dus meteen moet aanspreken, kun je subpagina’s maken die bijvoorbeeld prijzen, beschrijvingen en verdere informatie over je producten bevatten. Plan in ieder geval ook pagina’s voor het colofon, een contactformulier en de privacyverklaring. Deels zijn deze zelfs verplicht.
Je kunt de pagina’s met de pijltjestoetsen in het menu herschikken of onder elkaar schuiven en ze natuurlijk op elk moment wijzigen. Sitebuilder zet ze automatisch op de gewenste positie. Het is aan te raden om eerst alleen de belangrijkste pagina’s aan te maken, zodat je de site snel online kunt zetten. Minder belangrijke pagina’s kun je later toevoegen, zoals een fotogalerij van je fietsenzaak of een teampagina.

6. Een design kiezen
We zijn alweer bijna klaar. Je kunt nu het design selecteren op basis van de overwegingen en beslissingen die in de vijf stappen hierboven zijn beschreven. Klik op Ontwerp in de linkerbovenhoek en kies een designsjabloon dat geschikt is voor jouw plan. Een helder, vriendelijk kleurenschema is aan te raden. Er is ongetwijfeld een sjabloon dat daaraan voldoet. De designsjablonen zijn altijd gedeeltelijk gevuld met afbeeldingen en grafische elementen die je later kunt wijzigen.
Natuurlijk kun je ook de lettertypen en de inhoud aanpassen. Bij de keuze van de lay-out gaat het erom te bepalen of je de structuur van het design goed vindt, bijvoorbeeld de indeling van het menu. Klik op de pagina en kijk of de lay-out van het menu en de inhoud je aanspreekt. Zo ja, bevestig je de keuze van het design met ‘Toepassen’. Alle designs in Sitebuilder zijn trouwens responsive, wat wil zeggen dat ze er ook goed uitzien op smartphones en tablets.

In het tweede deel van deze serie helpen we je de juiste inhoud voor je website samen te stellen en optimaal te presenteren.
Nelissen zei op
Gebruik het nou een jaar en is echt top. Je kunt er alle kanten mee op. Het enige wat ik soms een beetje jammer vind is dat je templates gebruikt en die niet altijd kunt aanpassen hoe je wil.
Jorrit van der Heide zei op
Beste Larissa,
Bedankt voor je reactie! Misschien heb je hier wat aan: https://www.strato.nl/blog/sitebuilder-widgets-externe-content-integreren/
Ook als de aanpassingsmogelijkheden binnen het template zelf soms beperkt zijn, kun je met behulp van widgets toch veel interessante functies toevoegen.
Met vriendelijke groet,
Jorrit