Een succesvolle website met Sitebuilder (deel 2): content

Een succesvolle website met Sitebuilder (deel 2): content

In dit tweede deel van onze serie over STRATO Sitebuilder lees je hoe je inhoud kunt toevoegen, waar je materiaal voor je website vindt en waarop je verder moet letten om een aantrekkelijke site te bouwen.

Zodra de basisstructuur van de website is gemaakt en je een lay-out hebt gekozen, kun je aan de content gaan werken. STRATO Sitebuilder helpt je met een groot aantal lay-outs, licentievrije afbeeldingen en inhoudstypen. En als je nog meer materiaal nodig hebt, zijn er veel bronnen op internet die je kunt gebruiken bij het maken van je website.

1. Pagina bewerken

Het is je misschien al opgevallen dat Sitebuilder je website op sommige plaatsen al ‘ingevuld’ heeft. Dat is geen probleem: klik op het element om het te wijzigen of te verwijderen. Je kunt ook het kleurenschema aanpassen. Klik op Website bewerken en kies Stijl. Hier kun je de kleuren van sommige elementen wijzigen. Voor onze voorbeeldwebsite van de tapasbar hebben we een modern kleurenschema uitgezocht. Ben je op zoek naar passende kleuren? Dan is de kleurentool van Adobe erg handig. Noteer de HTML-codes van de kleuren, zodat je ook later precies weet welke kleur je hebt gebruikt.

STRATO Sitebuilder: het kleurenschema van je website wijzigen
Je kunt het kleurenschema van je website aan jouw wensen aanpassen.

 2. Tekstdesign: minder is meer

Als je bestaande tekst wilt wijzigen, klik je op het element en bewerk je de tekst als in een tekstverwerker. Probeer zo min mogelijk verschillende lettertypen, tekstgroottes en kleuren te gebruiken, anders ziet de pagina er onrustig en onprofessioneel uit. Het beste is om te proberen hoe het er op één pagina uitziet. Klik hiervoor op Website bewerken en kies Lettertypes om dit voor alle afzonderlijke elementen van de website in te stellen.

Voor onze tapasbar hebben we bijvoorbeeld een duidelijk en rustig lettertype voor zowel koppen als de overige inhoud gekozen, maar experimenteer gerust met andere combinaties.

STRATO Sitebuilder: lettertypes instellen
Het juiste lettertype bepaalt de uitstraling van je site.

3. Teksten schrijven: houd het kort

Teksten moet je zo schrijven dat ze interessant en gemakkelijk te lezen zijn. Zorg ervoor dat je de nodige informatie duidelijk presenteert. Let op spelfouten, anders maak je al snel een onprofessionele indruk. In principe geldt: gebruik zo veel tekst als je nodig hebt, maar houd het relevant.

4. Gebruik aantrekkelijke titels en links

Natuurlijk wil je de bezoekers op je website goed informeren over je diensten of producten. Zorg er daarom voor dat je in langere teksten tussenkopjes gebruikt. Daarmee maak je de tekst overzichtelijk, zodat potentiële klanten snel vinden wat ze zoeken en niet door alle subpagina’s hoeven te klikken. Probeer ook de pagina’s met elkaar te linken. Je kunt bijvoorbeeld het woord ‘menukaart’ markeren en er een link naar je actuele dagkaart onder zetten.

5. Foto’s toevoegen

Wil je een krachtige impressie geven, zijn foto’s natuurlijk een onmisbaar element in je design. In Sitebuilder kun je hiervoor hoogwaardig beeldmateriaal uit de fotodatabase gebruiken, maar ook je eigen foto’s uploaden. Klik op Website bewerken en kies Media. Hier vind je het tabblad Stockfoto’s, waar je een groot aantal gratis standaardfoto’s van STRATO vindt. Via het tabblad Mijn documenten kun je zelfgemaakte foto’s uploaden. Sleep vervolgens de foto’s naar de gewenste plaats op de website. Het is trouwens ook mogelijk om gemakkelijk fotogalerijen te maken met de widgets Fotogalerij of Foto Grid. Zorg ervoor dat de foto’s er hoogwaardig en aantrekkelijk uitzien, want ze zijn bepalend voor de eerste indruk. Huur indien mogelijk een fotograaf in om je dranken en gerechten, je zaak en je team op een perfecte manier in beeld te brengen.

STRATO Sitebuilder: je zaak presenteren met aantrekkelijke foto's
Aantrekkelijke en sfeervolle foto’s bepalen de eerste indruk van je website.

6. Andere gratis foto’s gebruiken

Heb je extra foto’s nodig die je zelf niet kunt maken? En kom je niet verder met de STRATO beeldbank? Dan kun je ook nog via andere websites stockfoto’s zoeken. Dit zijn kant-en-klare foto’s in topkwaliteit die je op je website kunt gebruiken. Er zijn veel websites voor professioneel gebruik waarop je zulke foto’s vindt, zoals Shutterstock en iStockPhoto. Voor de foto’s op die sites moet je weliswaar betalen, maar ze zijn meestal wel van hoge kwaliteit. Daarnaast zijn er gratis diensten zoals Pexels en Pixabay, waar je leuke foto’s vindt die je zonder betaling mag gebruiken. Het is overigens niet toegestaan om foto’s te gebruiken die je zomaar op het internet vindt, omdat je dan het auteursrecht schendt.

7. Meer elementen toevoegen

Met de widgets in Sitebuilder kun je extra inhoud toevoegen aan je website. Hier staat alles wat je nodig hebt, van fotogalerijen, downloadfuncties en YouTube-video’s tot webshops, blogelementen en tabellen. Je sleept het element gemakkelijk naar de gewenste plaats en vult het dan met inhoud. We raden je wel aan om het gebruik van dergelijke elementen tot een minimum te beperken en alleen te plaatsen wat je echt nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je website snel laadt en een goede zoekmachine-ranking krijgt. Voor je productpagina kun je bijvoorbeeld Fotogalerij kiezen, met de widgets Contactformulier en Kaart / routebeschrijving maak je het voor je klanten eenvoudiger om je te bereiken.

STRATO Sitebuilder: meer functionaliteit met widgets
Met de talrijke widgets voeg je snel functies aan je website toe.

8. Bezoekers activeren

Welke actie wil je dat je bezoekers ondernemen op je website? Wil je bijvoorbeeld dat ze contact met je opnemen, een tafel reserveren of een bestelling doen? Voor bijna elk doel komt wel een widget in aanmerking. Bij onze tapasbar komt bijvoorbeeld het contactformulier erg van pas. De bezoeker kan dan direct contact opnemen. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om je telefoonnummer te vermelden of een e-maillink te plaatsen, desgewenst in de vorm van een call-to-action-knop.

STRATO Sitebuilder: een contactformulier toevoegen
Met een contactformulier stel je klanten in staat om direct contact met je op te nemen.

In deel 3 van deze serie zullen we je laten zien hoe je jouw nieuwe website kunt promoten.

Wil je ook een eigen website opzetten in Sitebuilder?

Naar STRATO Sitebuilder
Zoekwoorden: ,

Delen

 1. Avatar

  Jos Dircken zei op

  Hoi, ik wil graag een Word-bestand laten downloaden van mijn website via de downloadwidget, maar het bestand wordt niet geaccepteerd. PDF lijkt ook geen downloadbaar bestand te zijn. Doe ik iets fout of zijn DOCX en PDF geen downloadbare bestanden. JPG lukt wel… Groeten, Jos

  Beantwoorden
  • Jorrit van der Heide

   Jorrit van der Heide zei op

   Beste Jos,

   Dank voor je vraag. De download-widget accepteert in principe alle formaten, ook DOCX en PDF. Je zou eens kunnen proberen om de cache van je browser te legen en dan nog een poging te wagen. Laat het graag weten als je er onverhoopt niet uitkomt.

   Hartelijke groet,

   Jorrit

   Beantwoorden
 2. Avatar

  Mariet Markey zei op

  Ik heb verschillende foto’s in Media kunnen toevoegen. Helaas worden alle nieuwe foto’s geweigerd. Ik heb aanpassingen in formaat gemaakt maar krijg nog steeds niets nieuw toegevoegd. Wat kan ik daaraan doen?

  Beantwoorden
 3. Avatar

  Twan zei op

  Ik heb de foto’s in het headergebied aangepast maar bij “voorbeeld” komt de oude foto van onze gekozen stijl boven onze foto uit. Hoe kunnen we dit aanpassen? Tevens zie je de oude foto tussen het laden van een ander tab.

  Beantwoorden
  • Jorrit van der Heide

   Jorrit van der Heide zei op

   Beste Twan,

   Bedankt voor je vraag. Als je één hoofdafbeelding wilt gebruiken voor alle pagina’s werkt het als volgt:

   1.) Kies de gewenste hoofdafbeelding voor de hoofdpagina (“home”)
   2.) Ga vervolgens naar de andere pagina’s van je menu en selecteer “Standaard (zoals gedefinieerd op pagina “Home”)
   3.) Vergeet niet op te slaan

   Laat het ons graag weten, mocht je er onverhoopt niet uitkomen.

   Hartelijke groet,

   Jorrit

   Beantwoorden
 4. Avatar

  Melanie Maria zei op

  Hoe kan ik tekstvakken verwijderen?

  Beantwoorden
  • Jorrit van der Heide

   Jorrit van der Heide zei op

   Beste Melanie,

   Dank voor je vraag. Tekstvakken in Sitebuilder kun je inderdaad niet volledig verwijderen. Gebruik je ze niet of zitten ze in de weg, kun je ze het beste leeg laten of doen opschuiven door een ander element op die plek te zetten.

   Ik hoop dat je iets kan met dit antwoord. Laat het graag weten als je nog meer vragen hebt.

   Hartelijke groet,

   Jorrit

   Beantwoorden
 5. Avatar

  F Anderson zei op

  Hoi,

  Al mijn pagina’s hebben nu een hele grote hoofdafbeelding. Dat zou ik graag willen wijzigen. Danwel eventueel de grootte, danwel niet op elke pagina een mega hoofdafbeelding. Waar en hoe doe ik dit?

  Beantwoorden
  • Jorrit van der Heide

   Jorrit van der Heide zei op

   Hi,

   Bedankt voor je vraag. Je kunt de instellingen van de headerafbeelding wijzigen onder Hoofdafbeelding in de editor. Je kunt hier standaard voor elke pagina dezelfde header instellen of juist per pagina een andere afbeelding instellen. Ook kun je ervoor kiezen om het headergebied leeg te laten. Het headergebied zelf heeft een vaste grootte die je niet kunt veranderen, tenzij je een ander ontwerp kiest. De grootte verschilt per design namelijk.

   Hopelijk beantwoordt dit je vraag. Laat het graag weten als je nog andere vragen hebt.

   Hartelijke groet,

   Jorrit

   Beantwoorden
Meer reacties tonen

Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.

Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor onder andere Google Analytics. Deze melding verdwijnt zodra je de cookies hebt geaccepteerd. Meer informatie