Bloggen met Sitebuilder

Bloggen met Sitebuilder

Ken je de FlatPress-widget in Sitebuilder? Daarmee kun je heel gemakkelijk bloggen op je website. Je kunt het blog snel opzetten en bijhouden, je hoeft maar een paar stappen te volgen.

Als je een blog aan je website toevoegt, kan dat een positief effect hebben. Dat geldt niet alleen voor webshops. Een blog kan ook een snelle en gemakkelijke manier zijn om je bezoekers op de hoogte te houden van nieuws op je zakelijke of particuliere website. En als je die website met STRATO Sitebuilder hebt gebouwd, is het integreren van een blog nog eenvoudiger. Daarvoor kun je de FlatPress-widget gebruiken.

Waarom een blog?

Op een blog kun je regelmatig nieuwe bijdragen publiceren. Oorspronkelijk waren blogs bedoeld als online dagboek. Maar ze zijn bij uitstek geschikt voor allerlei andere artikelen. Zoals tips voor uitstapjes, recepten, opiniestukken of reisverslagen. Het meest recente bericht staat altijd bovenaan en alle berichten hebben dezelfde vormgeving. Ook kun je er heel snel artikelen op zetten, omdat je niet elke pagina afzonderlijk bouwt en met content vult (wat natuurlijk wél kan in Sitebuilder). Het systeem past automatisch altijd hetzelfde design toe. De FlatPress-widget in Sitebuilder is gebaseerd op het eenvoudige blogsysteem met dezelfde naam. Je kunt het in een paar stappen in Sitebuilder integreren.

Bloggen in Sitebuilder: zo werkt het

Om het blog in Sitebuilder te integreren, hoef je alleen maar de FlatPress-widget naar de gewenste plaats op je website te slepen. Meestal is het zinvol om vooraf een nieuwe subpagina voor het blog aan te maken:

Bloggen met Sitebuilder: een pagina voor je blog aanmaken
Netjes en overzichtelijk: een eigen subpagina voor je blog.

Om dit te doen, open je Sitebuilder en maak je eerst een nieuwe pagina met de naam ‘Blog’ via de menuoptie Websitestructuur. Klik op Pagina toevoegen en voer als paginatitel ‘Blog’ in. Je kunt desgewenst ook de overige informatie invullen. Klik op ‘OK’ om de pagina te maken en automatisch aan het menu toe te voegen.

FlatPress-widget in Sitebuilder opnemen

Je kunt de pagina nu naar een geschikte plaats in de hiërarchie van je website schuiven. Vervolgens open je de pagina. Dan kun je het blog aanmaken met behulp van FlatPress. Je kunt FlatPress snel als een widget op de website integreren; hiertoe zoek je de widget onder Inhoudselementen in Sitebuilder. Na de integratie moet je nog een hoofdgebruiker aanmaken, de ‘admin’. Dit is de gebruiker die berichten kan aanmaken en het blog kan beheren.

Bloggen met Sitebuilder: de FlatPress-widget invoegen
Je kunt FlatPress in een handomdraai opnemen in Sitebuilder.

Een FlatPress-blog in Sitebuilder gebruiken

Open nu je website als een gewone bezoeker en klik op de nieuwe blogpagina. Hier vind je een optie om in te loggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord die je zojuist hebt aangemaakt. Vervolgens kun je aan de slag. Klik op Nieuwe inzending toevoegen en schrijf je eerste blogbericht. Klik op Plaatsen om die op je website te zetten. Het artikel wordt onmiddellijk zichtbaar voor je bezoekers. Wil je weten hoe het eruitziet? Dan kies je Aanvang in de rechterbovenhoek.

Natuurlijk kun je het bericht ook op elk moment bewerken of verwijderen. Dat doe je met de knoppen onder het bericht.

Bloggen met Sitebuilder: je eerste blog schrijven
Gefeliciteerd! Je kunt nu bloggen op je website.

Afbeeldingen uploaden en invoegen

Als je het artikel wilt verfraaien met afbeeldingen, kan dat ook. Sla eerst de huidige bewerkingsstatus van je blogbericht op met Opslaan & doorgaan en klik dan op Uploader. Hier kun je maximaal acht foto’s uploaden vanaf je harde schijf. Klik op Uploaden om ze op je blog op te slaan. 

Bloggen met Sitebuilder: een afbeelding uploaden
De uploader helpt je om afbeeldingen bij je artikelen te plaatsen.

Klik nu weer op de tab Inzendingen en kies het bericht dat je net hebt opgeslagen. Je ziet een klein afbeeldingssymbool boven het tekstveld. Plaats de cursor op de plek waar de foto moet komen en klik op dat pictogram. Je kunt nu één van de geüploade foto’s invoegen.

Bloggen met Sitebuilder: een afbeelding invoegen
Je kunt met één klik foto’s invoegen en bepalen waar ze op het blog moeten verschijnen.

Extra instellingen gebruiken

Je weet nu hoe je gemakkelijk content kunt plaatsen zonder de website zelf te veranderen. Tegelijk kun je jouw lezers gemakkelijk op de hoogte houden, want FlatPress ondersteunt Atom-feeds, die bezoekers met een feedreader-programma kunnen gebruiken. Ze zien dan meteen je nieuwste berichten.

Bloggen met Sitebuilder: de FlatPress-widget instellen
In de opties van de blog-widget vind je veel mogelijkheden voor finetuning.

Tot slot vind je in de FlatPress-widget in Sitebuilder diverse mogelijkheden tot finetuning. Open hiervoor weer de editor van Sitebuilder. Als je de widget met de muis aanraakt, verschijnt er een tandwielsymbool. Hier kun je bijvoorbeeld bepalen hoeveel berichten je blog op een pagina weergeeft. Ook kun je categorieën aanmaken en inhoudselementen zoals de zoekfunctie in het blog activeren. Daarnaast kun je nieuwe gebruikers toevoegen, wat belangrijk is als je bijvoorbeeld een familie-website beheert of als meerdere medewerkers in je bedrijf het blog bijhouden.  

Heb je nog geen Sitebuilder? Kijk dan eens naar onze aanbiedingen:

Naar STRATO Sitebuilder

En als je meteen wilt bloggen, ben je misschien geïnteresseerd in onze WordPress hosting:

Naar onze WordPress pakketten
Zoekwoorden: ,

Delen

 1. Marianne zei op

  Heb ik eindelijk de blog werkend blijk ik een fout in de gebruikersnaam te hebben gemaakt. Daar had ik mijn nummer ingevuld, niet wetende dat dit zichtbaar zou zijn. Ik kreeg het niet aangepast, dus als gebruiker verwijderd en mezelf opnieuw aangemeld. Nu krijg ik de blog niet verwijderd, dus ik dacht dan zet ik het opnieuw op mijn site maar zo werkt dat dus niet. Zodra ik de widget weer installeer komt ook de blog weer zichtbaar op mijn site die ik juist niet meer zichtbaar wilde hebben. Waarom kan het bij de sitebuilder nou nooit eens simpel gaan zonder gezeik.

  Beantwoorden
  • Jorrit van der Heide zei op

   Hi Marianne,

   Bedankt voor je vraag over de Flatpress-widget. Flatpress onthoudt inderdaad je data als je eenmaal bent aangemeld. Het verwijderen en opnieuw plaatsen van de widget verandert daar dus niets aan. Ik heb even voor je gekeken. Volgens mij kun je het beste het volgende doen:

   1. Een nieuwe gebruiker met een goede gebruikersnaam aanmaken (heb je waarschijnlijk al gedaan)
   2. Opnieuw inloggen in Flatpress op je website en de oude blogpost(s) verwijderen.

   Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt. Laat het graag weten, mocht het niet meteen lukken.

   Hartelijke groet,

   Jorrit

   Beantwoorden
 2. Roland zei op

  Als er iets bagger is aan de sitebuilder dan is dat deze flatpress blog.
  Je kunt amper text fomat aanpassen, je kunt geen youtube filmpjes invorgen, simpel een horizontale lijn kan al niet.

  Bagger, ik kan er niet meer van maken, en snep niet dat Strato zelf blogt op een modern blog platform.

  Beantwoorden
 3. harald zei op

  Als ik iets probeer in te loggen als bezoeker om iets te plaatsen via de blog krijg ik steeds de melding dat mijn wachtwoord onjuist is. Ook als ik deze in de editor heb verandert en opgeslagen.

  Beantwoorden
  • Jorrit van der Heide zei op

   Hallo Harald,

   Bedankt voor je reactie. Vervelend dat het inloggen met Flatpress niet meteen lukt. Soms kan het helpen om een nieuwe gebruiker aan te maken en daarmee in te loggen (in plaats van de admin). Mocht het onverhoopt toch niet lukken, laat het ons graag weten!

   Hartelijke groet,
   Jorrit

   Beantwoorden
 4. Priscilla zei op

  Hi, ik ben nu bezig met een blog, maar de afbeelding in small is nog te groot. Als ik de afbeelding buiten dit programma verklein, komt deze alsnog in het small formaat naar voren met verlies van de pixels. Welke html code kan ik gebruiken om de afbeelding aan te passen naar de grootte die ik wens?

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Jorrit van der Heide zei op

   Beste Priscilla,

   Bedankt voor je vraag over Flatpress. Bij het schrijven van een blogbericht kun je in het menu (naast het link invoegen icoontje) “bron bekijken” kiezen. Hier zie je als het goed is de code voor de ingevoegde afbeelding:

   [img=483x200 layout=center size=small]/index.php/;focus=STRATP_com_cm4all_wdn_Flatpress_43426183&frame=STRATP_com_cm4all_wdn_Flatpress_43426183&path=getfile.php?filename=4.5 kilometer.jpg&filetype=image[/img]

   Hier vervang je “img=483×200” door de gewenste afmetingen van de afbeelding. Je moet er alleen even opletten dat de juiste verhoudingen behouden blijven.

   Hartelijke groet,

   Jorrit

   Beantwoorden
 5. WN zei op

  Ik mis de uitleg over hoe je een hoofdgebruiker aanmaakt, inclusief wachtwoord. Zo kom je niet verder…

  Beantwoorden
  • Jorrit van der Heide zei op

   Beste WN,

   Bedankt voor je vraag over Flatpress en vervelend dat het niet meteen lukt. Als je de widget voor het eerst plaatst en de instellingen opent, kun je een nieuw admin-account aanmaken. Ga je vervolgens naar het Flatpress-element op je live-website, meld je je aan met je nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord. Nu heb je toegang tot de backend en kun je beginnen met bloggen.

   Als je weer terug naar de Flatpress-widget in Sitebuilder Editor gaat, kun je nog andere gebruikers toevoegen die zich op dezelfde manier kunnen inloggen.

   Laat het graag weten als je er niet uitkomt. Veel blogplezier!

   Hartelijke groet,

   Jorrit

   Beantwoorden

Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.

Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor onder andere Google Analytics. Deze melding verdwijnt zodra je de cookies hebt geaccepteerd. Meer informatie