STRATO Sitebuilder: vijf tips die je website op weg helpen

STRATO Sitebuilder: vijf tips die je website op weg helpen

Je gaat met een nieuwe website van start? We helpen je om structuur in je project aan te brengen, met vijf handige tips.

Tip 1: maak een concept

Alles begint en eindigt met een concept. Dat is ook je leidraad bij het bouwen van een website. STRATO Sitebuilder neemt je mee door de basisconfiguratie, maar dat is nog steeds lastig als je niet van tevoren hebt nagedacht wat je wilt. Daarom raden we je aan om de volgende vragen te beantwoorden vóór je begint met je project:

  • Wie zijn de bezoekers van je toekomstige website?
  • Hoe moet je site eruitzien?
  • Welk Sitebuilder ontwerp is het meest geschikt?
  • Welke teksten heb je nodig?
  • Welke foto’s ga je gebruiken?

Tip 2: kies een zinvolle navigatie

Een doordacht concept en een gestructureerde pagina-indeling helpen je ook om de navigatie goed op te stellen. De vraag is dan: hoe moet de inhoud van je website via het menu worden ontsloten? Onze productmanager Dominic heeft een heldere tip:

“Gebruik maximaal zeven hoofd- en drie tot vier subniveaus in je navigatie. De meeste sjablonen gaan ook van deze aantallen uit. Denk daarbij aan een duidelijk menu, maar overweeg ook goed hoe je afzonderlijke pagina’s of artikelen aan elkaar kunt linken. Een in het oog springende call to action, zoals een gekleurde ‘Lees meer’link laat je gebruikers zien dat ze kunnen doorklikken naar relevante informatie.”

Tip 3: gebruik afbeeldingen in hoge resolutie

Deze tip heb je misschien al vaker gehoord. Met afbeeldingen in hoge resoluties zorg je ervoor dat je foto’s er goed uitzien op alle apparaten. Steeds meer mensen bezoeken websites op hun smartphone of tablet en die hebben ook schermen met veel pixels. Dat vergt een overeenkomstige kwaliteit van je afbeeldingen.

Maar tegelijkertijd is er de wens om niet ál te grote bestanden op je webspace te zetten. Die beïnvloeden immers de laadtijd van je site. Sitebuilder biedt daarom een slimme functie: zodra je foto’s uploadt, schaalt het systeem ze voor mobiele weergave op tablet en smartphone. Tegelijkertijd comprimeert het de bestanden.

Je kunt erachter komen welke resolutie of beeldformaten in je website beschikbaar zijn door met de rechtermuisknop op de desbetreffende plek te klikken. Kies dan de menuoptie ‘Element onderzoeken’. Rechtsonder in het scherm zie je dan hoe groot het gebied is waar je de afbeelding kunt invoegen.

Tip 4: zet een e-mailadres in je contactformulier

Als je het contactformulier in je Sitebuilder gebruikt, wil je ongetwijfeld weten of een gebruiker het invult om contact met je op te nemen. Je kunt hiertoe natuurlijk het overzicht van alle berichten gebruiken. Dit vind je in het dashboard van je Sitebuilder. Maar om snel een melding te krijgen over binnenkomende berichten, raden wij je aan om in het contactformulier een e-mailadres op te nemen. Op deze manier kun je gebruikers antwoorden zodra ze je een bericht hebben gestuurd.

STRATO Sitebuilder: een contactformulier invoegen

Via het keuzevak ‘Configuratie openen’ kom je in de instellingen van je contactformulier.

Tip 5: maak een onderhoudsmelding aan

Verouderde content is een slecht idee. Al was het alleen maar omdat Google websites beloont die goed onderhouden en up-to-date zijn. Die websites krijgen een betere ranking in de zoekmachine dan sites die niet wijzigen. Maar niet alleen je content moet regelmatig worden bijgewerkt, ook de beveiliging, laadsnelheid of functies van je website kunnen af en toe een update gebruiken. Alleen kun je een website niet altijd bijwerken als alle pagina’s nog online staan. Dan is het zinvol om de website een tijdje offline te zetten en onderhoud uit te voeren.

Informeer je gebruikers in dat geval over de geschatte tijd dat je website niet beschikbaar is. Hiervoor gebruik je een onderhoudspagina. Die wordt dan automatisch getoond als de gebruiker je site bezoekt.

STRATO Sitebuilder: maak een onderhoudspagina aan

Gebruik je Sitebuilder Basic? Dan kun je de offline-tekst aanpassen via Instellingen → Algemeen → Online Status.

Met Sitebuilder Pro en Pro SEO kun je de offline-melding naar wens aanpassen. Hiervoor gebruik je de functie ‘Versies’, waarmee je een pagina aanmaakt die je kunt gebruiken zodra je onderhoudswerkzaamheden aan je website uitvoert. Het voordeel: je kunt bijvoorbeeld je corporate design gebruiken, een uitgebreide informatieve tekst formuleren of het contactformulier integreren.

STRATO Sitebuilder: voorbeeld van een onderhoudspagina
Gebruik een eigen melding die je gebruikers zien als je site wegens onderhoud offline is.

Je eigen website maken met Sitebuilder?

Naar de Sitebuilder aanbiedingen
Zoekwoorden: ,

Delen

  1. Raijmond zei op

    Hallo ik gebruik de Strato Sitebuilder Pro.
    Ik krijg bij SEO Checks veelal de melding dat er geen ankertekst is geplaatst?
    Waar kan ik die plaatsen!!
    Er ontbreken ook veel canonieke urls, waar kan ik die plaatsen??

    ik hoor graag van je

    Beantwoorden
    • Jorrit van der Heide zei op

      Beste Raijmond,

      Bedankt voor je SEO-vragen met betrekking tot Sitebuilder Pro. Ik help je graag verder!

      Ankertekst:
      De ankertekst is de klikbare tekst in een hyperlink. Om ankerteksten toe te voegen in Sitebuilder, moet je dus links aanmaken. Google kan het beste met links uit de voeten, die relevante trefwoorden bevatten. ‘Relevant’ wil zeggen dat deze woorden iets verraden over de inhoud van de pagina waar de links je bezoekers naar toestuurt. Dus in plaats van ‘meer informatie over ons product’ werkt een link met – bijvoorbeeld – de ankertekst ‘onbreekbare colaglazen’ beter.

      Canonieke URL’s:
      Canonieke URL’s zijn belangrijk om aan te geven welke URL de voorkeursversie is van een pagina met vergelijkbare of identieke inhoud. Dit is alleen relevant als je pagina’s hebt met zogenaamde dubbele content. Heb je zulke pagina’s niet, hoef je je ook niet over canonieke URL’s druk te maken. Sitebuilder biedt helaas geen mogelijkheid om canonieke URL’s in te stellen. In plaats daarvan zouden wij aanraden om pagina’s met dubbele content zoveel mogelijk te vermijden.

      Ik hoop dat dit je helpt om de SEO-prestaties van je website te verbeteren. Als je nog meer vragen hebt, laat het graag weten. Succes met het optimaliseren van je website.

      Met hartelijke groet,

      Jorrit

      Beantwoorden
  2. Jan Zegers zei op

    Goedendag ik heb twee websites gekocht een biljartclubdestapperij.com en fotoalbumvanjan.com daarna meteen aan het bewerken gegaan van biljartclubdestapperij.com nu blijkt bij het openen van de andere site alles hetzelfde te zijn hoe kan dit

    Beantwoorden
    • Jorrit van der Heide zei op

      Beste Jan,

      Bedankt voor je vraag over Sitebuilder. Ik begrijp dat je twee domeinen hebt. Per Sitebuilder kun je slechts één website bewerken. Of anders gezegd, je kunt maar één website aan je Sitebuilder koppelen. Wil je de andere website ook kunnen bewerken, vereist dat nog een extra Sitebuilder pakket. Hier voor kun je een nieuw Sitebuilder pakket bestellen en het domein naar dit pakket overhevelen (interne domeinverhuizing).

      Ik hoop dat ik hiermee je vraag kon beantwoorden. Laat het graag weten, als er nog zaken onduidelijk zijn.

      Hartelijke groet,

      Jorrit

      Beantwoorden
  3. Luna zei op

    Beste,

    Ik heb de sitebuilder van strato. Ik heb de widget ‘ons team’ gebruikt en dan de galerij modus. Echter staan de teamleden 2 om 2 en echt super groot op de pagina. Ik wil deze widget gebruiken maar dan kleiner/kleinere afb op de pagina. Hoe kan ik hiervoor zorgen.

    Daarnaast gebruik ik het contactformulier (widget) alleen kan ik de kleur instellingen hiervan nog aanpassen? Nu is de tekst/de omleining wit en zie ik dit dus niet op mijn witte achtergrond.

    En als laatste: is het mogelijk om een eigen formulier toe te voegen/te maken? Denk aan inschrijvingen etc.

    Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Jorrit van der Heide zei op

      Hi Luna,

      Bedankt voor je vragen over Sitebuilder.

      ‘Ons team’ widget: Wat zou kunnen helpen, is dat je de widget plaatst in een kolom, in plaats van over de gehele pagina. Sommige designs hebben standaard al kolommen ingesteld. Je kunt ze zelf maken door in de editor met de je muis over een element te gaan. Als het goed is, verschijnt dan een blauwe balk met een plus-icoontje rechtsboven. Daarmee kun je kolommen toevoegen. Vervolgens sleep je de widget naar de kolom. De afbeeldingen van je teamleden beslaan dan niet meer de hele pagina.

      Contactformulier: de kleuren van de widget zelf kun je niet aanpassen. Wel kun in de editor onder het kopje ‘stijl’ de kleurinstellingen aanpassen. Onder ‘voorinstellingen’ kun je een variant selecteren die het contactformulier beter doet uitkomen.

      Eigen formulier: Je kunt de velden van het contactformulier bewerken. Bijvoorbeeld kun je de oorspronkelijke velden verwijderen en nieuwe aanmaken.

      Hopelijk helpt deze info je verder. Laat het graag weten, indien je verdere vragen hebt.

      Veel succes & hartelijke groet,

      Jorrit

      Beantwoorden
  4. elena zei op

    Waar zit het verschil tussen “sidebuilder pro” en” Sitebuilder Business”

    Beantwoorden
  5. Roswita Olejniczak zei op

    IK heb de sitebuilder en wil een andere lay-out en een andere achtergrond enz. Kortom een nieuwe, verbeterde website. Hoe kan ik mijn recensies meenemen naar een andere lay-out? De vorige keer dat ik dit deed, was ik alles kwijt?!? Waar vind ik voorbeelden van een andere lay-out met een site die ook goed uitziet op een mobiele telefoon?
    Mijn partner heeft zijn domeinnaam vosmo.nl bij jullie in WordPress via de Springkussenfabriek van Jan Bonten. Als leken snappen we niets van WordPress en daarom willen we vosmo.nl omzetten naar ook de sitebuilder. Nu vinden we alleen PowerWeb Basic, is dat hetzelfde als Sitebuilder?

    We zouden graag zelf onze websites willen maken en beheren. Waar kunnen we een uitgebreide uitleg vinden over hoe en wat van de Sitebuilder?

    Ik zou zo graag antwoord krijgen op onze vragen. We zien jullie reactie dan ook met veel plezier tegemoet zodat we aan de slag kunnen.

    Met vriendelijke groeten, Roswita Olejniczak en Albert Vossen

    Beantwoorden
    • Jorrit van der Heide zei op

      Hallo Roswita en Albert,

      Bedankt voor jullie reactie. Ik kan misschien niet al jullie vragen in één keer kan beantwoorden.

      In de Sitebuilder vind je onder “ontwerpen” verschillende lay-outs die ook allemaal responsief zijn, dus ook goed tot hun recht komen op een smartphone of tablet. Door er één te selecteren krijg je direct een voorbeeld te zien hoe je huidige website er met het nieuwe lay-out gaat uitzien.

      Onder het vraagteken links onderin vind je de handleiding die op veelvoorkomende vragen ingaat.

      Het PowerWeb Basic pakket is niet hetzelfde als Sitebuilder. Hier vind je alvast onze Sitebuilder aanbiedingen.

      Om jullie overige vragen te beantwoorden heb ik mijn collega’s van de klantenservice gevraagd om even contact met jullie op te nemen. Ik vertrouw erop dat jullie er dan samen uitkomen.

      Hartelijke groet,

      Jorrit van der Heide

      Beantwoorden

Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.

Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor onder andere Google Analytics. Deze melding verdwijnt zodra je de cookies hebt geaccepteerd. Meer informatie