Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 14 mei 2018

Parkeren, opzeggen, wijzigen? Wat je met verouderde domeinen kunt doen

Je webshop wordt goed bezocht, maar je haalt niet de beoogde winst? Is het reisblog uit je studententijd verouderd, omdat je geen tijd meer hebt om over nieuwe avonturen te schrijven? Hier lees je wat je met een ongebruikt domein kunt doen.

Domein verwijderen of behouden?

Het simpelweg verwijderen van een domein is niet altijd de beste oplossing. Als je een domein verwijdert, komt de domeinnaam na de verplichte quarantaineperiode vrij beschikbaar op de markt. Dat klinkt in eerste instantie onschuldig. Maar iemand anders kan het domein dan snel opnieuw registreren en daarmee een e-mailadres aanmaken dat jij voorheen hebt gebruikt om met je bezoekers of klanten te communiceren. Derden kunnen zo niet alleen profiteren van je voormalige bezoekers, maar ook gevoelige gegevens onderscheppen. Dit voorbeeld laat dat zien.

Domein parkeren en je privacy beschermen

Als je je domein niet meer gebruikt, kun je het een tijdje ‘parkeren’, voordat je het verwijdert en daarmee beschikbaar stelt voor nieuwe registratie. De beste manier om dit te doen, is over te schakelen naar het kleinst mogelijke domein- of mailpakket. Je domein en eventueel je mailverkeer blijven zo behouden.

Op deze manier zit je veilig als het gaat om gegevensbescherming. Ook vermijd je zo problemen als je besluit je website later tóch te blijven gebruiken. Want als je oude favoriete domein eenmaal door iemand anders is geregistreerd, moet je helemaal vanaf nul beginnen met het werven van bezoekers.

Een alternatief is om je website te vervangen door een pagina met je contactgegevens. In de STRATO klantenlogin kun je via domeinbeheer eenvoudig zo’n digitaal visitekaartje aanmaken.

Domein verhuizen

Als je inmiddels meerdere websites bij een andere provider hebt en je wilt alles onder een dak hebben, kun je je ongebruikte domein ook verhuizen naar een andere provider. Dan hoef je het domein alleen bij de huidige provider op te zeggen. Deze provider maakt het domein vervolgens beschikbaar voor verhuizing en stuurt je hiertoe een zogenaamde authinfo-code. Meer informatie over het wisselen van provider lees je hier.

Vergeet ook in dit geval niet om de wijziging vóór het einde van de contractlooptijd door te voeren. Anders kan de betreffende registry je domein in quarantaine plaatsen en vervolgens alsnog verwijderen.

Domein compleet opzeggen

Als je zeker weet dat je je domein en e-mailadres niet meer wilt behouden, kun je het volledige pakket opzeggen. Ook dit kan bij STRATO eenvoudig online via de klantenlogin. Wij doen dan de rest: we zetten je pakket bij ons stop en informeren de juiste registry, bijvoorbeeld de SIDN.

Let op: zodra de looptijd van je contract is verstreken, werken je e-mailpostvakken ook niet meer. Zorg er dus voor dat je vantevoren alle nog relevante berichten ergens anders opslaat.

Tags: domein · website

De Auteur:

Auteur: Lisa Kopelmann

Ik ben Lisa en ik ben online redacteur bij STRATO.

8 reacties

 1. Stef Wouterse schreef op 22 mei 2018 om 15:58:

  Hoi Lisa,
  Bedankt voor dit artikel.
  Het is toch nog mogelijk je domein terug te vragen, als dat eenmaal in quarantaine staat?
  Weet jij misschien na hoeveel tijd het totaal weggenomen wordt?

  Alvast bedankt,

  Stef

  Beantwoorden
 2. Nick Zwolsman schreef op 3 februari 2019 om 14:51:

  Ik heb per ongeluk nog een domein gekocht hoe kan ik die apart laten opzeggen

  Beantwoorden
 3. Nordin schreef op 3 april 2019 om 22:49:

  Ik heb vandaag (3-4-2019) 4 domeinnamen per ongeluk gekocht. Ik wou ze vergelijken en voor ik het wist heb ik ze geregistreerd. Ik heb deze allemaal natuurlijk weer opgezegd (de zelfde dag), maar mijn vraag is of ik nog moet betalen voor deze domeinen en of ik verder nog iets moet doen. (ik heb de opzegging ook bevestigd in de mail)

  Beantwoorden
 4. Henk Dalderop schreef op 5 juli 2019 om 14:20:

  Goedemiddag ik wil graag alles opzeggen en de domeinen behouden. Kan dat ook .met vr groet Henk Dalderop

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 10 juli 2019 om 09:45:

   Beste Henk,

   Dat is inderdaad mogelijk. In dat geval zou je je (hosting)pakket niet opzeggen, maar downgraden naar een domeinpakket. In een domeinpakket worden enkel je domeinen geregistreerd – zonder e-mail of website.

   Een downgrade kun je aanvragen via onze klantenlogin. Deze optie vind je onder het menupunt “Contract wijzigen” -> “Pakket downgraden”.

   Met vriendelijke groet,
   Sjef

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Daniël de Swart
Project manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers

Thomas Ritter
Bericht over de laatste ontwikkelingen rondom STRATO