Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 14 september 2017

Registry en registrar: wat gebeurt er wanneer je een domein bij STRATO bestelt?

Je domein is besteld maar nog niet beschikbaar? Dat kan kloppen. We moeten deze namelijk eerst voor je aanvragen. In dit artikel zie je welke stappen er na je bestelling door ons genomen moeten worden en wat er met jouw gegevens gebeurd.

Welke rol speelt STRATO bij het aanvragen van domeinnamen?

Van .asia tot .zone: dankzij onze ‘registrar‘-licentie kunnen wij jouw gewenste domein voor je aanvragen. We kunnen echter niet het domein aan jou toekennen. Hiervoor is de zogenaamde registry verantwoordelijk.

Welke registry verantwoordelijk is voor het toekennen van je domein is afhankelijk van je domeinextensie (top-level-domain of TLD). Het .nl-domein wordt bijvoorbeeld beheerd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Voor .eu is dit EURid en voor onder andere .com en .net is dit Verisign. De registries zelf vallen onder de overkoepelende organisatie ICANN. De ICANN coördineert het complete ‘Domain Name System’: ze zorgen ervoor dat elke domeinnaam uniek is en herkend wordt als je deze intikt in je browser.

Nadat je een domein bij ons hebt besteld, geven we dit door aan de verantwoordelijke registry. Pas wanneer de aanmelding wordt bevestigd, kunnen we het domein voor je pakket vrijgeven. In de regel gebeurt dit binnen 24 uur.

De registry voert ook een ‘Whois’-dienst. Via deze dienst kun je zien of een domeinnaam al geregistreerd is en wie de eigenaar is. Deze gegevens zijn openbaar toegankelijk.

Welke gegevens worden op de Whois-server opgeslagen?

Welke gegevens we doorgeven en welke in de Whois-database worden opgeslagen, verschilt van domein tot domein. Het gaat in ieder geval om de naam en het adres van de domeineigenaar. Een overzicht van de verschillende gegevens die per domein worden geregistreerd vind je in dit artikel.

Via de Whois-gegevens van de SIDN zie je van wie een bepaald .nl-domein is.

Wat betekent dit voor jou?

Jouw klantgegevens bij STRATO vallen onder de Duitse privacywet, één van de strengste ter wereld. Hierin zijn duidelijke regels vastgelegd over het doorgeven van persoonlijke gegevens aan derden of naar het buitenland. Als je een domein bij STRATO registreert, zijn we contractueel verplicht om je registratiegegevens aan de registry door te geven. Hierbij geven we alleen die gegevens door, die minimaal verplicht zijn. Dit is geregeld in de richtlijnen voor het betreffende domein.

Ben je nog op zoek naar een domeinnaam?

Op onze website vind je onze verschillende pakketten. Hier kun je ook meteen zien of jouw favoriete domein nog beschikbaar is.

Tags: domein · domeinnaam · sidn · whois

De Auteur:

Auteur: Michael Poguntke

Hallo, ik ben Michael en ik ben public relations manager bij STRATO.

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Tobias Mayer
Schrijft over het laatste nieuws uit het bedrijf

Oliver Meiners
Schrijft over onderwerpen die voor jou als STRATO klant belangrijk zijn

Daniël de Swart
Project manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers