Heb je al een website die je wilt verhuizen naar STRATO Sitebuilder? Met de importfunctie kun je dit in een paar stappen doen. Hier lees je voor wie deze functie geschikt is en hoe het werkt.
Drie redenen om te kiezen voor STRATO Sitebuilder
Modern ontwerp
Je hebt geen programmeervaardigheden nodig voor een hoogwaardig design. Met Sitebuilder kun je eenvoudig een ontwerp kiezen dat je direct op je website toepast. Alle lay-outs zijn voor STRATO ontwikkeld door professionele webdesigners. De software configureert automatisch de menunavigatie en de indeling van de elementen. Je hoeft alleen maar je eigen content toe te voegen. Bovendien volgen alle ontwerpen het mobile first-principe en zien ze er op elk apparaat geweldig uit.
Eenvoudig zelf doen
Je eigen website hoeft niet complex en duur te zijn. STRATO Sitebuilder is de oplossing als je zonder veel gedoe een eigen website wilt bouwen. Van de ontwerpkeuze tot het live-gaan, het is in een paar stappen geregeld. Je kunt alles helemaal zelf afhandelen.
Extra veilig
Sitebuilder biedt je meer veiligheid. De software draait uitsluitend online op onze servers. Dit betekent ook dat STRATO alle updates en andere belangrijke werkzaamheden voor je doet. Je hebt dus over het hele traject geen IT-professional nodig om je website te bouwen en te onderhouden.
Welke websites kun je naar Sitebuilder verhuizen?
De importer-functie van Sitebuilder ondersteunt websitesystemen als LivePages en Jimdo. Bij het importeren worden de belangrijkste elementen van je website overgenomen: structuur, tekst en afbeeldingen. Ook essentiële basispagina’s kunnen meeverhuizen, zoals een colofon en een ‘over ons’-pagina, als deze nog niet beschikbaar waren.
Maar let op: pagina’s die je met andere systemen hebt gemaakt, zijn vaak technisch zeer complex. In principe is een één-op-één-verhuizen van alle structuren en content niet mogelijk. Het principe van de importfunctie is dat de verhuizing gemakkelijker wordt, maar dat je aanpassingen aan je nieuwe design nog wel zelf moet doorvoeren. In STRATO Sitebuilder gaat dit echter heel makkelijk.
Hoe importeer je jouw website?
De verhuizing van je website is in een paar stappen geregeld:
1. Kies een passend design
Onze Sitebuilder biedt je een enorme keus uit verschillende ontwerpen voor je nieuwe website. Je kunt ze bekijken in onze live demo.

2. Start de import
Voer de URL in van de pagina die je wilt overzetten en kies ‘importeren’. De tool analyseert vervolgens je website en transfereert de inhoud naar Sitebuilder en het nieuw gekozen ontwerp.

3. Pas je content aan
Na de succesvolle import pas je de nieuwe website aan het nieuwe design aan. Dit doe je bijvoorbeeld door het optimaliseren van afbeeldingsformaten, het toevoegen van widgets of het verwijderen van pagina-elementen.
Om te zien hoe je website er in de toekomst uitziet, kun je op elk moment op de ‘Voorbeeld’-knop klikken. Je krijgt dan een voorbeeld van de website in de browser en op mobiele apparaten.

Tip: Niet altijd verloopt het importeren van websites succesvol. In zulke gevallen raden we aan om een nieuw design te kiezen en de inhoud van je site handmatig over te zetten. Dit heeft het voordeel dat je met een schone lei begint en tevens kunt inventariseren wat je van je oude website wilt behouden en wat niet.
Anita Sikkes zei op
Ik kan wel janken… 🙁 Het moet allemaal zo gemakkelijk zijn, maar ik snap er helemaal niks van. Ik ben inmiddels onze ‘oude’ website die we via livepages hadden ook al kwijt… 🙁 Hoe kan ik dat weer terugkrijgen?
Jorrit van der Heide zei op
Beste Anita,
Bedankt voor je reactie. Jammer dat het niet meteen lukt. Sitebuilder is inderdaad een nieuw systeem dat anders werkt dan je gewend was. Uiteraard kan het even duren voordat je wegwijs bent in de nieuwe editor. Je oude website is te bereiken via het subdomein oudewebsite.sportfederatiebeo.nl. De bestanden van deze website staan nog op je webspace.
Ik zie dat je de bestanden van je oude website al hebt geïmporteerd naar Sitebuilder. Je domein sportfederatiebeo.nl heb ik aan Sitebuilder gekoppeld. Daarmee kan je aan de slag met Sitebuilder. De volgende stap zou zijn om een template te kiezen dat aansluit bij je voorstellingen en wensen en teksten en opmaak opnieuw in te stellen. Zodra je de website publiceert, is deze zichtbaar en voor iedereen toegankelijk.
Ik hoop dat mijn antwoord je iets verder helpt. Laat het ons graag weten als je er niet uitkomt.
Hartelijke groet,
Jorrit
Kees van Hooidonk zei op
Jorrit, kan ik bij een gekozen template uit de ontwerpgalerie binnen Sidebuilder de grootte van het headergebied aanpassen ?
Jorrit van der Heide zei op
Beste Kees,
Dank voor je vraag. De grootte van het headergebied verschilt per template en kun je niet zelf aanpassen. Daarom is het in sommige gevallen beter om een ander ontwerp te kiezen als de grootte van het headergebied niet optimaal is.
Met hartelijke groet,
Jorrit
Bart Rensink zei op
Hallo we willen na lange tijd afwezig, de website voorzien van Strato-templates. Na Forward (intern) ontbreekt “map selecteren” en kan ik niet “Strato-sites” kiezen. Wat moet ik doen? met vr. gr. Bart Rensink
Jorrit van der Heide zei op
Beste Bart,
Bedankt voor je vraag. Ik zie dat je bij ons een hostingpakket (STRATO PowerWeb) hebt en begrijp dat je van Sitebuilder gebruik zou willen maken?
Je hebt daarvoor een Sitebuilder pakket nodig. Een gratis domein is inbegrepen (je kunt dus een nieuw domein bestellen). Wil je echter een bestaande website bij STRATO naar Sitebuilder verhuizen, dien je ook het domein te verhuizen. Meer informatie over het verhuizen van domeinen naar een ander pakket vind je in dit FAQ-artikel: https://www.strato.nl/faq/contract/domeinen-verhuizen-binnen-mijn-contract-of-klantnummer/
Daarin staan een aantal dingen waarmee je rekening moet houden, bijvoorbeeld het maken van back-ups van je mails. Daarna kun je van de templates in Sitebuilder gebruikmaken en je website een nieuw uiterlijk geven.
Ik hoop dat je daar iets aan hebt. Laat het graag weten als je verdere vragen voor ons hebt.
Hartelijke groet,
Jorrit